7. 7. 2024

Prebivalci zaradi hrupa in prahu v vojni s podjetnikom

IMG_9001

Marumijev obrat za proizvodnjo lesnih peletov / Matej Krže

»Grozno je, tako podnevi kot ponoči.« Tako prebivalci kočevskega naselja Trate, zbrani v civilni iniciativi Borci za Trato, odgovorijo na vprašanje, če je slabega pol leta potem, ko smo jih nazadnje obiskali, njihov vsakdan postal kaj znosnejši. Mir naj bi jim še vedno kalil hrup, ki prihaja iz industrijske cone v neposredni bližini, natančneje iz obrata za proizvodnjo lesnih peletov v lasti podjetja Marumi.

V civilni iniciativi so prepričani, da hrup še vedno presega z zakonom določene mejne vrednosti, direktor Marumija Marko Kos pa še pred opravljenimi uradnimi meritvami zagotavlja, da so storili vse, da delujejo znotraj zakonskih okvirjev. Je v ozadju le želja določenih prebivalcev po odškodninah in tudi nagajanje podjetniku, ki zagotavlja delovna mesta?

»V takšnem življenjskem okolju je nemogoče živeti, hrup je že krepko načel tudi zdravje in izjemno poslabšal življenjske pogoje,« so nam razlagali prebivalci, ki so pokazali lastne meritve hrupa, ki je presegel tudi 80 decibelov (dBA), medtem ko je v slovenski zakonodaji mejna vrednost hrupa postavljena na 55 dBA podnevi in 45 dBA ponoči. O tem, da prebivalcem Trate trušč in lesni prah iz Marumijevega obrata, oddaljenega približno sto metrov od prvih hiš v naselju, kvarita vsakdanjik, smo poročali že februarjaNajglasneje je bilo na Trati med mletjem hlodovine. V Marumiju so ta del proizvodnega procesa peletov nato opustili, vendar to ni pomirilo članov civilne iniciative, ki jih ni prepričala niti postavitev protihrupnega zidu na robu obrata.

Da bi zmanjšali hrup in raznos lesnega prahu, so v Marumiju obrat pokrili s streho in ga obdali s protihrupnim zidom
Matej Krže

Inšpektorji odkrili nepravilnosti

Navedbe t. i. borcev za Trato, da je Marumijev obrat prehrupen, so se maja izkazale za točne. Da je Marumi presegel predpisane mejne vrednosti za III. stopnjo varstva pred hrupom, ki zajema tudi stanovanjska naselja, so potrdili pri Inšpektoratu za okolje in energijo, ki deluje pod okriljem Ministrstva za okolje podnebje in energijo. Inšpektorat je podjetju naložil izvedbo ukrepov za omilitev hrupa, za kar imajo v Marumiju čas do konca tega meseca. Direktor Marko Kos je priznal, da so presegli mejne vrednosti, a zagotovil, da so impulzni hrup, ki je bil po njegovih besedah razlog za ukrepanje inšpektorata, že odpravili.

Video: Matej Krže

Inšpektorat je podjetju naložil še izvedbo meritev emisij snovi v zrak in izdelavo strokovne ocene vplivov na kakovost zraka.

Odškodninska tožba zaradi hrupa in prahu

Tudi to, kakšen zrak dihajo, skrbi prebivalce Trate. Veter v naselje namreč raznaša prašne delce, zaradi katerih imajo težave z dihali, trdijo v civilni iniciativi Borci za Trato. Izpostavljenost lesnemu prahu lahko povzroči bolezni dihal, draženje oči, kožne bolezni, pa tudi raka. Lesni prah je uvrščen v skupino 1 rakotvornih snovi po merilih Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), kar pomeni, da se šteje za nedvomnega povzročitelja raka pri ljudeh. Dolgotrajna izpostavljenost lesnemu prahu, kot so jo deležni denimo delavci v lesni industriji, tako lahko botruje nastanku raka nosne votline in obnosnih votlin.

V civilni iniciativi tudi zato od podjetja Marumi terjajo odškodnino. Po sodni poti 28 prebivalcev Trate zahteva 63 tisoč evrov. Mediacijo so zavrnili, direktor Marko Kos pa dejal, da se mora o nadaljnjih korakih še premisliti in počakati na rezultate meritev.

Zeleni pas med naseljem in obratom pogoltnil požar

Kos poudarja, da odnos civilne iniciative Borci za Trato do njega ni bil korekten, saj da je bil vedno pripravljen na pogovore. »Način sodelovanja civilne iniciative Borci za Trato je samo prek tožb,« je jasen Kos, ki dodaja, da na Trati deluje še ena civilna iniciativa, ki je ob vzpostavitvi proizvodnje prav tako stopila v stik z njim. Da so v Marumiju upoštevali njihove pobude in pripombe, kar so nam v omenjeni civilni iniciativi tudi potrdili.Medtem člani »borcev za Trato« Kosu očitajo prazne obljube, razočarani pa so tudi nad občino Kočevje. Kot pravijo, župan Vladimir Prebilič, ki po izvolitvi za evropskega poslanca kmalu odhaja v Bruselj, nima posluha za njihove tegobe. V civilni iniciativi zahtevajo pogozditev območja med industrijsko cono in naseljem.

Na kočevski občini so se zavezali, da bodo pas med naseljem in industrijsko cono dodatno pogozdili
Matej Krže

Zeleni pas bi zmanjšal hrup, obenem pa služil kot bariera prašnim delcem. Občina je na območju, ki je v njeni lasti, spomladi zasadila sadike, a jih je bila večina uničena v dveh požarih. Vendar tudi te, sedaj že zgorele sadike, niso prepričale civilne iniciative, rekoč, da bi drevesa potrebovala preveč časa, preden bi zrasla do primerne višine. »Iz nas se delajo norca,« je ogorčena Karmen Arko, predstavnica iniciative Borci za Trato. Kočevski podžupan Andrej Mladenović pa kritike zavrača in zagotavlja, da bodo izvedli še eno pogozditev, tokrat s 3-4 metre visokimi drevesi, ki bodo tako hitreje zarasla območje med industrijskimi obrati in hišami.

Iniciativa in direktor vsak na svojem bregu

Ali podjetje Marumi deluje v okviru zakonskih zahtev, bo tako predvidoma jasno do konca meseca. Če bodo meritve, kot je optimističen direktor Marko Kos, potrdile, da so izvedeni ukrepi delovali, civilni iniciativi Borci za Trato ne bo ostalo prav dosti drugih možnosti kot iskanje rešitev v dialogu s podjetjem, ki ga zdaj zavračajo.

Odkar je Marumi zagnal proizvodnjo, se na Trati ne da več normalno bivati, so nam februarja razlagali tamkajšnji prebivalci
Matej Krže

Če pa spor med Marumijem in »borci za Trato« ne bo rešen po kompromisni poti, bo svoj epilog glede odškodnin na koncu bržkone dobil šele na sodišču. Je pa ob vsem tem zanimivo, da je obstajala še ena civilna iniciativa, ki je bila pripravljena na pogovore in ni ničesar pogojevala. Zato se marsikdo sprašuje, če je morda posredi sla po denarju, ki bi posameznikom prinesla svojevrstno zadoščenje, ali gre res za nepremostljivo motnjo hrupa, ki je ljudi privedla na rob obupa? V drugi iniciativi, ki se s podjetjem dogovarja vzporedno, so nam povedali, da se za tožbo ne bodo odločili, saj da se skupaj trudijo iskati rešitev in dobrobit za vse udeležence. Hrup je resda eden glavnih dejavnikov tveganja za zdravje, a preden bodo kakor koli ukrepali, bodo počakali na zakonsko določene roke, do katerih mora podjetje poskrbeti za zmanjšanje hrupa in preprečiti raznos žagovine po naselju. Direktor Marumija, ki zaposluje deset domačinov, je z dosedanjimi protihrupnimi ukrepi že pokazal pripravljenost za izboljšanje kakovosti bivanja na območju negativnih vplivov obrtne cone, so nam še pojasnili.

Zadnja razkritja

5. 9. 2024

fd1fa205f0af268e6fdc-2

Fantje z rajskih otokov milijonski dolg obesili slamnatemu lastniku

Družba T7U, bolj znana kot Majbert Pharm nekdanjega velikega korona zaslužkarja Klemna Nicolettija, ima slabi dve leti po epidemiji izpraznjen račun. 3,5 milijona evrov, ki so jih v nekaj mesecih od države, bolnišnic in lekarn zaslužili s prodajo spornih kitajskih testov, so postrgali z računa. Za druščino fantov, ki se je med epidemijo javno bahala na eksotičnih destinacijah, so poleg suma zlorabe javnega denarja ostali tudi enormni dolgovi. Več kot milijon evrov znaša dolg do države, bank in zasebnih upnikov. Ti so kot razkriva sodišče v javno dostopnem sklepu, razkrili višino dolga in blokirali postopek izbrisa. Kolovodja združbe Klemen Nicoletti pa se je od poslov z medicinskimi pripomočki preusmeril v posel z nepremičninami.

Preberi več

3. 9. 2024

lunchbox-apple-near-books-alarm-clock

»Pripraviti obrok za dva evra, ki ga bo mladina pojedla, ne pa vrgla v smeti, je na meji razumnega.«

3,042 €. To je povprečna cena osnovnošolskega kosila od lani. Organizatorji šolske prehrane morajo za ta denar otrokom in mladostnikom zagotoviti polnovreden obrok, kar je, sploh v času prehranske draginje, poseben izziv. Še posebej odslej, ko mora šolska prehrana pretežno temeljiti na živilih rastlinskega izvora. Soje, čičerike, leče in boba v Sloveniji ne pridelamo dovolj ali pa sploh ne. Uvažamo jih iz tretjih držav, kjer so vprašljivi tako standardi pridelave kot varnost transporta. Bo kdo preverjal standarde kakovosti?

Preberi več

29. 8. 2024

tina gaber robert golob pl

Od prestiža za izbrance do sramotnih plač v domovih za starejše

Objavljamo osnovne dohodke tistih, ki skrbijo za starejše skoraj 356 dni v letu. Večina ne dobi niti minimalne plače in jim je razliko potrebno doplačevati. Ob tem ko predsednik vlade s svojo izbranko potuje in se predaja spominom na mladost, eni životarijo v bedi. Zato apeliramo na vlado, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala ukinitev doplačevanja do minimalne plače oziroma uzakonitev osnovne plače kot minimalne, da nemudoma poskrbi za finančno ureditev razmerij, saj je v Sloveniji zaradi pomanjkanja že skoraj 4000 zaposlenih v domovih praznih več kot 1000 postelj, čakalne dobe za dom pa so dolge tudi pet let in več. Mnogi starostniki so medtem sami doma brez vsakršne oskrbe.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme