19. 12. 2023

Ekskluzivno: NPU ovadil covid dobičkarje

Klemen Nicoletti in Tina Gaber

Klemen Nicoletti / Mediaspeed

Šest osumljencev v povezavi s prodajo hitrih antigenskih testov sumijo oškodovanja države za več kot milijon evrov. Neuradno je med njimi tudi direktor Majbert Pharma Klemen Nicoletti.

Med ovadenimi je po neuradnih informacijah veliki zmagovalec med covid dobičkarji, direktor podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti, ki je državi prodal sporne kitajske teste, pri tem pa je njegovo podjetje zaslužilo dober milijon evrov. Po vsej verjetnosti je med ovadenimi tudi direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in prehrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je kljub nasprotnim dokazom in opozorilom stroke o neprimernosti in lažni rezultatih hitrih testov vztrajala, da so slednji ustrezni. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Evropsko javno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj v povezavi z dobavo hitrih antigenskih testov za diagnostiko covid-19, smo ekskluzivno izvedeli. Ovadba je romala na evropsko tožilsko institucijo, ker so bila za teste porabljena tudi nepovratna evropska sredstva.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik
Posnetek zaslona
Za veliko oškodovanje države zapor do osem let in denarna kazen

Kazenska ovadba je podana za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 1. odstavku 257. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let, in za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev po 2. odstavku v zvezi s 1. odstavkom 257.a člena KZ-1 ter se nanaša na izvedbo javnega naročila in izvajanje pogodbe za dobavo testov. Za to kaznivo dejanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let in z denarno kaznijo. »Z omenjenima kaznivima dejanjema je nastala protipravna premoženjska škoda za proračun Republike Slovenije v višini 1,1 milijona evrov. Skupno pa je osumljenih šest fizičnih oseb,« so nam pred nekaj minutami odgovorili s policije.

Gre za posel fantov z rajskih otokov, s katerim so se okoristili na račun države. Policisti so s preiskavo zaključili točno dve leti po hišnih preiskavah, ki so potekale od Ljubljane, Maribora, Celja in Nove Gorice, in v katerih so pri uslužbencih zdravstvenega ministrstva in z njim povezanimi uradi iskali uradno dokumentacijo v zvezi z verifikacijo spornih testov. Iz takratnega sporočila za javnost je bilo možno razbrati, da je policija od začetka sumila kar sedem ljudi. Med njimi štiri uslužbence ministrstva za zdravje, ki jim je očitala zlorabo uradnega položaja in pravice pri vodenju javnega naročila za nakup testov, ki so posel oddali podjetju Majbert Pharm Klemna Nicolettija, čeprav podjetje ni izpolnjevalo formalnih pogojev iz naročila, bilo je tudi med davčnimi dolžniki. Poleg uradnikov z ministrstva je bil med osumljenimi tudi direktor Klemen Nicoletti, preiskavo so opravili tudi v prostorih njegovega podjetja.
Za še eno kaznivo dejanje, oškodovanje javnih sredstev, pa so kriminalisti sumili tri uslužbence ministrstva za zdravje in eno osebo iz javnega zavoda. Ti naj bi državnemu proračunu škodovali na način, da s podjetjem Majbert Pharm kljub dobavljenim dvomljivim in neustreznim testom, ki v času sklenitve posla še niso bili priglašeni v EU, na kar so jasno opozarjali strokovnjaki, niso prekinili posla.

Fantje z rajskih otokov v španoviji z Janševim SDS

Podjetje Majbert Pharm, ki sta ga lastniško obvladovala kriptopiramidaša Klemen Nicoletti in Alan Amadej Eferl, je bilo v času vlade Janeza Janše tesno povezano s stranko SDS. Spomnimo se spektakularnega video posnetka nekdanjega podmladka SDS Luka Laha, ki je slovenski javnosti, takrat po odredbi Janševe vlade zaprti med štiri stene in omejeni na območje svoje občine, predstavljal letalsko potovanje antigenskih testov od Dunaja do Slovenije. Nicoletti in Eferl pa sta se na družbenih omrežjih rada bahala z luksuzom in svoj razkošni stil življenja na eksotičnih destinacijah radodarno delila z javnostjo. Zato se je družbe oprijel nadimek fantje z rajskih otokov.

Klemen Nicoletti, Alan Amadej Eferl in Luka Lah na enem od posnetkov med dobavo hitrih testov Sloveniji.
Youtube

V času, ko je ministrstvo za zdravje podpisalo pogodbo z Majbert Pharmom, je resor vodil Tomaž Gantar, ki pa je uradni dogovor s fanti sklenil tik pred svojim odhodom s politične funkcije konec decembra 2020. Med samo preiskavo NPU Gantar tako ni bil med osumljenimi. Ministrsko mesto je za njim prevzel sam premier Janez Janša. Kot so takrat razkrili na portalu Necenzurirano, naj bi pri pripravi dokumentacije za javno naročilo sodelovali vodja razpisne komisije Tadej Štular, dolgoletni visoki uradnik ministrstva, ki se je znašel v predkazenskem postopku zaradi nepravilnosti pri gradnji vodovoda na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, preostali člani komisije pa so bili Doroteja Gosarič Novak, Andreja Jerina in Andraž Dejak. Glede na to, da so sodelovali pri izvedbi javnega naročila, lahko domnevamo, da so lahko med ovadenimi, saj policija podrobnosti o tem na razkriva.

Janez Janša je bil na čelu zdravstvenega ministrstva, ko so fantje z rajskih otokov državi dobavljali sporne teste.
M24/Jure Klobčar
V nacionalnem laboratoriju zavajali o ustreznosti spornih kitajskih testov

Ko smo bili v Sloveniji na vrhuncu okužb s covidom-19, so se že kazali dvomljivi rezultati testiranj, skupina zdravnikov pa je večkrat opozorila na slabo in neustrezno kakovost hitrih testov, ki da dajejo lažne rezultate. Ministrstvo pod vodstvom Janše je zato naročilo verifikacijo testov pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in prehrano (NLZOH) s sedežem v Mariboru. Laboratorij pod vodstvom direktorice Tjaše Žohar Čretnik je vztrajal, da so testi primerni, kar pa je na preiskovalni komisiji pred poslanci državnega zbora pozneje izpodbila vodja strokovne skupine za hitre teste ministrstva za zdravje Viktorija Tomič, da »Majbertovi testi niso ustrezali strokovnim kriterijem za presejalno testiranje«.

Hitri testi so dajali lažne rezultate, zato je bilo obvezno tudi PCR testiranje.
Bobo

Da so testi v navzkrižju s priloženimi certifikati in povsem neprimerni za uporabo, naj bi tako vedeli v nacionalnem laboratoriju kot vladi oziroma zdravstvenem ministrstvu.
Kljub policijski preiskavi in predkazenskem postopku pa je podjetje Klemna Nicolettija, ki je med epidemijo koronavirusa ustvarilo več kot deset milijonov evrov prihodkov, še naprej poslovalo tudi z javnimi zdravstvenimi zavodi tudi med Golobovo vlado, o čemer smo obširneje pisali pred časom. A promet mu je po koncu epidemije močno upadel, poslovne rezultate je podjetje poslabšalo za petkrat. V zadnjem času so se v podjetju sicer dogajale kolosalne lastniške spremembe, Nicoletti je prisvajal tudi podjetja svojih nekdanjih partnerjev, pred slabim mesecem, 22. novembra, pa kot stoodstotni lastnik Majbert Pharma po podatkih s poslovnega registra lastništvo prepisal na, kot kaže, slamnatega lastnika, makedonskega državljana Filipa Velkovskega, ki je podjetje preimenoval v T7U. Z izbrisom podjetja iz poslovnega registra pa se je zabrisala tudi sled za eno največjih kovidnih afer v času vlade Janeza Janše.

»Izdajatelj Mediapartner Agencija d.o.o in avtorji vsebin Preiskovalno.si izrecno prepovedujejo reprodukcijo vsebin, objavljenih na spletnih straneh preiskovalno.si. Za namene uporabe vsebin za pripravo in posredovanje t.i. kliping sporočil ste dolžni z družbo Mediapartner Agencija d.o.o. skleniti pisno pogodbo.«

Zadnja razkritja

13. 5. 2024

stanovanja

S šerifovstvom nad sobodajalci vlada rešuje stanovanjski fiasko

»To je koncentracija moči županov,« so nad novim predlogom zakona, ki omejuje oddajanje preko Airbnb na 30 dni, zgroženi v Združenju sobodajalcev. Občine bodo lahko omejitev omejile ali v primeru krize s stanovanji celo zaostrile. Z novim omejevanjem pravic ljudi pa se po mnenju združenja Golobova vlada po kavbojsko loteva popravljanja svoje spodletele stanovanjske politike.

Preberi več

12. 5. 2024

DOM

Minister reže trakove in ukinja pravice starejšim

Minister Simon Maljevac te dni kot po tekočem traku reže trakove pred domovi za starejše občane in podpisuje pogodbe za novogradnje. Da gre za samopromocijske akcije, dolgotrajna oskrba pa naj bi starejšim prinesla celo manj pravic, kot jih imajo zdaj, pravijo ljudje iz stroke, ki jih ministrstvo pri pripravi zakona ignorira. 50 tisoč prosilcem v čakalnih vrstah za domove celo grozi izbris.

Preberi več

9. 5. 2024

1686738710-ffewsgh-63-1686738502532

Milijardni posli na železnicah v primežu Svobode

Z imenovanjem Gorazda Podbevška iz kroga podpredsednika Svobode Klemna Boštjančiča v vodstvo Slovenskih železnic se je vladajoča politika vpletla v vsa ključna podjetja državne družbe, ki upravlja z 1,2 milijarde evrov sredstev. Nastavljanju odpadnikov iz politike smo priča že od začetka te vlade, ko se je po korupcijski aferi na direktorsko mesto zavihtela odstopljena ministrica Sanja Ajanović Hovnik, infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pa je med nadzornike uspela zriniti svojega pribočnika in političnega sopotnika Jerneja Pavliča. Razkrivamo še družinsko-sindikalni imperij na Slovenskih železnicah in najvplivnejše može, ki vlečejo niti iz ozadja in v šahu držijo vodstvo državne družbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme