19. 3. 2024

UKC Ljubljana jo je odpustil, dobavitelj zaposlil

MARKO JUG2 SAšo Radej

Dr. Marko Jug / Sašo Radej

Pred meseci so v UKC Ljubljana odpustili zaposleno, ker naj bi UKC izpostavila tveganju. Z desetletnim znanjem je odšla k enemu največjih dobaviteljev UKC. Zaposlila sta jo zakonca Zabret iz Medicoengineeringa.

Takole je generalni direktor Marko Jug pred meseci opisal kadrovsko čiščenje v službi za nabavo: »Tudi v oddelku za nabave so sodelavki dali odpoved, ker so ugotovili, da je delovala v škodo UKC Ljubljana. Ugotovili so, da je ravnala zelo neskrbno, saj je UKC izpostavila tveganju, da izgubi 13 milijonov evrov evropskih sredstev.« Generalni direktor Marko Jug in šef nabave Drago Kreš sta dala izredno odpoved L. C., ker naj bi UKC izpostavila tveganju? V tem primeru ni prišlo do nikakršne finančne škode. L. C. se je zaradi izredne odpovedi obrnila po pomoč na sindikat. Kot nam je potrdila, je proti UKC Ljubljana vložila tožbo. V vmesnem času pa si je mamica samohranilka seveda našla službo. In ne kjerkoli, pač pa v Medicoengineeringu, ki je v lasti Igorja Zabreta in Tanje Frantar Zabret.

Igor Zabret
Leo Caharija
Podjetje je eno večjih dobaviteljev UKC Ljubljana. V zadnjih 11 letih, torej od leta 2003, so v tem podjetju z UKC Ljubljana sklenili za 11 milijonov evrov poslov, če ne štejemo še podizvajalskih del. Njihova nova sodelavka L. C., ki je bila od 2003 zaposlena v UKC Ljubljana, je za dobaviteljsko podjetje gotovo največja terna. Pozna namreč večino predstojnikov, njihove zahteve po določenih aparatih, ima njihove mobilne telefone, prav tako ima znanje, saj v drobovje pozna način priprave razpisov in razpisne dokumentacije. Iz Medicoengineeringa nam je na naše vprašanje odpisal Igor Zabret. Potrdil je da so L. C. zaposlili, »za določeno poizkusno obdobje na področju priprave ponudb po ZJN, kot eno izmer treh na novo zaposlenih.«

Šef nabave Drago Kreš je pred tednom dni dobil izjemno medijsko priložnost, ki jo slabo vnovčil. Na POP TV je razlagal, da v naši največji bolnišnici ukrepajo proti korupciji ter dodal, da se zaposleni temu upirajo. Na njegove izjave so se odzvali ogorčeni zaposleni, ki spremljajo naš portal, na katerem že več mesecev sistematično analiziramo nezakonitosti prav na njegovem oddelku.

To so povezave do že objavljenih člankov:

https://preiskovalno.si/clanek/analiza-1096570

https://preiskovalno.si/clanek/ne-samo-avto-v-ukc-sporni-tudi-odvetniski-posli-1093089

https://preiskovalno.si/clanek/razkrivamo-generalnemu-direktorju-ukc-sluzbeni-avto-za-50000-evrov-1093080

https://preiskovalno.si/clanek/kpk-zaznal-sum-kristev-v-ukc-1093387

Analizirali smo organizacijo dela, javna naročila, izobraževanja, svetovalne pogodbe, pogajalske eksperimente, v četrtek smo dokazali zlorabo kilometrine njegove pravnice, prijateljice N. K. Bo kdo odgovarjal za kršenje zakonov v naši največji bolnišnici?

https://preiskovalno.si/clanek/razkrivamo-nezakonitosti-v-ukc-ljubljana-1268678

Tudi po četrtkovem razkritju zlorabe kilometrine in povišanju evidenčnih naročil ter poročanju portala Necenzurirano, ki je prav tako razkrival nepravilnosti, se v UKC Ljubljana ni zgodilo nič. Zato pa na naše uredništvo prihaja vse več anonimk, vaših pričevanj, spoštovani bralke in bralci, ki se nanašajo na vodenje naše največje bolnišnice. Danes je prišla nova, ki jo bomo v naslednjih dneh preverili in o njej pisali. V njej je izpostavljeno, da v UKC Ljubljana še vedno niso razrešeni »mobing, brisanje posnetkov nadzornih kamer in razbijanje inventarja nekdanjega vodje Službe za korporativno varnost v UKC Ljubljana. Kakor hitro je njegovo početje pred časom prišlo v javnost in bilo v nekaterih medijih le bežno omenjeno, so se poročevalci prehitro zadovoljili z zlaganimi pojasnili direktorja zavoda Marka Juga in zadeva je utonila v pozabo, vendar ne za zaposlene, ki so bili s strani vodstva deležni groženj. Zaposleni smo upravičeno pričakovali, da bo Jug vodjo korporative suspendiral, pa ga je nagradil, da je postal njegova podaljšana roka, direktor v senci,« so zapisali v daljšem pismu. 

Kadrovski eksodus in zgodovinske izredne razmere

Spomnimo še na besede direktorja UKC Ljubljana Juga, ki je novembra na tiskovni konferenci povedal, da mu je pod njegovim vodstvom »uspelo spremeniti razpoloženje med zaposlenimi, saj vodstvo deluje na podlagi argumentov.«

Mi smo razkrili inicialke tistih, ki so šli iz službe za javna naročila, ki je glavna služba v okviru področja za nabavno dejavnost v UKC Ljubljana. Ne zaradi »razpoloženja«, pač pa nevzdržnih razmer, mobinga in nezakonitosti šefa nabave, pod katere se nočejo podpisati. »Takih izrednih razmer in odhodov še ni bilo v zgodovini UKC Ljubljana,« pravijo naši sogovorniki, ki so v zadnjem mesecu odšli iz naše največje bolnišnice. »Šef nabave Drago Kreš svoje zaposlene sili v prekrške, v drobljenje evidenčnih naročil, v podpisovanje nezakonitih naročilnic,« so nam povedali. Poleg tega smo s številkami drobljenja evidenčnih naročil dokazali nezakonito ravnanje s primeri omejevanja konkurence. Analizirali smo razpise, pokazali na trošenje javnega denarja, na nesmotrno porabo in netransparentnosti. V zadnjih treh mesecih smo se za potrebe poročanja o naši največji bolnišnici dobili z najmanj desetimi različnimi viri iz UKC. Govorili smo z zdravniki, nekdanjimi zaposlenimi, sedanjimi zaposlenimi, člani Sveta. Zgodbe zaposlenih so pretresljive. Morda najbolj žalostno pa je, da bi morala biti za njih namesto novinarskih odprta vrata generalnega direktorja. Pa niso. Direktor Jug je na sestanku obdan s somišljeniki, argumenti ga ne premaknejo, pravijo. Morda je razlog v tem, da ima podporo ministrstva za zdravje in predsednika vlade. Povsod molčijo, čeprav gre za našo največjo bolnišnico. Za javni interes. Kot smo poročali, gre v primeru Juga, Kreša in Goloba za znance, ki tvorijo »primorsko navezo«. In to je večkrat slišati tudi po kuloarjih bolnišnice. Do kdaj bo vodstvo še nedotakljivo?

Do kdaj bo imel dr. Marko Jug še zaslombo pri predsedniku vlade?
Sašo Švigelj

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme