17. 5. 2024

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

kojima1

Nina Kojima ustrahuje z odvetnikom. / Zarja Jana

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Ker na našem portalu vsako vsebino pred objavo preverimo in neresnic ne objavljamo, njenega popravka z manipulativno vsebino, ki ne odraža resnice, ne bomo objavili.*

- Kojima želi, da ovržemo trditev, »da si je prilastila opremo, ki je v lasti RTV.«   

 Na RTV Slovenija so potrdili, da so pripravili kazensko ovadbo prav zaradi zadržanja tehnične opreme. Beseda prilastitev v SSKJ izraža naslednje:

prilastíti si-ím si, dov., prilástil si (ī í)
1.narediti kaj za svoje, zlasti neupravičeno

Da je naredila "kaj za svoje" (prilastila si je tehnično opremo, ki je v lasti RTV), je potrdila sicer tudi Kojima. Tole pa je izsek z njenega računa na omrežju X:

Izsek žaljivega zapisa Nine Kojima na omrežju X.
Portal X

Kojima želi, da v popravku napišemo, »da ni nikoli javno blatila RTV ali njenega vodstva.«

Prilagamo odziv njene nekdanje hiše RTV, kjer so to napisali javno, mi pa smo jih citirali:

https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/pojasnila-na-ocitke-nine-kojima/693543

Njen račun X (twitter) je tudi po naši zadnji objavi o njenem početju poln žalitev, ki pa jih ne bomo delili. Medtem ko je izvajala pritisk na naš portal preko odvetnika, je na svojem profilu objavila daljši zapis, poln žalitev in zavajajočih navedb tudi o našem portalu. Na našem portalu pa ni prostora za neresnice in žaljivo komunikacijo.

Kojima v popravku zahteva, da napišemo, »da ne dela za Planet.« 

Poleg današnjega zapisa na X je tudi tole njeno osebno povabilo h gledanju oddaje na Planet tv:

https://demokracija.si/rumeno/nina-kojima-se-je-poslovila-od-rtv-slovenija/#goog_rewarded

Poziv h gledanju je po prekinitvi odpovednega roka z RTV sama objavila na omrežju X in zapisala, da se bo odslej javljala za Planet. V našem članku se nismo spuščali v pravna delovna razmerja, ali dela pro bono ali ima s komercialno televizijo sklenjeno pogodbo.

Ker navedbe iz popravka ne držijo, ga ne bomo objavili v zakonsko predpisani obliki.

Pojasnilo:

*Zakon medije zavezuje, da objavijo popravek, četudi ta ne drži. Urednik tako ne sme vrednotiti popravka v smislu, ali so navedbe prizadetega resnične ali ne. V nasprotnem mediju grozi tožba. Še bolj bizarno je, da tega ne preverja niti sodišče.

Mediji morajo objaviti popravek, če je ta pravilno in pravočasno vložen, četudi so v njem objavljene neresnice. A tu trčita medijska zakonodaja in dolžnost novinarstva. Naloga novinarja je preverjanje dejstev. In mi smo vsako besedo preverili. Kojima zavaja, žali in piše neresnice. Od zagovarjanja osnovnih človeških postulatov ne odstopamo.

Medij ima tudi izobraževalno vlogo. Vlogo nadzornika, vlogo tistega, ki opozarja na družbene odklone. Pravica do popravka bi v tem primeru pomenila, da dopuščamo zlorabe pri uveljavljanju osebnih interesov. Vsak poseg v zasebnost ali osebnostne pravice prizadetega se nanaša samo na tisti del zasebnosti, ki ga je oseba sama ponudila javnosti. To pa je Kojima storila z lastnimi objavami na družbenem omrežju X.

Za novinarske standarde in pravico do poštenega in častnega opravljanja svojega poklica smo se na preiskovalno.si  pripravljeni boriti tudi na sodišču.

Nataša Markovič in Barbara Pance

Kojima zahteva popravek, v katerem so navedene neresnice.
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

20. 6. 2024

895969_primopredaja

Obrat v aferi Litijska, revizija prinesla nove dokaze

Revizija Litijske 51, ki jo je po šestih mesecih od začetka afere napisala notranja državna revizorka na ministrstvu za pravosodje, je postregla z novimi ugotovitvami, zaradi katerih na ministrstvu vre. Ugotovitve so po naših zanesljivih informacijah povsem razbremenile zaposlene, ki so bili tarča nekaterih medijev, obremenile pa naj bi nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan, pravijo naši viri.

Preberi več

18. 6. 2024

UPOKOJENKE

Upokojenci nasedli oglasom za oskrbovana stanovanja

Nedelujoče SOS vrvice za klic na pomoč, kopalnica brez držal, okna in omarice tik pod stropom. Upokojenci, ki so najeli oskrbovana stanovanja v Trbovljah, so pričakovali minimalne standarde, ki jih zagotavlja Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše, a so se opekli. Stanovanjsko podjetje Spekter jim zaračunava tržno najemnino, s čimer, pravijo upokojenci, so postavljeni v drugorazredni položaj napram ostalim socialno šibkejšim. Ker vlada samo obljublja, so se po pomoč obrnili na naš portal z željo, da bi država po 30 letih končno uredila anarhijo na področju oskrbovanih stanovanj.

Preberi več

16. 6. 2024

okraševanje torte

Kočevci imajo dovolj nasilnih, kradljivih in brezposelnih Romov!

Romi imajo najvišje otroške dodatke in socialno pomoč države, zaradi katerih jim ni treba delati, živijo v neprofitnih stanovanjih v naseljih, ki so postala geta, ne plačujejo najemnin, zraven pa vlamljajo, grozijo in napadajo vse: stare, mlade, ženske, invalide. Med Kočevci zaradi brezbrižnega odnosa vlade do vse hujše romske problematike, vre.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme