27. 2. 2024

Milijonski odpis dolgov in pregrešno draga obnova

Ministrca Katičeva na festivalu

Ministrica Katičeva na festivalu / facebook

Imenovanje Andreje Katič na mesto ministrice za pravosodje pomeni status quo za pregon gospodarskega kriminala, saj je prav mandat Katičeve zaznamovala ena največjih afer slovenskega pravosodja, 29-milijonski odpis dolgov družini Janković. Prav v času Katičeve naj bi bila podpisana prva pogodba za astronomsko obnovo sodišča na Jesenicah, ki je dobilo kar tri popolnoma opremljene kuhinje s pečicami.

V času ministrovanja Andreje Katič so družini Janković odpisali 29-milijonski dolg, na drugi strani pa smo v medijih gledali zgodbe o odvzemih stanovanj za nekaj tisoč evrov. Prav tako se je izkazalo, kako problematičen je primer nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki se je znašel v več kazenskih postopkih, iz vseh pa je izšel brez dokončne obsodbe. Je ministrica pripravila zakonodajo, ki bi kazenske postopke naredila bolj učinkovite? Je naredila kaj na področju insolvenčne zakonodaje? Še vedno imamo kazenski postopek sestavljen tako, da v njem velikokrat neuspešno sodelujejo policija, tožilstvo in sodišče, ki v primeru počasnosti in padanja primerov prelagajo odgovornost eden na drugega. V primeru Kanglerja je tožilstvo usmerjalo policijo, kar naj bi pomagalo k hitri preiskavi, a se velikokrat zgodi prav nasprotno. Namesto hitre in učinkovite policijske preiskave traja več let, preden se kaj premakne. Ministrica ni poskrbela za to, da bi se recimo skrajšale ali ukinile nepotrebne sodne preiskave, na kar so že v njenem mandatu opozarjala sodišča. Ministrica Katičeva ni storila ničesar. Kot je leta 2020 ugotovil preiskovalni novinar Anže Voh Boštic za portal Pod črto, je bila ministrica Katičeva vprašljiva za ministrico, saj je na konkretna vprašanja o težavah v sodstvu: »Ponujala dolge odgovore, ti so bili pogosti površinski in nestrukturirani, celo raztreseni. Ministrica v novinarskem intervjuju glede pregona gospodarskega kriminala ni odgovarjala le na zastavljeno vprašanje, ampak je v odgovor mešala tudi druge tematike. Z odgovori na podrobnejša podvprašanja pa je imela težave.«

Ministrica kot Pika Nogavička

Velikokrat smo novinarji opozarjali na njeno vsebinsko praznost in neprimernost. Tako je bila denimo sredi poletja našemljena v Piko Nogavičko na istoimenskem festivalu, otrokom pa je delila ustavo v stripu. Volivci so pričakovali kakšno razlago prav glede ustavno zagotovljenih socialnih pravic do doma, ali širšo razlago o tem, kaj bo storjeno na področju insolvečne zakonodaje, ministrica pa je izven sezone šem s čopkoma nastopala kot priljubljena književna junakinja. Ob fiasku odpisa dolgov je pripovedovala, »da se pripravljajo spremembe zakonodaje«, njen državni sekretar pa je »pozval vse, ki imajo v konkretnem primeru dokaze o nepravilnostih, tudi glede fiktivnega upnika, naj jih posredujejo pristojnim organom.« Zgodba se je končala. Katičeva v času svojega mandata ni uspela rešiti stiske pomanjkanja pravosodnih policistov, ki jim je potrebno zvišati plače, tudi vprašanje polnih zaporov je ostalo nerazrešeno.

Na sodišču tri popolnoma nove kuhinje s pečicami

Če pustimo ob strani nakup sodne stavbe na Litijski 51 v času ministrice Švarc Pipanove, je tudi Katičeva veliko govorila in zagotavljala »nadaljevanje investicijskih projektov v pravosodju.« Ministrica Katičeva, ki je prav tako iz kvote SD, je namreč v času svojega ministrovanja odprla nove prostore državnega odvetništva na Ptuju. Se bodo pod njo zaradi zavez o investicijah zdaj nadaljevale investicije tudi  na 6000 kvadratnih metrih Litijske 51? Na preiskovalno.si smo napovedali, da je zelo pomembno, kdo bo prenavljal Litijsko 51, saj se pri obnovi razdeli največ denarja. Je torej to razlog, da je ministrstvo ostalo v rokah te stranke?

Obnova se je začela pod Katičevo

V senci medijskega poročanja pa je namreč pred kratkim ostala še ena sporna obnova, ki se je končala pod Švarc Pipanovo, a se je začela prav pod ministrovanjem Andreje Katič, kot so razkrili v Reporterju. Sporna zato, ker je bila izjemno draga. Gre za obnovo sodne stavbe na Jesenicah, ki je stala 5,5 milijona evrov, odločitev o obnovi pa je bila sprejeta leta 2019. Prvo pogodbo za obnovo je podpisal takratni generalni sekretar Katičeve, Uroš Gojkovič. Zakaj obnova je prvo vprašanje? Morda zaradi nekaj stanovanj, ki jih ima v stavbi sodišča v lasti ministrstvo za pravosodje? Je bil to razlog, da stavbe niso prodali?  Za 5,5 milijona evrov bi bilo sodišče za 35 oseb lahko v novi stavbi ne pa v poslovno-stanovanjski.

Ko se pelješ z dvigalom na sodišču, gledaš v stanovanja.
preiskovalno.si
Tako iz dvigala, ki pelje v nadstropja, obiskovalec sodišča gleda v stanovanja in sliši vrvež otrok. Kot so nam povedali zaposleni na sodišču, mnogokrat med razpravo kdo v stanovanjskem delu razbija. Stavba za sojenje sploh ni primerna. Kdo je torej forsiral drago obnovo, ne pa prodaje in nakup ali izgradnjo nove? 5,5-milijonska obnova namreč ne odraža te cene?

Mi smo vstopili v stavbo, kjer je zaposlenih vsega 35 oseb, in si ogledali, kaj so storili za 5,5 milijona evrov. Pričakovali bi zlate kljuke, mahagonijev les, tikovino, ploščice iz oniksa. V stavbi sodišča je za 35 zaposlenih na voljo kar 12 toaletnih prostorov!

Takole izgledajo vsi hodniki. Ne odražajo opreme, vredne milijonov.
preiskovalno.si
Zaposleni imajo na voljo 11 kabinetov, 3 povsem nove, popolnoma opremljene kuhinje, neuporabljeno knjižnico.
Popolnoma opremljena kuhinja sodišča
preiskovalno.si
Kdo kuha v povsem opremljeni kuhinji na jeseniškem sodišču, nam ni uspelo izvedeti. Kdo uporablja pečico? Ali je praksa, da imajo sodobna sodišča za 35 zaposlenih v vsakem nadstropju svojo kuhinjo? 
Vse kuhinje na sodišču so popolnoma opremljene.
preiskovalno.si
Kljub tej nenavadni obnovi pa je oprema povsem povprečna, težko bi govorili o dragi opremi, za katero so uporabili 5,5 milijona evrov, energetski sanaciji navkljub.
Vsako nadstropje ima svojo popolnoma opremljeno kuhinjo.
preiskovalno.si
Ministrstvo za pravosodje ne pokaže računov

Na ministrstvu za pravosodje smo zahtevali račune glede obnove, pa so se zavili v »zavlačevanje in netransparentnost«, in to pri tako osnovnem vprašanju, kot so računi dobaviteljev. Zakaj? Zato, ker verjetno ščitijo izbranega dobavitelja za prenovo. Kot so napisali, je bila za celovita gradbena, obrtniška in instalacijska dela z dobavo in montažo opreme podpisana pogodba s podjetjem Kovinar Gradnje ST, d. o. o., Jesenice, ki je bilo vodilno podjetje. Gre za podjetje, ki je hišno podjetje Občine Jesenice, ki jo vodi župan SD. Kot pravijo naši viri, gre za podjetje, ki dela največje posle v občini in ki je povezano s stranko SD. Na ministrstvu za pravosodje so nam povedali, da nam bodo glede računov odgovorili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. To pa pomeni, da so si kupili dodatni čas. Veliko časa. Naši viri pa dodajajo: Pri obnovi so denar metali skozi okno, navadni plastični koši za smeti so bili pregrešno dragi, tako zelo so služili. V Reporterju pa so pred dnevi razkrili, da naj bi sodišče (torej poslovni del) in stanovanjski del iste zgradbe prenavljali isti delavci. To pomeni, da bi lahko šlo za pretakanje davkoplačevalskih sredstev na dobaviteljsko firmo, z nje pa na račune tistih, ki so prenavljali stanovanjski del sodišča. Glede na izgled prenove enega in drugega dela stavbe bi temu lahko pritrdili. A počakajmo na odgovore ministrstva za pravosodje. Račune skrbno pripravljajo. Ob dostavi računov bomo lahko verjetno izrisali vse povezave med stranko SD, podjetjem Kovinar Gradnje, pa podjetjem iz stanovanjskega dela, Občino Jesenice in tako naprej. Nadzor nad potmi javnega denarja v tem primeru bi morali že davno prevzeti Računsko sodišče in drugi ustrezni organi, ki bi lahko ugotavljali, ali so bili razpisi prirejeni, ali je bil denar porabljen gospodarno, ali sodobno sodišče res potrebuje tri popolnoma opremljene kuhinje s pečicami. 

Zadnja razkritja

23. 4. 2024

MAJA

Preiskujemo naprej: Kako Levica molze državni proračun

Razkrivamo bogate dodatke zaposlenih na ministrstvu Simona Maljevca, ki ga obvladuje stranka Levica. Vodje kabineta in sekretarji si vsak mesec popravijo plačo za več sto evrov. Tisti, ki so verjeli ministrovim obljubam o dolgotrajni oskrbi, pa so ostali brez pičlega evra. Preverili smo zaveze iz Koalicijske pogodbe.

Preberi več

21. 4. 2024

minister Maljevac v ozadju pa kolega Tašner

V Levici zaposlujejo svoje in oddajajo posle privilegiranim

Ena prvih, ki je prišla k ministru Levice Simonu Maljevcu na zaupanje, pa so jo potem s fiktivnim razpisom zaposlili, je Maja Tašner Vatovec, ki je v službi za splošne zadeve, skrbi tudi za javna naročila. Je žena poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca. Zaposlovanje svojih in oddajanje poslov privilegiranim se nadaljuje.

Preberi več

19. 4. 2024

picture NM

Novinarka Preiskovalno.si Nataša Markovič je nominirana za evropsko novinarsko nagrado

Med nominiranimi za letošnje evropske novinarske nagrade European Press Prize je novinarka portala Preiskovalno.si Nataša Markovič z zgodbo Izdali smo generacijo. Ob še štirih novinarskih kolegih iz različnih evropskih držav je kot edina Slovenka nominirana za nagrado v komentatorski kategoriji javnega diskurza za izjemno besedilno interpretacijo sveta, v katerem živimo.

Preberi več

18. 4. 2024

EMILIJA

AVK zoper ministrico po sledeh dokazov na preiskovalno.si

Agencija izvedla nenapovedane preiskave v štirih podjetjih, od katerih je digitalna ministrica Emilija Stojmenova Duh naročila in kupila sporne računalnike. Ob tem spomnimo, da je ob podpori Gibanja Svoboda uspešno prestala interpelacijo. V primeru afere računalniki pa so jo pokrili tudi s sprejetjem zakona za nazaj.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme