3. 5. 2024

Za medije ena zgodba, v ozadju pa skrbno izdelani načrti za Litijsko 51?

dokument 3

Ali so v ozadju res načrti za Litijsko in je zato vsem v interesu, da vrednost stavbe znižajo / preiskovalno.si

Po včerajšnjem poročanju o ozadjih in načrtih za stavbo na Litijski 51, objavljamo anonimko s priloženimi dokumenti, ki smo jo prejeli. Na ministrstvo za pravosodje smo poslali vprašanja o resničnosti teh navedb in uresničevanju omenjenih načrtov, ki jih sicer potrjujejo priloženi dokumenti.

V anonimki, ki smo jo danes prejeli, so natančno opisani načrti in ozadja prišepetovalcev ministrice Andreje Katič. Predvsem je razložena vloga generalnega direktorja DSU Mitje Križaja, o katerem smo včeraj poročali, da je izvorni greh za prvo prodajo Litijske 51 podjetniku Sebastjanu Vežnaveju.Križaj je bil namreč pred leti direktor Hypo leasinga, ki je bil upnik v stečaju podjetja Nikom, iz katerega je nepremičnino kupil primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver. Kar je pomembno pri tem dejstvu, je, da se Mitja Križaj kot takratni direktor ni pritožil nad izdelano cenitvijo za Litijsko 51, ni se pritožil nad ceno, niti nad površino! Pa taka skrbnost! Prav tako bi lahko terjatev spremenil v lastniški delež in tako preprečil nakup Sebastjanu Vežanaverju. Pa tega ni storil. Danes pa v ozadju meša štrene, pravijo naši viri na ministrstvu za pravosodje, saj je bil udeležen tudi pri zadnji cenitvi. Skupaj s cenilci je namreč sodeloval pri pridobivanju dokumentov na upravni enoti. Še več. Kot izvemo, dobro pozna cenilca zadnjega poročila Sama Zupančiča,kar nam je po telefonu tudi priznal, medtem ko se nam je Zupančič po telefonu pred mesecem zlagal, ko je rekel, da Križaja ne pozna. Včeraj nam je po telefonu povedal, da so Križaj in drugi iz DSU sodelovali pri pridobivanju dokumentov.

Anonimka zdaj razkriva načrte Križaja, ki nam je izrecno dejal, da »s stavbo na Litijski 51 prav zato, ker jo pozna, ne želi imeti nič.«

Če so detajli iz anonimke resnični (podkrepljeni so z dokumenti), potem gre za neresnice, ki jih govori Mitja Križaj.

Najbolj zanimivo v vsem tem je, da politika s pomočjo medijev želi zgodbo o Litijski 51 prikazati povsem drugače. Krivci za nakup, ki je bil glede na cenilna in geodetska poročila povsem v skladu z veljavnimi tržnimi cenami in celo višjimi površinami, pa naj bi bili zaposleni na ministrstvu, Dominika Švarc Pipan in Sebastjan Vežnaver. Anonimka prikazuje povsem drugačna ozadja, predvsem pa načrte. Sprego politike, županovih sodelavcev in MOL,  sklada in direktorja DSU, ki je prvi prodal stavbo na Litijski 51. 

Anonimno pismo, s katerim se potrjuje, kar so nam povedali viri. Z Litijsko imajo velike načrte, v javnost pa spuščajo druge zgodbe.
preiskovalno.si

Anonimno pismo razkriva, kaj se dogaja v ozadju. Vprašanja smo poslali na ministrstvo za pravosodje, da preverimo resničnost navedb.
preiskovalno.si

Ali je osnutek postal dokument? Preverjamo navedbe iz anonimke, ki zgodbo o stavbi na Litijski postavljajo v drugo luč.
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

5. 9. 2024

fd1fa205f0af268e6fdc-2

Fantje z rajskih otokov milijonski dolg obesili slamnatemu lastniku

Družba T7U, bolj znana kot Majbert Pharm nekdanjega velikega korona zaslužkarja Klemna Nicolettija, ima slabi dve leti po epidemiji izpraznjen račun. 3,5 milijona evrov, ki so jih v nekaj mesecih od države, bolnišnic in lekarn zaslužili s prodajo spornih kitajskih testov, so postrgali z računa. Za druščino fantov, ki se je med epidemijo javno bahala na eksotičnih destinacijah, so poleg suma zlorabe javnega denarja ostali tudi enormni dolgovi. Več kot milijon evrov znaša dolg do države, bank in zasebnih upnikov. Ti so kot razkriva sodišče v javno dostopnem sklepu, razkrili višino dolga in blokirali postopek izbrisa. Kolovodja združbe Klemen Nicoletti pa se je od poslov z medicinskimi pripomočki preusmeril v posel z nepremičninami.

Preberi več

3. 9. 2024

lunchbox-apple-near-books-alarm-clock

»Pripraviti obrok za dva evra, ki ga bo mladina pojedla, ne pa vrgla v smeti, je na meji razumnega.«

3,042 €. To je povprečna cena osnovnošolskega kosila od lani. Organizatorji šolske prehrane morajo za ta denar otrokom in mladostnikom zagotoviti polnovreden obrok, kar je, sploh v času prehranske draginje, poseben izziv. Še posebej odslej, ko mora šolska prehrana pretežno temeljiti na živilih rastlinskega izvora. Soje, čičerike, leče in boba v Sloveniji ne pridelamo dovolj ali pa sploh ne. Uvažamo jih iz tretjih držav, kjer so vprašljivi tako standardi pridelave kot varnost transporta. Bo kdo preverjal standarde kakovosti?

Preberi več

29. 8. 2024

tina gaber robert golob pl

Od prestiža za izbrance do sramotnih plač v domovih za starejše

Objavljamo osnovne dohodke tistih, ki skrbijo za starejše skoraj 356 dni v letu. Večina ne dobi niti minimalne plače in jim je razliko potrebno doplačevati. Ob tem ko predsednik vlade s svojo izbranko potuje in se predaja spominom na mladost, eni životarijo v bedi. Zato apeliramo na vlado, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala ukinitev doplačevanja do minimalne plače oziroma uzakonitev osnovne plače kot minimalne, da nemudoma poskrbi za finančno ureditev razmerij, saj je v Sloveniji zaradi pomanjkanja že skoraj 4000 zaposlenih v domovih praznih več kot 1000 postelj, čakalne dobe za dom pa so dolge tudi pet let in več. Mnogi starostniki so medtem sami doma brez vsakršne oskrbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme