15. 8. 2024

Ne samo zdravniška spričevala, ponarejena tudi spričevala fakultete

IMG_1594

Anita Zore je obupana nad odločitvijo JSS MOLA / preiskovalno.si

Po našem razkritju, da je Vesna Pejković v zameno za denar posredovala pri ureditvi dokumentacije za neprofitno stanovanje javnega stanovanjskega sklada (JSS MOL), kjer so se pojavila lažna zdravniška spričevala, se zgodba spreminja v pravo kriminalko. Oglasili so se nam oškodovanci Vesne Pejković. Danes predstavljamo zgodbo mladega para.

Mlad par, ki želi ostati anonimen se je obrnil na Vesno Pejković. Obljubila jima je, da bosta uvrščena na listo za stanovanje, plačati sta morala 3000 evrov, dokumentacijo pa je uredila ona. »Samo, da veš, dobila sta strica, za katerega po novem skrbita. 30 evrov mu morata nakazovati vsak mesec,« je Vesna Pejković napisala mlademu paru. Namišljeni stric, ki potrebuje njuno pomoč, namreč prinaša več točk. To je bilo prvo navodilo. Potem je Vesna ukrepala naprej. Ker je bil mlad par brez primerne visokošolske oziroma univerzitetne izobrazbe, ki prinese glavnino točk, je Pejković v njuno prijavo, kot pravita dodala lažno potrdilo o fantovi končani fakulteti. In bila sta uspešna! S stanovanjskega sklada sta prejela odločbo o uvrstitvi na prednostno listo in dodelitvi stanovanja. Kakšno veselje!Potem pa je javni stanovanjski sklad začel preverjati dokumentacijo. Letos aprila sta naknadno prejela novo odločbo.

Naknadna odločba zaradi ponareditve listin
preiskovalno.si

V odločbi pa je pisalo: »Prosilec ni upravičen do neprofitnega stanovanja, ker je k prijavi podal neresnične podatke, zato se ne uvrsti na prednostno listo za dodelitev stanovanja.« In še podrobneje:»Prosilec je k vlogi za uveljavljanje točk o strokovni izobrazbi predložil fotokopijo diplome Univerze v Ljubljani, Fakultete za upravo, o opravi vseh obveznosti in zaključku študijskega programa prve stopnje. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je v zvezi s preverjanjem verodostojnosti dokazila o izobrazbi dne 10. 4. 2024 prejel odgovor, da prosilec ni diplomiral na Fakulteti za upravo.«

Mladi par o tem, da je Vesna Pejković v vlogo oddala lažno potrdilo o izobrazbi, ni vedel ničesar! Ko sta prejela novo odločbo, sta se takoj obrnila na Pejković, ta pa jima je zagotovila, »da se je to zgodilo prvič.« Kar ne drži.

Kot smo razkrili, se je podobno zgodilo tudi v primeru Anite Zore in še nekaj primerih, kjer je dokumentacijo urejala Vesna Pejkovič. Mlad par, oba dobita malo več od minimalne slovenske plače, je kljub obljubi, da jima bo stanovanje uredila ob naslednjem razpisu zahteval denar nazaj, Pejković pa je napisala, da je »to mogoče le, če pripeljeta novo stranko.«

Modus operandi, kazniva dejanja in grožnje

Vesna Pejkovič sicer stanuje v Zeleni jami. Po naših zanesljivih informacijah v stanovanju Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Zanimivo bi bilo pogledati v njeno dokumentacijo. Stranke pridobiva od ust do ust. Z njimi se dobiva v točno določenih, znanih ljubljanskih gostilnah na območju BTC. Denar sprejema na roke. Po telefonu ne napiše nič konkretnega. Čez dan je v trafiki.  Pred vsakim razpisom ima po naših zanesljivih informacijah tudi 10 strank.

Kiosk Vesne Pejković ki "ureja" stanovanja. Mnogi so nasedli.
preiskovalno.si

Vesno Pejković, kot smo pisali, že nekaj časa preverja policija. Sumi ponarejanja listin so po kazenskem zakoniku kaznivo dejanje. Če ji bodo dokazali, da je res ponarejeno listino spremenila v pravo, kot pravijo naši sogovorniki, ji grozi do treh let zapora. Poleg sumov ponarejanja listin je Vesna Pejković po besedah naših sogovornikov tudi brez računa sprejemala/zahtevala denar. S tem je oškodovala tudi Furs. Če se je lažno predstavljala še za uradno osebo, potem so to dodatna kazniva dejanja. In tudi to ni vse. Obstajajo tudi dokazi o grožnjah. Ko s(m)o leta 2019 v Tarči obdelovali to temo, je kasneje pisala in grozila novinarjem. Tudi v teh dneh se pojavljajo grožnje oziroma zastraševanja s strani različnih klicev po telefonu.

Vesna Pejković jemlje prosilcem denar za ureditev dokumentacije za stanovanje. Policija jo preiskuje.
Facebook

Vse dokaze, telefonske številke, bomo predali policiji. Kot so nam sporočili s policije, je predkazenski postopek v teku. Oškodovanci Vesne Pejkovič zato pravijo: »Prijavite jo, če ste imeli z njo opravka!« Anita Zore bi rada svojo zgodbo povedala na televiziji. Celemu svetu svetu želi povedati, da ni vedela nič o ponarejanju in da jo »Center za socialno delo zdaj po krivem kaznuje z odvzemom pravice do subvencije najemnine.«

Molk tistih, ki so bili na razpisu uspešni

Molčijo pa tisti, ki jim je Pejković uredila dokumentacijo in so stanovanje dobili. Vemo za primere, ko je jemala podkupnino za svetovanje brez izdaje računa, da je svetovala nakazovanje denarja za strica, očeta, mamo. Svetovala je tudi o tem, kdo se mora kam začasno preseliti in na koga naj prepišejo stanovanje, da bi pridobili neprofitnega. Vse to so nam povedali tisti, ki danes uživajo pravico do neprofitne najemnine. Ti ljudje ne bodo šli na policijo. So pa usluge Vesne Pejković priporočili naprej. Revizija postopkov pridobitve neprofitnih stanovanj bi morala steči za kar nekaj let nazaj. A stanovanjsko pravico bi goljufivcem verjetno težko odvzeli. Z raznimi Vesnami se verovanje v pravno državo, v pravičen izbor in dodelitev stanovanj le še krha.

Po objavi naše zgodbe se namreč na tik tok profilu  vrstijo jezni komentarji o »lopovski državi, mafiji, krivicah«, saj take zgodbe krepijo govorice, da je vse »vnaprej dogovorjeno.«

Na Javnem stanovanjskem skladu pa prav s takimi naknadnimi odločbami dokazujejo, da preverjajo listine in da so postopki pošteni. Kot so nam napisali, so njihove moči uprte v smer spremembe »Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem«. Svoje predloge so v začetku julija že podali tudi ministrstvu za solidarno prihodnost, pravilnik pa bi se spremenil v smeri, »da se ohranijo le tiste točkovalne kategorije, za katere ima razpisnik zakonsko podlago za pridobivanje iz uradnih evidenc. Prav tako je bilo izpostavljeno, da je spremembe potrebno sprejeti čimprej, glede na predvideno časovnico naslednjih razpisov.«

Ali bodo to zmogli na ministrstvu za solidarno prihodnost, pa je seveda drugo vprašanje. Naslednji razpis za neprofitna stanovanja Mestne občine Ljubljana bo naslednje leto.

Zadnja razkritja

17. 9. 2024

onkološki-inštitut-ljubljana, onkologija

Bolnikom na onkologiji pada na glavo, zdravniki so namesto hišnikov

Svetovna premiera nove vodne atrakcije in tropska klima na oddelku za nuklearno medicino. Vam je dolgčas? Si želite malo več akcije v službi? Pridružite se nam na oddelku za nuklearno medicino na Onkološkem inštitutu, kjer vam zagotavljamo pravo vodno doživetje! - Ne, to ni oglas za zabaviščni park, to je opis stanja v bolnišnici, kjer vsak dan obravnavajo več sto bolnikov. Zdravnikov kljub popisu in zgovornim fotografijam, ki so nam jih posredovali, od odgovornih nihče ne sliši, nam pripovedujejo. Namesto z bolniki se ukvarjajo s krpami in vedri. Generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić pa smo soočili z očitki o političnem vmešavanju v zdravstveno stroko in korupcijskih tveganjih vodstvenega kadra. Objavljamo pa tudi dopis, ki dokazuje, da zdravstveno ministrstvo že več kot leto dni blokira gradnjo nove stavbe.

Preberi več

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme