24. 11. 2023

Direktor opremlja pisarne, stanje v zaporih pa kritično

Bojan Majcen

Direktor URSIKS Bojan Majcen / Sašo Švigelj

Šef slovenskih zaporov Bojan Majcen samo za obešalnik dal skoraj 600 €, pazniki pa so pod minimalno plačo. V zaporih je kritično, nad Dobom krožijo droni.

Manj kot 878 evrov neto je izhodiščna plača pravosodnih policistov, ki varujejo največje kriminalce v državi. Samo 300 evrov manj pa je generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) mag. Bojan Majcen dal za obešalnik v na novo opremljeni pisarni. Po naših informacijah gre za en kos v vrednosti 565 evrov! Šef slovenskih zaporov ima očitno prefinjen okus za interier. Po komaj štirih letih, odkar se je generalni urad uprave preselil v sedanje prostore Ministrstva za javno upravo, ki so jih tedaj popolnoma obnovili in zapolnili z novim pohištvom, se je vodstvo kljub finančni in kadrovski podhranjenosti med zaposlenimi odločilo za nabavo nove opreme. Kot pojasnjujejo na URSIKS, so opremili pisarno novo zaposlenega namestnika generalnega direktorja, in sicer z osnovno opremo: manjkajočo mizo, predalnikoma, obešalnikom in montažo pohištva. Za vse skupaj so zapravili 2.515,49 evrov z DDV. Posebej so za namestnika generalnega direktorja in vodje Sektorja za splošne zadeve kupili še »dve namizni svetilki v skupni vrednosti 183,22 evrov z DDV«. Ker naj bi se v pisarnah, kot utemeljujejo, povečalo število zaposlenih, jim je pisarniške opreme preprosto zmanjkalo, zato so dodatke naročili pri istem dobavitelju, ki jim je prostore že prenovil ob vselitvi.

Sindikalist Verk: Gre za iracionalni finančni ekshibicionizem

»Pri nakupu gre za osnovno pisarniško opremo in ne kakršno koli nadstandardno opremo,« so še zapisali v odgovoru. »Prav vsaka raba javnega denarja, ko gre za neko nadstandardno pisarniško opremo, je v času, ko državi primanjkuje več kot 10 odstotkov javnega denarja, ki je nujno potreben, da bi poravnali letošnje finančne obveznosti, milo rečeno iracionalni finančni ekshibicionizem, ki bi se ga morali vzdržati. Gre za opremo pisarne namestnika generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki bi tudi sam moral vedeti, da je v svojih zahtevah po luksuzni opremi svoje pisarne enostavno pretiraval,« pa se je na zapravljivost v času, ko se uprava zaradi pomanjkanja zaposlenih v kazenskih ustanovah spopada tudi s pobegi in, kot smo izvedeli, kaotičnimi razmerami znotraj zaporov, ogorčeno odzval predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk je kritičen do direktorja slovenskih zaporov.
Bobo

Droni preletavajo največji zapor na Dobu

Da je varnostno stanje v zaporih na minimumu, se dobro zavedajo tudi zaporniki. Pred časom se je tako paznikom že uspel izmuzniti zloglasni obsojenec za poskus umora Satan, ki so ga pred tedni prijeli v Nemčiji. Kot pravi Verk nimajo dovolj usposobljenih pravosodnih policistov, da bi varovali borce borilnih veščin. Zadnje čase zapor na Dobu obletavajo tudi brezpilotna letala oziroma droni. Kar štiri letalnike so nekaj dni nazaj zaznali med nadzorom okolice. Okoli polnoči so leteli v neposredni bližini zapora na Mirni, dva naj bi celo vstopila na območje zavoda. Dogodek so varnostniki prijavili, pri tem pa je ostalo. Zakaj nihče ne odreagira? 

Zapor na Dobu zadnji čas preletavajo droni.
Primož Lavre

Kot pravi Verk, z dronom lahko snemajo smeri pobega, lahko pa dostavljajo droge. Varnostniki sicer morajo pregledati okolico, preden spustijo zapornike na dvorišče, vendar pa vsakega grma tudi ne pregledajo. Zapornikom tudi ne morejo prisluškovati, da bi dokazali dogovor o dostavi mamil, saj za to potrebujejo sodno odredbo. Če nad zaporom leti dron, je ena od možnosti tudi, da se posameznik pripravlja na pobeg. Dron je pred šestimi leti krožil in snemal tudi upor na Povšetovi. Odkrili so, da je bil v lasti prijatelja pripornika, ki je bil pobudnik protesta. Takrat je sindikalist Verk celo opozoril pravosodnega ministra na morebitne nevarnosti, kot so razstrelitev obzidja, raketiranje, streljanje in podobno ter da bi bilo smiselno dopolniti načrt varovanja zapora.

Paznike bodo novačili z bonbončki

Po dostopnih podatkih je bilo konec oktobra v okviru URSIKS zaprtih 1542 oseb, zasedenost zavodov za prestajanje kazni zapora pa je bila kar 118-odstotna. Za zapornike skrbi okoli 560 pravosodnih policistov, tako rekoč en zaposleni na tri kriminalce. Potrebovali bi še najmanj sto paznikov, a prav nizke plače - dvigu minimalne plače jim razliko do te doplačujejo - botrujejo številnim odhodom in nezanimanju za delovno mesto pravosodnega policista, kot že nekaj časa opozarja prvi sindikalist. Stanje je kritično, saj je trenutna zasedenost v zaporih največja v zgodovini, pravosodnih policistov pa je iz dneva v dan manj.

Pazniki v zaporih so podplačani, zato zapuščajo poklic.
preiskovalno.si

Zahtevno, življenjsko nevarno in stresno delo tudi botruje številnim bolniškim odsotnostim in povečanemu obsegu dela pri ostalih kadrih. Pravosodni policist ima višjo plačo v trgovini, kot v zaporu, še dodaja Verk. V zaporih se po naših informacijah povečuje število izrednih dogodkov, s tem pa tudi dodatne naloge za paznike, ki pa jih ne morejo izpolnjevati zaradi kadrovskega manka. Tudi na ponavljajoče se razpise za delovna mesta se zaradi nizkega plačila ne prijavi dovolj kandidatov, smo še izvedeli. Dejstvo je, da se v štirih letih Majcnovega mandata, ni nič premaknilo na bolje. Pazniki so še naprej podplačani, njegova direktorska plača, ki jo zasluži v udobju varne pisarne, pa znaša okoli 3000 evrov in je vesolje daleč od stanja njegovih podrejenih. Slaba finančna situacija zaposlenih se posledično odraža v kaotičnih razmerah v zaporih. V noveli zakona sicer po scenariju, ki so se ga lotili v vojski, bodo novo zaposlenim paznikom ponudili nagrado v določenem znesku za prvih pet let zaposlite z obvezo, da bodo ostali v delovnem razmerju še dodatnih pet let. Koliko pravosodnih policistov bo neslo glavo naprodaj za, po naših informacijah, pičlih 200 evrov denarnih bonbončkov, pa bomo še videli. Če ne bo prej dokončno počilo.

Zapor na Dobu poka po šivih.
Bobo

Medtem ko za plače in dodatke pravosodnih policistov ni dovolj denarja, pa tega očitno ne manjka za gostinske usluge, službene poti šefov in uslužbencev URSIKS. Tako so sredi marca za zapitek v gostilni plačali 366,50 evrov. Od marca do novembra letos so s službeno kartico direktorja plačali 1.282,98 evrov. Za namene reprezentance pa so porabili slabih 26.000 evrov, glavnina je bila namenjena za nastanitev in prehrano novo sprejetih pravosodnih policistov. Stroški službenih poti generalnega direktorja in namestnikov generalnega direktorja so lani znašali 1.603,12 evrov. »Službene poti uslužbencev URSIKS so posledica načina delovanja Evropske unije, saj se direktorji in službe zaporskih uprav držav članic EU zelo redno sestajajo, kar pomeni relativno visoke stroške URSIKS, del stroškov projektov, ki tečejo v okviru URSIKS, pa se financira iz kohezijskih sredstev EU. Vsekakor pa ni vsaka pot v tujino nujna, a vendar sem prepričan, da pri številu udeležencev pretiravajo prav v vseh ministrstvih, zato tudi URSIKS ne more biti neka izjema,« je komentiral sindikalist Verk.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme