31. 5. 2024

Populizmi: Matjaž Nemec

sd_matjaznemec_20200609

Matjaž Nemec je nosilec liste SD na prihajajočih evropskih volitvah. / Socialni demokrati

Matjaž Nemec, evropski poslanec in podpredsednik Socialnih demokratov, je na soočenju nosilcev list v oddaji 24ur zvečer svaril pred vzponom skrajne desnice, kar samo po sebi ni populizem, vendar pa je prav pri tej temi izkoristil čas in nas spomnil na ksenofobne izjave državnega sekretarja Svobode, Damirja Črnčeca. Svoboda prav te dni promovira slogane proti sovražnemu govoru. Pa spomnimo, zakaj se zdi Nemcu pomembno, da vidimo pravi obraz Svobode.

Matjaž Nemec, soočenje kandidatov nosilcev list za evropske volitve v oddaji 24ur zvečer, 29. maja.

»Vsa politika SDS-a zadnjih let nakazuje, da to več ni zmerna desna stranka. To dokazujejo tudi glasovi njenih poslancev v Evropskem parlamentu, kjer jih dejansko potiska skrajno desno že leta. Tisto, kar je evidentno, je, da se je tudi retorika njihovega predsednika v zadnjih letih zelo zaostrila in velikokrat celo naslavlja z neprimernimi parolami, kot so pozivi k oboroževanju. Njihov 'track record', vse tisto, kar so do danes naredili, sega že nekaj let nazaj. Spomnite se Damirja Črnčeca in povezave z neonacisti. Spomnite se rumenih jopičev, ki so dejansko bili povezani neposredno s to stranko. Spomnite se Žana Mahniča in pričevanja pričevalcev na KNOVS-u (Komisiji za nadzor obveščevalnih služb), takrat ko je bil Žan Mahnič svetovalec za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade … Torej, čas je, da se zavedamo, da je vrag vzel šalo. Ne samo v Evropi, ampak tudi doma.«

S temi besedami je Matjaž Nemec odgovoril na vprašanje voditelja Uroša Slaka, ali je SDS prava izbira na volitvah v Evropski parlament. Slak je pri tem citiral Branka Grimsa, poslanca SDS in prav tako kandidata za evroposlanca, ki je izjavil, da je treba iti na evropske volitve in voliti »desno, desno in samo desno«, pri čemer je po Grimsovih besedah najbolj desna v politični ponudbi danes SDS.

Nemec je v svojem odgovoru pojasnil, zakaj SDS po njegovem mnenju ni več zmerna desna stranka – ali, kot jo je v repliki označila evroposlanka Romana Tomc, »desnosredinska« –, temveč je poskušal argumentirati nasprotno. Pri tem se je Nemec poslužil naštevanja spornih povezav stranke SDS, tudi z neonacisti in Damirjem Črnčecem, nekdanjim tesnim zaveznikom Janeza Janše. Črnčec, ki je v času vlade Marjana Šarca v njegovem kabinetu opravljal funkcijo sekretarja za nacionalno varnost, danes pa je državni sekretar na ministrstvu za obrambo – vodi ga prav Šarec –, je v preteklosti večkrat razburil s ksenofobnimi zapisi na družbenem omrežju Twitter, zdaj imenovanem X.  Med njimi najdemo tole: 

Zapis Damirja Črnčeca na družbenem omrežju X
Zajem za

Zapis Damirja Črnčeca na družbenem omrežju X
Zajem za

»Spokajte, deportacija je edino zdravilo!« Sporne izjave so na spletu še vedno dostopne.

Zapis Damirja Črnčeca na družbenem omrežju X
Zajem za

Zapis Damirja Črnčeca na družbenem omrežju X
Zajem za

Imenovanje Črnčeca za državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu je v koaliciji povzročilo burne odzive, vendar se je prah vseeno hitro polegel.

Opozarjanje na vzpon skrajno desnih strank in gibanj samo po sebi ni populizem. A ko Nemec pravi, da je vrag vzel šalo – ne samo v Evropi, ampak tudi doma –, populistično pozabi pomesti pred domačim pragom. Socialni demokrati so vladna stranka, Nemec pa eden izmed njenih podpredsednikov. Kljub negodovanju SD ni postavila ultimata, da se na ministrstvu za obrambo, ki sodi v kvoto resorjev Gibanja Svoboda, odrečejo državnemu sekretarju Damirju Črnčecu, ki ga je Nemec navedel kot argument, da SDS ni zmerna desna stranka.

Zadnja razkritja

5. 9. 2024

fd1fa205f0af268e6fdc-2

Fantje z rajskih otokov milijonski dolg obesili slamnatemu lastniku

Družba T7U, bolj znana kot Majbert Pharm nekdanjega velikega korona zaslužkarja Klemna Nicolettija, ima slabi dve leti po epidemiji izpraznjen račun. 3,5 milijona evrov, ki so jih v nekaj mesecih od države, bolnišnic in lekarn zaslužili s prodajo spornih kitajskih testov, so postrgali z računa. Za druščino fantov, ki se je med epidemijo javno bahala na eksotičnih destinacijah, so poleg suma zlorabe javnega denarja ostali tudi enormni dolgovi. Več kot milijon evrov znaša dolg do države, bank in zasebnih upnikov. Ti so kot razkriva sodišče v javno dostopnem sklepu, razkrili višino dolga in blokirali postopek izbrisa. Kolovodja združbe Klemen Nicoletti pa se je od poslov z medicinskimi pripomočki preusmeril v posel z nepremičninami.

Preberi več

3. 9. 2024

lunchbox-apple-near-books-alarm-clock

»Pripraviti obrok za dva evra, ki ga bo mladina pojedla, ne pa vrgla v smeti, je na meji razumnega.«

3,042 €. To je povprečna cena osnovnošolskega kosila od lani. Organizatorji šolske prehrane morajo za ta denar otrokom in mladostnikom zagotoviti polnovreden obrok, kar je, sploh v času prehranske draginje, poseben izziv. Še posebej odslej, ko mora šolska prehrana pretežno temeljiti na živilih rastlinskega izvora. Soje, čičerike, leče in boba v Sloveniji ne pridelamo dovolj ali pa sploh ne. Uvažamo jih iz tretjih držav, kjer so vprašljivi tako standardi pridelave kot varnost transporta. Bo kdo preverjal standarde kakovosti?

Preberi več

29. 8. 2024

tina gaber robert golob pl

Od prestiža za izbrance do sramotnih plač v domovih za starejše

Objavljamo osnovne dohodke tistih, ki skrbijo za starejše skoraj 356 dni v letu. Večina ne dobi niti minimalne plače in jim je razliko potrebno doplačevati. Ob tem ko predsednik vlade s svojo izbranko potuje in se predaja spominom na mladost, eni životarijo v bedi. Zato apeliramo na vlado, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala ukinitev doplačevanja do minimalne plače oziroma uzakonitev osnovne plače kot minimalne, da nemudoma poskrbi za finančno ureditev razmerij, saj je v Sloveniji zaradi pomanjkanja že skoraj 4000 zaposlenih v domovih praznih več kot 1000 postelj, čakalne dobe za dom pa so dolge tudi pet let in več. Mnogi starostniki so medtem sami doma brez vsakršne oskrbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme