28. 11. 2023

Prestižni obešalnik odnesel namestnika direktorja zaporov

Emanuel-Banutai

Emanuel Banutai / preiskovalno.si

Na podlagi razkritja o zapravljivosti vodstva uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zdaj premeščajo Emanuela Banutaija.

Namestnik generalnega direktorja dr. Emanuel Banutai bo zaradi medijskega razkritja o zapravljivosti vodstva uprave za izvrševanje kazenskih sankcij premeščen. Takole so sporočili iz uprave: »V ponedeljek je bil izveden sestanek generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) mag. Bojana Majcna in ministrice za pravosodje dr. Dominike Švarc Pipan. Mag. Bojan Majcen je ministrici podal  pojasnilo glede nedavnega nakupa manjkajoče pisarniške opreme za potrebe namestnika. Generalni direktor se je vedno zavzemal za racionalno porabo sredstev znotraj zaporskega sistema in v tem okviru tudi deloval. Sogovornika sta se strinjala, da bi posamični kosi pohištva, ne glede na dovoljene proračunske okvire, lahko bili v luči varčevanja izbrani v cenejši različici. Ministrica je na sestanku izrazila pričakovanje, da do tovrstnih zadev ne prihaja in da se upošteva njeno izrecno navodilo o racionalni rabi javnega denarja. Dr. Emanuel Banutai ostaja sodelavec URSIKS, a bo premeščen na drugo delovno mesto.«

Dominika Švarc Pipan je ogorčena nad zapravljivostjo.
Primož Lavre

Banutai je bil očitno tisti s prefinjenim okusom, ki si je zaželel drag obešalnik za 565 evrov in dve namizni svetilki za 183 evrov. Pisarno so mu opremili za 2.515,49 evrov z DDV. Kupili so mu še mizo, predalnika, obešalnik in montažo pohištvo. Nakup so opravičili z argumentom, da se je  povečalo število zaposlenih, pisarniške opreme je zato preprosto zmanjkalo. Dodatke pa so naročili pri istem dobavitelju, ki jim je prostore že prenovil ob vselitvi. Kritičen do zapravljanja in sploh opremljanja prostora je bil tudi predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk, ki je ocenil, da gre ob tako katasrofalnih razmerah, kot smo jim v tem trenutku priča v slovenskih zaporih, za »nepremišljen nakup. Prav vsaka poraba javnega denarja, ko gre za neko nadstandardno pisarniško opremo, je v času, ko državi primanjkuje več kot 10 odstotkov javnega denarja, ki je nujno potreben, da bi poravnali letošnje finančne obveznosti, milo rečeno iracionalni finančni ekshibicionizem, ki bi se ga morali vzdržati. Gre za opremo pisarne namestnika generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki bi tudi sam moral vedeti, da je v svojih zahtevah po luksuzni opremi svoje pisarne enostavno pretiraval,« je na zapravljivost v času, ko se uprava zaradi pomanjkanja zaposlenih v kazenskih ustanovah spopada tudi s pobegi in, kot smo izvedeli, kaotičnimi razmerami znotraj zaporov, na naše pisanje ogorčeno odzval predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Frančišek Verk upravi očita finančni ekshibicionizem.
Sašo Švigelj

Alarmantne razmere v zaporih

Verjetno se nihče ne bi spuščal v te nakupe, če na drugi strani ne bi prihajalo do alarmantne kadrovske podhranjenosti pravosodnih policistov, ki so na mizerni plači.  En paznik varuje tri zapornike. Rešitve za minimalno plačan poklic, za doseganje minimalne plače mora paznikom država še doplačati, ni na vidiku. V noveli zakona, ki so se ga  lotili po vzoru vojske, bodo novo zaposlenim paznikom ponudili nagrado v določenem znesku za prvih pet let zaposlitve z obvezo, da bodo ostali v delovnem razmerju še dodatnih pet let. Koliko pravosodnih policistov bo neslo glavo naprodaj za, po naših informacijah, pičlih 200 evrov denarnih bonbončkov, pa bomo še videli.

Po dostopnih podatkih je bilo konec oktobra v okviru URSIKS zaprtih 1542 oseb, zasedenost zavodov za prestajanje kazni zapora pa je bila kar 118-odstotna. Za zapornike skrbi okoli 560 pravosodnih policistov, tako rekoč en zaposleni na tri zapornike. Potrebovali bi še najmanj sto paznikov, a prav nizke plače botrujejo številnim odhodom in nezanimanju za delovno mesto pravosodnega policista, kot že nekaj časa opozarja prvi sindikalist Frančišek Verk. Stanje je kritično, saj je trenutna zasedenost v zaporih največja v zgodovini, pravosodnih policistov pa je iz dneva v dan manj. Tudi o tem je na ministrstu tekla beseda. 




Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme