5. 5. 2024

Cenilec iz stranke SD podpisan pod cenitev za Litijsko 51

slika 1

Podpisani Milan Žnidaršič je član SD. Cenilno poročilo je bilo za ministrico SD. / preiskovalno.si

Prvopodpisani predsednik združenja cenilcev Milan Žnidaršič je visoki funkcionar SD, ki je podpisan pod »neodvisno cenilno poročilo« za ministrico iz SD, Andrejo Katič. Ali bo državno pravobranilstvo imelo pogum, da zavaruje interese države pred politiko, ki se je močno vpletla v afero?

Vrsto nenavadnosti smo v preteklih dneh razkrili v povezavi s cenitvijo stavbe na Litijski 51- Danes razkrivamo, da je predsednik združenja cenilcev Milan Žnidaršič, ki je pod cenitev podpisal celotno združenje cenilcev, dolgoletni član SD, enako kot ministrica, ki je predstavila njihove ugotovitve. Kot so poročali mediji, je bil Žnidaršič lani ovaden.

Politika v aferi Litijska (Žnidaršič je drugi z leve).
Facebook SD Trbovlje
Kot smo razkrili, gre za cenilno poročilo, ki ima dobesedno prepisane citate iz neke druge cenitve za letališče. Takole piše: »Za lastnika je vrednost ocena koristi, ki jih bo določena stranka imela od lastništva, v našem primeru, obravnavamo ceno nepremičnin, ki so v lasti države za namen izvajanja gospodarske javne službe-izvajanju mednarodnega letalskega prometa. Objekti, naprave in zemljišča so razvrščeni v gospodarsko javno infrastrukturo za potrebe prometa in zvez.«

V izvedeniškem mnenju so kar copy paste prepisani stavki iz druge cenitve.
preiskovalno.si
Eden od cenilcev (Zupančič) nam je potrdil, »da gre verjetno za napako in prepis iz drugega cenilnega poročila in da bodo napako popravili. Da pa to nima vpliva na ceno.« A prav ta je vprašljiva, saj smo za ceno vedeli že 12. aprila, čeprav je dokument s cenitvijo na državno pravobranilstvo prišel 14 dni kasneje. O ceni so se namreč  dogovarjali že tedne prej na upravnem odboru cenilcev, kar je nesprejemljivo. To so nam poročali posamezniki, ki so bili tam. Zato smo že takrat vedeli, da bo cena 6 milijonov evrov, kot so se dogovorili. Poročali smo tudi, da so cenitev v resnici naredili trije cenilci združenja SICGRAS. Gre za Sama Zupančiča, Davida Cafnika in Marijo Starc, ki so edini vstopili v stavbo, kot nam je odgovoril na novinarsko vprašanje prodajalec Vežnaver. Vendar pa je na upravnem odboru padel dogovor, da bo pod dokument za državo podpisano celotno združenje, saj naj bi imelo cenilno poročilo tako večjo težo. Tudi slednje nam je potrdil Zupančič. Združenje je bilo namreč pod pritiskom dveh drugih neodvisnih cenilnih poročil, ki sta obe stavbo na Litijski cenili višje. In zato so sedeli tedne in razmišljali, kaj narediti, da bo cenitev politično ustrezna. 

Navzkrižje interesov

Kot smo izvedeli od cenilcev, je tudi predsednik Žnidaršič iz SD na upravnem odboru javno govoril in komentiral ceno. Kako pomemben bi bil pri taki aferi videz nepristranosti in zaupanje v profesionalnost? Je torej cena dogovorjena na ravni stranke SD ali je rezultat strokovnega dela? Še vedno čakamo na odgovor ministrice, da pove, zakaj ji ustreza cena 6 milijonov evrov in ne dve drugi ceni, ki sta jih napisala dva neodvisna cenilca? Še toliko bolj se porajajo dvomi v ceno zaradi prvopodpisanega Žnidaršiča, ki bi se moral izločiti. Vsak človek bi se namreč ob taki cenitvi vprašal vsaj, kaj je narobe z drugima dvema, če že ne s to, da je 1,7 milijona evrov nižja. Tako pa so mirno ignorirali dela ostalih cenilcev in vzeli »dogovorjeno« politično ustrezno cenitev.   

Na potezi varuhi državnih interesov

Bo državo odvetništvo pokleknilo pod pritiski, ali bodo zahtevali revizijo, ali bodo najeli neodvisne cenilce? Bodo sploh plačali to cenitev, v kateri je plagiat oz. prepisan del brez citatov? Bo država zavarovala svoje interese? Ali uveljavlja politično agendo? Cenitev je sporna tudi zato, ker so s to cenitvijo legalizirali več stvari:

- dovolili so, da cenilci cenijo isto stavbo z razliko 1,7 mio evrov, 

- dovolili so, da se nekdo drug podpiše pod delo prvega. Je torej dopustno, kar so razkrili v Tarči, da je cenitev naredila Breda Zorko, podpisan pa je bil Anton Rigler?

- zakaj se politično sporni cenilec ni izločil?

- zakaj cenilec v cenilnem poročilu piše, da je vrednost mnenje? (slika)

- zakaj cenilec v cenilnem poročilu piše o navodilih, ki jih je dobil? 

Na Preiskovalno. si sta se oglasila dva cenilca iz združenja SICGRAS, njuni imeni poznamo v uredništvu. Prvi je napisal takole : »V zvezi z vsebino članka, ki ste ga napisali, se sam odločno distanciram od cenitve, ki jo je podpisal naš predsednik združenja v imenu vseh sodnih cenilcev.« Dodal je še: »Če sodni izvedenci izdelujemo cenitve za sodišča in državne organe, se sklicujemo na status sodnih cenilcev (licenca MZP), če izdelujemo cenitve za privatni sektor, pa na status cenilec (licenca SICGRAS). V konkretnem primeru je navajanje združenja brezpredmetno.«

A ni brezpredmetno, če želiš dati svojemu delu težo, veljavo. In to so potrebovali.

Izgovori o neprimernosti

Ko razkrivamo in kopljemo po ozadjih, je jasno, da aktualna politika SD in Svoboda vztrajata pri zgodbi o namišljeni aferi Litijska 51, ki mora ostati neprimerna za sodnike pa čeprav je stavba mlajša od ostalih sodišč za skoraj pol stoletja.

Govorili so, da nima urejenih papirjev, pa so jih uredili.

Govorili so, da so neustrezni kvadratni metri, pa se je izkazalo, da je stavba celo večja. Četudi bi bila kvadratura manjša, bo pri obnovi ostal skelet in bodo lahko naredili večjo in višjo stavbo.

Govorili so, da nima parkirišč in kar naenkrat ugotovili, da jih je 85?

Govorijo, da je energetsko neprimerna? Prostorski akti dovoljujejo, da skelet te hiše spremenijo v varovana stanovanja. Torej bila bi primerna za življenje in bivanje starejših, za osemurno delo sodnikov ob predpostavki obnove pa ne?

Samo cenilci pod okriljem prvega iz SD pravijo, da je stavba za sodišče neprimerna, prejšnja dva cenilca tega nista ugotovila!

In vse to ustreza aktualni ministrici SD Andreji Katič, ki je imela prejšnji petek na tiskovni konferenci še namero javno ovaditi Dominiko Švarc Pipan, pa je dikcijo tik pred začetkom spremenila, so nam povedali v SD.

Nič, kar je povedala ministrica stranke SD, s papirjem cenilca stranke SD ni verodostojno!

Ozadja

Kot piše v objavljeni sobotni anonimki, stavbo na Litijski menda želijo vsi. Jo želi mestna občina? Jo želi DSU ali stanovanjski sklad? Anonimka je objavljena v članku Razkrivamo laži, manipulacije in zavajanja pri cenitvi Litijske

Vsi bi stavbo na Litijski 51 kar naenkrat obnavljali, projekti in gradnje namreč prinašajo zaslužke, razlike v ceni, anekse. Samo spomnimo, da je bil kvadratni meter, ki ga je državi prodal prodajalec Sebastjan Vežnaver,okoli 1150 evrov brez davka, če odštejemo še okoli 2 milijona davkov, pa nekaj čez 900 evrov. Če bi že Vežnaver naredil varovana stanovanja, za kar je imel projekt, bi bil kvadratni meter 5000 evrov. Je torej stavba res primerna samo za arhiv, kot so napisali v cenitev prvopodpisanega cenilca SD?

Milan Žnidaršič je bil lani, kot je poročala STA, ovaden. Kot je poročala STA, je vodstvo Javnega podjetja Komunala Trbovlje ovadila vodstvo zaradi spornega poslovanja med letoma 2017 in 2020. Med ovadenimi je bil tudi Milan Žnidaršič, ki je v tistem obdobju vodil komunalo. Kot je takrat povedal, naj bi šlo za številne diskreditacije, ki so »prišle od tistih, ki zaradi različnih razlogov v ospredje niso postavljali razvoja Komunale.«

Kaj se je zgodilo z ovadbo, smo vprašali na policijo. Odgovore še čakamo.  

Zadnja razkritja

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

13. 5. 2024

stanovanja

S šerifovstvom nad sobodajalci vlada rešuje stanovanjski fiasko

»To je koncentracija moči županov,« so nad novim predlogom zakona, ki omejuje oddajanje preko Airbnb na 30 dni, zgroženi v Združenju sobodajalcev. Občine bodo lahko omejitev omejile ali v primeru krize s stanovanji celo zaostrile. Z novim omejevanjem pravic ljudi pa se po mnenju združenja Golobova vlada po kavbojsko loteva popravljanja svoje spodletele stanovanjske politike.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme