30. 3. 2024

Martin Golob: Starejše rabimo

martin golob

Martin Golob, najbolj priljubljeni duhovnik / os

»Že samo to, da ste, je lepo,« najbolj priljubljeni duhovnik v Sloveniji za Preiskovalno.si namenja velikonočno poslanico starejšim in vsem, ki postajamo del največje družbene skupine, ljudem z roba, v primežu krivic, ki jim na našem portalu namenjamo osrednjo pozornost.

Velika noč je največji krščanski praznik. Obenem je tudi čas, ki ga namenjamo drug drugemu, družinam in najbližjim. Da se v svetu neprenehnega dokazovanja, pehanja in materialnega napuha za hip ustavimo. Se poglobimo vase, v medsebojne odnose ali samo skupaj sedemo k obloženi mizi. Se posvetimo najbližjim. Pokličemo osamljene, se vprašamo morda kaj dobrega smo naredili za druge. Mnogi med nami v dneh obilja in veselja ostajajo sami, nemočni, potisnjeni na rob, spregledani. Številni starejši po domovih, bolnišnicah ali med štirimi stenami praznega doma ostajajo pozabljeni, spregledani. Ranljivim skupinam v našem mediju namenjamo še posebno pozornost. Lahko ste prebirali članke o starejših in onemoglih, ki jih je sistem pustil umirati na obroke. V nekaterih primerih smo uspeli, tudi z vašo pomočjo, ker nas berete in delite naše članke na družbenih omrežjih, pretresti drobovje ustanov, ki imajo v svojem nazivu deklarirano zavezo o pomoči in oskrbi socialno, zdravstveno in družbeno najšibkejših posameznikov. Osebje v domovih, o katerih smo pisali, da so varovanci v njih podvrženi človeka nevrednim razmeram, kljub temu da jim svojci brezpogojno zaupajo in zanje plačujejo nemalo denarja za oskrbo, so pod drobnogledom inšpekcije. Prav tako smo z zgodbo o Kočevcu Andreju, še enem nemočnem posamezniku, pokazali, da tudi službe, ki delujejo pod okriljem državne uprave, svoje vloge in odgovornosti ne izpolnjujejo v zadostni meri ali sploh ne. Če smo kolesje okorelega sistema premaknili zgolj za ped, je poslanstvo tega medija začelo utrjevati pot do cilja. Obljubili sva, da ne bova odnehali. In obljubo bova držali. Družba se bo morala začeti privajati staranju tudi na področju šolstva, zdravstva, sociale in drugih komplementarnih področjih. Ker starejši postajaj(m)o največja družbena skupina – po projekcijah ekonomske fakultete bo čez deset let vsak četrti Slovenec star najmanj 65 let! - je prav, da so naše skupne moči usmerjene v prizadevanja za boljši, pravičnejši, odgovornejši položaj v družbi prihodnosti. Za vse nas naše prednamce in naše zanamce. Z mislijo na najbolj ranljive, nemočne in tiste v primežu družbenih krivic, se z velikonočnim voščilom obrača tudi človek, ki je uspel strniti množice. Duhovnik Martin Golob, ki posebej tenkočutno motri prav generacijo pozabljenih, o kateri ste lahko brali na Preiskovalno.si. Naj bo njegova opogumljajoča misel tudi najino velikonočno sporočilo vsem vam, ki ste postali del najinega sveta. Hvala, ker naju berete in veselo praznovanje!

Barbara in Nataša

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme