2. 8. 2024

Afera Litijska: Ministrica še po tretje mnenje na naš račun

ograja nova

Nova ograja na Litijski / preiskovalno.si

Ministrica Andreja Katič po dveh neugodnih revizijah nakupa Litijske 51, ki sta obremenili sam vrh politike, naroča še tretjo. Danes bo jasno kdo jo bo izvedel. Zgodba se ponavlja. Tudi po dveh cenitvah Litijske, ki jih je imela na mizi, so naročili še tretjo, pod katero se je podpisal kar njen kolega iz stranke SD, Milan Žnidaršič. Kdo še lahko verjame tej spolitizirani zgodbi? In še: stavba na Litijski 51 ima novo ograjo. Po naših zanesljivih informacijah je pogodba neveljavna oziroma nična, saj ograja ne ustreza razpisnim pogojem. Šli smo na teren in jo izmerili.

Na preiskovalno.si smo prvi razkrili, da ima ministrstvo za pravosodje na mizi dve cenitvi za stavbo na Litijski 51, ki sta odražali približno enako ceno, okoli 7,5 milijona evrov. Eno je takrat naročil potencialni kupec Litijske, medicinski center, drugo pa prodajalec Sebastjan Vežnaver. Dve nepovezani cenitvi dveh različnih cenilcev sta bili ocenjeni približno enako. A ministrica za pravosodje, ki je posredno prst uperila v svojo predhodnico, ki je do takrat že odstopila, ju ni upoštevala. V medijih je že bila namreč že lansirana zgodba o »spornem dragem nakupu«, zato bi morala cenitev pokazati manj.

Prav na našem portalu smo vam že 14 dni pred javno razgrnitvijo zadnje cenitve razkrili manipulacije v zvezi s to tretjo »ustrezno« cenitvijo in napovedali, da bo cena v višini 6 milijonov evrov, da se o njej (kar je nedopustno) pogovarjajo in dogovarjajo na upravnem odboru cenilcev, kar so nam potrdili sami cenilci, ter da je prvopodpisani cenilec Milan Žnidaršič član stranke SD.

podpisani Milan Žnidaršič je član SD. Cenilno poročilo je bilo za ministrico SD
preiskovalno.si

Ministrstvo za pravosodje pa vodi ministrica iz kvote SD. Šlo je za nesporne sume dogovarjanj, za dvome v profesionalno delo cenilca, ki je član stranke SD, predvsem pa nihče v državi ni vprašal, kako je mogoče, da se cenitve med seboj razlikujejo za kar 1,7 milijona evrov. Ta razkritja namreč odpirajo veliko vprašanj o vseh ostalih cenitvah. Opozarjali smo tudi na dejstvo, da prvopodpisani cenilec Žnidaršič, ki se je podpisal pod kup izračunov in izmer, nikoli ni vstopil v prostore objekta na Litijski 51, saj je imel ključe do takrat le prodajalec. Ta nam je potrdil, da vrat cenilcu SD Milanu Žnidaršiču, ni odprl. Kako je politično zaznamovani cenilec lahko opravil svoje delo? Je bil Žnidaršič podpisan pod delo nekoga drugega?

Karavana je šla mimo.

Zgodba se ponavlja!

A zgodba se ponavlja. Na ministrstvu za pravosodje zdaj mrzlično iščejo še tretjega revizorja, ki bo opravil revizijo Litijske 51. Notranja revizorka Suzana Hötzl je namreč obremenila predvsem ministra za finance, nekdanjo ministrico za pravosodje in dr. Roberta Goloba, računsko sodišče pa je notranji revizorki prikimalo! »Ministrstvo za pravosodje ni ravnalo v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti, ugotavljajo revizorji, prav tako ministrstvo za finance ni imelo podlage za prerazporeditev denarja za nakup nepremičnine.« 

Če so na ministrstvu za pravosodje še hiteli blatiti revizorko s stavki, da ni opravila svojega dela profesionalno, da ni »počakala na pripombe, ki so jih imeli nekateri revidiranci na osnutek internega revizijskega poročila,«  pa jih je povsem presenetilo računsko sodišče, ki je revizorki prikimalo. Ker so mnenja presenetila vrh slovenske politike, ki je prepričan da ima nadzor nad vsem v tej državi, so se zdaj odločili za novo revizijo. Ministrstvo je vnaprej poslalo povpraševanja v tri revizijske hiše. Vsem trem smo postavili vprašanja o tem, ali so dobile povabilo in ali jih je kdo glede forenzične revizije pred tem kontaktiral. Prejeli smo samo odgovor podjetja Forvis Mazars, kjer so nam pred dnevi odgovorili, da jih pred posredovanjem povpraševanja v zvezi s forenzično preiskavo nakupa poslovne stavbe na Litijski 51 ni kontaktiral nihče. In da ne vedo, če bodo oddali ponudbo, so napisali pred dnevi. Iz podjetja Ernst in Young in PWC pa odgovora niso poslali. O tem, ali so te tri hiše sploh usposobljene za tako forenzično revizijo, ne bomo ugibali, dejstvo je, da se zapravlja davkoplačevalska sredstva in da revizije računskega sodišča s tem ne bo mogoče izničiti! Je ministrstvo s tem dalo nezaupnico računskemu sodišču? Ali doživlja predsednica računskega sodišča pritiske?

Manipulacije se nadaljujejo

Računsko sodišče in notranja revizorka so za Litijsko 51 okrivili vrh politike. Medijske zgodbe so šle v smer krivde zaposlenih. Mi vam razkrivam notranjo shemo pristojnosti zaposlenih, ki dokazuje, da zaposleni v javnem sektorju ne morejo biti krivi za nakup neke stavbe, ker za to nimajo nobenih pooblastil. In to se ujema z ugotovitvami računskega sodišča in notranje revizije.

Shema ravni pristojnosti
preiskovalno.si
Mediji so poročali, da naj bi glavni krivci prihajali iz službe za investicije, čeprav so na samem dnu odločanja v javnem sektorju. Tokrat jih rešuje digitalizacija. Računalniški sistemi dostopanja namreč razkrivajo, kdo ima dostop do katerih dokumentov in kdo ne. Kdo lahko sploh kaj podpiše in kdo ne. In nenazadnje, kdo se lahko na ministrstvu sploh sprehaja po določenih hodnikih, pisarnah in kdo ne. 

Kot so nam povedali zaposleni: »Pisci te afere, ki želijo krivdo z odločevalcev, kot so ministri, državni sekretarji in ožji krog kabineta ministrice, prenesti na zaposlene, pozabljajo, da je vse dokumentirano v sistemih, kopirano ter zapisano. Odgovornosti zaposlenih so javno napisane v njihovih pogodbah o delu.« 

Ograja na Litijski ne ustreza razpisnim pogojem. Izmerili smo jo.

Nova ograja ob stavbi na Litijski
preiskovalno.si
Okoli objekta na Litijski 51 je nova ograja. Razpis zanjo pa bi moral biti po naših informacijah ničen, saj izbrana ograja ne ustreza predpisanim pogojem, ker izbrani ponudnik ni izpolnjeval pogojev, ki jih je naročnik opredelil v povabilu k oddaji ponudbi. V povabilu za oddajo ponudbe namreč piše, da mora biti ograja visoka 1,80 m. Vzeli smo meter in jo izmerili.
Višina ograje ne ustreza razpisu.
preiskovalno.si

Ograja je visoka 1,73 m. Če bi tisti, ki je vodil razpis, pogledal na spletno stran proizvajalca ograj Kočevar, ki je bil tudi sicer izbran, bi lahko videl, da ponujajo ograje višine 1,73 m ali 2,03 m. Ko smo se obrnili na poznavalca za javne razpise, ki želi ostati anonimen, je povedal, da gre v tem primeru za »izbor nedopustne ponudbe in da je taka pogodba nična.«

Razpis je neveljaven.
preiskovalno.si
S tem razpis pade. Podjetje Kočevar je sicer za 22o metrov nove ograje zaračunalo 14 tisoč evrov z DDV. Dela okoli Litijske, ki je v lasti prodajalca Sebastjana Vežnaverja, pa niso zagradili z novo ograjo. Vežnaver je za medije povedal, da je pripravljen tisti košček zemljišča podariti, če se mu dr. Robert Golob opraviči. 
Zemljišče v lasti prodajalca
preiskovalno.si
Predsednik vlade Golob je namreč v državnem zboru dejal, da če bi on vedel, kdo je sporni prodajalec in koliko je zaslužil, ne bi nikoli odobril teh sredstev. 

Zadnja razkritja

26. 9. 2024

914832_209-jusic-poklukar2

Zakaj se šefu policije maje stolček in zakaj je interes vlade, da ima policijo na vrvici?

Po naših informacijah se direktorju policije Senadu Jusiću, ki še čaka na odločitev sodišča v tožbi zoper njegovo (sporno) imenovanje, maje stolček. Glavni očitek prvemu policistu v državi je, »da ni nič naredil za izboljšanje katastrofalnega kadrovskega stanja v policiji.« Po drugi strani pa nam pripovedujejo, »da tako klientelističnega kadrovanja, kot je zdaj, v Policiji še ni bilo.« Požar z rokohitrskimi akcijami gasi vlada, ki je vpoklicala vse rezerviste vedoč, »da je vrag vzel šalo!« Rešitev ali tveganje? Policisti odgovarjajo: »Vlada umetno ustvarja občutek varnosti. Ne bomo varuške rezervistom. Če imajo vsa pooblastila, naj prevzamejo tudi vso odgovornost!« Stanje v policiji še nikoli ni bilo tako napeto, kot je v tem trenutku. Izredne razmere tudi na Centru za varnost in zaščito, kjer varujejo državnike. Kaj to pomeni za njihovo varnost, splošno varnost in pot organiziranega kriminala? In kdo si ne želi dobro organizirane in učinkovite policije?

Preberi več

22. 9. 2024

1711615900-dsc04702-1711615876476

To so razlogi, zaradi katerih bi morala ministrica sama odstopiti!

Je Emilija Stojmenova Duh ugrabila ministrstvo za digitalno preobrazbo? Zakaj se kruhoborsko oklepa svoje funkcije in čemu jo predsednik vlade in njen strankarski šef Robert Golob ščiti do zadnjega diha? Javili so se nam ljudje v težkih življenjskih okoliščinah, ki računalnika niso prejeli, med drugimi pa so ga dobili taki, ki izigravajo državo. Po naših informacijah na CSD vršijo pritisk, da socialne delavke uporabnikom ponujajo računalnike, da bi jih čimprej razdelili. Mamici samohranilki, ki je bila zavrnjena, smo medtem predali prenosnik donatorja.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme