24. 5. 2024

Rubrika Populizmi: Luka Mesec

MESEC VLAK FB

Minister Luka Mesec po 16 urah potovanja z vlakom v Bruselj. / FB

Na preiskovalno.si smo se odločili, da bomo na preži za izjavami, s katerimi poskušajo politiki zavajati zato, da bi dobili vaš glas za dobro plačane službe v Bruslju ali politične všečke. Politiki namreč želijo vplivati na pozitivne emocije volivcev in jih s samopromocijskimi in populističnimi akcijami zavajati ter si na račun manipulativnih objav zviševati rejting. Tudi vas vabimo, da nas opozorite na take izjave. Danes objavljamo prvo:

Minister za delo Luka Mesec se je iz Bruslja, kamor je pred tedni potoval z vlakom na račun kvazi okoljske osveščenosti, skrito pred očmi javnosti v Slovenijo vrnil z letalom.

Minister za delo si je tako privoščil enega večjih populizmov in naplahtal številne okoljsko zavedne Slovence, ki so njegovo pobudo za preusmeritev z letal na za okolje manj obremenjujoča javna prevozna sredstva, pospremili pozitivno. Minister, ki je z igranjem na karto varovanja našega planeta na službeno pot odpotoval z vlakom, je svoje romanje, dobesedno je šlo v dobi najmodernejše tehnologije za popotovanje epskih razsežnosti, saj je za 1193 km dolgo pot med Ljubljano in prestolnico Belgije potreboval celih 16 ur, vmes trikrat prestopil in vse natančno popisal in dokumentiral. Zraven pa še čivkal populistične parole v stilu: » Z vlakom sem šel v Bruselj, ker je to lep pokazatelj, kako Evropa zapostavlja zeleno politiko. Smo majhna celina, brez problema lahko zgradimo železniško omrežje. Če bi obstajali spalniki in hitri vlaki, bi se ves čas vozil po Evropi z vlakom namesto letalom.« K temu pa bi želel vzpodbuditi tudi druge evropske politike.

Na vlaku je imel minister veliko časa. Obnašal se je kot influencer in si z objavami s svojega zelenega popotovanja poslušal pridobiti všečke okoljsko zavednih Slovencev.
Instagram

Minister se je na poti v Bruselj takole prelevil v influencerja, fotografiral se je tudi med malico.

Med dolgo potjo se je bilo treba tudi okrepčati.
FB

Minister je potrkal na vest množic in celo postregel z izračuni, koliko CO2 porabiš na poti do evropskega politično-upravnega središča ter se ob tem zgrozil: »Z letalom bi vsak od nas ustvaril 135 kg emisij CO2, z vlakom jih bomo desetkrat manj. Potujemo štirje, kar pomeni, da smo prihranili skoraj pol tone emisij.« Ob tem pa ni zanemarljivo dejstvo, da je letalo v Bruselj vseeno poletelo, z ljubljanskega letališča proti Bruslju letita celo dve letali na dan. Predstava za javnost?

Eni so spali, drugi brali.
FB

Ministrova osveščenost je, kot kaže, povsem izpuhtela ob vračanju v Slovenijo, saj je ekipa namesto zelenega vlaka v tišini izbrala letalo. Poti nazaj minister Mesec tudi ni več ne slikovno ne besedno dokumentiral, vsaj na njegovih družabnih profilih o tem nismo našli nobene sledi. Ne le za dvoličnost, mirno lahko zapišemo, da je pri pompozni objavi v času pred evropskimi volitvami, na katerih je Mesec kandidat Levice, šlo za lažno samopromocijo par exellence. Po 16 urah mukotrpne poti se je Mesec za pot nazaj v domovino premestil na hitrejše in očitno udobnejše letalo. Co2 izpusti pa naenkrat niso več bili problem globalnega obsega.

Vprašanje, na kakšen način se je minister Mesec iz Bruslja vrnil v Slovenijo, in ali lahko potrdijo, da se je vračal z avionom, smo poslali tudi na naslov njegovega piara na ministrstvu za delo, kjer pa odgovor pripravljajo že tretji dan. Neuradno pa smo dobili potrditev, da je izbral letalo.

Zadnja razkritja

20. 6. 2024

895969_primopredaja

Obrat v aferi Litijska, revizija prinesla nove dokaze

Revizija Litijske 51, ki jo je po šestih mesecih od začetka afere napisala notranja državna revizorka na ministrstvu za pravosodje, je postregla z novimi ugotovitvami, zaradi katerih na ministrstvu vre. Ugotovitve so po naših zanesljivih informacijah povsem razbremenile zaposlene, ki so bili tarča nekaterih medijev, obremenile pa naj bi nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan, pravijo naši viri.

Preberi več

18. 6. 2024

UPOKOJENKE

Upokojenci nasedli oglasom za oskrbovana stanovanja

Nedelujoče SOS vrvice za klic na pomoč, kopalnica brez držal, okna in omarice tik pod stropom. Upokojenci, ki so najeli oskrbovana stanovanja v Trbovljah, so pričakovali minimalne standarde, ki jih zagotavlja Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše, a so se opekli. Stanovanjsko podjetje Spekter jim zaračunava tržno najemnino, s čimer, pravijo upokojenci, so postavljeni v drugorazredni položaj napram ostalim socialno šibkejšim. Ker vlada samo obljublja, so se po pomoč obrnili na naš portal z željo, da bi država po 30 letih končno uredila anarhijo na področju oskrbovanih stanovanj.

Preberi več

16. 6. 2024

okraševanje torte

Kočevci imajo dovolj nasilnih, kradljivih in brezposelnih Romov!

Romi imajo najvišje otroške dodatke in socialno pomoč države, zaradi katerih jim ni treba delati, živijo v neprofitnih stanovanjih v naseljih, ki so postala geta, ne plačujejo najemnin, zraven pa vlamljajo, grozijo in napadajo vse: stare, mlade, ženske, invalide. Med Kočevci zaradi brezbrižnega odnosa vlade do vse hujše romske problematike, vre.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme