22. 11. 2023

Osumljeni nekdanji minister prisesan na javni denar

pličanič

Senko Pličanič / Mediaspeed

V Energetiki Ljubljana, ki jo vodi Jankovičev direktor Samo Lozej, so posel pravnega svetovanja oddali podjetju nekdanjega pravosodnega ministra Senka Pličaniča.

Gre za pravnika, ki je vse od odstopa s funkcije prisesan na državne jasli. V Energetiki Ljubljana je prišel do nove svetovalne pogodbe, in sicer za 21.960 evrov. Nič posebnega, če ne bi na Energetiko padel sum, da so se šli vezano trgovino. Ko smo jih vprašali, kako so za pravno svetovanje izbrali ravno podjetje Senka Pličaniča, so odgovorili, da so poslali povpraševanje dvema potencialnima ponudnikoma in med njunima ponudbama izbrali ugodnejšo. In tu se naša zgodba začne. Drugi potencialni ponudnik namreč ni bil nihče drug kot podjetje Perenič svetovanje. Tesen prijatelj in sodelavec Senka Pličaniča.

Prijatelja in sodelavca navidezna konkurenta v energetskem poslu

Kakšna je verjetnost, da bi izmed vseh pravnikov in pravnih strokovnjakov v državi v Energetiki Ljubljana povsem po naključju poslali povpraševanje ravno dvema tesnima prijateljema in sodelavcema? Iz Energetike Ljubljana so odgovorili, »da sta oba ponudnika specializirana za svetovanje na področjih, ki so z vidika trajnostnega razvoja pomembna.« Z enim klikom na svetovnem spletu smo našli še kar nekaj strokovnjakov s področja, za katerega sta bila ponudnika izbrana. Je bil torej posel vnaprej dogovorjen, drug ponudnik pa je oddal ponudbo le zato, da bi bil videz in izbor evidenčnega naročila transparentnejši?
Želeli smo priklicati direktorja Sama Lozeja - lani so ga kriminalisti osumili zlorabe položaja pri javnem naročilu - in ga povprašati o teh naključjih, pa se na naše klice ni odzval.

Direktor Energetike Ljubljana je že vrsto let Samo Lozej, ustanovni član stranke Pozitivna Slovenija, ki jo vodi Zoran Janković.
Primož Lavre

Gorazd Perenič in Senko Pličanič sta tesna sodelavca v skupinski praksi zasebnih zdravstvenih ambulant. Perenič je glavni pravni svetovalec, Senko Pličanič pa je glavni pooblaščenec za pacientove pravice. Kot piše na spletni strani, odločno podpirajo zasebno zdravstvo! Da prijatelja in sodelavca nista vedela, da se prijavljata na isti razpis, da ponudbi nista bili vnaprej dogovorjeni, je pač neverjetno naključje. Prijatelja pravnika sta karierno skupaj že desetletje, Senko Pličanič je namreč v času,  ko je bil minister za pravosodje, na položaj predsednika strokovnega sveta za prijazen in učinkovit javni sektor imenoval prav Gorazda Pereniča. Mediji so takrat poročali, da je Perenič neprimeren kandidat, ker je v postopkih zaradi spolnega nadlegovanja. Kasneje ga je sodišče tudi pogojno obsodilo. Takratni minister Senko Pličanič pa je svojega prijatelja zagovarjal,  da se je zanj odločil zaradi njegovega znanja in izkušenj.

Gorazd Perenič je Pličaničev tesen prijatelj in dolgoletni sodelavec.
aferaperenic.info

Svetovanje za milijon evrov preiskuje policija

Senko Pličanič je še vedno, kot so nam sporočili iz policije v predkazenskem postopku zaradi poslov, ki mu jih je omogočil nekdanji minister Andrej Vizjak. Pličaniču je omogočil več donosnih pogodb, po javnih podatkih je Pličaničevo podjetje od ministrstva za okolje do junija lani prejelo skoraj milijon evrov, zadnje nakazilo z ministrstva za okolje je bilo 3. junija 2022, in sicer v višini 360 tisoč evrov.

Nacionalni preiskovalni urad preiskuje posle ministrstva za okolje in prostor s podjetjem Senka Pličaniča, prijatelja nekdanjega ministra Andreja Vizjaka.
Bobo

In o čem bo Senko Pličanič svetoval Energetiki? Podjetju bo svetoval »v sklopu priprave trajnostnega poročila v skladu z Direktivo CSRD. Gre za obsežne standarde, na katere se v Energetiki Ljubljana pospešeno pripravljamo, saj bo za poslovno leto 2024 moralo biti naše letno poročilo o poslovanju že skladno z zahtevami te direktive,« so zapisali. Pličaniču je tako po lanski prekinitvi poslov z državo oziroma ministrom za okolje tudi pod to vlado zlahka pridobiti posel z državnim podjetjem! 

Davkoplačevalci ministru plačali tudi izbrana vina, cigarete in prenovo stanovanja

Senko Pličanič je bil v času ministrovanja tudi eden najbolj potratnih ministrov. Info hiša je v enoletnem projektu nadzora porabe ministrov ugotovila, da je Pličanič na službeni kartici v eni gostilni v 17 mesecih porabil 6800 evrov. To je 350 evrov na mesec, ki bi jih moral Senko Pličanič plačati sam. Je prišlo v tej zadevi do epiloga? Pri Info Hiši so še ugotovili, »da je imel Pličanič v gostilni Vila As v omenjenem obdobju ministrovanja  več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot 40-krat samo dve osebi. Pomembnen del stroškov teh kosil so bile tudi alkoholne pijače. Tudi če sta bili na kosilu samo dve osebi, sta se določeni vrsti vina pili v buteljkah in ne v kozarcih, so še opozorili in dodali, da je bil eden izmed udeležencev teh sestankov tudi kadilec, saj so bile na službeno kartico nekajkrat v gostilni As kupljene tudi cigarete za 3,70 evrov. Kot so ugotovili, v vseh teh srečanjih ni šlo za delovna kosila, ampak za malice, saj je iz računov razvidno, da je bil na malici oziroma službenem kosilu oziroma sestanku 40-krat z eno in isto osebo, saj so bile naročene enake jedi. Pličaničev odziv takrat pa: »Gre za investicijo v uspešne dolgoročne odnose.«
Dolgoročni odnosi mu očitno prinašajo predvsem delo. Leta 2013 je Pličaniča že doletela anonimka zaposlenih na ministrtvu, v katerem so opozarjali, da minister bolj zaupa zunanjim posameznikom kot zaposlenim. Med imeni so posebej izpostavili prav Gorazda Pereniča, s katerim sodelujeta še danes.
Še to. Na spornost Pličaniča so opozorili mediji tudi v primeru službenega stanovanja, ki ga je pridobil v času ministrovanja. Takrat ga je v celoti prenovil. In to na davkoplačevalske stroške.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme