24. 5. 2024

Rubrika Populizmi: Luka Mesec

MESEC VLAK FB

Minister Luka Mesec po 16 urah potovanja z vlakom v Bruselj. / FB

Na preiskovalno.si smo se odločili, da bomo na preži za izjavami, s katerimi poskušajo politiki zavajati zato, da bi dobili vaš glas za dobro plačane službe v Bruslju ali politične všečke. Politiki namreč želijo vplivati na pozitivne emocije volivcev in jih s samopromocijskimi in populističnimi akcijami zavajati ter si na račun manipulativnih objav zviševati rejting. Tudi vas vabimo, da nas opozorite na take izjave. Danes objavljamo prvo:

Minister za delo Luka Mesec se je iz Bruslja, kamor je pred tedni potoval z vlakom na račun kvazi okoljske osveščenosti, skrito pred očmi javnosti v Slovenijo vrnil z letalom.

Minister za delo si je tako privoščil enega večjih populizmov in naplahtal številne okoljsko zavedne Slovence, ki so njegovo pobudo za preusmeritev z letal na za okolje manj obremenjujoča javna prevozna sredstva, pospremili pozitivno. Minister, ki je z igranjem na karto varovanja našega planeta na službeno pot odpotoval z vlakom, je svoje romanje, dobesedno je šlo v dobi najmodernejše tehnologije za popotovanje epskih razsežnosti, saj je za 1193 km dolgo pot med Ljubljano in prestolnico Belgije potreboval celih 16 ur, vmes trikrat prestopil in vse natančno popisal in dokumentiral. Zraven pa še čivkal populistične parole v stilu: » Z vlakom sem šel v Bruselj, ker je to lep pokazatelj, kako Evropa zapostavlja zeleno politiko. Smo majhna celina, brez problema lahko zgradimo železniško omrežje. Če bi obstajali spalniki in hitri vlaki, bi se ves čas vozil po Evropi z vlakom namesto letalom.« K temu pa bi želel vzpodbuditi tudi druge evropske politike.

Na vlaku je imel minister veliko časa. Obnašal se je kot influencer in si z objavami s svojega zelenega popotovanja poslušal pridobiti všečke okoljsko zavednih Slovencev.
Instagram

Minister se je na poti v Bruselj takole prelevil v influencerja, fotografiral se je tudi med malico.

Med dolgo potjo se je bilo treba tudi okrepčati.
FB

Minister je potrkal na vest množic in celo postregel z izračuni, koliko CO2 porabiš na poti do evropskega politično-upravnega središča ter se ob tem zgrozil: »Z letalom bi vsak od nas ustvaril 135 kg emisij CO2, z vlakom jih bomo desetkrat manj. Potujemo štirje, kar pomeni, da smo prihranili skoraj pol tone emisij.« Ob tem pa ni zanemarljivo dejstvo, da je letalo v Bruselj vseeno poletelo, z ljubljanskega letališča proti Bruslju letita celo dve letali na dan. Predstava za javnost?

Eni so spali, drugi brali.
FB

Ministrova osveščenost je, kot kaže, povsem izpuhtela ob vračanju v Slovenijo, saj je ekipa namesto zelenega vlaka v tišini izbrala letalo. Poti nazaj minister Mesec tudi ni več ne slikovno ne besedno dokumentiral, vsaj na njegovih družabnih profilih o tem nismo našli nobene sledi. Ne le za dvoličnost, mirno lahko zapišemo, da je pri pompozni objavi v času pred evropskimi volitvami, na katerih je Mesec kandidat Levice, šlo za lažno samopromocijo par exellence. Po 16 urah mukotrpne poti se je Mesec za pot nazaj v domovino premestil na hitrejše in očitno udobnejše letalo. Co2 izpusti pa naenkrat niso več bili problem globalnega obsega.

Vprašanje, na kakšen način se je minister Mesec iz Bruslja vrnil v Slovenijo, in ali lahko potrdijo, da se je vračal z avionom, smo poslali tudi na naslov njegovega piara na ministrstvu za delo, kjer pa odgovor pripravljajo že tretji dan. Neuradno pa smo dobili potrditev, da je izbral letalo.

Zadnja razkritja

23. 7. 2024

IMG_7965

Plesen in vlaga v elitni soseski ogrožata 1200 prebivalcev

Plesen po stenah spalnice in otroških sob. Zatohel zrak. Odstopanje ploščic v kopalnici, za katerimi se nabira deževnica. Vlaga in odpadanje ometa. To so tegobe stanovalcev soseske Sončni dvori v Grosupljem, s katerimi se posamezniki spopadajo že od vselitve pred 17 leti. Po stečaju gradbinca GPG so ostali brez pravnega zaledja. Upravnik iz podjetja Standom Engineering Otrin, ki mora po stvarnopravnem zakoniku med drugim skrbeti za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov blokov, je po mnenju stanovalcev, s katerimi smo govorili, neodziven. Dopustil da je celo prodajo intervencijske poti za dostop gasilskih in reševalnih vozil do blokov, ki jo zdaj novi lastnik prodaja za parkirna mesta.

Preberi več

21. 7. 2024

907028_f059_bolnisnica_izola_006

Milijonska zavarovalnina vodilnih v bolnišnici Izola

Vodstvo splošne bolnišnice Izola bi očitno razpolagalo z javni sredstvi, sklepalo posle, izbiralo dobavitelje, pri tem pa ne bi imelo nobene odgovornosti?Vodstvo se je namreč zavarovalo za več kot milijon. Je to za javni zavod sploh zakonito? Splošna bolnišnica Izola je tako, kot so vrtci in šole javni zavod. Ti pa morajo sprejemati odločitve zakonito in transparentno z odgovornostjo, za odločitve pa odgovarjajo Svetu Zavoda. Se lahko tako zavarujejo torej vsa slovenska vodstva javnih zavodov?

Preberi več

20. 7. 2024

ANITA OGULIN

Tudi nebo je jokalo, Anita

Na ljubljanskem pokopališču Polje so se na pogrebni slovesnosti ob 11. uri z vojaškimi častmi poslovili od ene in edine - zagovornice otrok, humanitarke, prijateljice, Slovenke stoletja, Anite Ogulin, ki je bila odlikovana z zlatim redom za zasluge. Bila je ena in edina, je bilo slišati. Kot je povedala njena prijateljica Nina Zidar Klemenčič, Anite ne bomo mogli nadomestiti. Slovenija še dolgo ne bo imela tako izjemne osebe, kot je bila ona. Anitina prijateljica je bila tudi predsednica države Nataše Pirc Musar. Objavljamo njen govor.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme