11. 8. 2024

Kdo je ponarejal zdravniška spričevala za neprofitna stanovanja v Ljubljani?

IMG_1611

Anita Zore je žrtev. Je del kriminalne zgodbe. Ostala je brez vsega. / preiskovalno.si

V medijih je pred tedni odmevala novica, da je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) pri prevetritvi prijav ugotovil in našel ponarejena zdravniška spričevala. Na Preiskovalno.si smo raziskali in prvič v javnosti objavljamo pričo, ki trdi, da ji je proti plačilu sporno dokumentacijo uredila in vložila Vesna Pejković. Policija ji je na sledi že od leta 2019.

Že leta 2019 so v Tarči razkrili, da je v pripravo dokumentacije za pridobitev neprofitnega stanovanja na javnem stanovanjskem skladu vpletena oseba z imenom V. P., ki je že takrat priznala, da prosilcem res pomaga pri pripravi dokumentacije za razpise ljubljanskega javnega stanovanjskega sklada, zavrnila pa je namige, da za to prejema denar, čeprav je že takrat to potrdilo več virov. Pet let kasneje javno razkrivamo pričo, ki je to potrdila pred našo kamero. 

Anita Zore želi svoj denar, ki ga je dala Vesni Pejković, nazaj.
preiskovalno.si
Anita Zore že 20 let čaka na neprofitno stanovanje javnega stanovanjskega sklada. Je kronična pljučna bolnica; kot pravi, se že 15 let zdravi v zdravstveni ambulanti Kambič-Kafol. Bolezen pljuč in vlažno stanovanje sta skupaj tudi pogoja, zaradi katerih pridobiš na razpisu več točk. Ker je Zore oba pogoja z ostalimi izpolnila, je bila aprila letos na razpisu končno izbrana in je pridobila pravico do neprofitnega stanovanja ljubljanskega stanovanjskega sklada.

A pred tedni šok. Na dom je dobila spremenjeno odločbo, v kateri je pisalo, da je vložila ponarejeno zdravniško spričevalo. Ker se Zore za boleznijo pljuč zdravi že 15 let, jo je to presenetilo. Pred prijavo za stanovanje je namreč imela v rokah zdravniško potrdilo osebnega zdravnika, v katerem je pisalo: »Pacientka ima kronično bolezen dihal

originalno zdravniško potrdilo, ki ga je prejela Zore
preiskovalno.si

Trdi, da je to potrdilo oddala k vlogi za stanovanje. A v njeni dokumentaciji na javnem stanovanjskem skladu se je pojavilo drugo, ponarejeno zdravniško spričevalo, in sicer istega zdravnika, vendar z drugo vsebino in drugo pisavo. V njem je pisalo: »Potrjujem, da ima gospa kronično vnetje zgornjih dihal in prejema redno terapijo

ponarejeno zdravniško potrdilo, ki ima neznačilno pisavo.
preiskovalno.si

Anita Zore nam je v intervjuju dejala, »da je prepričana, da je bilo vloženo pravo, torej prvo zdravniško potrdilo in da je drugega na stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana nekdo ponaredil.« To pa naj bi storil zato, »da bi nekdo drug prišel do stanovanja, ne pa ona.« S to tezo je odšla tudi na policijo, kjer je oddala ovadbo, saj trdi, da se ji dogaja krivica.

Da bi na skladu nekdo tvegal svojo službo za zamenjavo dokumentacije, je neverjetna zgodba, ki ne vzdrži nobenega argumenta, a ker smo zgodbo v preteklosti že raziskovali, je sledilo logično vprašanje.

Ozadje

Na vprašanje prosilki Aniti Zore, kdo ji je pripravljal vlogo za stanovanjski sklad, je izstrelila: »Vesna Pejković!« To pomeni, da Anita Zore ne ve, kakšna dokumentacija je bila vložena v njenem imenu na ljubljanski stanovanjski sklad!

Vesna Pejković jemlje prosilcem denar za ureditev dokumentacije za stanovanje. Policija jo preiskuje.
Facebook
Vesna Pejković pa je prav zaradi prijav in pomoči pri pripravi dokumentacije, za katero jemlje različne vsote denarja, že nekaj let pod drobnogledom policije. Zanjo vsi vedo, da dela v trafiki, najprej je bila to trafika na ljubljanskih Fužinah, zdaj pa v centru Ljubljane. Po pripovedovanju mnogih »brez računa in na roke že leta pobira denar« zato, da prosilcem pomaga z nasveti, kako uspešno pridobiti stanovanje na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana. V Tarči s(m)o leta 2019 razkrili, kar so nam povedali mnogi posamezniki, da je svetovala, kako je potrebno z maskaro risati vlago, na koga se je potrebno obrniti, da napiše razna potrdila, ki bodo na razpisu prinesla več točk. Tako je svetovala glede strokovnjakov za nasilje pa astmo, prosilce je napotila tudi na točno določeno izvedenko, ki je za plačilo napisala izvedensko mnenje za vlago, ki so jo pred tem narisali. Pred petimi leti je priznala, »da pomaga, saj se ji ljudje zasmilijo, vendar pa to počne brezplačno.« Nasprotno, da prejema denar, nam je že leta 2019 potrdilo več virov. Zdaj javno to prvič pove Anita Zore. Vesni Pejković je plačala 2000 evrov!

Namesto po brezplačno pomoč na JSS MOL k Vesni Pejković

Zore je torej, ker sama ni znala, zaupala dokumentacijo Vesni Pejković, ta pa je, ko je videla zdravniško potrdilo, iz izkušenj vedela, da je napisano tako, da Zore bolezen skupaj z vlago ne bo priznana in točk ne bo dobila. Zato je zdravniško potrdilo prilagodila. Iz vsebine »Pacientka ima kronično bolezen dihal« v vsebino »Potrjujem, da ima gospa kronično vnetje zgornjih dihal in prejema redno terapijo«. Tudi na skladu so nam potrdili, da prvotno potrdilo Anite Zore, ki ne vključuje besed »zgornja dihala«, ne bi zadostovalo za priznanje točk. Pravilnik glede zdravstvenih razmer poleg treh let bivanja določa, da se zdravstvene razmere točkujejo, če prosilec boleha za kronično boleznijo zgornjih dihal ali astmopoleg tega pa mora živeti v neprimernem stanovanju, na primer v stanovanju z vlago, kar mora potrditi tudi član komisije (izvedenec). Ker pri Zore v zdravniškem potrdilu ni bilo napisanih dveh magičnih besed »zgornja dihala«, teh točk pri zdravstvenih razmerah ne bi dobila. In to so Aniti Zore potrdili tudi na skladu z originalnim spričevalom: »Skladno s pravilnikom ji točk za kategorijo zdravstvene razmere ne bi bilo mogoče priznati.«

Manipulacije Pejković in še več ogoljufanih

Anita Zore se je po prejemu negativne odločbe, s katero so ji že dodeljeno pravico do stanovanja odvzeli, presenečeno obrnila na Vesno Pejković.Sama je namreč vedela, da je imela v rokah originalno in ne ponarejeno potrdilo o bolezni, za katero se zdravi 15 let. Ni pa vedela, da besedna zveza oziroma diagnoza ni prava. To pa je vedela Pejković, ki je zato spričevalo po njenih besedah prilagodila. Pejković je Aniti Zore po več klicih originalno potrdilo vrnila, Zore je želela zaradi pritiskov in prijave na policijo ter ob grožnjah svojega zdravnika, da jo bo ovadil, vsem pokazati, kaj je vložila, a pozabila je dodati, da je bila vmes pri prijavi še Pejković, ki jo policija preiskuje že dlje časa, česar pa Zore ni vedela. Da se je ujela v past, ni vedela niti do našega prihoda. Vesna Pejković ji je verjetno dejala, da so napake in kriminalna ozadja na skladu. Pejković je za svoje svetovanje in vložitev dokumentov zahtevala plačilo 2000 evrov, če bi se izkazalo, da je ona kriva za poneverbo dokumentov in dejansko zavrnitev in odvzem stanovanjske pravice, bi Zore zahtevala denar nazaj, prav tako bi proti Pejković vložila tožbo.

»Tožila jo bom,« je rekla Anita Zore ob našem obisku.

JSS MOL prejel kar 13 pritožb, vsi navajajo, da ne vedo, kako je prišlo do razlik v dokumentaciji!

Ali je Pejković še komu pomagala vlagati dokumentacijo? To bo zdaj ugotovila policija. Na JSS MOL so na naše vprašanje, koliko pritožb po spremenjeni odločbi so prejeli, vprašali, kaj je bil razlog pritožbe. Napisali so: »JSS MOL je do današnjega dne prejel 13 pritožb zoper odločbo o obnovi postopka. Pritožniki v glavnini navajajo, da ne vedo, kako je prišlo do razlik med predloženim in izdanim potrdilom, ali da imajo resnično zdravstvene težave in to izkazujejo z izvidi ambulant, in kot tretje, da so predložili takšno potrdilo, kot so ga prejeli s strani zdravnika.«

Kiosk Vesne Pejković, ki »ureja« stanovanja. Mnogi so nasedli.
preiskovalno.si
Če je Pejković več prosilcem urejala dokumentacijo, bi lahko prišlo tudi do več tožb, kjer bi zahtevali denar nazaj. Sama še vedno dela v ljubljanski trafiki na Trubarjevi. Bi ji pa težko kaj izterjali, saj je prvotno podjetje Psih, Vesna Pejković, ki ga je uporabljala, ko je prosilce prepričevala, da je psihologinja in da bo uredila dokumentacijo za nasilje v družini, peljala v stečaj. Še vedno pa se tako predstavlja na družbenem omrežju Facebook, kjer ima tudi slovnično napačno zapisano fakulteto, ki je ni končala. Po novem je direktorica v podjetju PCA, podjetje za upravljanje in vzdrževanje objektov, ki ima zgodovino blokad. Kar pomeni, da bi bila Zore po sodni poti verjetno neuspešna pri izterjavi denarja.
Še vedno se predstavlja kot Vesna Pejković PSIH.
Facebook
Se je pa na nas obrnila še ena prosilka za stanovanje, ki je Pejković morala dati 3000 evrov. Ta prosilka ima Vesno Pejković shranjeno v telefonu kot »Vesna stanovanjski«, ker ji je Pejković povedala, »da dela na stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana.« Sama se ne želi izpostaviti (njeno ime in vsa sms sporočila hranimo v uredništvu), pravi pa, da bo vztrajala, da dobi denar nazaj. Tudi viri pred petimi leti so pripovedovali, da se Pejković predstavlja kot nekdo, ki »ima na skladu svoje ljudi.« Kar ne drži. Gre za blatenje sklada. Direktor stanovanjskega sklada Sašo Rink kot vedno stoji za svojo ekipo, v telefonskem pogovoru nam je dejal, da je pripravljen odstopiti, če bi se izkazalo, da je kdo na skladu kompromitiran oz. vpleten v nečedne posle. Kot so kasneje še zapisali v odgovoru, niso ugotovili nobenih okoliščin, ki bi kazale na nepravilno delo zaposlenih, zato domnevne trditve o navedbah gospe Zore najostreje zavračajo.

Rešitev: Zdravnik s potrditvijo diagnoze ali nov razpis?

Anita Zoreje bila prevarana že dvakrat. 20 let čaka na stanovanje. Obupana je, ko vidi, kdo vse ima prednost, sama pa v vlagi in z načetim zdravjem čaka vsa ta leta. Prav zato se je v obupu obrnila na Vesno Pejković, da bi končno vložila vse po pravilih, saj so ji mnogi povedali, »da Vesna uredi.« Tudi do nas je prišla informacija, da je Pejković nekaterim v zameno za plačilo res uredila papirje tako, da so prišli do stanovanja JSS MOL.

Kaj pa bo z Anito Zore? Ima namreč 800 evrov najemnine in je ne more več plačevati. Zdaj, ko se je znašla sredi kriminalnega škandala, so jo iz centra za socialno delo obvestili, da so ji ukinili še subvencijo najemnine, kar pomeni, da bo ostala brez pomoči pri najemnini in posledično na cesti. »Ležat grem lahko pred parlament. Ne vidim več izhoda.«Zore lahko na sodišču izpodbija odločbo stanovanjskega sklada in dokazuje, da v bistvu izpolnjuje vse pogoje, tudi zdravstvene, če bo zanjo zdravnik potrdil, da ima »kronično bolezen zgornjih dihal.« A to ne spremeni dejstva, da je bilo njeno potrdilo ponarejeno in da so jo s seznama črtali povsem regularno. Če ji bodo verjeli, da je žrtev nezakonitega delovanja Vesne Pejković, ki že leta prosilcem nezakonito jemlje denar, bi morala stanovanje dobiti. Če ne zdaj, pa na naslednjem razpisu. Točk je imela namreč preveč. A kot pravi sama, »do naslednjega razpisa brez subvencije ne bo preživela.«

V teh dneh smo se na Vesno Pejković obrnili tudi mi. Prosili smo jo za komentar, nasprotna dejstva. Ni nam odgovorila. Je pa pred štirimi leti pred kamerami nacionalne televizije povedala, da svetuje brezplačno. Danes smo jo postavili na laž. In to je izjava, ki jo potrebuje policija. Obrnili smo se tudi na policijo z vprašanji, ali preiskujejo Vesno Pejković. Odgovorili so nam, da poteka »predkazenski postopek, zbiranje obvestil pa še poteka. Zaradi interesa preiskave vam podrobnosti o tem ne moremo pojasnjevati.«

Dokaz o nezakonitem delovanju jim danes v obliki izjave Anite Zore podajamo sami. Pozivamo pa Vas, spoštovani bralke in bralci Preiskovalno.si, da vse, ki ste imeli ali imate izkušnjo z Vesno Pejković, to sporočite na policijsko upravo ali našemu uredništvu.

Zadnja razkritja

17. 9. 2024

onkološki-inštitut-ljubljana, onkologija

Bolnikom na onkologiji pada na glavo, zdravniki so namesto hišnikov

Svetovna premiera nove vodne atrakcije in tropska klima na oddelku za nuklearno medicino. Vam je dolgčas? Si želite malo več akcije v službi? Pridružite se nam na oddelku za nuklearno medicino na Onkološkem inštitutu, kjer vam zagotavljamo pravo vodno doživetje! - Ne, to ni oglas za zabaviščni park, to je opis stanja v bolnišnici, kjer vsak dan obravnavajo več sto bolnikov. Zdravnikov kljub popisu in zgovornim fotografijam, ki so nam jih posredovali, od odgovornih nihče ne sliši, nam pripovedujejo. Namesto z bolniki se ukvarjajo s krpami in vedri. Generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić pa smo soočili z očitki o političnem vmešavanju v zdravstveno stroko in korupcijskih tveganjih vodstvenega kadra. Objavljamo pa tudi dopis, ki dokazuje, da zdravstveno ministrstvo že več kot leto dni blokira gradnjo nove stavbe.

Preberi več

15. 9. 2024

Fides

Vdor politike v stroko in korupcijska tveganja na Onkološkem inštitutu

Politika naj se ustavi pred vrati bolnišnice! Tako pozivajo zdravniki in predstojniki oddelkov na Onkološkem inštitutu, ki so se obrnili na preiskovalno.si zaradi, kot pripovedujejo, vmešavanja aktualne politike v stroko. Če so bili v preteklosti politično nastavljeni samo generalni direktorji, zdaj »politika posega v vse oddelke, kar povzroča stres in nestabilnost ter slabe medsebojne odnose.« Opozarjajo na pritiske, mobing in ustrahovanje politično postavljenega vodstva. Pa na povezavo generalne direktorice z odvetniki, ki so z bolnišnico pod njenim prejšnjim mandatom že dobro zaslužili. Strokovna direktorica, ki jo je namesto stroke tudi izbrala politika, pa sodeluje na plačanih dogodkih farmacevtskih družb, kjer promovira zdravila, ki jim je pred tem dala soglasje za onkološko zdravljenje. Kako notranje napetosti vplivajo na oskrbo bolnikov in daljšanje čakalnih vrst?

Preberi več

12. 9. 2024

4S7A1846

Dolenjska na nogah: Vse več nelegalnega orožja in nerazsodnih storilcev

Nočni rafali, prestreljeni avtomobili, kamenjanje policijskih in gasilskih vozil in grožnje z uglednimi odvetniki je le nekaj primerov, o katerih so nam pripovedovali sedanji in nekdanji policisti z območja Novega mesta, ki so pri izvajanju policijskih pooblastil tarča napadov, nezakonitih snemanj, kriminaliziranj in zasmehovanj na socialnih omrežjih. Vprašanje časa je, kdaj bodo policisti začeli glave obračati stran! Preverili smo tudi podatke, ali se državljani na območju Novega mesta in Kočevja res masovno oborožujejo. In zakaj država 58 novomeškim družinam še naprej dopušča, da njihovi otroci ne obiskujejo pouka?!

Preberi več

10. 9. 2024

20240910_123245

Trpi neznosne bolečine, zdravniki pa jo odpravljajo s tableti

Štiriintridesetletna Maja Zajec preživlja neznosne bolečine, ki jih ne more več trpeti. Bila je dvakrat operirana na hrbtenici, obe operaciji naj bi bili uspešni, a bolečine od začetka leta ne popustijo, čeprav bi se že zdavnaj morala vrniti na delo in v ustaljeno življenje. Pa se ne more. Bolečin ji ne odvzamejo, protibolečinska terapija deluje nekaj dni, za novo operacijo pa so jo uvrstili na rep čakalne vrste, kar pomeni tri leta. Kako naj človek zdrži tri leta z neznosnimi bolečinami in tableti, ki ne pomagajo več?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme