27. 10. 2023

Golob podprl nabavo spornih računalnikov?

Emilija Stojmenova Duh

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. / Marko Vaupotič / M24

Emilija Stojmenova Duh še kar vztraja na položaju, kljub neracionalni nabavi 13.000 računalnikov za 6,5 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Še več, o nameri za nakup je predhodno seznanila tudi predsednika vlade.

Je netransprentna, neupravičena poraba davkoplačevalskih sredstev v višini 6,5 milijonov evrov dovolj za odstop ministrice Emilije Stojmenove Duh? Pri modusu operandi aktualne vlade so milijoni, ki skozi javne razpise frčijo v roke prijateljev in podjetij s pomanjkljivimi referencami, zanemarljivi, čeprav se država utaplja v zgodovinsko neprimerljivi sanaciji po poplavah, kolapsu zdravstvenega in socialnega sistema ter gospodarski recesiji. Ministrica v pisnem odgovoru vehementno zatrdi, da je predsednik vlade celo seznanjen z njenimi velikopoteznimi nakupi računalnikov in da je "predsedniku vlade dr. Robertu Golobu predhodno in pravočasno komunicirala aktivnosti ministrstva." Za nakup pa ima "po noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti pravno podlago in zakonsko obvezo za zagotavljanje sredstev in nakup računalniške opreme." Zato, je prepričana, je Robert Golob ni pozval k dostopu.

Še vedno čakamo pojasnila iz vladnega kabineta, kjer tudi po več kot 48 urah še niso našli časa za dodatna pojasnila v zvezi z nakupom in sprejemanjem objektivne odgovornosti za očitno, kot navajamo v nadaljevanju besedila, sprenevedanje, zapletanje v neresnice in neracionalno zapravljanje denarja državljank in državljanov.

Premier seznanjen z nabavo

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po naših informacijah na mizo dobil pojasnila in potrditev ministra za izobraževanje Darija Felda, da konkretnega dogovora o prevzemu računalnikov z ministrico za digitalno preobrazbo niso imeli in ga niso sklenili.

Ministrica, kot smo razkrili v ponedeljek, v javnosti še vedno predstavlja in zagovarja nakup 13.000 prenosnikov kot dogovorjen posel z Zavodom za šolstvo in ministrstvom za izobraževanje. Kljub temu da sta nam obe instituciji medsebojne dogovore z ministrico zanikali. Direktor Zavoda za šolstvo dr. Vinko Logaj, na katerega se sklicuje ministrica, pa jo je prav v našem mediju včeraj postavil na laž.

Ministrstvo preselila v bližino doma

V kabinet predsednika vlade smo zato že včeraj vprašali, ali bo Robert Golob terjal pojasnila in odgovornost ministrice Stojmenove Duhove in zaradi neracionalnega nakupa računalnikov zahteval njen odstop? Odgovora iz vladnega kabineta še nismo prejeli, je bil pa po turbulencah v lastni stranki včeraj predsednik vlade dovolj zgovoren, ko je napovedal krčenje ministrstev. Eno od novoustanovljenih resorjev, ki mu po kratki in zapravljivi vladavini Emilije Stojmenove Duh preti ukinitev, je prav ministrstvo za digitalno preobrazbo. Očitki na račun njenega ministrstva so se pojavljali v več medijih. V časopisu Delo so tako v začetku leta zapisali, da je »ministrstvo brez konkretne strategije in akcijskega načrta, da pa so uspeli predvsem preobraziti sebe z delno selitvijo v Maribor.«

V ozadju odločitve za preselitev na margino pa seveda ni bila decentralizacija, kot je rada poudarila ministrica, pač pa dejstvo, da je ministrica pisarno približala svojemu domu. Sicer bi v želji po decentralizaciji v štajerski prestolnici ali kje drugje lahko videli še katerega od ministrstev, pa se to ni zgodilo. Še en dokaz več torej, da ministrica pač reče in napiše tisto, kar ji v trenutku ustreza. Bodisi da gre za decentralizacijo ali pa, da je nekaj usklajeno in dogovorjeno z drugimi, čeprav v resnici ni.

Je pa vendarle po letu in pol premier ugotovil, da je s takšnim številom ministrstev medresorsko usklajevanje praktično nemogoče, s čimer je tudi sam povozil vse besede, ki jih je izrekel ob ustanovitvi megalomanskega števila kar 20 resorjev, največ v katerem koli mandatu.

Spremembo zakona o vladi, ki predvideva nova ministrstva, so ob zagonu širitve upravičevali takole: »Sprememba organizacijske strukture, pojasnjujejo v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, bi omogočila hitro in učinkovito odzivanje na prioritetnih področjih (zeleni prehod, socialna politika, mladim prijazna stanovanjska politik). Manjše število ministrstev po mnenju koalicije ne pomeni avtomatično boljše operativnosti vlade, večje število ministrstev naj bi pomenilo, da bodo  ta bolj vitka po obsegu in vsebinah, a zato bolj operativna in odzivna.«

Z današnje časovne distance in hitrostjo ukrepanja vlade po poplavah ali celo uresničevanju napovedanih reform so tedanje izjave o ustanovitvi več ministrstev povsem neresne.

Golob bo krčil, ministrica pa zaposluje

Koliko so nas ustanovitve in širitve ministrstev v resnici stale? Odločevalci so takole zatrjevali: »Dodatnega zaposlovanja ne bo, šlo bo za prenos kadrov.« Samo te dni pa je ministrica Stojmenova Duh odprla razpise za dodatno zaposlovanje na ministrstvu za digitalno preobrazbo, čeprav Golob napoveduje drastično nižanje resorjev. Ministrici smo zato včeraj poslali še vprašanja o razlogih za razpis kar petih zaposlitev za delovno mesto podsekretarja na njenem ministrstvu, zanimalo nas je, kakšne bodo naloge zaposlenih in zakaj pravzaprav potrebujejo tolikšno okrepitev, pa odgovora od nosilke digitalnega resorja nismo prejeli. Prav tako ministrica še kar molči o tem, ali bo prevzela odgovornost po neracionalni nabavi računalnikov in ali jo je medtem prvi med ministri že poklical na zagovor.

Bo ministrica torej po neresnicah in neupravičeni porabi naših sredstev odstopila sama ali jo bo preposto odrezal Robert Golob, ko bo krčil in združeval ministrstva?

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme