12. 3. 2024

Policija preiskuje krta v kontroli zračnega prometa

7K6A5605

Direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt bo novi generalni sekretar Svobode / Kontrola zračnega prometa

Novi generalni sekretar Golobove Svobode Rok Marolt je naznanil sume kaznivih dejanj v državni družbi, kjer bo samo še kratek čas direktor. Na policiji so nam potrdili, da preiskujejo morebitno zlorabo položaja in poslovno goljufijo v družbi, ki zagotavlja zračno varnost v državi.

Direktor Rok Marolt je v državni Kontroli zračnega prometa odkril in prijavil domnevno kaznivo početje vodje oddelka IT in kibernetske varnosti. Zaposleni Andrej Golob  bi s svojim delovanjem lahko ogrozil nacionalno varnost. V svojih rokah je Golob, po pripovedovanju direktorja Marolta, ki mu je zaupal zaradi njegove strokovnosti in dolgoletnih izkušenj na področju IT in kibernetskih sistemov, namreč držal vse vzvode informacijskega sistema Kontrole zračnega prometa in imel vpogled v komunikacijo zaposlenih. Še več tujim in nepooblaščenim osebam je omogočal dostop do informacijskih podatkov. Gre za strateško zelo pomembno državno ustanovo, ki s specifičnim poslanstvom zagotavlja in skrbi za varnost zračnega prometa in kibernetsko varnost. Zato je Marolt vse ugotovitve, vključno z dokumentacijo predal policistom, zoper IT in cyber arhitekta Andreja Goloba pa naznanil sume več kaznivih dejanj.

Osumljen štirih kaznivih dejanj, policija vodi predkazenski postopek

Na policiji so nam potrdili, »da v predmetni zadevi poteka predkazenski postopek«, a da zaradi interesa preiskave več podatkov ne morejo posredovati. Bodo pa o izsledkih obvestili pristojno državno tožilstvo. Ali gre dejansko za poskus zlorabe ključnih informacij, ki se tičejo tudi nacionalne varnosti, bo tako pokazala nadaljnja preiskava. A po kodeksu podjetja se morajo prav vsi zaposleni zavedati pomena varnosti in so za varnost na svojem področju tudi osebno odgovorni! Nacionalna zračna varnost je najvišja prioriteta družbe v 100-odstotni lasti države. Že najmanjša napaka ali posredovanje informacij v zvezi z zagotavljanjem varnosti zračnega prometa, bi lahko povečale verjetnost za zračni incident. Prav tako se v družbi zavedajo tudi povečanega tveganja na področju kibernetske varnosti, ki je v času vojaških konflikotv v Ukrajini in Gazi še posebej izpostavljena. Zato imajo naloge, povezane z upravljanjem varnosti v zračnem prometu, mednarodnimi zadevami in strateškim načrtovanjem, razvojem, kakovostjo in varovanjem, informacijsko tehnologijo, kibernetsko varnostjo, ki se opravljajo v okviru kabineta direktorja, posebno mesto.

Informatik Golob pa naj bi po pripovedovanju Marolta omogočil, da so do informacijskih sistemov družbe dostopali tudi nepooblaščeni zunanji izvajalci, ki so delali že pred njegovim nastopom direktorske funkcije, čeprav bi moral skladno s pogodbo vsakega podizvajalca eksplicitno odobriti direktor, »ravno zaradi informacijske varnosti, da veš, kdo dostopa do tvojih informacijskih sistemov. Golob pa je vse delal na svojo roko, brez kakršnih koli odobritev, brez kakršnihkoli naznanitev, ker sem mu pač zaupal.«

Zloraba notranjih komunikacijskih virov in sumi o finančni netransparentnosti

Informatik Golob je dobil izredno odpoved zaradi sumov več kaznivih dejanj, med drugim tudi zaradi suma, da je dostopal do zasebne in službene komunikacije zaposlenih. Zunanja revizija naj bi celo ugotovila, da je bilo preveč pomembnih podatkov podjetja skoncentriranih pri dotični osebi.

Družbo naj bi oškodoval tudi za več tisočakov, saj je bil vodja projekta rezervnega centra v Mariboru, za katerega so ugotovili, da so kar 13 mesecev preplačevali njegov najem. Za najemnino, pripoveduje Marolt, so odšteli 3600 evrov, nakar pa so na podlagi slikovne dokumentacije, za katero je zaprosil, presenečeno ugotovili, da gre za star prostor z eno samo mizo. Golob je bil po besedah Marolta tudi skrbnik okoli 15 pogodb z dvomilijonskim proračunom na leto, tudi tu naj bi se porajal sum o netransparentem pretoku denarja.

Za Goloba so ugotovili še, da je v službenem času in na službene stroške predaval o aplikaciji, ki jo je razvilo njegovo zasebno IT podjetje, podjetju pa da je pri iskanju izvajalca, ki bi za aplikacijo tiktok pripravil razpisni obrazec za mlade kontrolorje, poskusil vsiliti storitev za pet tisočakov, nazadnje pa so za izdelavo obrazca odšteli pičlih 30 evrov.

Ob vseh izpostavljenih sumih nepravilnosti, je Golob na podlagi zakona o žvižgaštvu, zoper direktorja naznanil mobing. »Obtožil me je za obdobje, ko z njim sploh nisem bil v stiku. V glavni sezoni je bil cel avgust na dopustu, ki sem mu ga jaz odobril, odsoten je bil tudi polovico julija in polovico junija. Videl sem ga vsega trikrat v življenju, pa še takrat mi je lagal v obraz. S takimi ljudmi ne morem imeti opravka, prav tako je predstavljal grožnjo za varnost, zato sem ga odslovil,« je še povedal odhajajoči direktor Rok Marolt.

Poklicali smo tudi odpuščenega Andreja Goloba, ki je dejal, da gre v zadevi za povračilne ukrepe direktorja, potem ko je prejel protipravno izredno odpoved in ga zaradi mobinga prijavil etični komisiji SDH in na KPK. Pravi, da je priložil dovolj dokazov, hkrati pa naj bi pridobil tudi status zaščitene priče.

Naši viri na Kontroli zračnega prometa so nam povedali še, da je Golob postal žvižgač v negativnem smislu te besede šele, ko so ga osumili kaznivih dejanj.

Iz kontrole zračnega prometa v kontrolo Svobode

Rok Marolt sicer ni čista neznanka v slovenskem političnem prostoru. Bil je že vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na finančnem ministrstvu, še bolj pa se ga spomnimo kot dolgoletnega direktorja na čelu Javne agencije za civilno letalstvo (CAA), kjer je ostal tudi po prihodu Janševe vlade, saj je bil zaradi znanja in izkušenj sprejemljiv tudi za takratnega ministra Jerneja Vrtovca. Marolt je bil pred tem tudi 23 let zaposlen pri Adrii Airways, kjer so se mu poti križale tudi z nekdanjim predsednikom uprave in aktualnim finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem, čigar tesen prijatelj je. S prihodom v politično turbulentno in kot potrjujejo tudi raziskave ugašajočo politično telo Gibanja Svobode, se poraja mnogo vprašanj, čemu po slabem letu dni že zapušča ugledno in odgovorno ter v družbi spoštovano funkcijo direktorja. Tudi sicer v družbi velja za modrega in preudarnega človeka, ki ne podlega političnim ambicijam. Zaradi njegove strokovnosti ga je vsakokratna politika pustila na vodilnih pozicijah državnih družb. Če bo Marolt sledil svoji vesti in poskušal – tako kot je ustvaril red v letalstvu - prečistiti tudi Golobov Avgijev politični hlev, mu dela ne bo zmanjkalo. Vprašanje pa je, ali mu bo samodržni politik to dopustil.

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme