15. 11. 2023

KPK zaznal sum kršitev v UKC

marko jug3

Marko Jug je priznani travmatolog. V UKC je zaposlen 20 let. Kot zdravnik v ospredje postavlja človeka in zdravje. / Primož Lavre

UKC Ljubljana poleg protikorupcijske komisije preiskujeta tudi Računsko sodišče in Državna revizijska komisija. Da je v naši največji bolnišnici nekaj hudo narobe, je povedal že tudi direktor sam, ko je omenjal policijo. Namesto da bi naredili načrt izboljšav, se gredo lov na čarovnice in iščejo ljudi, ki jih po njihovem izdajajo. Torej iščejo tiste, ki opozarjajo na napake!

Komisija za preprečevanje korupcije je v UKC ugotovila sume kršitev določb zakona o javnem naročanju v primeru odvetniške družbe Potočnik in Prebil. UKC pod vodstvom doc. dr. Marka Juga je oddal javno naročilo brez izvedbe ustreznega postopka, smo poročali v članku Ne samo avto, v UKC sporni tudi odvetniški posli. »Prijavo so zato odstopili v pristojno reševanje Državni revizijski komisiji in v informacijo Računskemu sodišču,« so zapisali. So se pa oglasili tudi iz omenjene odvetniške družbe z dolgim piar sporočilom, njihov odgovor o delu v UKC Ljubljana pa vsebuje same superlative. Uporabljene so besedne zveze, kot so »vodilna odvetniška družba, strokovno, kvalitetno, obširno, specifično znanje. Opravili so preko 1000 ur dela.« Vse lepo in prav, vendar pa je bistvo nekje drugje. Vsaka odvetniška družba bi se presneto potrudila, če bi dobila posel v naši največji bolnišnici, mi pa smo opozorili, da je način, na katerega so dobili posel, vprašljiv, kar je potrdil tudi KPK. Paradoksalno odpira celo sume kršitve zakonov. In to zakonov, o katerih svetujejo (ZJN-3). Najbolj zanimiva pa je milijonkrat slišana in prebrana floskula, ki jo uporablja tudi generalni direktor UKC Ljubljana doc. dr Marko Jug, da so se znašli v medijih zato, ker so nasproti posamezniki, ki si želijo vzdrževati obstoječe stanje. O tem, da gre za sume netransparentne, neupravičene porabe davkoplačevalskih sredstev, pa nihče nič. Generalni direktor je namreč včeraj v prijaznem intervjuju Slovenske tiskovne agencije povedal, da UKC Ljubljana deluje na visoki ravni, »ker pa vodstvo prekinja dolgoletne prakse, si je nabralo nekaj sovražnikov.« V UKC sami izbirajo intervjuje v kontrolirananem okolju, nam pa so napisali, da intervju z direktorjem ni predviden.

Predsednik KPK Robert Šumi je pod drobogled v UKC vzel oddajo poslov odvetniški družbi.
Sašo Švigelj

Absolutno je res, da večina zdravnikov v UKC Ljubljana deluje na najvišji ravni, je pa povsem merljivo, kako deluje vodstvo. UKC Ljubljana je kadrovsko podhranjen. UKC Ljubljana ima veliko izjemnih, a preobremenjenih zdravnikov na račun starejših ali tistih, ki ne izpolnijo svoje norme. Enega najbolj obremenjenih in nujnih oddelkov, otroško kardiologijo, je zapustil vodilni kardiolog. UKC Ljubljana ima težave z mobingom, ki ga ustrezno ne rešuje - pred meseci smo poročali o nasilju na nevrološki kliniki. Mislite, da se je kaj spremenilo? Nič! »Nasilnež« še vedno dela na nevrološki kliniki, pravijo naši viri. Nobenega posebnega nadzora nima. Ima pa za seboj uveljavljenega zdravnika, ki mu krije hrbet. Tresla se je gora, rodila se je miš. Pred kakšnim tednom je v javnost prišla informacija, da ima UKC 30-milijonsko vrzel. Krivdo so pripisali ZZZS. Na našem portalu smo razkrili, da si je generalni direktor privoščil električni avto za 50 tisočakov, da je bil zelo izbirčen pri barvi in da je za službeni avto celo naročil tretjo tablico. Nismo izvedeli, kaj bo nanjo pripel.

Golobova utrdba

Iz UKC Ljubljana so nam sporočili, »da generalnemu direktorju pripada avto in da te pravice doc. dr Jug do sedaj ni izkoristil, da so imeli prejšnji direktorji te pravice.« Preverili smo. Prejšnji direktor Jože Golobič službenega avtomobila ni imel, prav tako ni imel osebnega voznika. Osebnega voznika je imel v Janševi vladi direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ker se je vozil vsak dan iz Gorij. Ni imel novega avtomobila, vozil se je v stari Škodi. Ali ima nov električen avto tudi generalni direktor UKC Maribor, smo vprašali.

Kako dolgo bo še Robert Golob podpiral primorsko navezo?uk
Sašo Švigelj

»Generalni direktor UKC Maribor nima službenega avtomobila. Za službene poti mu je sicer na voljo avto v lasti UKC Maribor, in sicer Škoda octavia, letnik 2016,« so zapisali. Ni nepomembno, da v UKC Maribor presegajo načrtovane programe in beležijo 3,3 milijone evrov presežka, v Ljubljani so izvrtali 30-milijonsko luknjo.

Vse, kar slišimo o UKC Ljubljana, katerega vodi nov sedemčlanski svet z večino predstavnikov Golobove vlade, je samohvala. Oktobra je predsednica sveta Irma Gubanec, kot so poročale Finance, govorila o tem, da je UKC »ključen, edinstven steber slovenskega zdravstva, ki potrebuje drugačen status kot ostali javni zdravstveni zavodi oziroma ustrezno financiranje.«

UKC Ljubljana je Golobova utrdba. Ne samo da Svet v večini vodijo izbranci Svobode, tudi generalni direktor Marko Jug in njegov tesen sodelavec Drago Kreš naj bi se hvalila, da so vsi trije s predsednikom vlade Primorci in da gre v primeru UKC Ljubljana za »primorsko navezo«.

***

Avtorica kolumne je Nataša Markovič.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme