21. 12. 2023

Brat generalnega direktorja policije za atašeja v Beograd?

875193_190-jusic

V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić / Policija

Na interni razpis za atašeja v Srbiji se je po naših informacijah prijavil brat generalnega direktorja policije Sejad Jušić. Nič nenavadnega, če pravilnik o policijskih atašejih ne bi predpisoval, da sestavo izbirne komisije predlaga prav generalni direktor policije!

Policija je v začetku novembra objavila interni razpis pod številko 110-0268-2023, Notranja seznanitev o prostem delovnem mestu policijski ataše v Srbiji. Na razpis se je prijavilo osem kandidatov, vendar pa odločitev o izbiri kandidata še ni bila sprejeta, so nam sporočili iz policije in zapisali: »Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov glede prijave konkretne osebe ne moremo odgovoriti.«

V razpisu nič zahtev po mednarodnih izkušnjah

Postopek izbire atašeja je predpisan v pravilniku o policijskih atašejih in ta določa, da minister za notranje zadeve imenuje strokovno komisijo, ki jo sestavljata dva predstavnika generalne policijske uprave, imenovana na predlog generalnega direktorja policije, in predstavnik ministrstva. Kar dejansko pomeni, da je dva člana komisije imenoval Senad Jušić.

Po naših informacijah so v komisiji sedeli izkušeni kriminalist z mednarodno kariero Robert Črepinko, pomočnik generalnega direktorja Jušića Jože Senica ter uslužbenec kadrovske službe. Izbirni postopek poteka tako, da kandidati opravijo pisni preizkus in imajo razgovor. Med osmimi kandidati je bil po naših informacijah tudi brat generalnega direktorja Sejad Jušić, ki je aktualni načelnik policijske postaje Nova Gorica. Zanimivo pri tem razpisu je to, da so bile zahteve za opravljanje delovnega mesta v Srbiji zelo ohlapne, zahtevani sta bili sedma stopnja izobrazbe in osnovno znanje angleškega jezika, nikjer pa denimo ni pisalo nič konkretnega o preteklih mednarodnih izkušnjah, ki so odločilne za delo v tujini. V pravilniku o atašejih sicer piše, da se izbere kandidata, ki je najbolj strokovno usposobljen in ki izpolnjuje pogoje za izbiro: »Za strokovno usposobljenost šteje strokovno znanje in druga znanja, veščine in sposobnosti, ki so potrebni za uspešno opravljanje dela.« Naši viri trdijo, Jušić glede na druge kandidate nima nikakršnih možnosti za zasedbo tega delovnega mesta.

Komisija je tako zaslišala vseh osem kandidatov, ki so predhodno pisali tudi pisni preizkus, po ocenjevanju obeh delov pa generalnemu direktorju predlagajo enega kandidata. V praksi to pomeni, da bi generalni direktor Senad Jušić, ki je predlagal dva člana komisije, na mizo lahko dobil ime svojega brata Sejada Jušića.

Pri tem se porajajo številna vprašanja: Zakaj se v takem primeru generalni direktor iz postopka ni izločil že pred sestavo izbirne komisije? Ali je bila komisija sestavljena na način, da bi izbrala ali favorizirala brata generalnega direktorja policije, ali pa bo izbrala najbolj strokovno usposobljenega?

Seveda pa pomeni tudi obratno. Ali Sejad Jušić nikoli ne bo mogel kandidirati za nobeno mesto v policiji, dokler je njegov brat generalni direktor? Ne. Vendar pa na postopek ne sme pasti niti senca dvoma o mogočem vplivu, kar za ta primer ne velja. V slovenski policiji je pogosto zaposlenih več družinskih članov, vendar pa je pri tem pomembno ohraniti videz nepristranosti, da družinski člani ne sedijo po komisijah ali jih celo sestavljajo.

Ministrov da bi pomenil nepotizem

Če bi izbirna komisija vendarle predlagala za kandidata Sejada Jušića, bi tako generalni direktor Senad Jušić ministru Boštjanu Poklukarju predlagal v imenovanje svojega brata. Ta ima možnost kandidata potrditi ali pa razpis ponoviti. Kako bi Boštjan Poklukar obrazložil izbiro v primeru, da bo izbran brat generalnega direktorja, pa je nepredstavljivo. Ali pa morda tudi ne, glede na to, da je bil že na mesto generalnega direktorja izbran Senad Jušić brez pravih izkušenj?

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo spet pred težko preizkušnjo.
Sašo Radej
Minister bi v tem primeru moral že drugič zagovarjati kandidata, ki ima v primerjavi z drugimi manj strokovnih izkušenj in kompetenc, zagovarjati bi moral postopek, izbirno komisijo, prav tako bi moral v oči pogledati vsem tistim izkušenejšim in strokovnejšim policistom, ki so se prijavili na interni razpis, in jim razložiti, zakaj niso bili izbrani. Prav tako bi bil verjetno tak razplet pod drobnogledom komisije za preprečevanje korupcije, saj bi šlo v takem primeru za nepotizem -»dajanje prednosti privilegijev ali položaja sorodnikom ali bližnjim prijateljem na nekem poklicu ali področju«.

Po naših zanesljivih informacijah je komisija svoje delo že opravila, kandidate je že ocenila, tako da je na vrsti zdaj minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Zadnji mesec je veliko govoril o ugledu in verodostojnosti policije. Ta je sicer prav zaradi njegovih političnih in ne strokovnih imenovanj načeta.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme