2. 11. 2023

NSi bi preiskoval nabavo računalnikov

EMILIJA

Emilija Stojmenova Duh / Preiskovalno.si

Nova Slovenija zaradi suma negospodarne porabe davkoplačevalskih sredstev pri nakupu 13.000 prenosnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov zahteva sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

Nova Slovenija zaradi suma negospodarne porabe davkoplačevalskih sredstev pri nakupu 13.000 prenosnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov zahteva sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

O trošenju javnega denarja

V NSi so na sejo komisije povabili ključne akterje v aferi računalniki, ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, Luko Mesca in Darja Felda pa tudi državnega sekretarja za koordinacijo obnove po poplavah Boštjana Šefica. Želijo jasne odgovore, komu so računalniki namenjeni, katere aktivnosti so bile že izvedene in kdaj se bodo računalniki razdelili. Povabili so tudi ravnatelje šol in vrtcev, da bi preverili trditev, da ministrstvo pred objavo razpisa ni kontaktiralo predstavnikov šol in vrtcev glede potreb po računalniški opremi in njihovi razdelitvi.

NSi še predlaga komisiji sprejetje sklepa, da ministrstvo za digitalno preobrazbo komisiji predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa, kateri so bili cilji, merila in kriteriji, prav tako želijo, da ministrstvo predloži natančen razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo, katere šole in vrtci in ranljive skupine, poplavljenci bodo to opremo dobili in kdaj, je razloge za sklic seje Komisije za nadzor javnih financ na tiskovni konferenci navedel poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Slovenija se namreč sooča z resnimi javnofinančnimi opozorili: »Položaj je slabši kot pred začetkom epidemije ... Javnofinančna slika je slaba ... Verjetna je nevzdržnost javnega dolga ... Usmeritev fiskalne politike je v trenutnih razmerah neučinkovita ... Visoka inflacija prinaša izgubo kupne moči gospodinjstev ter slabšanje konkurenčnosti gospodarstva.«

Vse to je zapisano v oktobrski oceni proračunskih dokumentov fiskalnega sveta. 

Zakaj je Golob še kar tiho?

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa še kar zavaja in govori neresnice, predsednik vlade Robert Golob pa ostaja tiho. Še vedno namreč nismo dobili odgovorov, na podlagi katerih številk, ugotovitev, potreb, zahtev je ministrica Emilija Stojmenova Duh že pred poplavami podpisala oddajo javnega naročila za 13.000 prenosnikov v astronomski vrednosti 6,5 milijona evrov, ki smo jo razkrili na našem portalu. Tako na Zavodu za šolstvo kot na ministrstvu za infrastrukturo so za naš portal zanikali, da bi kaj vedeli o tem razpisu. Ministrica do danes ni povedala resnice, saj ima na javnem profilu zapisano, da gre za dogovor s šolskim ministrstvom, iz njenega ministrstva so nam celo odgovorili, da je bil z vsem seznanjen tudi predsednik vlade. Je to torej razlog, da Golob še podpira ministrico, ki ob notoričnem dejstvu, da so po poplavah ljudje brez strehe nad glavo, da v ljubljanskem UKC zaradi odhajanja medicinskih sester zapirajo oddelke, da je institucionalno varstvo starejših pred kolapsom, da četrt milijona Slovenk in Slovencev živi pod pragom revščine, več kot še enkrat toliko pa je zaradi pomanjkanja izpostavljenih tveganju socialne izključenosti,  še kar zagovarja ta nakup.

Spomnimo, da je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik morala zapustiti svoj ministrski položaj zaradi 300 tisoč evrov, ministrica Emilija Stojmenova Duh pa je v času poplav, brez prave podlage, potreb vrtcev, šol in ob popolni odsotnosti dialoga z resornimi ministri na lastno pest omogočila milijonske posle štirim računalniškim podjetjem. 

Zadnja razkritja

18. 7. 2024

jure leben bobo 1

Najprej na vlado Jure Leben, potem še Futura

10. junija je bil nekdanji minister Jure Leben imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba, nekaj dni kasneje je Urad vlade za komuniciranje (UKOM) povabilo k oddaji posla za komunikacijske storitve oddal agenciji Futura, zaradi katere je Leben enkrat že moral odstopiti. Takrat so se namreč vnaprej dogovarjali za posel.

Preberi več

14. 7. 2024

katja

Inšpekcija v DSO Bokalce: ugotovili napake, a ukrepali ne bodo!

V Domu starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik - Enoti Bokalce je socialna inšpekcija, ki je prva pristojna za nadzor v domovih, zaključila inšpekcijski nadzor v zvezi z očitki o neustrezni negi in oskrbi tamkajšnjih oskrbovancev. In kakšen je rezime osem mesecev trajajoče preiskave, za katero smo na našem portalu tedensko terjali odgovore. Z eno besedo: porazen. Je komu sploh mar za stisko in trpljenje starejših?! Je torej dopustno starejše polagati v krop, jim menjati zdravila in jih daviti s tujo protezo v ustih?! Napak ni odkrila niti Zdravniška zbornica. Se odgovorne institucije pokrivajo med sabo? So pa zato prijavo bolj resno obravnavali na Policiji in podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja nasilništva.

Preberi več

12. 7. 2024

IMG_9758

»Imam hrbtenico, načela in vrednote«

Tako o sebi kot političarki pravi Urška Klakočar Zupančič, s katero smo se pogovarjali pred skorajšnjim začetkom parlamentarnih počitnic. V intervjuju je predsednica državnega zbora, ki s svojimi ekscentričnimi nastopi pogosto razburka domači politični prostor, zaradi česar ji kritiki očitajo svojeglavost, spregovorila o dosedanjem delu državnega zbora ter sodelovanju z vlado in njenim predsednikom. Ni skrivnost, da je v preteklosti med Urško Klakočar Zupančič in premierom Robertom Golobom prihajalo do trenj, a se je prva med poslankami vprašanju o njunem političnem razhajanju diplomatsko izognila – je pa med vrsticami potrdila, da je do poziva k njenemu odstopu s funkcije predsednice državnega zbora lani vendarle prišlo. Bolj neposredno je Urška Klakočar Zupančič okrcala neuresničevanje odločb ustavnega sodišča, k čemur so se stranke vladne koalicije zavezale v koalicijski pogodbi, počasnost vlade pri pripravi in izvedbi reform ter premierov odnos do državnega zbora.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme