17. 5. 2024

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

kojima1

Nina Kojima ustrahuje z odvetnikom. / Zarja Jana

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Ker na našem portalu vsako vsebino pred objavo preverimo in neresnic ne objavljamo, njenega popravka z manipulativno vsebino, ki ne odraža resnice, ne bomo objavili.*

- Kojima želi, da ovržemo trditev, »da si je prilastila opremo, ki je v lasti RTV.«   

 Na RTV Slovenija so potrdili, da so pripravili kazensko ovadbo prav zaradi zadržanja tehnične opreme. Beseda prilastitev v SSKJ izraža naslednje:

prilastíti si-ím si, dov., prilástil si (ī í)
1.narediti kaj za svoje, zlasti neupravičeno

Da je naredila "kaj za svoje" (prilastila si je tehnično opremo, ki je v lasti RTV), je potrdila sicer tudi Kojima. Tole pa je izsek z njenega računa na omrežju X:

Izsek žaljivega zapisa Nine Kojima na omrežju X.
Portal X

Kojima želi, da v popravku napišemo, »da ni nikoli javno blatila RTV ali njenega vodstva.«

Prilagamo odziv njene nekdanje hiše RTV, kjer so to napisali javno, mi pa smo jih citirali:

https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/pojasnila-na-ocitke-nine-kojima/693543

Njen račun X (twitter) je tudi po naši zadnji objavi o njenem početju poln žalitev, ki pa jih ne bomo delili. Medtem ko je izvajala pritisk na naš portal preko odvetnika, je na svojem profilu objavila daljši zapis, poln žalitev in zavajajočih navedb tudi o našem portalu. Na našem portalu pa ni prostora za neresnice in žaljivo komunikacijo.

Kojima v popravku zahteva, da napišemo, »da ne dela za Planet.« 

Poleg današnjega zapisa na X je tudi tole njeno osebno povabilo h gledanju oddaje na Planet tv:

https://demokracija.si/rumeno/nina-kojima-se-je-poslovila-od-rtv-slovenija/#goog_rewarded

Poziv h gledanju je po prekinitvi odpovednega roka z RTV sama objavila na omrežju X in zapisala, da se bo odslej javljala za Planet. V našem članku se nismo spuščali v pravna delovna razmerja, ali dela pro bono ali ima s komercialno televizijo sklenjeno pogodbo.

Ker navedbe iz popravka ne držijo, ga ne bomo objavili v zakonsko predpisani obliki.

Pojasnilo:

*Zakon medije zavezuje, da objavijo popravek, četudi ta ne drži. Urednik tako ne sme vrednotiti popravka v smislu, ali so navedbe prizadetega resnične ali ne. V nasprotnem mediju grozi tožba. Še bolj bizarno je, da tega ne preverja niti sodišče.

Mediji morajo objaviti popravek, če je ta pravilno in pravočasno vložen, četudi so v njem objavljene neresnice. A tu trčita medijska zakonodaja in dolžnost novinarstva. Naloga novinarja je preverjanje dejstev. In mi smo vsako besedo preverili. Kojima zavaja, žali in piše neresnice. Od zagovarjanja osnovnih človeških postulatov ne odstopamo.

Medij ima tudi izobraževalno vlogo. Vlogo nadzornika, vlogo tistega, ki opozarja na družbene odklone. Pravica do popravka bi v tem primeru pomenila, da dopuščamo zlorabe pri uveljavljanju osebnih interesov. Vsak poseg v zasebnost ali osebnostne pravice prizadetega se nanaša samo na tisti del zasebnosti, ki ga je oseba sama ponudila javnosti. To pa je Kojima storila z lastnimi objavami na družbenem omrežju X.

Za novinarske standarde in pravico do poštenega in častnega opravljanja svojega poklica smo se na preiskovalno.si  pripravljeni boriti tudi na sodišču.

Nataša Markovič in Barbara Pance

Kojima zahteva popravek, v katerem so navedene neresnice.
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

23. 7. 2024

IMG_7965

Plesen in vlaga v elitni soseski ogrožata 1200 prebivalcev

Plesen po stenah spalnice in otroških sob. Zatohel zrak. Odstopanje ploščic v kopalnici, za katerimi se nabira deževnica. Vlaga in odpadanje ometa. To so tegobe stanovalcev soseske Sončni dvori v Grosupljem, s katerimi se posamezniki spopadajo že od vselitve pred 17 leti. Po stečaju gradbinca GPG so ostali brez pravnega zaledja. Upravnik iz podjetja Standom Engineering Otrin, ki mora po stvarnopravnem zakoniku med drugim skrbeti za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov blokov, je po mnenju stanovalcev, s katerimi smo govorili, neodziven. Dopustil da je celo prodajo intervencijske poti za dostop gasilskih in reševalnih vozil do blokov, ki jo zdaj novi lastnik prodaja za parkirna mesta.

Preberi več

21. 7. 2024

907028_f059_bolnisnica_izola_006

Milijonska zavarovalnina vodilnih v bolnišnici Izola

Vodstvo splošne bolnišnice Izola bi očitno razpolagalo z javni sredstvi, sklepalo posle, izbiralo dobavitelje, pri tem pa ne bi imelo nobene odgovornosti?Vodstvo se je namreč zavarovalo za več kot milijon. Je to za javni zavod sploh zakonito? Splošna bolnišnica Izola je tako, kot so vrtci in šole javni zavod. Ti pa morajo sprejemati odločitve zakonito in transparentno z odgovornostjo, za odločitve pa odgovarjajo Svetu Zavoda. Se lahko tako zavarujejo torej vsa slovenska vodstva javnih zavodov?

Preberi več

20. 7. 2024

ANITA OGULIN

Tudi nebo je jokalo, Anita

Na ljubljanskem pokopališču Polje so se na pogrebni slovesnosti ob 11. uri z vojaškimi častmi poslovili od ene in edine - zagovornice otrok, humanitarke, prijateljice, Slovenke stoletja, Anite Ogulin, ki je bila odlikovana z zlatim redom za zasluge. Bila je ena in edina, je bilo slišati. Kot je povedala njena prijateljica Nina Zidar Klemenčič, Anite ne bomo mogli nadomestiti. Slovenija še dolgo ne bo imela tako izjemne osebe, kot je bila ona. Anitina prijateljica je bila tudi predsednica države Nataše Pirc Musar. Objavljamo njen govor.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme