rsz_zapestje-1-3

Nasilje / Osebni arhiv

Štiriindvajsetletno Ljubljančanko je med tekom zgrabil moški in jo začel neusmiljeno tolči. Napadalec se še naprej mirno sprehaja po mestu, mlada ženska pa si sama ne upa več iz hiše. Je Ljubljana še varno mesto?

Modrice po nogah, okoli zapestja, odrgnine. To so fotografije 24-letnice, ki je bila napadena sredi Ljubljane. »Ne, ne počutim se varno. Lahko je Ljubljana najlepše mesto na svetu, ni pa varno mesto,« so odločne besede Špele Gerin, ki nam je zaupala, da je njeno 24-letno hči sredi belega dne v centru Ljubljane napadel neznanec.

Z avtom naravnost v napadalca

September 2023. Nedelja dopoldne. Štiriindvajsetletno dekle iz središča Ljubljane se poda na jutranji tek. Manj kot 300 metrov od doma, praktično pod ljubljanskim gradom, ji želi med tekom nek moški prekrižati pot. Zgodilo se je v nekaj sekundah. Odzvala se je instinktivno, najprej se je umaknila levo, pa je šel tudi on na levo, potem je na pločniku zavila desno in tudi on je zamenjal smer, ko sta že skoraj trčila, pa jo je zagrabil.

Zvil ji je roke na hrbet, za hip so ji pomagale učne ure samoobrambe z očetom. Izvila se mu je, vendar jo je zagrabil okoli telesa in potisnil proti tlom. Začel jo je brcati in nadaljeval z udarci v telo. Nehal je šele, ko ga je prestrašil avto, ki se  je ustavil poleg napadalca. Izstopila je starejša ženska, ki je želela pomagati. Uspešno. Napadalec je zbežal. Kot je pozneje povedalo ranjeno dekle, se spominja, da je mimo po drugi strani ceste prišlo mlado dekle, ki je tudi videlo napadalca in pred tem udarce. Mimobežno in z ignorantskimi besedami jo je odpravila: »Si ok? Veš,  mudi se mi.«

Ranjena, okrvavljena mladenka je nato v spremstvu starejše voznice odšla domov. Njena rešiteljica, ki je prekinila tok brc, jo je spremljala do srečanja z mamo. Špela in napadena hči sta doma nemudoma poklicali policijo. Policisti so hitro ugotovili, kdo je storilec. Dekle so odpeljali na prepoznavo kar pred napadalčev blok zgolj nekaj sto metrov stran od njenega doma. Sedela je v policijskem vozilu in ga skozi okno opazovala. Prišel je preoblečen in izgledalo je, da je pravkar izpod tuša. Kot bi želel oprati sledi njenega DNK s svojih pesti. Takoj je vedela, da je on. Podala je izjavo in še sreča, da je enako storila tudi mimoidoča rešiteljica, ki je bila pripravljena celo pričati.

Med pretepanjem in brcanjem jo je mlado dekle precej skupilo.
Osebni arhiv

Špela Gerin po napadu na hčer pripoveduje, da njena 24-letnica sredi Ljubljane, najlepšega mesta na svetu, živi v strahu. Trpko pove, da hči od tiste septembrske nedelje ne zapušča doma, ker se boji. Čeprav je pred kratkim prepotovala pol sveta, v Ljubljani sredi belega dne ne upa več sama na ulico. Napadalec pa mirno vsak dan postopa po mestnih poteh. Po dogodku so ga spet videli v centru. Kot je povedala Špelina hči, je med prepoznavo v avtu slišala policista, ki se je pogovarjal z napadalcem. Rekel naj bi mu: »Kaj ti je bilo tega treba, spet boš šel za dva dni v Polje«. In kaj potem. Vrnili ga bodo domov. Vprašanja o tem, kaj bi bilo, če toka brc ne bi prekinila ženska, ki se je z avtom zapeljala skoraj naravnost v napadalca, ostaja neodgovorjeno.

Kriminalna dejanja v porastu

Petek 27.10. 2023 sta po poročanju Slovenskih novic dva storilca v centru Ljubljane, na Čopovi ulici  grozila prodajalcu  suhega cvetja in ga tudi oropala.. Enega osumljenca, gre za državljana Maroka, je Policija kmalu po dogodku prijela, drugega pa še iščejo. Na PU Ljubljana so pojasnili, da sta osumljenca grozila moškemu in ga porinila na tla. Eden od storilcev je žrtvi grozil s predmetom, podobnim pištoli. Ali je šlo za pravo pištolo ali imitacijo le-te, ni znano, pravi Policija. Osumljenca sta moškemu, ki v dogodku ni bil poškodovan, ukradla vrečko s hrano in pobegnila. Policisti so na podlagi danega opisa enega od storilcev prijeli takoj po dogodku, za čas zbiranja obvestil mu je bila odvzeta prostost. Pred tem ga niso nikoli obrovanavali.

Policijski podatki kažejo, da se je stopnja kriminala na celotnem območju Ljubljane povišala. Zaznali so 14-odstoten porast kriminalnih dejanj, pri čemer dve tretjini storilcev kaznivih dejanj predstavljajo slovenski državljani, preostalo tretjino pa državljani BiH, Srbije, Maroka in Alžirije. Torej ne moremo za vse kriviti migrantov. Med najbolj obremenjenimi varnostnimi območij sta sicer še vedno Metelkova in območje Viča. Nekateri starši v centru  Ljubljane pa izpostavljajo predvsem Kotnikovo ulico, kjer je izpostava azilnega doma. Zaradi sosednje Metelkove, ki je prepredena z uporabniki drog, so stanovalci sredi teh območij bolj previdni. Kot so sporočili iz PU Ljubljana, so v centru Ljubljane v treh mesecih zaznali 11 kaznivih dejanj tatvine, tri kazniva dejanja drzne tatvine, tri vlome v gostinske lokale in deset kaznivih dejanj s področja uživanja prepovedanih drog. Iz policije so sporočili še: "Naredili smo analizo in ugotovili 14-odstotno povečanje kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana v primerjavi z lanskim letom. Zato smo uvedli poostrene ukrepe na nekaterih območjih.« Staršem iz centra  Ljubljane pa sporočajo, da v okolici azilnih domov izvajajo varnostne ukrepe podnevi in ponoči. A kljub tem podatkom, ki so jih posredovali na policiji, se nasilje krepi. Več je ropov, poskusov posilstev, napadov.

Odrgnine, ki jih je dekletu zadal nasilnež, se še niso povsem zacelile.
Osebni arhiv

Konec septembra so na območju Most neznanci prav brutalno pretepli dva policista. Eden izmed njiju je bil kriminalist. Oba policista med pretepom nista bila v službi, pač pa sta se odzvala na grožnje v svojem prostem času. Tako so nam potrdili na policiji. »Policista v prostem času sta po obvestilu, da je neposredno ogroženo življenje, zdravje in osebna varnost osebe, začela opravljati policijske naloge. Poudarjamo, da morajo policisti tudi zunaj delovnega časa preprečevati nezakonita dejanja ter opravljati druge policijske naloge, če je zaradi nezakonitega dejanja ali splošne nevarnosti neposredno ogroženo življenje, zdravje, osebna varnost ali premoženje. V povezavi s tem preiskujemo sume kaznivih dejanj s poglavja zoper javni red in mir, katerega je osumljenih več neznanih oseb. Eden izmed policistov je bil v dogodku huje, drugi pa lažje poškodovan, oba pa sta policista z večletnim stažem. Ker intenzivna preiskava in zbiranje obvestil o vseh okoliščinah dogodka še poteka, vam podrobnosti zaradi interesa preiskave o tem ne moremo pojasnjevati.«

Nekaj dni nazaj pa poskus posilstva za Bežigradom. Nekateri mediji so poročali, da naj bi več tujcev v podhodu Vilharjeve najprej preteplo moškega, potem pa so spolno zlorabili žensko. A policija takega dogodka ni potrdila. Tako so zapisali: »Potrdimo lahko le, da smo bili v noči iz sobote na nedeljo obveščeni o kaznivem dejanju zoper spolno nedotakljivost na območju Bežigrada. V dogodku je bila ena oseba lažje poškodovana, policisti pa vse okoliščine dogodka še preverjajo in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Več podatkov vam zaradi sekundarne viktimizacije žrtve, ter interesa preiskave ne moremo posredovati.«

Lažne informacije »desnih medijev«

So pa na policiji ostro zavrnili širjenje neresnične informacije o posilstvu v Tivoliju. Napisali so, da je informacija popolnoma izmišljena in da niso dobili nobene prijave, da pa posamezniki širijo lažne novice in s tem vznemirjajo javnost. Hkrati so dodali, da posamezni mediji za podkrepitev teh lažnih navedb navajajo še, »da policija tovrstne dogodke prikriva, kar pa ne drži. Vedno smo v vseh primerih, ko je zainteresirana javnost poizvedovala o dogodku, potrdili ali ovrgli navedbe, ali se je dogodek dejansko zgodil. Prav tako smo z javnostjo delili vse statistične podatke o doslej obravnavanih podobnih dogodkih in pojasnili nekatere okoliščine posameznih dogodkov. Potrebno pa je razumeti, da posameznih detajlov takih dogodkov ne moremo pojasnjevati, saj bi tako povzročili sekundarno viktimizacijo žrtve. Skrb za žrtve kaznivih dejanj, še posebej na področju, ki tako močno posega v intimo posameznika, pa je nujna in jo v policiji obravnavamo z vso skrbnostjo.«

Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da prilagajajo svoje delovanje. Ob spremljanju kaznivih ravnanj ustrezno prilagodijo svoje delo, tako da je varnost ljudem zagotovljena v največji mogoči meri, zbirajo informacije, spremljajo razmere in nato tudi sproti prilagajajo svoje delovanje. Izvajajo tudi druge preventivne ukrepe ter sodelujejo s pristojnimi institucijami in lokalno skupnostjo. Na območju mestnega središča opravljajo stalne poostrene nadzore ter tudi z drugimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje konjenice, vodnikov službenih psov itd.) zagotavljajo javno varnost. Pozivajo pa prebivalce in očividce, da ob vsakem sumu napada kaznivo dejanje javijo policiji.

Storilec prost, žrtev se skriva

Špela Gerin, mama napadene 24-letnice ob tem dodaja, da je hvaležna, ker se je na tisti nedeljsko jutro na kraju napada znašla očividka, ki je preprečila morebitno posilstvo, ugrabitev, smrt.  Noče ugibati. Glede na fizično moč, bi jo storilec lahko zvlekel kamorkoli. Sploh noče razmišljati o tem. A boli dejstvo, da napadalec še hodi po ulicah, njena 24-letna hči pa se skriva. Je pa neizpodbitno policijski postopek stekel hitreje prav zaradi očividke. Ker je pristala na prepoznavo, ker je privolila v sodelovanje.

Si bo po nasilnem obračunu še kdaj upala sama na ulico? V Ljubljani, pravi, se ne počuti več varno.
Osebni arhiv

Policija poudarja, da je tak pristop zelo pomemben, saj so žrtve pogosto preveč v strahu in stresu. Dodatna priča pogosto pomaga pri iskanju napadalca, kasneje v postopku pa zagotavlja, da so napadalci ustrezno procesirani. Špela Gerin zato težko razume, da je na drugi strani ceste v času napada hodilo še eno dekle, ki je vse skupaj ignoriralo in se izognilo ne le pričanju, pač pa predvsem pomoči napadanemu dekletu. »Ženska ženski ne pomaga? To je nepredstavljivo. To je žalostno,« zaključi Gerinova.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme