26. 3. 2024

Od ministrice bežijo piarovci in državni milijoni

1705932056-dsc2386-01-1705932029200

Ministrica za digitalno preobrazbo / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh so zapustili že štirje predstavniki odnosov z javnostmi, pred kratkim so v kabinetu zato zaposlili že peto piarovko. Zaposleni nam pripovedujejo o neznosnih razmerah, ministrica pa medtem še kar zapravlja davkoplačevalski denar za vprašljive razpise, katerih učinki so neizmerljivi.

Emilija Stojmenova Duh, o kateri smo poročali, da je znana po svoji zapravljivosti na račun države (eksotične destinacije, luksuzni hoteli, prehranjevanje v lokalih s prestižnega Michelinovega seznama), je še kar razsipna. Spet je v akciji naročanja storitev za digitalno opismenjevanje starejših od 55 let. Čez dobra dva tedna, 15. aprila, se izteče rok za oddajo že tretjega javnega naročila za projekt usposabljanja starejših Mobilni heroji od ustoličenja Stojmenove Duh. Njegova vrednost je 227.800 evrov (brez DDV). In to samo slabo leto po škandaloznem zapravljanju javnega denarja za posel, ki je, kot smo na našem portalu zapisali v članku Prijateljice v poslu in politiki, bil pisan na kožo socialnemu podjetju Simbioza Genesis, kjer je bila nekoč zaposlena tudi njena prijateljica in tesna sodelavka na ministrstvu Tjaša Sobočan

Simbioza prvič na razpisu ni bila izbrana, saj je bila njena ponudba predraga. Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje je zmagal s kar 35 tisoč evrov cenejšo ponudbo v višini 157.000. Upravičeno domnevamo, da je bil še en dodaten razpis objavljen zato, da bi posel vendarle prejela Simbioza, torej podjetje sedanje desne roke v kabinetu ministrice. Na drug razpis, dva meseca kasneje, se je prijavila samo Simbioza. In posel dobila za 107 tisočakov z ddv. Na ministrstvu so smiselnost in upravičenost dodatnega, identičnega naročila za naš medij komentirali kot posledico ogromnega zanimanja za usposabljanje! Ogromnega?

V Simbiozi so nam tedaj pojasnili, da so delavnice v kombijih izvajali pol leta, na mesec pa so izvedli vsaj 20 usposabljanj. Torej, čez prst vsak dan eno usposabljanje. Ali je bil na usposabljanju eden ali dva interesenta, nam niso sporočili. Za toliko denarja pa namreč ne obstaja merilo znanja, merilo kakovosti izobraževanja. Pravzaprav ne obstaja nič, kar bi dokazovalo učinek teh usposabljanj. Gre za dobesedno norčevanje iz porabe davkoplačevalskih sredstev. A s takšnimi projekti bodo, kot vse kaže, nadaljevali tudi v prihodnje. Če bo ministrstvo imelo dovolj denarja, se projektu obeta zelena luč tudi prihodnje leto. Zlasti v ruralnih okoljih, kjer naj bi po mnenju ministrstva starejši težje dostopali do digitalnih vsebin in tovrstnih neformalnih izobraževanj o uporabi pametnih telefonov, tablic in računalnikov. Bomo pa spremljali, ali bo utečeno delo nadaljevala prav Simbioza. Nenazadnje je eden od pogojev za sodelovanje ustrezno usposobljen kader pa tudi ustrezen kombi. In oboje Simbioza že ima. Kljub opevanemu obisku, s katerim ministrica argumentira novo ponovitev naročila Mobilni heroji, pa vseeno ostajamo skeptični. Tudi na podlagi še enega v vrsti ministričinih vehementnih projektov.

Slabo obiskane digi točke

Zemljevid digi točk po Sloveniji
preiskovalno.si
To je zemljevid 222 Digi info točk, ki jih je ministrstvo Stojmenove Duh konec lanskega leta odprlo po vsej državi. V vsaki občini po eno. Posel, vreden slabih 6,5 milijona evrov, so lansko jesen sklenili z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, ki izvaja storitve svetovanja pri uporabi digitalnih javnih storitev. To pomeni, da se ljudje, ki sicer uporabljajo portala eUprav in zVem, na omenjenih točkah lahko predhodno posvetujejo in digitalno zmojstrijo pri naročanju elektronske osebne izkaznice, dostopu do zemljiške knjige, uporabi elektronskih vinjet ipd. A točke niso ves čas dostopne, za ministrstvo je dovolj, če so odprte vsaj 18 ur na teden. Mi smo te točke obiskali in nismo zaznali pretiranega obiska. Ne prvi, ne drugi in ne tretji dan.
Prazni stoli čakajo uporabnike v prostorih OZS na Pipanovi ulici v Ljubljani.
preiskovalno.si

Kakšen je torej smisel točk, ki so davkoplačevalce stale toliko, kot je ministrica zapravila za računalnike, tako ni povsem jasno. Vprašanje je, koliko ljudi zanje sploh ve. Če pa so v osnovi namenjene opismenjevanju starejše populacije, pa je kaj malo verjetno, da bi upokojenci, ki so v večini primerov tudi slabše mobilni, kot je ugotovila že sama ministrica in na podlagi tega argumenta tudi odpira nova javna naročila za potujoče učilnice kot po tekočem traku, po Sloveniji iskali digi točke in se potem iz domačega fotelja ukvarjali z naročili vinjet ali kakšnih drugih storitev. Da je projekt vprašljiv, so nam potrdili kar sogovorniki z ministrstva. OZS po njihovem vedenju prejema pavšalna izplačila, ne glede na število obiskovalcev. Ko smo vprašali na OZS nekatere podjetnike, so nam povedali, da so jim naročili, da naj pripeljejo, »koga, ki ga poznajo. Prejeti denar je treba upravičiti.«

Tudi na OZS v Mostah ni bilo gneče.
preiskovalno.si
Stojmenova Duh z vprašljivimi odločitvami in samopromocijskimi akcijami

Premisli, nato stisni - je še ena ministričina kampanja, ki dviguje prah. Ministrica je prejšnji teden začela enomesečno turnejo o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu, ki je v prvi vrsti kampanja usmerjena k mladim, njihovemu ozaveščanju in seznanjanju z nevarnostmi in škodljivimi posledicami nasilja. Akcija pa je vse prej kot digitalna, saj ministrica uporablja najbolj klasično in vsaj za mlade, ki so dobesedno zrasli s pametnimi telefoni v rokah, tudi preživeto obliko komunikacije. Razvlečene okrogle mize, ki so bolj namenjene samopromocijskim diskusijam kot pa konkretnim premikom, in dolgočasne učne ure v šolah zagotovo niso nekaj, kar bi pritegnile današnjo mladino, ki informacije največ črpa iz spletnih aplikacij, kot je tiktok. In kot je ministrico že pred meseci izzval Joc Pečečnik iz Kluba slovenskih podjetnikov, bi bilo potrebno izobraževanje o digitalizaciji in IT-veščinah takoj umestiti v osnovnošolski kurikulum. »To bo omogočilo, da bomo že mlade uvedli v vseživljenjsko učenje. Tako bodo mladi to ponotranjili, zato ne bo potrebno najemati zunanjih agencij in institucij, kjer se porablja kupe denarja za to, da se ljudje udeležujejo različnih izobraževanj.« Koliko nas bo stala ta kampanja, nam niso povedali. Kljub enostavnemu vprašanju, ki bi od uslužbencev terjal zgolj pogled v razpredelnico z izdatki, so nam odgovorili, da nam bodo odgovorili v skladu z Zakonom o medijih, to pa je v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanj v pisni obliki, zato ga bomo objavili naknadno.

Joc Pečečnik je ponudil usluge pri digitalizaciji javnega sistema.
M24/Sa.R.
Ministrica vehementno troši, dolgotrajna oskrba pa brez digitalizacije

Medtem ko se ministrica širokousti o digitalni vključenosti vseh generacij, pa lahko pogledamo samo v drobovje javnega sektorja, kjer službe še vedno nimajo osnovnega orodja za delo. Država tako pogrne že na prvi stopnici digitalizacije. Tako še vedno caplja na mestu digitalna oskrba ministra Simona Maljevca. Razlog za večmesečne zamude pri izdaji odločb za oskrbovalce družinskih članov je nesodoben, nepovezan in neučinkovit informacijski sistem, kot so nam potrdili tudi centri za socialno delo. Kako bi ministrica to obrazložila obnemoglim in ostarelim posameznikom, medtem ko z odprto dlanjo troši proračunske milijone za računalnike in vprašljivo digitalno opismenjevanje?! Državne institucije pa še naprej vsaka zase porabljajo milijone evrov za razvoj in vzdrževanje informacijskih sistemov, ki ostajajo nepovezani v enotno digitalno platformo, do katere bi državljani lahko dostopali z enega mesta, z enim računom.

Ministrico v četrtek čaka interpelacija zaradi spornega nakupa 13 tisoč računalnikov za skoraj 7 milijonov evrov, ki še kar ostajajo v skladišču.
Robert Balen
Razpad piar službe?!

Sogovorniki z ministrstva za digitalno preobrazbo (imena katerih hranimo v uredništvu) so nas opozorili, da je stanje na ministrstvu neznosno: »Doživljamo stres zaradi odnosov, poniževanj, nesposobnega menedžmenta.«

Številni sodelavci ministrice so odšli, tako se je v oddelku za odnose z javnostmi zamenjala že četverica piarovcev, trenutno službo vrši peta piarkovka, ki je tja prišla na zaupanje. »Vprašanje je, koliko časa bo zdržala in oni z njo. Skratka, z nikomer niso zadovoljni.«

Zadnja razkritja

28. 4. 2024

2018011814193329_mid_pismo_o_nameri_projekt-mong_18-1-2018_f_m_pelikan-9076

Apetiti po kapitalu teptajo osnovne pravice ljudi

Zgodba prebivalcev Oseka, ki nasprotujejo gradnji novega naselja v gozdu tik nad spomeniško zaščitenim krajem, je še en dokaz, kako v naši državi pritisk kapitala in apetiti gospodarsko-politične sprege zmaguje nad voljo in pravicami ljudi. Raziskali smo, da je investitor projekta pomemben igralec v slovenskem gradbeništvu in na trgu nepremičnin, dobiva milijonske posle v občini Nova Gorica, ki jo obvladuje Gibanje Svoboda, milijone pa služi tudi z državo. Gradnji so v občini prižgali zeleno luč, čeprav lahko ogrozi varnost in poslabša kakovost življenja prebivalcev in njihovih domov.

Preberi več

27. 4. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

25. 4. 2024

1674131241-dsc08230-1674131191687

Ministrica prodajala avte za drobiž, preprodajalec za trikrat več

Ministrstvo za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh se je odločilo za prodajo treh službenih vozil, za vse tri avtomobile skupaj pa je postavilo ceno 2000 evrov. Na preiskovalno.si smo sli po sledeh prodanih avtomobilov. Ugotovili smo, kje so pristala službena vozila ministrstva in za koliko jih prodaja nov lastnik, ki mu je ministrstvo omogočilo zaslužek.

Preberi več

23. 4. 2024

MAJA

Preiskujemo naprej: Kako Levica molze državni proračun

Razkrivamo bogate dodatke zaposlenih na ministrstvu Simona Maljevca, ki ga obvladuje stranka Levica. Vodje kabineta in sekretarji si vsak mesec popravijo plačo za več sto evrov. Tisti, ki so verjeli ministrovim obljubam o dolgotrajni oskrbi, pa so ostali brez pičlega evra. Preverili smo zaveze iz Koalicijske pogodbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme