14. 5. 2024

Nekdanja dopisnica RTV si je prilastila drago tehnično opremo RTV

Nina Kojima

Nekdanja dopisnica, ki govori o svojem svetovljanskem življenju, ne vrne drage opreme RTV, zato so jo kazensko ovadili. Sama pa RTV Slovenija toži. / Revija zvezde

Na RTV Slovenija so za naš portal potrdili, da so pripravili kazensko ovadbo za nekdanjo honorarno sodelavko Nino Kojima, s katero so prekinili pogodbo. Kojima pa zdaj noče vrniti več 10 tisoč evrov vredne opreme, dela pa za Planet TV. Ali uporablja opremo RTV na Planetu?

Nina Kojima je bila honorarna sodelavka RTV Slovenija v času prejšnje vlade, ko so RTV finančno popolnoma izčrpali. Spomnimo na neupravičene plače, drage nakupe studia, neupravičene zaposlitve, kupovanje slik itd. Takratni direktor Uroš Urbanija, ki je na sodišču pred dnevi tudi sam izgubil tožbo, je v času vodenja nacionalne televizije, ki bi morala biti simbol neodvisnega in objektivnega novinarstva, pripeljal na televizijo kup neprofesionalnih in politično spornih kadrov, s katerimi se mora zdaj ukvarjati novo vodstvo. V času njegovega direktorovanja je sklenil honorarno pogodbo z novinarko Nino Kojima, in sicer v višini 4625 evrov mesečno za poročanje iz Londona. Ko je novo vodstvo z njo pogodbo prekinilo, pa je opremo zadržala in je ni vrnila.

Avi vest je zelo draga tehnična oprema, ki omogoča javljanje v živo.
preiskovalno.si

Avi vest je draga oprema televizij, ki jo namestimo na kamero.
preiskovalno.si
Gre za izjemno drage stvari: AVI VEST, ki ga snemalec namesti na kamero in omogoča »javljanje v živo«, Kojima ima v lasti stojalo za kamero, mikrofon, stojalo za mikrofon, luči za kamero, tonski kabel, ploščice za kamero, mrežne kable. Tudi po pozivu opreme ni vrnila, hkrati pa jo slišimo v etru komercialne televizije, ki jo vodi kdo drug kot Uroš Urbanija.
kamera
preiskovalno.si

Javno žalila RTV in vodstvo, zdaj hoče denar in zaposlitev

Še več. Ne le, da Kojima ne vrne vse te opreme, Kojima nonšalantno toži RTV Slovenija, in sicer želi da sodišče ugotovi obstoj delovnega razmerja?! Kot so zapisali na RTV je »Kojima 18. januarja letos vložila tožbo pri Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, s katero zahteva obstoj delovnega razmerja, izročitev pogodbe o zaposlitvi, reparacijo in integracijo.« Kojima, ki je po prekinitvi pogodbe javno na portalu X žaljivo obračunala tudi z direktorico Ksenijo Horvat, verjetno preračunljivo misli,  da se bo spor tako dolgo vlekel, da jo bo potem moralo zaposliti neko drugo vodstvo. Na televiziji so ob prekinitvi pogodbe s Kojimo namreč pojasnili, da ima RTV izjemno zahtevne finančne razmere in da je pogodba s Kojimo preprosto previsoka. Pogodba s Kojimo namreč na letni ravni znese 55 tisoč evrov oziroma bistveno več, kot na primer znašajo celoletni variabilni stroški zunanjepolitične oddaje Globus, ki jo ustvarjajo dolgoletni in profesionalni novinarji nacionalne televizije, ki prispevka Kojime roko na srce res ne potrebujejo. RTV se je sicer tudi odzval na žaljive izjave in zapise Kojime na nekdanjem portalu tviter (X), označili so jih za »blatenje javnega zavoda RTV Slovenija«. Kojima torej blati RTV, zdaj pa želi biti del njegovega kolektiva. 

Poročevalka Nina Kojima grozi.
ekranska slika družabnega omrežja X
Kojima se sicer v medijih predstavlja v superlativih. Imela naj bi tri magisterije, pisala naj bi scenarije, akademsko raziskovala. Njeno izjavo smo povzeli že v članku, ko smo pisali o njenih napadih na sedanjo direktorico, sicer voditeljico, nagrajeno novinarko Ksenijo Horvat. 

Kojima je namreč v svojih samopromotorskih izjavah v medijih povedala, da živi »v treh mestih hkrati, da se ujame s prijatelji v Londonu, Tokiu ali New Yorku, hitro pa sta poleg še Los Angeles in Pariz.«

Očitno se ji toži po službi v Ljubljani.

Televizijska klamera
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

23. 7. 2024

IMG_7965

Plesen in vlaga v elitni soseski ogrožata 1200 prebivalcev

Plesen po stenah spalnice in otroških sob. Zatohel zrak. Odstopanje ploščic v kopalnici, za katerimi se nabira deževnica. Vlaga in odpadanje ometa. To so tegobe stanovalcev soseske Sončni dvori v Grosupljem, s katerimi se posamezniki spopadajo že od vselitve pred 17 leti. Po stečaju gradbinca GPG so ostali brez pravnega zaledja. Upravnik iz podjetja Standom Engineering Otrin, ki mora po stvarnopravnem zakoniku med drugim skrbeti za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov blokov, je po mnenju stanovalcev, s katerimi smo govorili, neodziven. Dopustil da je celo prodajo intervencijske poti za dostop gasilskih in reševalnih vozil do blokov, ki jo zdaj novi lastnik prodaja za parkirna mesta.

Preberi več

21. 7. 2024

907028_f059_bolnisnica_izola_006

Milijonska zavarovalnina vodilnih v bolnišnici Izola

Vodstvo splošne bolnišnice Izola bi očitno razpolagalo z javni sredstvi, sklepalo posle, izbiralo dobavitelje, pri tem pa ne bi imelo nobene odgovornosti?Vodstvo se je namreč zavarovalo za več kot milijon. Je to za javni zavod sploh zakonito? Splošna bolnišnica Izola je tako, kot so vrtci in šole javni zavod. Ti pa morajo sprejemati odločitve zakonito in transparentno z odgovornostjo, za odločitve pa odgovarjajo Svetu Zavoda. Se lahko tako zavarujejo torej vsa slovenska vodstva javnih zavodov?

Preberi več

20. 7. 2024

ANITA OGULIN

Tudi nebo je jokalo, Anita

Na ljubljanskem pokopališču Polje so se na pogrebni slovesnosti ob 11. uri z vojaškimi častmi poslovili od ene in edine - zagovornice otrok, humanitarke, prijateljice, Slovenke stoletja, Anite Ogulin, ki je bila odlikovana z zlatim redom za zasluge. Bila je ena in edina, je bilo slišati. Kot je povedala njena prijateljica Nina Zidar Klemenčič, Anite ne bomo mogli nadomestiti. Slovenija še dolgo ne bo imela tako izjemne osebe, kot je bila ona. Anitina prijateljica je bila tudi predsednica države Nataše Pirc Musar. Objavljamo njen govor.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme