29. 1. 2024

Andreja rešujejo tisti, ki so ga doslej zanemarili

IMG-bee13e2f043c41a4e271f6da7f61b14f-V

Delavci že čistijo Andrejevo sobo v tetjem nadstropju stare hiše. / preiskovalno.si

V teku je reševalna akcija za 59-letnega Kočevca Andreja. Se bo zanj po štirih mesecih agonije vendarle našla rešitev?

Ura: 7:30
Sestanek na Občini Kočevje z vsemi vpletenimi, Zdravstvenim domom, CSD, DSO, ki so odpovedali in onemoglega Andreja pustili na cedilu. Župan in podžupan sta že od petka v akciji in rešujeta Andrejevo situacijo. 

Podžupan Andrej Mladenovič in župan Andrej Prebilič sta od petka v akciji.
preiskovalno.si
Ura: 9:00

Andreja obiščeta socialni delavki, ki mu predstavita zanj nesprejemljivo ponudbo, da bi ga namestili v lokalno zavetišče za narkomane. Andrej ju zavrne, saj se boji. V zavetišču bi moral prenočiti sam, v sobi skupaj z odvisniki od alkohola, drog in brezdomci, ker ponoči ni prisotna odgovorna oseba. Tudi potrebo bi moral opravljati enako kot doma, torej v postelji pred neznanci. To je zanj nesprejemljivo in iz človeškega vidika povsem nedostojno. Socialni delavki, ki grobo obračunata tudi z novinarsko ekipo, predvsem pa z našim snemalcem, odvihrata od njega in zaloputneta vrata.

Stari jogi bodo zamenjali z novim.
preiskovalno.si
Ura: 9:30

K Andreju prispeta podžupan Andrej Mladenovič in mojster, ki bo poskrbel za normalne bivanjske pogoje. Podžupan mu pove, da so našli nekaj možnih rešitev, ampak da čez noč ne bo šlo. Mu bodo pa, tako obljubi, očistili prostore in jih uredili primerne za življenje. V Andrejevi sobici bodo poskrbeli za nove omete, strop se mu namreč podira na glavo, nova okna, saj so ta razbita in prelepljena z lepilnim trakom, skozi pa vejeta veter in hlad, prav tako mu bodo zamenjali neudobno in za bolnika neustrezno posteljo z bolniško, ki bo primerna za izvajanje nadaljnje rehabilitacije


Ura: 10:00
Na Rožno ulico v Kočevje, kjer se nahaja Andrejev dom, prispeta župan dr. Vladimir Prebilič in direktor zdravstvenega doma Emir Kuduzović. Župan onemoglemu sokrajanu predstavi potek akcije in pove, da so prav danes obravnavali in posredovali v odločanje tudi njegovo vlogo za sprejem v dom starejših občanov, ki je bila iz neznanega razloga založena. Prav tako so skupaj z direktorjem zdravstvenega doma sklenili, da mu priskrbijo rehabilitacijo, omogočijo redno fizioterapijo, da se bo Andrej lahko končno postavil na noge, patronažno sestro, ki ga bo dnevno spremljala in poskrbela tudi za osnovno nego, redno prehrano in obiske zdravnika.

Na lokaciji je že kontejner za odpadke.
preiskovalno.si
Ura: 11:00

Po obisku lokalnega zavetišča, sva se tudi sami prepričali, da tam bivanje za negibnega človeka, ki tudi potrebo opravlja v postelji, ni primerno. Sobo, v kateri bi prebival, pa bi si moral deliti še s štirimi drugimi osebami. Tako za njegovo varnost ne bi bilo primerno poskrbljeno. Nemudoma je stekla nova akcija, župan in direktor zdravstvenega doma sta v nekaj minutah priskrbela bolniško posteljo, saj bo za Andreja najboljša, sicer kratkoročna rešitev, da ostane doma. Župan je vmes organiziral čiščenje, deratizacijo in urejanje nove sobe v obstoječi hiši.

Čistilna akcija
preiskovalno.si

Ura: 12:00
Prihod kontejnerja in čistilne ekipe.

Ura: 13:00

Prihod rdečega križa, ki bo pomagal očistiti prostore v hiši. 

Se nadaljuj …

PS: Od petka na preiskovalno.si že prejemava sporočila posameznikov, ki so se znašli v podobni situaciji kot Andrej, prav tako se nama z rešitvami oglašajo župani iz drugih občin. Primer Kočevja ni edini, gre za napako v sistemu, ko so ključne institucije v tej državi popolnoma odpovedale. Prav tako sva v Kočevje povabili oba pristojna ministra, Luko Mesca, za delo, družino in socialne zadeve Simona Maljevca za solidarno prihodnost. Oba sta že od nedelje seznanjena z Andrejevo zgodbo, vendar pa od njiju oziroma iz njunega kabineta nisva prejeli prav nobenega odziva na najino sporočilo in povabilo v Kočevje. Je pa minisiter Maljevac na naše vprašanje na tiskovni konferenci pred dobro uro odgovoril, da se bo o Andrejevem primeru pozanimal. 




Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme