5. 3. 2024

Ekskluzivno: Odredba in vsi osumljeni v aferi Litijska

Policijske preiskave na ministrtstvu za pravosodje

Avtomobila preiskovalcev NPU sta bila danes parkirana pred ministrstvom. / preiskovalno.si

Na portalu preiskovalno.si smo pridobili odredbo Okrožnega sodišča Ljubljana, ki na 74 gosto popisanih straneh prinaša vsa imena osumljenih, ki so bili vpleteni v nakup in prodajo sodne stavbe na Litijski 51, in česa jih bremenijo.

Simon Starček, vodja Službe za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov, ki je bil na Ministrstvu za pravosodje (MP) odgovoren za celoten postopek nakupa sodne stavbe.

Uroš Gojković je bil generalni sekretar na MP.

Sandra Škofic je predstavnica strokovnih služb MP.

Anton Golub je predstavnik strokovnih služb MP.

Janja Garvas je predstavnica strokovnih služb MP.

Jure Maleš je predstavnik strokovnih služb MP.

Mateja Žižek je predstavnica strokovnih služb MP.

Ana Teodorovič je predstavnica strokovnih služb MP. 

Tinka Teržan je predstavnica strokovnih služb MP.

Anton Rigler je izdelal cenitveno poročilo o sodni stavbi.

Tina Malinger je izdelala energetsko izkaznico stavbe na Litijski 51.

Sebastjan Vežnaver je prodajalec objekta.

Jana Habjan je predstavnica podjetja JHP, ki je izdelala investicijsko dokumentacijo DIIP, PIIZ, IP.

Vsi osumljeni v zadevi Litijska 51
preiskovalno.si

Vsi navedeni so osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v povezavi z  240. členom Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

Simon Starček
Vlada RS

Preiskali tudi Starčkov Mercedes in ministričin Volvo

Policija je danes na 16 lokacijah izvajala hišne preiskave, poleg doma in poslovnih prostorov prodajalca Sebastjana Vežnaverja, je pregledala tudi prostore ministrstva za pravosodje, stanovanje Uroša Gojkovića v Hajdini, njegovo osebno vozilo, stanovanjske prostore Dominike Švarc Pipan na Mirju, njeno osebno vozilo, pa stanovanje nekdanjega državnega sekretarja in predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa na Viču. Prav tako so bili doma pri Simonu Starčku, pregledali so njegov osebni avtomobil znamke Mercedes, na dveh naslovih so danes obiskali tudi cenilca Antona Riglerja - tako v Šmarju - Sapu kot Sodražici. Kriminalisti so v Brežicah obiskali Tino Malinger ter poslovne prostore Biroja Malinger, preiskali so tudi njen osebni avtomobil, obiskali so tudi direktorico družbe JHP Jano Habjan ter prostore agencije ABC Nepremičnine, d. o. o. Policija je na vseh naslovih iskala digitalne podatke, dokumente in elektronska sporočila, ki se nanašajo na projekt.

Kot je zapisano v odredbi, je policija pri osumljenih iskala:

- podatke o tem, kdo je na MP pripravljal dokumente,

- osnutke različnih dokumentov, variant, investicijske dokumente, ki se nanašajo na stavbo na Litijski,

- dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, kdo in kdaj je družbi JHP, d. o. o., naročil izdelavo predhodno navedenih investicijskih dokumentov, izdelavo Projektne naloge,

- dokumentacijo, ki se nanaša na preveritev strokovne usposobljenosti družbe JHP pred oddajo naročila družbi JHP,

- dokumentacijo, ki se nanaša na energetski elaborat, ki ga je Nataša Stipić iz družbe KPMS, d. o. o., poslala zaposlenim na MP,

- dokumentacijo, ki se nanaša na meritve mikroklime za vse prostore, ki so predmet prodaje,

- račune,

- zapisnike,

- rokovnike, zabeležke, koledarje, telefone, spominske kartice ...

Nekdanja pravosodna ministrica Švarc Pipan je imela tudi hišno preiskavo.
Sa. R.

Preiskovalni oddelek sodišča med razlogi za sum navaja: Uroš Gojković in Simon Starček naj bi izvršila kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti na podlagi prvega in drugega odstavka  240. člena KZ, Sandra Škofic, Anton Golub, Janja Garvas, Jure Maleš, Mateja Žižek, Anja Teodorović, Tinka Teržan, Anton Rigler, Tina Malinger, Sebastjan Vežnaver in Janja Habjan naj bi jima pomagali naklepoma s tem, da sta Gojković in Starček skupaj z do sedaj neugotovljenimi storilci pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabila svoj položaj in s tem komu drugemu pridobila protipravno premoženjsko korist in povzoročila premoženjsko škodo, ostali omenjeni pa so jima pri tem pomagali. 

V odredbi so podrobno popisane aktivnosti vsakega izmed osumljenih in vpletenih v posel nakupa in prodaje sodne stavbe. Starček je kot odgovorna oseba, ki je bdela nad postopki pridobivanja ustrezne dokumentacije, poznavajoč vse ponudbe, prodajalca Sebastjana Vežnaverja pozval k ponovni preučitvi višine ponudbe ter, da naj jim pošlje dokončno znižano ponudbo, kar je prodajalec zavrnil, vendar je Starček še isti dan pripravil dokument - Prošnjo za odobritev izjeme pri uvrstitvi novega projekta v proračun, ki ga je podpisal Uroš Gojković, v končni fazi pa je, kljub temu da je poznal karakteristike zgradbe, soglašal s sklenitvijo pogodbe, ki jo je podpisala ministrica Dominika Švarc Pipan. Dne 29. decembra 2023 je tudi podpisal dve odredbi za plačilo 7.690,350 evrov, s čimer naj bi podjetje Rajski vrt, d. o. o., pridobilo veliko protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 3,35 mio. evrov.

Tinka Teržan je kot namestnica generalnega sekretarja in članica neformalne komisije za pregled ponudb v okviru javnega razpisa skupaj s Sandro Škofic, sekretarko MP in Juretom Malešem, vodjo službe za javna naročila, pravne in splošne zadeve, sodelovala v postopku, kjer so vsi trije pregledali prispele ponudbe ter prispelo ponudbo Rajskega vrta ocenili kot primerno, kljub temu da k ponudbi ni bila predložena energetska izkaznica. Sandra Škofic pa je v posledici umanjkanja opisane zahtevane dokumentacije pripravila poziv k dopolnitvi ponudbe, ki ga je podpisal Starček z vsebino, naj ponudnik dopolni ponudbo s cenilnim poročilom in izdelano energetsko izkaznico in ponovno preuči višino prodajne cene ter ponudi znižano ponudbo. Vežnaverja  so pozvali, naj posreduje še dokazilo, da je v preteklem letu izkazoval pozitivno poslovanje in da ima plačane obvezne dajatve in druge nedavčne obveznosti, ter potrdilo, da je bil v preteklih treh mesecih solventen.

Janja Garvas kot vodja službe za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne zadeve in Anton Golob - kot predsednik in članici strokovne komisije niso opozorili, da stavba ni vpisana v zemljiško knjigo, ne v kataster stavb, temveč je v evidence GURS vpisana le registrsko, investicijski dokumenti DIIP, PIZ in IP pa so bili izdelani zaporedoma in ne hkrati, zato je bilo na podlagi napačnih zaključkov izraženo mnenje, da je premišljen projekt s terminskim planom in zaprto finančno konstrukcijo, zato je nakup smiseln in upravičen.

Mateja Žižek in Ana Torodović sta opravili pravni pregled stvarnega premoženja in navkljub ugotovitvam, da stavba ni zemljiško knjižno vpisana, sta podpisali dokument »pravni dokument stvarnega premoženja«, kar je v nasprotju z zakonom, saj ta določa, da mora biti pravni status stvarnega premoženja, ki ne omogoča pravilne in učinkovite izvedbe ravnanja s stvarnim premoženjem, urejen pred sklenitvijo pravnega posla.

Jana Habjan kot direktorica družbe JHP, d. o. o., je pripravila vso potrebno investicijsko dokumentacijo, ki so jo na MP potrebovali, da so speljali projekt.

Anton Rigler kot cenilec je izpustil podatek o tem, koliko znaša uporabna površina.

Tina Malinger kot direktorica družbe je izdelala energetsko izkaznico na način, da je ta izkazovala potrebno dovedeno energijo.

Sebastjan Vežnaver pa je, kljub temu da je vedel, da je nepremičnina zemljiško knjižno neurejena, da nima energetske izkaznice, da nima tolikšne uporabne površine, da je v slabem stanju in da je cena nižja, saj jo je pred tem prodajal za 4,350.000 evrov, ponudil vse z namenom, da bi MP njegovo nepremičnino odkupilo po bistveno višji ceni... 

Primorski podjetnik nam je povedal, da niti enega iz policijske odredbe ne pozna, da policija ne bo našla nobenih povezav, ki bi osumljene lahko povezala z njim.  Na vprašanje ali je sam osebno naročil energetsko izkaznico za potrebe razpisa pa je to zavrnil in povedal, da ne, ker je bil takrat v bolnišnici. Prav tako ni nikoli srečal Riglerja.Kot nam je še povedal, so preiskave pri njem doma potekale od 6:30 zjutraj, ko so najprej pozvonili na njegovem domačem naslovu, kjer so mu stanovanje dobesedno obrnili na glavo.Podrobno so prečesali vse prostore. Ko so zaključili na njegovem domu pa so se vsak s svojim vozilom odpravili na naslov podjetja, kjer so mu zasegli telefon. 

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme