14. 5. 2024

Nekdanja dopisnica RTV si je prilastila drago tehnično opremo RTV

Nina Kojima

Nekdanja dopisnica, ki govori o svojem svetovljanskem življenju, ne vrne drage opreme RTV, zato so jo kazensko ovadili. Sama pa RTV Slovenija toži. / Revija zvezde

Na RTV Slovenija so za naš portal potrdili, da so pripravili kazensko ovadbo za nekdanjo honorarno sodelavko Nino Kojima, s katero so prekinili pogodbo. Kojima pa zdaj noče vrniti več 10 tisoč evrov vredne opreme, dela pa za Planet TV. Ali uporablja opremo RTV na Planetu?

Nina Kojima je bila honorarna sodelavka RTV Slovenija v času prejšnje vlade, ko so RTV finančno popolnoma izčrpali. Spomnimo na neupravičene plače, drage nakupe studia, neupravičene zaposlitve, kupovanje slik itd. Takratni direktor Uroš Urbanija, ki je na sodišču pred dnevi tudi sam izgubil tožbo, je v času vodenja nacionalne televizije, ki bi morala biti simbol neodvisnega in objektivnega novinarstva, pripeljal na televizijo kup neprofesionalnih in politično spornih kadrov, s katerimi se mora zdaj ukvarjati novo vodstvo. V času njegovega direktorovanja je sklenil honorarno pogodbo z novinarko Nino Kojima, in sicer v višini 4625 evrov mesečno za poročanje iz Londona. Ko je novo vodstvo z njo pogodbo prekinilo, pa je opremo zadržala in je ni vrnila.

Avi vest je zelo draga tehnična oprema, ki omogoča javljanje v živo.
preiskovalno.si

Avi vest je draga oprema televizij, ki jo namestimo na kamero.
preiskovalno.si
Gre za izjemno drage stvari: AVI VEST, ki ga snemalec namesti na kamero in omogoča »javljanje v živo«, Kojima ima v lasti stojalo za kamero, mikrofon, stojalo za mikrofon, luči za kamero, tonski kabel, ploščice za kamero, mrežne kable. Tudi po pozivu opreme ni vrnila, hkrati pa jo slišimo v etru komercialne televizije, ki jo vodi kdo drug kot Uroš Urbanija.
kamera
preiskovalno.si

Javno žalila RTV in vodstvo, zdaj hoče denar in zaposlitev

Še več. Ne le, da Kojima ne vrne vse te opreme, Kojima nonšalantno toži RTV Slovenija, in sicer želi da sodišče ugotovi obstoj delovnega razmerja?! Kot so zapisali na RTV je »Kojima 18. januarja letos vložila tožbo pri Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, s katero zahteva obstoj delovnega razmerja, izročitev pogodbe o zaposlitvi, reparacijo in integracijo.« Kojima, ki je po prekinitvi pogodbe javno na portalu X žaljivo obračunala tudi z direktorico Ksenijo Horvat, verjetno preračunljivo misli,  da se bo spor tako dolgo vlekel, da jo bo potem moralo zaposliti neko drugo vodstvo. Na televiziji so ob prekinitvi pogodbe s Kojimo namreč pojasnili, da ima RTV izjemno zahtevne finančne razmere in da je pogodba s Kojimo preprosto previsoka. Pogodba s Kojimo namreč na letni ravni znese 55 tisoč evrov oziroma bistveno več, kot na primer znašajo celoletni variabilni stroški zunanjepolitične oddaje Globus, ki jo ustvarjajo dolgoletni in profesionalni novinarji nacionalne televizije, ki prispevka Kojime roko na srce res ne potrebujejo. RTV se je sicer tudi odzval na žaljive izjave in zapise Kojime na nekdanjem portalu tviter (X), označili so jih za »blatenje javnega zavoda RTV Slovenija«. Kojima torej blati RTV, zdaj pa želi biti del njegovega kolektiva. 

Poročevalka Nina Kojima grozi.
ekranska slika družabnega omrežja X
Kojima se sicer v medijih predstavlja v superlativih. Imela naj bi tri magisterije, pisala naj bi scenarije, akademsko raziskovala. Njeno izjavo smo povzeli že v članku, ko smo pisali o njenih napadih na sedanjo direktorico, sicer voditeljico, nagrajeno novinarko Ksenijo Horvat. 

Kojima je namreč v svojih samopromotorskih izjavah v medijih povedala, da živi »v treh mestih hkrati, da se ujame s prijatelji v Londonu, Tokiu ali New Yorku, hitro pa sta poleg še Los Angeles in Pariz.«

Očitno se ji toži po službi v Ljubljani.

Televizijska klamera
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

24. 5. 2024

MESEC VLAK FB

Rubrika Populizmi: Luka Mesec

Na preiskovalno.si smo se odločili, da bomo na preži za izjavami, s katerimi poskušajo politiki zavajati zato, da bi dobili vaš glas za dobro plačane službe v Bruslju ali politične všečke. Politiki namreč želijo vplivati na pozitivne emocije volivcev in jih s samopromocijskimi in populističnimi akcijami zavajati ter si na račun manipulativnih objav zviševati rejting. Tudi vas vabimo, da nas opozorite na take izjave. Danes objavljamo prvo:

Preberi več

22. 5. 2024

1701871806-dsc0089-01-1701871768332

DOSJE UKC: Kam odteka javni denar

Službe za izbrance, korupcija, favorizirani dobavitelji, nezakonitosti. Na preiskovalno.si smo sistematično zbrali vse nepravilnosti v delovanju naše največje bolnišnice s ciljem, da sledimo potem javnega denarja. V preteklih mesecih smo tako razkrili več primerov nepravilnosti, korupcije in nezakonitega ravnanja v največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Preberi več

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme