2. 11. 2023

NSi bi preiskoval nabavo računalnikov

EMILIJA

Emilija Stojmenova Duh / Preiskovalno.si

Nova Slovenija zaradi suma negospodarne porabe davkoplačevalskih sredstev pri nakupu 13.000 prenosnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov zahteva sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

Nova Slovenija zaradi suma negospodarne porabe davkoplačevalskih sredstev pri nakupu 13.000 prenosnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov zahteva sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.

O trošenju javnega denarja

V NSi so na sejo komisije povabili ključne akterje v aferi računalniki, ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, Luko Mesca in Darja Felda pa tudi državnega sekretarja za koordinacijo obnove po poplavah Boštjana Šefica. Želijo jasne odgovore, komu so računalniki namenjeni, katere aktivnosti so bile že izvedene in kdaj se bodo računalniki razdelili. Povabili so tudi ravnatelje šol in vrtcev, da bi preverili trditev, da ministrstvo pred objavo razpisa ni kontaktiralo predstavnikov šol in vrtcev glede potreb po računalniški opremi in njihovi razdelitvi.

NSi še predlaga komisiji sprejetje sklepa, da ministrstvo za digitalno preobrazbo komisiji predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa, kateri so bili cilji, merila in kriteriji, prav tako želijo, da ministrstvo predloži natančen razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo, katere šole in vrtci in ranljive skupine, poplavljenci bodo to opremo dobili in kdaj, je razloge za sklic seje Komisije za nadzor javnih financ na tiskovni konferenci navedel poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Slovenija se namreč sooča z resnimi javnofinančnimi opozorili: »Položaj je slabši kot pred začetkom epidemije ... Javnofinančna slika je slaba ... Verjetna je nevzdržnost javnega dolga ... Usmeritev fiskalne politike je v trenutnih razmerah neučinkovita ... Visoka inflacija prinaša izgubo kupne moči gospodinjstev ter slabšanje konkurenčnosti gospodarstva.«

Vse to je zapisano v oktobrski oceni proračunskih dokumentov fiskalnega sveta. 

Zakaj je Golob še kar tiho?

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa še kar zavaja in govori neresnice, predsednik vlade Robert Golob pa ostaja tiho. Še vedno namreč nismo dobili odgovorov, na podlagi katerih številk, ugotovitev, potreb, zahtev je ministrica Emilija Stojmenova Duh že pred poplavami podpisala oddajo javnega naročila za 13.000 prenosnikov v astronomski vrednosti 6,5 milijona evrov, ki smo jo razkrili na našem portalu. Tako na Zavodu za šolstvo kot na ministrstvu za infrastrukturo so za naš portal zanikali, da bi kaj vedeli o tem razpisu. Ministrica do danes ni povedala resnice, saj ima na javnem profilu zapisano, da gre za dogovor s šolskim ministrstvom, iz njenega ministrstva so nam celo odgovorili, da je bil z vsem seznanjen tudi predsednik vlade. Je to torej razlog, da Golob še podpira ministrico, ki ob notoričnem dejstvu, da so po poplavah ljudje brez strehe nad glavo, da v ljubljanskem UKC zaradi odhajanja medicinskih sester zapirajo oddelke, da je institucionalno varstvo starejših pred kolapsom, da četrt milijona Slovenk in Slovencev živi pod pragom revščine, več kot še enkrat toliko pa je zaradi pomanjkanja izpostavljenih tveganju socialne izključenosti,  še kar zagovarja ta nakup.

Spomnimo, da je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik morala zapustiti svoj ministrski položaj zaradi 300 tisoč evrov, ministrica Emilija Stojmenova Duh pa je v času poplav, brez prave podlage, potreb vrtcev, šol in ob popolni odsotnosti dialoga z resornimi ministri na lastno pest omogočila milijonske posle štirim računalniškim podjetjem. 

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme