23. 6. 2024

Poslovnega direktorja kirurgije odpustili zaradi zlorabe

BATIČ3

Aleksander Batič / Mediaspeed

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so nam potrdili, da so vročili odpoved delovnega razmerja poslovnemu direktorju kirurgije Aleksandru Batiču.

Aleksander Batič, ki je prišel na mesto direktorja ljubljanske kirurške klinike februarja 2019, v času generalnega direktorja Aleša Šabedra, je po informacijah vodstva UKC Ljubljana domnevno goljufal pri kilometrini. Kot so nam potrdili v UKC Ljubljana, naj bi živel v bližini Ljubljane, izkazoval pa je vsakodnevno vožnjo na Goriško. Služba za korporativno varnost namreč po prijavi ali sumu naznanitve zlorabe začne preverjanje take prijave, ki lahko traja tudi več mesecev. Batiča so po tem, ko je Služba za korporativno varnost zbrala dokaze, seznanili z ugotovitvami zlorab, imel je možnost zagovora, vendar jih ni prepričal, so nam povedali. Batič naj bi tako neupravičeno mesečno prejemal vsaj 600 evrov dodatka za kilometrino. 

Batiča smo klicali, prav tako smo mu napisali sms, pa se na naše klice ni odzval. Tako ni  jasno, ali bo morda UKC tožil ali ne. Tudi UKC Ljubljana bi namreč lahko zahteval nazaj neupravičeno pridobljena sredstva iz zlorabe kilometrine, vendar le za čas, ko so nastali posnetki oz. dokazi, ki jih imajo v službi za korporativno varnost, ne pa za celotno obdobje zaposlitve Aleksandra Batiča v UKC Ljubljana. Domnevnih zlorab za nazaj, če so obstajale, ne morejo dokazati, sicer bi moral Batič UKC Ljubljana vrnitvi po 600 evrov za vsak mesec od februarja leta 2019.

Marko Jug
Sa. R.
Dvojna merila?

Odpovedi v UKC Ljubljana pa zaradi zlorabe kilometrine ni prejela pravnica N. K., ki jo je posnela naša ekipa in o kateri smo poročali v članku Dosje UKC Ljubljana: Kam odteka javni denar.

Pravnica je prejemala kilometrino za 101 kilometer oddaljen kraj v eno smer, torej za 202 kilometra na dan, čeprav je živela manj kot kilometer stran od bolnišnice, v Savskem naselju. Snemali smo jo več mesecev, naključne dni. Odpoved namreč prejmejo le tisti, ki jih posnamejo na osnovi odreditve in prijave službe za korporativno varnost.

Drago Kreš, UKC Ljubljana
Primorske novice
Kot so nam povedali, naj bi o sankciji N. K. še odločali, vendar smo od vodstva naše največje bolnišnice izvedeli, da odpovedi verjetno ne bo prejela. Mi smo njeno identiteto zakrili. Smo pa poročali, da je pravnica službo dobila, kljub temu da ni izpolnjevala zahtevanih pogojev glede izkušenj. Iz UKC pa so nam sporočili, da so pridobili pretekle ocene pravnice, ko je bila zaposlena na ljubljanskem sodišču. Po zagotovilih Draga Kreša je tam več let dosegala same odlične ocene. Če je tudi tam goljufala pri kilometrini, pa ni znano.

Eksodus 

Iz službe za nabavo, ki jo vodi Drago Kreš, je odšlo že 20 zaposlenih, med njimi največ strokovnih sodelavcev za javna naročila, celo taki, ki so jim plačali draga izobraževanja. Vzroki za odhode so pri vseh isti. Nemogoče razmere pod vodenjem Draga Kreša. Ko smo Draga Kreša seznanili z očitki nekdanjih zaposlenih, s katerimi smo govorili, je povedal, da so mnogi zlorabljali ure, da je šlo pri nekaterih za koruptivne posle, da niso imeli idej, kako naprej, da so bili neučinkoviti pri nabavi in da so zdaj po 20 letih začeli uvajati spremembe. V UKC naj bi po Kreševo uvajali pionirske pristope pri nabavi oziroma tako imenovan dinamičen proces nabave ter spremembe pri javnem naročanju, v katerega se bodo vključili odvetniki in pravniki. Gre za to, da bodo začasno javna naročila vodili odvetniki in pravniki, specializirani za javna naročila, ki bodo izbrani na javnem razpisu. Mnogi zaposleni, ki so odšli, se zato sprašujejo, ali so bile neznosne razmere ustvarjene zato, da večina zaposlenih gre ter da bodo do poslov prišle odvetniške družbe? Nekateri zaposleni prav zaradi dogajanja znotraj naše bolnišnice, le-to tožijo. V UKC Ljubljana pa zdaj pospešeno iščejo nov kader, v ta namen so spremenili in prilagodili javne razpise, da bi se prijavilo čim več kandidatov. UKC Ljubljana je sicer pod drobnogledom  različnih organov, tudi policije.

UKC Ljubljana
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

18. 7. 2024

jure leben bobo 1

Najprej na vlado Jure Leben, potem še Futura

10. junija je bil nekdanji minister Jure Leben imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba, nekaj dni kasneje je Urad vlade za komuniciranje (UKOM) povabilo k oddaji posla za komunikacijske storitve oddal agenciji Futura, zaradi katere je Leben enkrat že moral odstopiti. Takrat so se namreč vnaprej dogovarjali za posel.

Preberi več

14. 7. 2024

katja

Inšpekcija v DSO Bokalce: ugotovili napake, a ukrepali ne bodo!

V Domu starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik - Enoti Bokalce je socialna inšpekcija, ki je prva pristojna za nadzor v domovih, zaključila inšpekcijski nadzor v zvezi z očitki o neustrezni negi in oskrbi tamkajšnjih oskrbovancev. In kakšen je rezime osem mesecev trajajoče preiskave, za katero smo na našem portalu tedensko terjali odgovore. Z eno besedo: porazen. Je komu sploh mar za stisko in trpljenje starejših?! Je torej dopustno starejše polagati v krop, jim menjati zdravila in jih daviti s tujo protezo v ustih?! Napak ni odkrila niti Zdravniška zbornica. Se odgovorne institucije pokrivajo med sabo? So pa zato prijavo bolj resno obravnavali na Policiji in podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja nasilništva.

Preberi več

12. 7. 2024

IMG_9758

»Imam hrbtenico, načela in vrednote«

Tako o sebi kot političarki pravi Urška Klakočar Zupančič, s katero smo se pogovarjali pred skorajšnjim začetkom parlamentarnih počitnic. V intervjuju je predsednica državnega zbora, ki s svojimi ekscentričnimi nastopi pogosto razburka domači politični prostor, zaradi česar ji kritiki očitajo svojeglavost, spregovorila o dosedanjem delu državnega zbora ter sodelovanju z vlado in njenim predsednikom. Ni skrivnost, da je v preteklosti med Urško Klakočar Zupančič in premierom Robertom Golobom prihajalo do trenj, a se je prva med poslankami vprašanju o njunem političnem razhajanju diplomatsko izognila – je pa med vrsticami potrdila, da je do poziva k njenemu odstopu s funkcije predsednice državnega zbora lani vendarle prišlo. Bolj neposredno je Urška Klakočar Zupančič okrcala neuresničevanje odločb ustavnega sodišča, k čemur so se stranke vladne koalicije zavezale v koalicijski pogodbi, počasnost vlade pri pripravi in izvedbi reform ter premierov odnos do državnega zbora.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme