5. 12. 2023

UKC: Kam ponika javni denar?!

MARKO JUG2 SAšo Radej

Direktor UKC Ljubljana dr. Marko Jug / Sašo Radej

Sporni javni razpisi, deljenje poslov favoriziranim, nagovarjanje zaposlenih k odpovedim, neplačevanje računov, nakupi mimo finančnega načrta.

Drugega februarja v UKC Ljubljana odločijo, da je izbrani ponudnik javnega razpisa za varovanje Sintal, d. o. o. Storitve za dveletno obdobje varovanja ponudi za ceno 4.846. 308,48 €, medtem ko Aktiva Varovanje, d. o. o., za enako obdobje varovanja ponudi ceno 5. 219.101,44 €. Kot so zapisali v UKC Ljubljana, Aktiva varovanje ni bila izbrana, »ker je za 369 tisoč presegala zagotovljena sredstva«.

Pogodba je bila podpisana 22. februarja, podpisal jo je direktor UKC Ljubljana Marko Jug. 28. februarja je prišlo do podpisa pogodbe s strani izbranega podjetja Sintal d.o.o.  A ne le do podpisa pogodbe, pač pa istočasno tudi do podpisa aneksa! In to v višini pol milijona evrov. Nova cena za varovanje je tako znašala 5.427.244,18 €. Pogodba in aneks, ki sta bila podpisana na isti dan, sta presegala ponudbo drugega (ne)izbranega ponudnika, podjetja Aktiva Varovanje. Njihova ponudba je tako postala cenejša! Aktiva se v postopku ni pritožila, nam pa so napisali: »Z izidom razpisa po oddaji naše ponudbe smo bili seznanjeni dne, 2. februarja 2023, in sicer, da je bil k izvedbi storitev povabljen drugi ponudnik, ki je ustrezal razpisnim kriterijem javnega naročila. Odločitev smo v družbi Aktiva varovanje sprejeli, saj se zavedamo pomena spoštovanja postopkov in transparentnega poslovanja.« 

Sporni aneks, podpisan na dan podpisa pogodbe, ki je v skupnem znesku presegal ponudbeno vrednost drugega neizbranega ponudnika, so v kliničnem centru opravičili s tem, da se je vmes dvignila minimalna plača! A dejstvo je, da samo z enim klikom na spletu vidimo, da se je minimalna plača dvignila pred razpisom in ne med njim. Napovedana je bila pa že vsaj dva meseca prej. A to še ni vse! »Naročnik (UKC Ljubljana) je naknadno ugotovil, da so potrebne dodatne storitve izvajalcev, ki v pogodbo niso bile vključene, in sicer je potrebno v delokrog trenutne varnostne službe integrirati dodatna delovna mesta, pri čemer izvajanje takih storitev s strani morebitnih drugih ponudnikov na trgu ni mogoče.« Sintal je tako brez razpisa dobil še dodaten posel!

Jug pokazal vrata mamici samohranilki, pred korupcijo in nasiljem pa miži

V medije je prav s strani UKC Ljubljana v zadnjih mesecih prišlo kar nekaj imen ljudi, ki so bili odpuščeni. Gre za nikoli prej videno prakso, ko brez sodišč daješ v javnost ime zaposlenega, ki si ga označil za koruptivnega. Jug po novem, da bi umetno privzdignil svoj ugled, na tiskovnih konferencah razlaga: »Tudi v oddelku za nabave so sodelavki dali odpoved, ker so ugotovili, da je delovala v škodo UKC Ljubljana. Ugotovili so, da je ravnala zelo neskrbno, saj je UKC izpostavila tveganju, da izgubi 13 milijonov evrov evropskih sredstev.« Izpostavila tveganju! Izvedeli smo, da se je dogodek zgodil med poletnimi dopusti, zaposlena je pred dopustom uredila vse za t. i. evropski razpis in potem odšla s svojimi tremi otroki na morje. Gre za mamo samohranilko, ki ni naredila UKC-ju nobene škode, ker so zadevo pravočasno rešili. Nobenega oškodovanja ni bilo.  Jug in njegov podrejeni šef nabave Drago Kreš sta zaposleni mirno dala odpoved. Samohranilka, mati s tremi otroki, je tako meni nič tebi nič brez utemeljenega razloga, čez noč ostala na cesti. Ker je »UKC izpostavila tveganju«. Vse lepo in prav, če bi imeli za vse enaka merila. Generalni direktor Marko Jug pa ni tako ravnal v primeru svojega zdravniškega kolega, nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka, ki je medicinski material kupoval pri svojem bratu. Osumljen je, da naj bi pridobil protipravno korist v vrednosti 400 tisoč evrov. Jug mu je dal zgolj opomin, »o njem naj odloča zdravniška zbornica«, je še dejal in s tem prenesel odgovornost na druge. Zaposlena mamica, ki je bila v UKC več kot desetletje je prejšnji petek proti ustanovi vložila tožbo. In ni edina. Po naših informacijah se bodo zaradi načina obračunavanja z zaposlenimi pod tem vodstvom v UKC povišali odškodninski zahtevki. Vodstvo se je »čiščenja« lotilo pri najnižjem kadru. Zdravstveno osebje je nedotakljivo. 

Spomnimo še, da se je avgusta letos zgodil napad na nevrološki kliniki. Zaposleni je verbalno in fizično napadel bolnika. Jug je fizično nasilje zanikal, dejal je, da so raziskali in ugotovili, »da bi lahko prišlo do fizičnega nasilja, zaposleni pa po tistem ni bil več v stiku s tem pacientom,« vendar pa so takrat zaposleni potrdili, da je zaposleni nasilnež ostal na istem oddelku brez obljubljenega nadzora. Imel naj bi protekcijo zdravnika, zato je Marko Jug hitro odnehal z idejami o »strogih ukrepih zoper zaposlenega«, ki jih je v predstavi za medije sicer napovedal.

Kadrovski eksodus in zgodovinske izredne razmere

Direktor Jug je novembra na tiskovni konferenci povedal, da je pod njegovim vodstvom »uspelo spremeniti razpoloženje med zaposlenimi, saj vodstvo deluje na podlagi argumentov.«

Razkrivamo vam popolnoma drugačno sliko. Iz službe za javna naročila, ki je glavna služba v okviru področja za nabavno dejavnost in trženje, je po naših podatkih v zadnjih treh mesecih odšlo okoli 20 zaposlenih! In to še ni vse. Poleg tega jih je dodatnih šest odšlo iz tehnično vzdrževale službe. Glavni razlog  pa naj bi bile neznosne razmere, ki jih ustvarja pomočnik generalnega direktorja za nabavo in trženje, ki vodi to področje, Drago Kreš. »Takih izrednih razmer in odhodov še ni bilo v zgodovini UKC Ljubljana,« pravijo naši sogovorniki, ki so v zadnjem mesecu odšli iz naše največje bolnišnice. S petimi smo govorili in vsi so povedali enako. Ena oseba, ki želi ostati anonimna, nam je napisala takole: »Šef nabave Drago Kreš svoje zaposlene sili v prekrške, v drobljenje evidenčnih naročil, v podpisovanje naročilnic, seštevek teh pa je za postopek javnega naročanja.« Kreš pritiska na zaposlene, ustrahuje jih z opomini. Ker so si zgodbe teh ljudi tako podobne, smo jih želeli preveriti tudi pri sindikatu. Pri tako resnih obtožbah smo se obrnili na Vladimirja Laziča. Napisal je takole: »Potrjujemo, da so se pojavile težave v njegovi službi, ki se še niso v celoti odpravile oz. zaključile. Zaradi varstva podatkov se ne smemo poglabljati v posamezne primere, lahko pa vam potrdim, da je po intervenciji dveh sindikatov g. Kreš sklical tudi sestanek,« so zapisali v sindikatu UKC. Na odgovore, kako se je sestanek končal in kako in če je sindikat pod vodstvom Vladimirja Laziča zaščitil zaposlene, pa še čakamo. Vodstvo UKC smo tudi zaradi teh govoric povabili k intervjuju.

Omejevanje konkurence pod pretvezo urgentnih ukrepov

UKC Ljubljana je 27. oktobra letos objavil razpis (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=498306za najem mobilnega CT za potrebe nevrološke klinike. Čeprav imamo v Sloveniji vsaj tri, če ne štiri ponudnike, je bil javni razpis za vrednost 159.840 € narejen s postopkom »pogajanj brez predhodne objave«. Po domače, pogajali so se s podjetjem Siemens Healthcare, ki je posel dobilo. Namesto da bi naročnik, v tem primeru vodstvo transparentno pozvalo k razpisu več ponudnikov, tega ni storilo. Svoj nakup in izbiro postopka so opravičili takole: »Šlo je za skrajno nujen primer, do katerega pride zaradi dogodkov, ki jih naročnik ni mogel predvideti.«

V programu dela in finančnem načrtu UKC za delo 2022 (https://www.kclj.si/dokumenti/Program_dela_in_financni_nacrt_UKCL_za_2023.pdf) na str. 65, v tabeli 28, pod 12. točko, pa lahko preberemo, da je vodstvo že leta 2022 ocenilo, da bo potreben celo nakup računalniškega tomografa. Torej ni moglo iti za nepredvidljivo situacijo, ki je vodstvo prisilila v to, da so se pogajali samo z enim ponudnikom.

Načrt dela UKC
preiskovalno.si

Porast evidenčnih naročil, UKC pa podatke pred nami skriva

V UKC Ljubljana smo že pred mesecem zaprosili za podatke o evidenčnih naročilih. Zanimali so nas tisti, ki presegajo 40 tisoč evrov. Nismo jih dobili. Pri evidenčnih naročilih gre za protizakonito stanje, ki ga skrbno skrivajo. Tudi predsednico sveta Irmo Gubanec smo zaprosili za te podatke. Napisala je, da ima UKC Ljubljana »v zadnjem obdobju izjemen pripad novinarskih vprašanj in vsebin, ki so jih strokovne službe dolžne pripraviti. Zato verjetno nastaja nek zamik. Verjamem pa, da je odgovor v postopku pripravljanja.« Odgovora še nismo prejeli. Vmes je minilo skoraj mesec dni, evidenčnih naročil pa nam še kar niso poslali. Prvo prošnjo smo Irmi Gubanec poslali že 10. novembra.

Kot izhaja iz javno finančnih podatkov, dostopnih na portalu Javnih naročil, je UKC Ljubljana samo z družbo Sintal in njeno hčerinsko družbo sklenil več evidenčnih naročil. Ves čas nad evidenčnimi naročili bdi direktor nabave Drago Kreš. Leta 2022 je bilo oddanih evidenčnih naročil podjetju Sintal za okoli 800 tisoč evrov! Tudi po prihodu Marka Juga so se evidenčna naročila do aprila 2023 nadaljevala.

Portal javnih naročil, izpis iz evidenčnih naročil
preiskovalno.si
Na tem mestu napišimo, da v nasprotju z UKC Ljubljana UKC Maribor beleži 3,4 milijone evrov plusa, v obdobju od septembra 2022 do novembra 2023 pa niso imeli evidenčnih naročil nad 40 tisoč evrov.

Avto za direktorja pokrili z denarjem za nujne medicinske izdelke?

Nakup električne škode za skoraj 50 tisoč evrov, o katerem smo poročali pred kratkim, ni bil v finančnem načrtu naše največje bolnišnice. Po naših najnovejših poizvedovanjih je bil avto kupljen iz t. i. rezervnega sklada v katerem so rezervirana sredstva za izredne dogodke v bolnišnici. Gre za sredstva, ki se porabljajo za zdravstvo, za nujne medicinske izdelke, za nenačrtovana popravila, večje nepredvidene okvare. Zagotovo pa ne za avto.

Razpis, ki je bil narejen ad hoc s samo enim ponudnikom, je v nebo vpijoč primer spornega ravnanja z davkoplačevalskimi sredstvi. Gre za negospodaren način nakupa, nenačrtovan in netransparenten. Tako so nam potrdili pravniki in revizorji. Razpis prvič ni uspel, ker direktorju ni bila všeč  barva avtomobila. To je potrdil sam prodajalec avtomobila. Od objave našega članka pa v UKC iščejo tistega, ki »izdaja vodstvo«. Na drugem razpisu, kjer je ponovno sodeloval samo en prodajalec avtomobila, so kupili črno električno škodo. Direktor je avto registriral s tremi tablicami, čeprav po naših informacijah direktorji nimajo v pogodbi posebnega določila, da ga lahko uporabljajo v zasebne namene. Prav tako ima UKC Ljubljana vsaj 10 do 15 drugih službenih avtomobilov, ki jih sicer uporabljajo za prevoz hrane, materiala itd. V UKC Ljubljana so nakup opravičili s tem, da se bo v avtu peljalo vodstvo naše največje bolnišnice na različne poti. Ko smo zahtevali seznam vseh takih poti in potrdilo dnevnic za te poti, pa odgovora nismo prejeli.

Za primerjavo, direktor UKC Maribor nima službenega avtomobila, če bi ga potreboval, ima za službene poti na voljo Škodo oktavio, letnik 2016.

Molzna krava UKC so tudi odvetniki

Zdajšnje vodstvo je trikrat povečalo stroške oz. izplačila odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. Gre za družbo, ki nudi »pravno pomoč izključno pravnim osebam, kot so finančne institucije, državni in občinski organi, podjetja in multinacionalke, ki vstopajo v investicijske projekte večjega geografskega obsega oziroma transakcije, ki nemalokrat segajo na območje številnih jurisdikcij.«

Finančne transakcije med UKC LJ in odvetniško družbo RPPP
erar

Vodstvo je poleg tega dalo posle novi odvetniški družbi brez razpisa za področje javnih naročil. Odvetnica Maja Prebil izstavlja račune tako iz podjetja kot lastnega s. p., preko Uradnega lista pa še izobražuje, kar je dodatni strošek za UKC ob dejstvu, da ima UKC službo za javna naročila. Je pa res, da zdaj od tam zaradi razmer zaposleni množično odhajajo.

Pogajalski eksperimenti Juga in Kreša čudijo poslovne partnerje

Pri pripravi članka smo govorili z nekaterimi dobavitelji in ponudniki, ki zaradi izgube posla ne želijo biti imenovani. Jug in Kreš sta v UKC prvič vpeljala novo prakso razpisov, ki vsakič znova ali vsaj prevečkrat pripelje do situacije, da razpis »ne uspe«. Gre za popolni eksperiment, saj pred ponudniki skrivata »zagotovljena sredstva«, ki so na voljo za nek nakup. To sicer naredita v želji, da bi vnaprej znižala ceno. Vse lepo in prav, vendar pa nihče ne ponudi cene, ki jo pričakujeta, ker ima trg druge zakonitosti. Zato veliko razpisov ne uspe. Ker v vmesnem času nujno potrebujejo neko storitev ali blago, ju zaradi neuspelega razpisa naročajo s pomočjo evidenčnih naročil, ki se povečujejo. Drobljenja naročil je zato bistveno več. Kot pravijo naši viri, tudi pogajanja tečejo na smešen način. Eden od ponudnikov je takole opisal pogajalsko neizkušenost Draga Kreša: »Ko smo bili v fazi pogajanj za ceno, je Kreš začel pogovor s stavkom: "Malo se predstavite, prosim".«

Dobavitelji, ki pogosto preko mednarodnih konglomeratov in podjetij delujejo na več trgih, se čudijo , da našo največjo bolnišnico po takih poraznih rezultatih namesto izurjenega menedžerja z znanjem zdravstvenega managementa lahko vodi zdravnik. Rezultati naše največje bolnišnice so znani. Od januarja pa do septembra letos UKC Ljubljana beleži 32,2 milijona evrov izgube. Včeraj so na Pop tv objavili tudi prispevek o tem, da je UKC Ljubljana medicinski fakulteti dolžan že 43 milijonov evrov. Pri vsem tem je najbolj žalosten odziv generalnega direktorja UKC, ki se vedno odzove z napadom, medije za sodelovanje pa si previdno izbira! 

Zavarovanje vodstva pred tožbami iz javnih sredstev, delavci pa brez zaščite

Vodstvo se očitno zaveda svojih spornih ravnanj, saj so si prvič omislili zavarovanje lastne odgovornosti. Na naše stroške bodo plačali visoko zavarovalno polico, ki jih bo ščitila pred tožbami, ki prihajajo v UKC.

»Gre za razpis, imenovan »zavarovanje odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev« (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=497307).

Informacij o ceni takega zavarovanja nismo dobili, je pa najbolj zanimivo to, da so zaščitili sebe, ne pa svojih zaposlenih. Teh, ki jih »silijo v nezakonitosti« in ki dajejo odpovedi. Po novem jim pripravljajo novo sistematizacijo delovnih mest, da bodo imeli še več osebne odgovornosti. Nezaščiteni. 

Generalnemu direktorju Marku Jugu tako lahko prikimamo, ko je 15. novembra za izbrani medij dejal: »Odkrito povedano, si tudi težko predstavljam, kdo drug bi lahko delal, kar zdaj delam sam.«

Na pristojne institucije smo vprašali, če bo katera ukrepala.

»Izdajatelj Mediapartner Agencija d.o.o in avtorji vsebin Preiskovalno.si izrecno prepovedujejo reprodukcijo vsebin, objavljenih na spletnih straneh preiskovalno.si. Za namene uporabe vsebin za pripravo in posredovanje t.i. kliping sporočil ste dolžni z družbo Mediapartner Agencija d.o.o. skleniti pisno pogodbo.«

Zadnja razkritja

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

13. 5. 2024

stanovanja

S šerifovstvom nad sobodajalci vlada rešuje stanovanjski fiasko

»To je koncentracija moči županov,« so nad novim predlogom zakona, ki omejuje oddajanje preko Airbnb na 30 dni, zgroženi v Združenju sobodajalcev. Občine bodo lahko omejitev omejile ali v primeru krize s stanovanji celo zaostrile. Z novim omejevanjem pravic ljudi pa se po mnenju združenja Golobova vlada po kavbojsko loteva popravljanja svoje spodletele stanovanjske politike.

Preberi več

12. 5. 2024

DOM

Minister reže trakove in ukinja pravice starejšim

Minister Simon Maljevac te dni kot po tekočem traku reže trakove pred domovi za starejše občane in podpisuje pogodbe za novogradnje. Da gre za samopromocijske akcije, dolgotrajna oskrba pa naj bi starejšim prinesla celo manj pravic, kot jih imajo zdaj, pravijo ljudje iz stroke, ki jih ministrstvo pri pripravi zakona ignorira. 50 tisoč prosilcem v čakalnih vrstah za domove celo grozi izbris.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme