18. 7. 2024

Najprej na vlado Jure Leben, potem še Futura

jure leben bobo 1

Jure Leben se je vrnil v politiko. / Bobo

10. junija je bil nekdanji minister Jure Leben imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba, nekaj dni kasneje je Urad vlade za komuniciranje (UKOM) povabilo k oddaji posla za komunikacijske storitve oddal agenciji Futura, zaradi katere je Leben enkrat že moral odstopiti. Takrat so se namreč vnaprej dogovarjali za posel.

Jure Leben je moral v vladi dr. Mira Cerarja odstopiti zaradi afere z maketo pri drugem tiru, ko so v Tarči razkrili, da so se na infrastrukturnem ministrstvu, ki ga je vodil, vnaprej dogovarjali, da mora posel dobiti prav Futura. So tokrat v ozadju spet dogovarjanja ali slabo izveden in nepremišljen posel? Leben je za naš portal najprej zatrdil, da je bila agencija Futura izbrana pred njegovim prihodom oziroma, kot je napisal, »vse pred menoj,« ko smo ga soočili z natančnimi datumi, pa je napisal, da sam »ni bil v nobenem postopku izbire zraven. Vse je bilo izvedeno, preden sem bil jaz vključen v aktivnosti kampanje. Nimam nič z izbiro in se v to ne vtikam. Ukom je vse vodil.«

Bi moral na Ukomu kdo odstopiti zaradi neprofesionalnosti?

Je torej res mogoče, da nekdo tako neprofesionalno v isti posel vključi dva akterja, ki sta se dogovarjala za posel in zaradi katerih je potekala obsežna policijska preiskava ter zaradi katere je minister odstopil? Je mogoče, da bosta spet sodelovala, saj Leben zapiše: »Preden sem bil vključen v aktivnosti kampanje.«

Postopek priprave tega komunikacijskega projekta s strani Urada vlade za komuniciranje (UKOM) so namreč začeli pripravljati 17 dni po tem, ko se je na vladi zaposlil Jure Leben, ki je bil imenovan 10. junija. Že 27. junija pa so začeli »s postopki preverjanja trga.« Postopek izbire na Ukomu je vprašljiv tudi zato, ker so ponudnike izbrali na način, da so povabilo poslali petim podjetjem, ne pa vsem. Tako so poziv dobile družbe: Dobre zgodbe, Futura, Luna TBWA, NC3 in Pristop. Ponudniki so torej očitno vedeli, da mora biti cena pod 40 tisoč evrov in so se okvirno držali te številke.

Zmagala je Futura z najnižjo ponudbo 38.796 € bruto, so zapisali. Razpis pa odpira dvome v pravičnost tudi zato, ker so bila poklicana podjetja, ki imajo zaposlene, ki se poznajo z zaposlenimi na Ukomu. Gre za nekdanje novinarje in piarovce, medtem ko Ukom k oddaji ponudbe ni pozval tudi drugih komunikacijskih podjetij. Gre preprosto za to, da njihov način zbuja videz netransparentnosti in dvom v pristranost priprave tega povabila, saj zdaj vemo, kdo so favorizirane agencije te vlade. Razpis ali povabilo več ponudnikov bi take zadrege in legitimna vprašanja razrešilo. 

Če smo prav v določenih medijih pod Janševo vlado brali članke o tem, kdo so favorizirana komunikacijska podjetja Janševe vlade, pa lahko ugotovimo, da je denimo od povabljenih prav podjetje Dobre zgodbe tisto, ki je dobilo veliko poslov pod to vlado, tudi od Ukoma, in sicer za »promocijo Slovenije« leta 2022.  Gre za več kot 64 tisoč evrov vreden posel. Erar razkriva tudi pogodbe pri ministrih Levice in zagovorniku načela enakosti itd. Gre torej za hišno agencijo te vlade? Za Pristop že vemo, da je posle dobival tudi po tistem, ko je predsednik vlade Golob zatrjeval, »da v njegovi vladi ne bo agencij, ki se ukvarjajo z lobiranjem,« pa kot vidimo, je vsaj eno od njih (Pristop) Ukom kar sam pozval k oddaji ponudbe.

Z Agencijo Pristop so kljub Golobovemu drugačnemu zatrjevanju že novembra 2022 na ministrstvu za javno upravo, takrat pod ministrico Ajanović Hovnik,sklenili pogodbo za oglaševalske storitve. Na MJU so napisali, da so pogodbo vsebinsko pripravljali na ministrstvu za digitalno preobrazbo, torej pri Golobovi ministrici Stojmenovi Duh.

Te dni pa se zgodba nadaljuje. In to so vprašljive poteze Ukoma, ki zbujajo nepotrebne dvome. Če je Leben za maketo rekel, da je bila napaka, v medijih pa se je razširilo, da se je makete sicer spomnila prav Futura, je vprašljiva tudi ta strategija, ki prihaja prepozno. »12 mesecev po poplavah,« kot se imenuje, je večina ljudi, ki so v hudih poplavah izgubili vse, kot bomo poslušali v naslednjih dneh, še vedno brez imetja.

Samopromocija na račun davkoplačevalcev?

Bomo torej gledali posnetke nesrečnežev ali bo Futura za film izbrala samo skrbno izbrane? Gre za samopromocijski film?

Premier Robert Golob
Vlada RS
»Za naročilo se je Ukom odločil z namenom, da bi javnosti prek različnih komunikacijskih orodij zagotovil čim bolj celovite in transparentne podatke in informacije v zvezi s popoplavno obnovo po lanskih katastrofalnih avgustovskih poplavah,« so napisali in pozabili dodati, da bodo videi pred volitvami verjetno vključevali verzijo tudi popravljenih objektov. Saj agenciji niso plačali za to, da bo posnela 400 nesrečnikov, ki imajo nezgrajene hiše? Mi smo našli na terenu ljudi, ki jih do danes še nihče ni obiskal. Bo Futura posnela tudi te? Pozabljene od vseh. Kot so zapisali, bo Futura »naredila spletno stran, ki bo vključevala interaktivni prikaz okrog 400 objektov, za katere se bo izvedla nadomestna gradnja oz. preselitev. Na posebni spletni strani bo za vsak objekt omogočen prikaz trenutnega stanja in spremljanje napredka v procesu nadomestne gradnje. Naročilo zajema tudi pripravo 7 video spotov za objavo na družbenih omrežjih in enega daljšega videa za predvajanje na televizijskih postajah, v katerih bodo prikazane aktivnosti vseh pristojnih služb za pomoč ljudem, ki so bili v poplavah najbolj prizadeti, pa tudi stanje pri odpravljanju poškodovane državne infrastrukture eno leto po poplavah. Gre za produkte, ki jih Ukom s svojimi zaposlenimi in razpoložljivo opremo ne more zagotoviti, taka pa je bila praksa tudi v preteklosti,« so zapisali.

Dvanajst mesecev po poplavah, kot se imenuje kampanja, bo minilo v začetku avgusta. Torej so na Futuri že vse posneli, ali pa bodo snemali tudi 13., 14., 15. mesec in je naslov zavajajoč in časovno ne bo odražal enega leta? In kaj bo z ostalimi 7 tisoč posamezniki? Pri njih ne bodo spremljali napredka v video obliki, spotih in kontrolirali napredka pri vrnitvi v normalno življenje? 

Zadnja razkritja

5. 9. 2024

fd1fa205f0af268e6fdc-2

Fantje z rajskih otokov milijonski dolg obesili slamnatemu lastniku

Družba T7U, bolj znana kot Majbert Pharm nekdanjega velikega korona zaslužkarja Klemna Nicolettija, ima slabi dve leti po epidemiji izpraznjen račun. 3,5 milijona evrov, ki so jih v nekaj mesecih od države, bolnišnic in lekarn zaslužili s prodajo spornih kitajskih testov, so postrgali z računa. Za druščino fantov, ki se je med epidemijo javno bahala na eksotičnih destinacijah, so poleg suma zlorabe javnega denarja ostali tudi enormni dolgovi. Več kot milijon evrov znaša dolg do države, bank in zasebnih upnikov. Ti so kot razkriva sodišče v javno dostopnem sklepu, razkrili višino dolga in blokirali postopek izbrisa. Kolovodja združbe Klemen Nicoletti pa se je od poslov z medicinskimi pripomočki preusmeril v posel z nepremičninami.

Preberi več

3. 9. 2024

lunchbox-apple-near-books-alarm-clock

»Pripraviti obrok za dva evra, ki ga bo mladina pojedla, ne pa vrgla v smeti, je na meji razumnega.«

3,042 €. To je povprečna cena osnovnošolskega kosila od lani. Organizatorji šolske prehrane morajo za ta denar otrokom in mladostnikom zagotoviti polnovreden obrok, kar je, sploh v času prehranske draginje, poseben izziv. Še posebej odslej, ko mora šolska prehrana pretežno temeljiti na živilih rastlinskega izvora. Soje, čičerike, leče in boba v Sloveniji ne pridelamo dovolj ali pa sploh ne. Uvažamo jih iz tretjih držav, kjer so vprašljivi tako standardi pridelave kot varnost transporta. Bo kdo preverjal standarde kakovosti?

Preberi več

29. 8. 2024

tina gaber robert golob pl

Od prestiža za izbrance do sramotnih plač v domovih za starejše

Objavljamo osnovne dohodke tistih, ki skrbijo za starejše skoraj 356 dni v letu. Večina ne dobi niti minimalne plače in jim je razliko potrebno doplačevati. Ob tem ko predsednik vlade s svojo izbranko potuje in se predaja spominom na mladost, eni životarijo v bedi. Zato apeliramo na vlado, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala ukinitev doplačevanja do minimalne plače oziroma uzakonitev osnovne plače kot minimalne, da nemudoma poskrbi za finančno ureditev razmerij, saj je v Sloveniji zaradi pomanjkanja že skoraj 4000 zaposlenih v domovih praznih več kot 1000 postelj, čakalne dobe za dom pa so dolge tudi pet let in več. Mnogi starostniki so medtem sami doma brez vsakršne oskrbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme