20. 5. 2024

Oskrbovanci doma s peticijo za vrnitev Slovenke leta

ana petrič

Ana Petrič / Sašo Švigelj

Slovenki leta Ani Petrič je hči milijonarke Alenke Žnidaršič Kranjc pokazala vrata in to predčasno. Požrtvovalni Petričevi, ki je ljubljenka stanovalcev doma v Notranjih Goricah, pogodbe ne bodo podaljšali. Stanovalci in svojci pa že razmišljajo o prestavitvi drugam.

»Ljubosumje in pohlep vodstva!« Tako stanovalec Dušan Sivec, ki je po hudi bolezni pred leti pristal v Centru za starejše v Notranjih Goricah, komentira nepričakovano odločitev vodstva, ki je »močno vznemirila oskrbovance«. Petričeva, ki je bila v domu devet let direktorica, skoraj leto dni pred iztekom drugega mandata pa so jo obvestili, da z njo ne bodo več podaljšali pogodbe, je stanovalcem že povedala, da odhaja, izvemo od Sivca. »Ob novici smo imeli čeljusti do tal,« zato so tako oskrbovanci kot tudi zaposleni »že spisali peticijo za Ano Petrič in podpise posredovali direktorici Deosa Tinkari Godec«, ki je dala odpoved Petričevi. Ta se na peticijo še ni odzvala. Kovač Godčeva je sicer hči milijonarke Alenke Žnidaršič Kranjc

Tinkara Godec je sporočila Petričevi, naj razpre krila.
Tinkara Godec, Linkedin

»Ana je bila duša in srce doma. Morda je delovala malo samosvoje pri organiziranju prireditev za nas, stanovalce, kar je šlo v nos vodstvu. A bila je srčna in topla direktorica, ki se ni obnašala kot direktorica. Če je videla, da strežnica zamuja, je kar sama poprijela za voziček in delila hrano med stanovalci. Večkrat sem ji rekel, da mora imeti večje spoštovanje do sebe,« je nad odločitvijo lastnikov doma razočaran Dušan. A ni edini. »Ana je bila za stanovalce in njihove svojce Bog. Ena na nekaj tisoč v domovih za starejše. Domu in ljudem v njem je dajala življenje. Roko dam v ogenj, da boljšega stanja v domu po Ani ne more biti, če bo ostalo na istem, bo aleluja, a sem zelo skeptičen,« je za naš portal komentiral eden od sorodnikov varovancev v Centru za starejše Notranje Gorice. Po slabi izkušnji z enim od domov v javni mreži je svojca prestavil v Notranje Gorice, kjer za oskrbo pri koncesionarju plačuje 800 evrov več. Ne upa se razkriti z imenom in priimkom, ker se boji maščevanja nad svojcem, v primeru, da se bo v domu stanje še slabšalo, pa bo o tem spregovoril tudi javno. »Ana je delala sto dogodkov na leto, poskrbela je, da je bila oskrba urejena, dobra hrana, kuhinja, prijazno osebje, tudi ona je vsakega oskrbovanca poznala po imenu, ga obiskala in spregovorila kakšno besedo z njim, po 14 dneh pa se že opazi, da je ni. Smo v fazi, ko za svojca že iščemo drug dom,« pripoveduje za naš portal. »Je duša od človeka, ki ne gleda skozi denar, ampak da imajo starejši nekaj zadnjih mesecev lepših. Ni mi jasen sistem, da ubiješ paradnega konja, ki ohranja dom na nivoju.«

Poslovno-finančni imperij multimilijonarke polni tudi država

»Naj razprem krila,« je Ani ob soočenju z odslovitvijo dejala direktorica Tinkara Godec, njene besede pa je Ana zapisala na svojem facebook profilu. Tam piše še, da naj poleti in da jo morajo poriniti, da bo poletela. Petričeva je svoj očitno neprostovoljni odhod iz doma starejših občanov za naš portal potrdila, podrobnosti in razlogov pa ni želela komentirati. Ob prebiranju po spletu nismo naleteli na nobeno anonimko ali pritožbo, ki bi se dotikala doma v letih, ko ga je vodila Petričeva. Smo pa našli pritožbo stanovalke centra v Trnovem, ki tudi spada pod okrilje Deosa, očitki oskrbovanke pa so leta 2020 leteli prav na upravnico Tinkaro Godec, ki upravlja tudi z domom v Notranjih Goricah. Tole pa je link do članka:

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5e0b409f87b86/pogumna-izpoved-iz-doma-starostnikov

Pod okriljem Deosa je danes že devet domov za starejše. Dušan Sivec pove: »Imam prijatelja, ki je mamo zaradi slabih razmer prestavil iz Trnovega v Notranje Gorice.« Ljudje se pritožujejo predvsem zaradi manka kadra in posledično slabših storitev, kar se občuti po mreži domov v državi. Ampak v Deosu so vse storitve dražje, saj gre za domove s koncesijo, za ta denar pa, nam pove sorodnik enega od varovancev, »ne dobi nič več storitev kot drugje. Zakaj torej plačujemo toliko več?« Za dom plačujejo tudi od 600 do 800 evrov več kot v javni mreži. DEOS, celostna oskrba starejših, d. o. o., je družinsko podjetje finančno-poslovnega imperija družine Žnidaršič Kranjc, ki so jo na lanskoletni Managerjevi lestvici časnika Finance uvrstili na 45. mesto po premoženju v višini 59,4 mio. €.

Alenka Žnidaršič Kranjc
Tomaž Primožič/Fpa
Vodilno ime imperija je multimilijonarka Alenka Žnidaršič Kranjc - na prvi Managerjevi lestvici leta 2007 je bila celo najbogatejša Slovenka -, ki je ustvarila več premoženjskih stebrov, od pokojninskega, zavarovalniškega in nepremičninskega. Od leta 1995 pa širi tudi mrežo domov za starejše Deos. Skupaj s svojimi tremi otroki pod krovom Deosa združuje devet domov za starejše s koncesijo, vključenih v javno mrežo domov, eden pa naj bi bil po naših informacijah še v nastajanju. Stoodstotni lastnik Deosa je družba AZ Deos, kjer ima Žnidaršič Kranjc 52-odstotni delež, njeni trije otroci pa vsak po 16 odstotkov. Z domom v Notranjih Goricah sicer upravlja njena hči Tinkara Godec. V portfelj družine spada tudi Deos R, ki ga prav tako zastopa Tinkara Godec, lastniško pa ga obvladujeta družbo Dej skladi s 95 odstotki in Skupina Prva s 5 odstotki. Obe družbi sta neposredno ali posredno v lasti Kranjc Žnidaršičevih. Deos je v lanskem letu od ministrstva za solidarno prihodnost prejel 667.881,73 €, v zadnjih 20 letih pa podatkih Erarja 179.324.150,01 € javnega denarja.

Nove službe še nima

Kaj je v ozadju Aninega odhoda, smo vprašali tudi upravnico Tinkaro Godec, na odgovor pa še čakamo. Medtem pa se oskrbovanci in zaposleni sprašujejo, zakaj bi se znebili delavca, ki dosega rezultate in s svojim pozitivnim doprinosom do starejših in do poklica, ki se ga zaradi finančne podhranjenosti otepajo in od njega bežijo, dviga ugled na področju močno prizadete dolgotrajne oskrbe. Petričevi, ki je tudi z osvojitvijo naslova Slovenka leta, postala tako rekoč blagovna znamka in zaščitnice starejših in onemoglih, ki je s svojim močnim značajem in neomahljivostjo uspela prodreti tudi do odločevalcev in jim preko svojih pristnih izkušenj predočiti manko in katastrofalno stanje v domovih, so na vrhuncu svoje moči pokazali vrata. Zaradi tega so tudi nekateri zaposleni v strahu za službe. Kot so nam še povedali, za številne radosti, ki jih je prinašala oskrbovancem z izleti na morje, obiski kina, bazenov, ni porabljala denarja doma, ampak je vedno pridobila sponzorje. Ana je bila za vodstvo »preveč socialna«, so nam povedali njeni sodelavci, »v sredino je vključevala tudi ranljive kadre, kot so strežnice, čistilke, nikoli ni kritizirala, vedno je pokazala rešitev«. A vsi se niso upali podpisati pod peticijo, saj nekaterim funkcije v domu podaljšujejo vsako leto sproti. »Vedno je našla čas za nas, namenila toplo besedo, bila je empatična, prijazna, nasmejana. To nam je pomenilo največ. Ponosni smo nanjo, zato smo v domu tudi glasovali zanjo. Veliko nas je vozila okoli, tudi na lastne stroške. Ko je ni, je že kaos, precej stvari nam je odpadlo. Tudi hrana je bila zadnje dni že nekajkrat neužitna,« je še potožil stanovalec Dušan, ki ne bo pristajal na slabšanje pogojev, za katere solidno plačuje.

Ana Petrič
Mateja J. Potočnik
Ana Petrič nam je povedala le, da ji je hudo za stanovalci in da nove službe še nima. Njeno znanje, prodornost in pripravljenost prestopati ovire za dobrobiti in blagostanje starejših, pa bi lahko unovčili v marsikaterem domu. Nenazadnje njeno poslanstvo za delo s starejšimi sega že 19 let nazaj, ko se je soočila z vsemi poklici znotraj socialnega spektra. Od nege, čiščenja, strežbe do vodenja enega večjih centrov v Sloveniji.

Zadnja razkritja

20. 6. 2024

895969_primopredaja

Obrat v aferi Litijska, revizija prinesla nove dokaze

Revizija Litijske 51, ki jo je po šestih mesecih od začetka afere napisala notranja državna revizorka na ministrstvu za pravosodje, je postregla z novimi ugotovitvami, zaradi katerih na ministrstvu vre. Ugotovitve so po naših zanesljivih informacijah povsem razbremenile zaposlene, ki so bili tarča nekaterih medijev, obremenile pa naj bi nekdanjo ministrico Dominiko Švarc Pipan, pravijo naši viri.

Preberi več

18. 6. 2024

UPOKOJENKE

Upokojenci nasedli oglasom za oskrbovana stanovanja

Nedelujoče SOS vrvice za klic na pomoč, kopalnica brez držal, okna in omarice tik pod stropom. Upokojenci, ki so najeli oskrbovana stanovanja v Trbovljah, so pričakovali minimalne standarde, ki jih zagotavlja Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše, a so se opekli. Stanovanjsko podjetje Spekter jim zaračunava tržno najemnino, s čimer, pravijo upokojenci, so postavljeni v drugorazredni položaj napram ostalim socialno šibkejšim. Ker vlada samo obljublja, so se po pomoč obrnili na naš portal z željo, da bi država po 30 letih končno uredila anarhijo na področju oskrbovanih stanovanj.

Preberi več

16. 6. 2024

okraševanje torte

Kočevci imajo dovolj nasilnih, kradljivih in brezposelnih Romov!

Romi imajo najvišje otroške dodatke in socialno pomoč države, zaradi katerih jim ni treba delati, živijo v neprofitnih stanovanjih v naseljih, ki so postala geta, ne plačujejo najemnin, zraven pa vlamljajo, grozijo in napadajo vse: stare, mlade, ženske, invalide. Med Kočevci zaradi brezbrižnega odnosa vlade do vse hujše romske problematike, vre.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme