30. 10. 2023

Inšpekcija prihaja v dom Bokalce!

STAREJŠI fotoŠIMEN ZUPANČIČ

Starejši / Šimen Zupančič

Razkritja zlorab v ljubljanskem Domu starejših občanov Vič-Rudnik, ki smo jih v preteklih dne objavili na našem portalu, so že vzeli pod drobnogled na Inšpektoratu za delo.

Socialni inšpektorji nameravajo v prihodnjih dneh obiskati ljubljanski Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, enota Bokalce. Da bodo dogajanja za štirimi stenami enega največjih domov v Sloveniji, o katerih smo pisali pred dnevi v člankih Mamina smrt ostala nepojasnjena in Davila se je s tujo protezo, resno vzeli pod drobnogled, so nam potrdili v pisnem sporočilu. »Na podlagi informacij, s katerimi sedaj razpolagamo, bomo opravili ponoven inšpekcijski nadzor.«

Na Inšpektoratu za delo so v zadnjih petih letih prejeli zgolj dve prijavi zoper enoto Bokalce, očitki pa so se nanašali na pomoč pri vstajanju in poleganju v posteljo ter posedanju za mizo, stol ali invalidski voziček, v letu 2021 pa na omejitve obiskov v času veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Skrb vzbujajoče pa je, kot so nam pojasnili v uradu Varuha človekovih pravic, da je veliko odklonilnih dejanj v domovih prijavljenih anonimno, včasih pa celo svojci ne verjamejo svojim ostarelim staršem ali sorodnikom, ko jim zaupajo lastne izkušnje o slabem ravnanju zaposlenih.

Inšpektorji pozivajo: »Prijavite nasilje«

Inšpektorji tudi še niso zaključili nadzora v trebanjskem domu, ko je dijakinja fizično obračunala z dementno oskrbovanko in svojo agresijo tudi posnela, prav tako se je snemala med poplesavanjem pred varovancem na invalidskem vozičku, ki je bil vidno kazal, da mu je neprijetno. Poleg nadzora neposrednega odziva na nasilje zaposlene nad stanovalko bo izveden še nadzor organizacije in izvajanja osnovne in socialne oskrbe ter organizacij ter izvajanje aktivnosti za zmanjševanja tveganja nasilja v domu in odzivanja na zaznano nasilje, so podrobno razkrili na inšpektoratu za delo.

Bo politika zaščitila starejše in jim omogočila dostojno starost?
Šimen Zupančič

Čeprav so se po navedbah socialne inšpekcije v domu na nasilno ravnanje dijakinje odzvali strokovno, odločno in v skladu z veljavno zakonodajo, pa si ne moremo zatiskati oči pred nasiljem v socialnovarstvenih ustanovah. »Žal nikakršna organizacija dela v katerikoli ustanovi ne more z gotovostjo preprečiti storitev kaznivega dejanja posameznika, na zaznana kazniva dejanja in na vsako nasilno dejanje pa se je potrebno odzvati takoj, odločno, v skladu s predpisi in s primarno nalogo takojšnje prekinitve nasilja in nadaljnje zaščite žrtve. Tudi zato vas v imenu inšpekcije prosimo, da v okviru vaših možnosti tudi vi spodbudite tako stanovalce kot njihove svojce, da se takoj, ko prepoznajo nesprejemljivo ravnanje kateregakoli od zaposlenih v kateremkoli domu obrnejo ali neposredno na direktorja doma, da v okviru svojih pristojnosti zagotovi strokovno in s predpisi določeno izvajanje storitve, ali na socialno inšpekcijo, v primeru suma kaznivega dejanja pa o tem seznanijo policijo in pri preiskavi kaznivega dejanja tudi sodelujejo. Le na ta način lahko takoj ustavimo kazniva, nezakonita in nestrokovna ravnanja zaradi katerih trpijo tisti, ki se ne morejo postaviti sami zase,« s pomočjo našega portala pozivajo vse, ki zaznavate nasilje v domovih za starejše, da tega nemudoma prijavite.

V Skupnosti socialnih zavodov so nam na očitke o malomarnem ravnanju zaposlenih z varovanci v enoti Bokalce, poškodovanju in celo ravnanjih, ki bi zadnje imeli lahko usodne posledice, odgovorili, da se delo v domovih nadzoruje v okviru strokovnih nadzorov Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter nadzorov, ki jih izvaja ZZZS. Zavod nima preiskovalnih, inšpekcijskih ali nadzornih pristojnosti in tudi ni organ pregona, zato veliko odgovornost o preprečevanju zlorab polaga na stanovalce in njihove svojce. Njihove povratne informacije so ključne, dodajajo in prav tako pozivajo vse, da »se v primeru nezadovoljstva z delom takoj obrnejo na strokovnega delavca v domu izvajalca ali vodstvo doma. Izvajalci so še kako zainteresirani, da čimprej odkrijejo in odpravijo morebitne nepravilnosti.«

Direktorica priznala zlorabo

Na portalu smo v minulih dneh objavili pričevanji dveh bližnjih sorodnic varovancev v enoti Bokalce, ki sta se izpovedali o pretresljivem ravnanju z njunima ostarelima in onemoglima mamama v ljubljanskem domu starejših. Silvija Novak je spregovorila o krutem rokovanju s sedaj že pokojno mamo, ki so jo med kopanjem položili v vrelo vodo, zaradi česar je morala ženica prejeti zdravniško oskrbo. Hči je dogodek prijavila policiji, vendar pa se za nadaljnji pregon negovalk ni odločila zaradi nizkega socialnega statusa zaposlenih v domu starejših. Prav tako so v domu za oskrbo mame želeli napihniti stroške storitev, kar je Novakova pravočasno odkrila še pred podražitvijo na položnici. Brigita Kneževič pa je s skrbnostjo preprečila, da bi mama v domu prejela napačna zdravila in prehrano, s tem ko je ugotovila, da leži v postelji z imenom druge sostanovalke. Prav tako je med enim od obiskov našla davečo se mamo s tujo protezo v ustih. Obe skrbnici sta bili in sta še glasni pri opozarjanju na anomalije v domovih za starejše, na pomanjkanje ustrezne izobrazbe in empatije zaposlenih. Silvija Novak pa si kot članica združenja Srebrna nit prizadeva za korenite spremembe varstva in dostojnega življenja starejših na ravni družbe.

Melita Zorec je direktorica DSO Ljubljana Vič-Rudnik že tretji mandat.
Sašo Radej

Incident s kopanjem, zamenjavo postelj varovancev in druge neprilike so nam potrdili tudi v ustanovi, ki jo že tretji mandat vodi direktorica Melita Zorec, in opravičili, da je šlo za nesrečen slučaj. Zorčeva ravnanja svojih zaposlenih opravičuje z besedami, da »odklone pri izvajanju zdravstvene nege in oskrbe beležimo, se z vsemi vpletenimi pogovorimo in ustrezno ukrepamo. Po potrebi uvedemo tudi izredni strokovni nadzor oziroma sodelujemo s pristojnimi institucijami.« To, še dodaja, so storili tudi v navedenih primerih, od vseh, ki dela s starejšimi nimajo radi in težkih obremenitev ne morejo zdržati, pa se kmalu poslovijo. 

Minister še kar bistroumi

Na odziv in ukrepe ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, pod katerega resor po novem spadajo domovi za starejše, v tem primeru še čakamo. Nenazadnje je Republika Slovenije 100-odstotna lastnica DSO Ljubljana Vič-Rudnik, zato soglasje k imenovanju direktorja podaja minister, ki vodjo lahko tudi predčasno razreši v skladu z zakonom, ki ureja socialno varstvo.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se še posvetuje.
Sašo Radej

Minister sicer še kar bistroumi tudi v primeru obravnave nasilja v trebanjskem domu, kamor je po incidentu pred skoraj dvema mesecema odromal s četico svojih pribočnikov v soju bliskavic in prižganih kamer in javno napovedal ukrepe za preprečevanje tovrstnih zlorab. A črke na papirju, kamor jih prelivajo člani njegove delovne skupine, so imaginarne, v tem primeru štejejo le dejanja, ukrepi tukaj in zdaj. Predvsem pa ima minister v rokah moč, da pred kolapsom sistema skupaj s šolskim, zdravstvenim in socialnim ministrom začne reformo omenjenih področij.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme