23. 6. 2024

Poslovnega direktorja kirurgije odpustili zaradi zlorabe

BATIČ3

Aleksander Batič / Mediaspeed

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so nam potrdili, da so vročili odpoved delovnega razmerja poslovnemu direktorju kirurgije Aleksandru Batiču.

Aleksander Batič, ki je prišel na mesto direktorja ljubljanske kirurške klinike februarja 2019, v času generalnega direktorja Aleša Šabedra, je po informacijah vodstva UKC Ljubljana domnevno goljufal pri kilometrini. Kot so nam potrdili v UKC Ljubljana, naj bi živel v bližini Ljubljane, izkazoval pa je vsakodnevno vožnjo na Goriško. Služba za korporativno varnost namreč po prijavi ali sumu naznanitve zlorabe začne preverjanje take prijave, ki lahko traja tudi več mesecev. Batiča so po tem, ko je Služba za korporativno varnost zbrala dokaze, seznanili z ugotovitvami zlorab, imel je možnost zagovora, vendar jih ni prepričal, so nam povedali. Batič naj bi tako neupravičeno mesečno prejemal vsaj 600 evrov dodatka za kilometrino. 

Batiča smo klicali, prav tako smo mu napisali sms, pa se na naše klice ni odzval. Tako ni  jasno, ali bo morda UKC tožil ali ne. Tudi UKC Ljubljana bi namreč lahko zahteval nazaj neupravičeno pridobljena sredstva iz zlorabe kilometrine, vendar le za čas, ko so nastali posnetki oz. dokazi, ki jih imajo v službi za korporativno varnost, ne pa za celotno obdobje zaposlitve Aleksandra Batiča v UKC Ljubljana. Domnevnih zlorab za nazaj, če so obstajale, ne morejo dokazati, sicer bi moral Batič UKC Ljubljana vrnitvi po 600 evrov za vsak mesec od februarja leta 2019.

Marko Jug
Sa. R.
Dvojna merila?

Odpovedi v UKC Ljubljana pa zaradi zlorabe kilometrine ni prejela pravnica N. K., ki jo je posnela naša ekipa in o kateri smo poročali v članku Dosje UKC Ljubljana: Kam odteka javni denar.

Pravnica je prejemala kilometrino za 101 kilometer oddaljen kraj v eno smer, torej za 202 kilometra na dan, čeprav je živela manj kot kilometer stran od bolnišnice, v Savskem naselju. Snemali smo jo več mesecev, naključne dni. Odpoved namreč prejmejo le tisti, ki jih posnamejo na osnovi odreditve in prijave službe za korporativno varnost.

Drago Kreš, UKC Ljubljana
Primorske novice
Kot so nam povedali, naj bi o sankciji N. K. še odločali, vendar smo od vodstva naše največje bolnišnice izvedeli, da odpovedi verjetno ne bo prejela. Mi smo njeno identiteto zakrili. Smo pa poročali, da je pravnica službo dobila, kljub temu da ni izpolnjevala zahtevanih pogojev glede izkušenj. Iz UKC pa so nam sporočili, da so pridobili pretekle ocene pravnice, ko je bila zaposlena na ljubljanskem sodišču. Po zagotovilih Draga Kreša je tam več let dosegala same odlične ocene. Če je tudi tam goljufala pri kilometrini, pa ni znano.

Eksodus 

Iz službe za nabavo, ki jo vodi Drago Kreš, je odšlo že 20 zaposlenih, med njimi največ strokovnih sodelavcev za javna naročila, celo taki, ki so jim plačali draga izobraževanja. Vzroki za odhode so pri vseh isti. Nemogoče razmere pod vodenjem Draga Kreša. Ko smo Draga Kreša seznanili z očitki nekdanjih zaposlenih, s katerimi smo govorili, je povedal, da so mnogi zlorabljali ure, da je šlo pri nekaterih za koruptivne posle, da niso imeli idej, kako naprej, da so bili neučinkoviti pri nabavi in da so zdaj po 20 letih začeli uvajati spremembe. V UKC naj bi po Kreševo uvajali pionirske pristope pri nabavi oziroma tako imenovan dinamičen proces nabave ter spremembe pri javnem naročanju, v katerega se bodo vključili odvetniki in pravniki. Gre za to, da bodo začasno javna naročila vodili odvetniki in pravniki, specializirani za javna naročila, ki bodo izbrani na javnem razpisu. Mnogi zaposleni, ki so odšli, se zato sprašujejo, ali so bile neznosne razmere ustvarjene zato, da večina zaposlenih gre ter da bodo do poslov prišle odvetniške družbe? Nekateri zaposleni prav zaradi dogajanja znotraj naše bolnišnice, le-to tožijo. V UKC Ljubljana pa zdaj pospešeno iščejo nov kader, v ta namen so spremenili in prilagodili javne razpise, da bi se prijavilo čim več kandidatov. UKC Ljubljana je sicer pod drobnogledom  različnih organov, tudi policije.

UKC Ljubljana
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

28. 6. 2024

1705921894-dsc01600-1705921798689

Vodstvo železnic ignoriralo opozorila, na tirih umrlo pet delavcev

Razkrivamo zapisnike Sveta delavcev Slovenskih železnic od leta 2018, ki dokazujejo, da je bil generalni direktor Dušan Mes obveščen o vseh nevarnostih na železniških progah ali pa bi moral biti. Zagotovo pa je bil z opozorili zaposlenih seznanjen direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, ki je po lanski tragediji pri Postojni, kjer sta v trčenju z vlakom umrla dva delavca, stal tesno ob Mesu in kot enega glavnih krivcev za nesrečo izpostavljal človeški faktor.

Preberi več

27. 6. 2024

IMG_8120

Revizija Litijske: Po nakupu so bile aktivnosti usmerjene v prikaz kriminalnega ozadja

Revizija poleg domnevnih krivcev razkriva, da so bile po nakupu določene aktivnosti na ministrstvu za pravosodje usmerjene tako, da bi se nakup nepremičnine v javnosti prikazal kot neracionalen in negospodaren, celo kot kriminalno dejanje, in da bi se uslužbence, ki so izvedli predmetni posel, opredelilo, da so to skrbno načrtovali. Revizija dejansko razkriva, kot smo prvi poročali 20. junija, da so uslužbenci svoje delo opravili vestno.

Preberi več

25. 6. 2024

close-up-picture-old-woman-s-hand-showing-anti-symbol

Za zlorabe en sam inšpektor, pa še ta je na dolgotrajni bolniški!

Mrtvih ne morejo zaslišati, zato so nadzori neuspešni. Tako pravijo na socialni inšpekciji, kamor smo prijavili vse tragične zgodbe varovancev iz domov za starejše in socialnih zavodov Bokalce, Preddvor, Maribor in Kočevje, ki smo jih obsežno predstavili na našem portalu. Osem mesecev je že od naše prve objave nasilja in neustreznega ravnanja z oskrbovanci v domovih za starejše in osem mesecev inšpekcijo vsak teden sprašujemo o izsledkih nadzorov - zgodilo pa se ni nič! Za vse nadzore je zadolžen en sam inšpektor. Pa še ta je na dolgotrajni bolniški! Nadzor stoji, kršitev ne sankcionira nihče, polje morebitnih zlorab ostaja odprto.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme