12. 4. 2024

Epilog politične afere: Je Svoboda namerno zrušila SD?!

golob fajon dz pl

Robert Golob in Tanja Fajon / Primož Lavre

Klobčič v politični aferi Litijska 51 se razpleta! Štiri mesece od začetka afere, ki jo je največja politična stranka Svoboda lansirala v medije na škodo koalicijske partnerice SD, davkoplačevalci še nismo izvedeli, ali je bil nakup objekta na Litijski 51 predrag, je res šlo za neracionalen nakup ali ne. Kar smo izvedeli do sedaj je, da je koprski podjetnik Sebastjan Vežnaver prodal več kvadratnih metrov, kot je pisalo v pogodbi, kar je z izmero uradno potrdil geodet, ki ga je najela država. Zdaj država čaka še na podatek glede cene. A ta na razdrtje pogodbe ne more vplivati. Aneks, ki je bil podpisan v času afere, se je nanašal samo na površino, če bi bila ta premajhna glede na razpis, bi Vežnaver razliko moral vrniti. A kot rečeno, je površina večja. Zgodba pa dobiva nove politične razsežnosti, vplive in pritiske na cenilce.

Državno pravobranilstvo je naročilo cenitev pri združenju izvedencev in cenilcev gradbene stroke SICGRAS in čaka na končno ceno, ki bo dala odgovor, ali je bila cena 7, 7 milijona evrov, ki so jo plačali Vežnaverju 29. decembra lani, ustrezna ali ne. Pri istem združenju izvedencev in cenilcev gradbene stroke SICGRAS je svojega cenilca najel tudi prodajalec Sebastjan Vežnaver in že dobil cenitev.

Sodni cenilec Igor Zabukovec, izvedenec gradbene stroke, ki deluje pod okriljem združenja SICGRAS, je naročilo za cenitev podjetniku Vežnaverju najprej zavrnil, nam je povedal v telefonskem razgovoru. Cenilci se ne želijo vpletati v politične zgodbe, pravi, imajo dovolj dela. Zabukovec je zgodbo spremljal najprej v medijih, kjer je odkril kup napačnih interpretacij, nerazumevanja. Sam ima podjetje Zabukovec MTI, d. o. o., in je od leta 2010 z državo opravil za vsaj za 900 tisoč evrov poslov, pred tem je imel še s. p.

Razkrivamo cenitev stavbe na Litijski 51.

Cenilec Zabukovec je določil ceno Litijske 51
preiskovalno.si

»Cenitev z vsemi kompetencami in izkušnjami zagovarjam tudi opolnoči«

Kot pravijo njegovi kolegi na združenju, velja za enega največjih strokovnjakov, dela za občine, krajevne skupnosti, javna podjetja. Kot je dodal v telefonskem pogovoru z nami, se je »za cenitev Litijske 51 naknadno odločil tudi zaradi medijskih neresnic.«

Stavbo si je pred odločitvijo najprej pogledal. Cenitev s pregledi in meritvami je dostavil 22. marca, torej pred približno tremi tedni. Dokument je dolg 61 strani. Ceno Litijske 51 je postavil na 7, 7 milijona evrov. Ta cenitev, ki je celo nekoliko višja od prodajne cene, je tista, »ki jo lahko z vsemi izkušnjami in kompetencami zagovarjam tudi opolnoči.« S to cenitvijo je dobil koprski podjetnik Vežnaver še en dokaz več, da je bila cena, za katero je prodal Litijsko 51, primerna, kar ves čas ponavlja in trdi. To je vsaj tretja cenitev, ki jo drži v rokah.

Na drugi strani pa so vse oči politike, pravobranilstva oz. ministrstva za pravosodje uprte v cenilca Sama Zupančiča, ki prav tako deluje pod okriljem združenja SICGRAS. Zupančič je redno zaposlen na občini Dobrova - Polhov Gradec, kjer je zadolžen za investicije. Poleg redne zaposlitve na občini ima svoj s. p., z državo po javno dostopnih podatkih malo posluje, Erar izkazuje vsega 3000 evrov pridobljenih javnih sredstev. Je neprimerno manj izkušen od Zabukovca, vendar izvedensko mnenje izdeluje še s tremi cenilci (kar sicer ni v navadi). Poleg Zupančiča izvedensko cenilno mnenje izdelujejo še David Cafnik, Marija Starc in statik. Zupančič bo na koncu podpisan pod zadnjo cenitev za Litijsko 51, ki jo je naročilo državno pravobranilstvo. Kot nam je včeraj nejevoljno povedal po telefonu, je naročeno izvedensko mnenje v zaključni fazi, cena pa po njegovem zagotovilu na dokumentu še ni zapisana. Mi smo izvedeli, da so se o ceni pogovarjali na ponedeljkovem upravnem odboru združenja, po naših informacijah ta odstopa od prodajne ( 7,7 mil evrov) za več kot 20 %, kar pomeni, da so cenilci, ki jih je angažirala država, naredil cenitev vredno okoli 6 milijonov evrov. Zupančič nam tega ni potrdil. 

Podjetnik Sebastjan Vežnaver
preiskovalno.si

Nova cenitev bo dokazala ali ovrgla sume o umetno sproženi aferi

Zakaj so se o ceni sploh pogovarjali na upravnem odboru, vprašamo Zupančiča: »Pogovarjali in preverjali smo pravilnost postopkov,« je zatrdil Zupančič, ki je bil vidno prestrašen in zadržan. Udeleženci upravnega odbora so nam potrdili, da so se pogovarjali o ceni, čeprav je skoraj neverjetno, da ceno določajo, ali se o njej pogovarjajo člani upravnega odbora, ki objekta niso nikoli videli. Zupančič je po naših zanesljivih informacijah namreč želel, da bi se pod dokument, ki ga je pripravil za državo s še tremi strokovnjaki, podpisalo združenje cenilcev in izvedencev gradbene stroke SICGRAS in se tako zavaroval. A so drugi člani upravnega odbora temu nasprotovali. Zupančič je zahteval tudi, da podpišejo zavezo o tajnosti oz. nekakšni molčečnosti, da informacije s sestanka ne bi pricurljale v javnost. Prav zaradi politizacije te afere je namreč zelo pomembno, kakšno ceno bodo določili cenilci tega združenja, ki jih je najela država, in da jo bodo lahko zagovarjali. 

Notranjost Litijske 51
preiskovalno.si
Če bo cena enaka ali podobna nakupni (7,7 mil evrov), potem je bila afera povsem umetno ustvarjena, saj so šle medijske objave ves čas v smer, da je država preplačala stavbo, da ta nima urejenih papirjev, da velikost ni ustrezna. Slednje je z zadnjim geodetskim poročilom razblinil geodet Branko Kovač, ki je v svojem izvedenskem mnenju ugotovil še 1000 kvadratnih metrov več (6258 m2).

Cenilec Zabukovec, ki je za Vežnaverja izdelal cenitev, je povedal, da je pri ceni upošteval zadnjo površino geodeta Kovača: »Ker pri prodaji cele stavbe vedno upoštevaš celotno površino, torej tudi s hodniki.« Če pa bi stavbo prodajali po pisarnah, bi upoštevali le uporabno površino. Torej, če se izkaže, da je bila po površini ustrezna tudi cena, bodo v stranki SD Svobodi težko oprostili produkcijo afere, zaradi katere je morala oditi njihova ministrica.

Notranjost kupljenih prostorov
preiskovalno.si

Politični pritiski na cenilce odpirajo vrata še eni aferi

Ne samo to. V Svobodi se zavedajo, da mora biti cena veliko nižja, da bo afera upravičila padec priljubljenosti SD, nove volitve v stranki, policijske preiskave. Vse to je skrhalo odnose in zaupanje med koalicijskima partnericama. Zato se po naših informacijah vršijo pritiski na strokovnost in profesionalnost najetih cenilcev, da ocenijo nižjo vrednost. A cenilci imajo pri tem scenariju nov problem, saj poleg zaupanja v njihovo profesionalnost odpirajo vrata novi aferi. Javnost se bo seveda upravičeno spraševala, kaj je narobe s slovenskimi cenilci, če se bo cenitev dveh cenilcev istega združenja razlikovala za več kot 20 % ali celo več. Med cenilci so normalna odstopanja okoli 10 %, več pa ne. Nekdo bo moral javnosti pojasniti, kako je mogoče, da se pojavljajo tako različne cene za isti objekt; tak scenarij bi odprl vrata še več teorijam zarote, krepilo bi se nezaupanje v sodne cenilce in teorije, da za vsem skupaj stoji organiziran kriminal, ki ga policija zaenkrat še ni odkrila. Naši viri na policiji namreč pravijo, da v aferi Litijska zaenkrat (še) nimajo nikakršnih sledi. Na pravosodnem ministrstvu pa, kot so potrdili za naš portal, zaradi nakupa nove sodne stavbe poteka notranja revizija.

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme