5. 11. 2023

Janezu Janši na Krvavcu dovoljeno vse

JANEZ JANŠA KRVAVEC

Janez Janša / Preiskovalno.si

To je zgodba o črnih gradnjah, zgodba, o malih ljudeh, ki jih že nekaj let, sodeč po do zdaj objavljenih člankih, dobesedno onemogoča Janez Janša, lastnik RTC Krvavec.

Več kot sedemindvajset let so Štuparjevi na Krvavcu. Njihovo gostišče Kekec v Tihi dolini je zapik marsikaterega smučarja, ki rad zavije k njim. Gre za družinsko turistično podjetje, otroci, zdaj že odrasli, prevzemajo gostinsko dejavnost staršev. Vendar pa se je družinska obrt zadnja leta spremenila v vojno za preživetje. Odkar je lastnik infrastrukture na Krvavcu postal podjetnik Janez Janša, je sobivanje nemogoče. »Ne pozdravi, se ne pogovarja, z njim je nemogoče vzpostaviti pogovor,« pravijo vsaj štirje gostinci, s katerimi smo govorili.  Štuparjevi so že od jeseni 2021 brez vode. Kot pravijo, so jim med gradbenimi deli, ki jih izvaja RTC Krvavec, stisnili cev, da voda komaj teče. Je brez pritiska. Kako naj vodijo gostinstvo brez vode?

Snemalec: Matej Krže


Vodo potrebujejo za strežbo, kuhanje, pomivanje, toaletne prostore. »Gre za namerno dejanje,« je prepričana Tatjana Štupar, saj bi po njenem Janši ustrezalo, da jih več ni na Krvavcu. Kaj je v ozadju? Kot pravi Štuparjeva, se je Janša, ki ima objekt zraven njihovega v Tihi dolini, že zanimal za nakup njihovega gostišča Kekec, pa so ga zavrnili. »Imava otroke, oni prevzemajo posel«.

Od takrat je postalo sobivanje nemogoče. Tatjana Štupar nam je povedala, da so na lastne stroške vgradili novo cev, vendar je Janša noče priključiti. Janša je namreč pridobil koncesijo za vodo in kot upravljalec bi jo moral pripeljati do brunarice Štuparjevih, pa jo ne. Zakaj, ne vedo.

Družini Štupar je brunarica na Krvavcu edini vir preživetja.
Preiskovalno.si

Infrastruktura in voda v Janševih rokah

Voda je dobrina, ki mora biti dostopna vsem. Voda je ustavna kategorija. Zakaj družina, ki se že 27 let preživlja z gostinstvom na Krvavcu, ne more do vode? In zakaj nihče v tej državi ne ukrepa?

Janez Janša je prišel do lastništva RTC Krvavec leta 2018. Župan Cerkelj na Gorenjskem pravi, da v zgodbi o pridobivanju lastništva, »ni vse čisto«. Janša je tudi nosilec koncesije za vodo, svojo moč in vpliv pa skozi infrastrukturo krepi in onemogoča druge. Tako pripovedujejo mnogi, s katerimi smo govorili.

Že 27. oktobra smo na RTC Krvavec poslali več vprašanj, med drugim tudi o tem, zakaj onemogočajo Štuparjeve, pa do danes niso odgovorili, čeprav so se uradno prazniki končali 2. novembra. Na dan, ko naj bi bil Janez Janša na dopustu, kot so zapisali, je na svojem facebook profilu objavil sliko s Krvavca. Torej ni bil nekje daleč in nedosegljiv. A odpisal nam ni. Nam je pa njegov odvetnik Andrej Krašek, ki ga zastopa tudi na sodišču proti Štuparjevim, po telefonu povedal, da Štuparjevi nikoli niso stopili v kontakt z RTC Krvavec ali Janezom Janšo, da nikoli niso ustno ali pisno sporočili, da je kaj narobe s staro cevjo, da pa so šli neposredno v tožbo in zahtevali priključitev nove cevi. Ker je ta postavljena na črno, jo vodstvo RTC Krvavec noče priključiti.

Štuparjevi  potrdijo, da niso stopili v kontakt z Janšem in dodali, da so v tej zadevi obvestili vodjo obratovanja in odgovorno osebo za vodo. Odgovarjajo, da so leta nemogočih odnosov dokaz, da se z njim ne da nič dogovoriti. Zato upajo, da bo sodišče razrešilo to kalvarijo še pred sezono. Sodnica je predlagala mirno razrešitev, s katero so se vsi strinjali, vendar do rešitve ni prišlo. Še bolj se je zapletlo. Štuparjevi še vedno vse noči počasi točijo vodo, da jo je zjutraj dovolj za obiskovalce Krvavca.

Štuparjevi morajo za normalno obratovanje gostišča Kekec vodo točiti celo noč, da jo je zjutraj dovolj za obiskovalce.
Preiskovalno.si

Konkurenci odklopil internet

Poiskali smo še druge lastnike in najemnike na Krvavcu, ki so nam povedali enako. Nekaj let nazaj Janša »namerno ni priklopil dvosedežnice, ki pelje od Kriške doline do Doma na Krvavcu.« S tem je otežil smuko otrokom, ki so imeli tedensko karto, da so morali hoditi peš, prav tako je delo oteževal najemnikom in lastnikon, ki so morali z avti po malice, kosila. Enosedežnica še do danes ne pelje do Doma na Krvavcu, pravijo. Lastniki apartmajev so prikrajšani, prav tako smučarji s sezonskimi kartami. Da bi onemogočil konkurenco, je Janša lani na Krvavcu »odklopil internet, da je nehala delovati rezervacijska spletna stran booking, rezervacije so bile onemogočene, gostje, ki so že bili v enem izmed prenočišč, pa niso imeli brezplačnega interneta. Prav tako niso delovale davčne blagajne, gostinci niso mogli izdajati računov,« pravijo. Najemniki še potožijo, da Janez Janša postavlja take cene in pogoje pri storitvah, da onemogoča druge. Tako zasnežuje na način, da lahko smučar prismuča le do njega, do nekega drugega turističnega objekta ali gostilne pa ne. Sebi s tem viša dobičke, ostale pa stiska v kot, na rob preživetja. Lani je nudil akcije hrane in pijače s tako znižano ceno, da mu nihče ni mogel slediti. Takole se je glasilo oglasno sporočilo: »Ob nakupu povratne vozovnice za kabinsko žičnico Krvavec boste prejeli kupon za brezplačno kosilo na Plaži Krvavec. #furamkrvavec«

Župan Franc Čebulj je dobro seznanjen z razmerami na Krvavcu in pravi, da »krvavški Janša uživa v tem, da onemogoča druge.«
Preiskovalno.si

Štuparjevim je že pred leti na lastno pest omejil prostor pred njihovim Kekcem s postavitvijo ograje in tako pregnal smučarje, ki so se tam sončili in počivali, pa čeprav imajo Štuparjevi vse papirje, da se lahko širijo do 10 metrov od brunarice. Janez Janša pa je za Dnevnik takrat povedal, »da je njihova skrb varnost smučarjev in da se Štuparjevi nevarno širijo na smučišče.«

Zgodb o tem, kako »krvavški Janez Janša« onemogoča ostale, še ni konec. Lastniki in najemniki pripovedujejo, da jih izsiljuje s cenami, da so imeli dogovor glede avtobusnih prevozov, pa jim je kar po svoje, naknadno zasolil cene, da dogovora niso mogli uresničiti. Pred leti je bil objavljen članek o parkiriščih, ki si jih je Janša želel prisvojiti na občinski zemlji. Od občine je, kot so pisali v Dnevniku, želel izsiliti koncesijsko pogodbo za delovanje žičnice v poletnem času, kar bi občino stalo 250.000 evrov, a v Cerkljah na to niso pristali.

Janez Janša pa v posmeh vsem na Krvavcu na svojem facebook profilu uporablja haštag »furamkrvavec«.

Zaradi razmer, ki jih Janez Janša ustvarja na Krvavcu, smo na ministrstvo vprašali tudi, kakšne so možnosti za odvzem koncesije za vodo lastniku, ki drugim omejuje dostop do vode.

Črne gradnje in ekološka bomba

Obrnili smo se tudi na župana Cerkelj na Gorenjskem Franca Čebulja, ki pravi, da je s spori na Krvavcu seznanjen, da »krvavški Janša uživa v tem, da druge onemogoča.« Dodaja, da je »njemu v tej državi dovoljeno vse.« Povedal nam je, da je Janša na črno zgradil objekt zraven svojega hotela, da tam opravlja dejavnost, ki je ne bi smel, in da tržni inšpektorat ni opravil svojega dela. Še več. Dodal je, da so na RTC Krvavec »potegnili asfalt čez vodno zajetje« in da je ogroženih več kot 50.000 gospodinjstev, ki vodo pridobivajo s Krvavca.

S tržnega inšpektorata so nam odgovorili, da so februarja lani v gostinskem obratu Plaža Krvavec, ki ga upravlja RTC Krvavec, opravili nadzor gostinske dejavnosti in da niso odkrili nepravilnosti, da pa so bile neke manjše odpravljene na kraju samem. Dodatno smo jih vprašali o navedbah, ki smo jih izvedeli na občini, in sicer, ali lahko podjetnik v črni gradnji pridobi obratovalno dovoljenje, pa nam na to vprašanje s tržnega inšpektorata še niso odgovorili.

Čebulj je dodal, da se je tudi sam obrnil na vse inšpekcije v tej državi in da je »Janezu Janši očitno dovoljeno vse, kar drugim ni.«

Snemalec: Matej Krže 


Inšpekcija si zatiska oči

Župan Franc Čebulj se čudi, da se inšpekcija ne odpravi na teren in preveri, kdo čisti greznice na Krvavcu. Od 81 greznic jih namreč kar 66 ni v evidenci plačevanja vodarine! »Kdo jih prazni? RTC Krvavec?« se sprašuje župan.

Zakaj 66 greznic ne plačuje vodarine? V vodnem zaščitenem območju je namreč treba greznice čistiti tudi na pol leta. Vsaj v prvem vodnem območju, pravi. Zakaj torej inšpekcije ni na Krvavec?

Snemalec: Matej Krže


Tudi medobčinska inšpekcija s sedežem v Kranju je seznanjena z vsem, kar se dogaja na Krvavcu, vendar ne ukrepajo, pravi župan. V uredništvu preiskovalno.si smo se obrnili nanje in jih vprašali, če so seznanjeni s stanjem greznic in črnih gradenj, pa so nam glede greznic odpisali, da je »pobuda za uvedbo inšpekcijskega postopka v fazi ugotovitvenega postopka, zato podrobnosti ne morejo komentirati.«

Vprašali smo jih tudi, ali so seznanjeni z domnevnimi številnimi črnimi gradnjami, pa so odpisali, da je to v pristojnosti državne gradbene inšpekcije. Enako so odgovorili na vprašanje o »črnih gradnjah Janeza Janše«, ki jih je omenjal župan Čebulj. Tudi to je v pristojnosti državne gradbene inšpekcije.

Najprej smo se zaradi pomembnosti vode obrnili na okoljsko ministrstvo in jih vprašali, kdaj nazadnje so bili inšpekcijski nadzori na Krvavcu, koliko jih je bilo in kakšne so bile ugotovitve. Odgovore še čakamo. Z vprašanji smo se obrnili seveda tudi na RTC Krvavec, napisali so, da bodo odgovore posredovali ta teden. 

Se nadaljuje. 

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme