21. 2. 2024

Zdravnica iz Preddvora zanika obtožbe

dso_preddvor

Dom starejših občanov Preddvor / Občina Preddvor

Naš članek Mama v domu trpela lakoto in zanemarjanje je sprožil številna pričevanja svojcev, ki trdijo, da imajo z domom za starejše občane v Preddvoru slabe izkušnje. Za naš medij je o svoji izkušnji spregovoril eden od svojcev Boris Potočnik, ki je slabo zdravstveno stanje okrivil tudi domsko zdravnico. Zdravnica se je na njegove besede odzvala.

25. januarja 2024 smo objavili zgodbo Borisa Potočnika, ki trdi, da so z njegovo mamo v domu Preddvor ravnali malomarno, da ni dobila ustrezne negovalne in zdravstvene oskrbe. Da je umrla zaradi opustitve nege in zdravljenja. Potočnik trdi, da je mama kar naenkrat preveč spala, sumi, da so ji v domu dajali pomirjevala, da je niso obračali, razmigavali in je zato dobila preležanine. Izgubili so ji tudi zobno protezo, zato so jo hranili s tekočo prehrano. Zgodba Borisa Potočnika je sprožila niz pisem in telefonskih klicev, ki smo jih v naše uredništvo prejeli tudi od zdajšnjih varovancev in njihovih svojcev. Vse povezuje enako sporočilo, da so nezadovoljni z nego in zdravljenjem v domu.

Boris Potočnik z mamo, ko je prišla v dom za starejše občane Preddvor.
preiskovalno.si
Prva zgodba

»Modus operandi: starostnika onesposobiti in shirati!«

»Prebrala sem vaš članek Mama v domu trpela lakoto in zanemarjanje. Skoraj identično se je dogajalo tudi nam, z našim očetom. Modus operandi: starostnika onesposobiti in shirati! Za očeta J. P. (letnik 1933, problem demenca in inkontinenca) smo v aprilu 2023 dobili začasno namestitev v Gorenji vasi, in sicer za tri mesece. Po treh mesecih ga je bilo potrebno izseliti in smo bili veseli, da smo našli sicer spet samo začasno namestitev v Preddvoru. 4. julija 2023 je v prostore doma vstopil sam, s pomočjo hojice. Že 10. julija so mu zaradi koleričnega izpada (želel si je domov) dali pomirjevala in nam javili, naj ne hodimo na obisk, da se mora najprej pomiriti. Ko smo 16. julija prišli na obisk, je bil v zelo slabem stanju, sredi dneva v postelji, negovalka pa z izgovorom, da ne želi vstati. In tako so ga pustili ležati celih 10 dni, ker da ima prenizek pritisk in bi lahko padel. Tako je odločila glavna sestra P. V. Oče je bil ob naših obiskih zelo depresiven, večinoma je jokal, bil je močno shujšan, govoril skoraj ni več. 18. julija so mu vzeli kri in 21. julija smo dobili rezultate, da je vse ok. Zato sem klicala glavno sestro, naj ga spravijo na noge, in dobila odgovor, da sam noče in hoče samo spati. Takrat smo začeli hoditi na obiske vsak drugi dan in vsakič je bilo potrebno prositi, da so ga dali v voziček, da smo ga lahko peljali v park. Na vprašanje, če ga tudi oni peljejo ven, sem od negovalke dobila odgovor, da je sama in ne more pustiti oddelka brez nadzora. 1. avgusta so nam javili, da je zbolel: kovid + gripa + pljučnica, odpeljali so ga na Golnik in že popoldan vrnili z antibiotikom. Seveda potem nekaj časa nismo bili na obisku. 18. avgusta je praznoval 90. rojstni dan in z veseljem pojedel tortico, tako da je v eni roki držal krožnik, v drugi pa z vilico jedel torto. Seveda smo prej spet prosili, da so ga namestili v voziček, da smo ga odpeljali v park.Ob naslednjem obisku pa ga je mama spet našla v postelji, oblečenega v pižamo-kombinezon, ker naj bi mu hoteli preprečiti, da bi si odstranil plenico. Ker je bila mama zaradi očetovega stanja zelo razburjena, sem klicala negovalko in vprašala, kaj se dogaja. Nad slišanim sem bila šokirana: da je že od bolezni naprej na pasirani hrani in verjetno zato veliko odvaja blato in zato ga imajo v kombinezonu, ki ga ne more sleči. Da tudi ne je več sam in ga dohranjujejo, da ne zmore več prijeti pribora, da ima težave s požiranjem hrane. Zato sva se z mamo odpravili na obisk v času kosila, seveda je bil v postelji in sem spet urgirala, naj ga dajo na voziček in pripeljejo v jedilnico. Na krožniku je dobil skoraj tekoči pire in nekaj, kar naj bi bilo tekoči zrezek. Jedel je sam z žlico, ko je mimo prišla sestra P. V. Na opozorilo, naj pogleda, da oče vendarle je sam, je odvrnila, da verjetno zato, ker sva zraven midve z mamo.

Naj omenim, da je bila poleg nas edina v jedilnici še gospa s paralizirano roko, ki je preživela kap. Ko sem opazila, da je pojedla samo juho in gledala v krožnik z zrezkom, sem jo vprašala, če rabi pomoč in ji potem tudi razrezala zrezek, ki ga je potem z zdravo roko z veseljem pojedla. To sem naslednji dan tudi omenila sestri P. V. in dobila odgovor, naj se ne ukvarjam še z drugimi stanovalci doma. Naslednji dan sem torej klicala sestro P. V. in zahtevala, da se očeta za vse obroke pelje v jedilnico, da se mu da normalno hrano z razrezanim mesom. Bila sem vztrajna in se nisem dala zmesti z raznimi izgovori. Očetovo stanje se je potem popravilo, res pa smo pogosto hodili na obiske in »utrujali« osebju s svojimi zahtevami. Kot mi je povedala sestra P. V., so zato zapisovali vsako malenkost.

Zelo veseli smo bili, ko so mi iz Gorenje vasi sporočili, da ga 18. septembra lahko pripeljemo nazaj. Do avta smo ga peljali z vozičkom, negovalka ga je s težavo namestila na sedež. Tudi v Gorenji vasi je bil potem dolgo samo na vozičku. Za očeta smo v novembru 2023 končno našli stalno namestitev v Komendi: še vedno je sam, sposoben je tudi nekaj korakov.

Ko sem prebrala članek, ki ste ga objavili na preiskovalno.si, mi je bilo še bolj jasno, da je oče verjetno še vedno med nami samo zahvaljujoč naši vztrajnosti in seveda pravočasni premestitvi iz Preddvora.«

Druga zgodba

»Mamo so skopali le enkrat na mesec«

»V želji, da se v DSO Preddvor izboljšajo razmere za oskrbovance, ki preživijo večino časa v posteljah, vam bom predstavila, kako v praksi deluje oz. ne deluje osnovna nega in oskrba. Poleti lani sem po odstranitvi obloge na hrbtu matere opazila večjo porozno rdečino. Obloge so bile sprva manjše, nato pa vedno večje. Mati je ležala v vroči sobi, kjer je bilo do 28 stopinj, na hrbtu vsa prepotena, večkrat je bila v z urinom prepojeni spalni srajci. Skopali so jo na mesec dni (po sestanku z vodstvom, kjer je bilo dogovorjeno tedensko kopanje, je bila skopana na tri tedne, tik pred medijsko objavo v mesecu avgustu in prijavo pristojnemu organu pa na teden dni). Sama sem ji  negovala hrbet z mazili in obračanjem, umivanjem. Iskala nasvete zunaj doma. Mama ima trajni recept za negovalno kremo. Iz prve slike njenega hrbta, 2. marca 2022, je razvidno, da ustrezne nege ni bila deležna. Osebje sem ves čas opozarjala na njen hrbet. Zaradi poslabšanja njenega zdravstvenega stanja je bila odpeljana v SB Jesenice. Od tam me je zvečer poklical dr. Breznik. Med drugim mi je rekel, da mati potrebuje dostojanstvo in ustrezno nego, da je v slabem stanju. Navedel je hrbet, peto, nogo in dodal, da jo bo poslal domov. Mislil je, da živi pri meni in me tako opozoril, da naj bolje skrbim zanjo. Povedala sem mu, da že dlje časa biva v DSO Preddvor. Da ji vse to, kar je povedal, skušam zagotoviti, vendar mi to v domu ni uspelo in da me je groza, da se bo v tako slabem stanju tja vrnila. Prosila sem ga, da naj napiše navodila za nego, obračanje, ker se to ni dosledno izvajalo. Odgovoril mi je, da to v domu poznajo in bo govoril z zdravnico, ki je pristojna za paliativno oskrbo pacientov. Naslednji dan sem govorila z zdravnico, ki sicer na razgovore v DSO ne hodi in je izjemoma tisti dan prišla v Preddvor. Domska zdravnica je po njenih navodilih v karton matere napisala ustrezna navodila. Obe zdravnici sem prosila, da to glede oskrbe preneseta tudi na vodjo nege, da bo mama zagotovo dobila ustrezno izvajanje oskrbe in nege. Dodatno je potrebovala pomoč pri pitju, hranjenju, jemanju zdravil. Ko je vodja, prišla ji je bilo povedano o stanju matere in ustreznem ravnanju.

Naslednjega dne sem okoli 10.30 prišla k materi in ugotovila, da jutranjih zdravil, ki jih je predpisal dr. Breznik in med katerimi je antibiotik, mama ni prejela. Obvestila sem medicinsko sestro. Še večji šok pa sem doživela, ko je negovalka materi prinesla kosilo in ji rekla, da se bosta posedli (na rob postelje). Mati je bila tako slaba, da bi se po moji oceni zvrnila na tla. Negovalki sem povedala, da se je materi zdravstveno stanje zelo poslabšalo in da ni zmožna sedeti. Vprašala sem jo, če je prejela oz. prebrala kakšna navodila glede mame in njene oskrbe. O tem ni vedela ničesar.

V naslednjih dnevih sem prihajala k materi dvakrat na dan. Poskrbela, da je pila, ji dala dopoldansko in popoldansko malico, prve dni pomagala pri hranjenju, ji blažila bolečine hrbta in noge, jo mazala s kremo. Tokrat sem jo prvič slišala vpiti od bolečin. Imela je neznosne bolečine v predelu preležanin hrbta in pete. Zlasti, če se je dotikala ležišča. 

Po navodilih dr. Lapuhove sem vsako izmeno negovalk prosila, da naj bo noga podložena tako, da se peta ne dotika vzmetnice. Prosila sem, če jo lahko vsaj zvečer obrnejo, prosila sem za pomoč pri posedanju v postelji pri obrokih. Mati je povedala, da je črnina na peti nastala, ko so jo potegnili v postelji in je zakrvavela. Tu bi izpostavila razmislek glede ustreznega ravnanja pri negi v primeru sprememb na telesu. Morda tudi izobraževanja negovalk. Pri mami sem ugotovila tudi, da ne prejema ustreznih obrokov, ki ji pripadajo kot sladkorni bolnici.«

Sin oskrbovanke: »Opustili so zdravljenje in z mamo ravnali malomarno«

Boris Potočnik, ki je prvi spregovoril za naš medij glede stanja v domu Preddvor, do danes ni dobil pojasnil, zakaj so z mamo ravnali malomarno, zakaj je prišlo do opustitve nege in zdravljenja. Kot je povedal v izjavi, je razočaran nad domsko zdravnico Tanjo Petkovič, zato napoveduje kazensko ovadbo »zaradi opustitve zdravljenja in malomarnosti«. Zdravnica, nadaljuje, jima z bratom ni dajala informacij o mami, pravi, da je gospa brez empatije, ki se je »znašala nad mamo, ko je od nje zahtevala, da me kot sina prepozna, čeprav je bila povsem nemočna in onemogla in ni bila v stanju izustiti besede. Nobena medicinska doktrina ne navaja, da je treba preverjati istovetnost sina pri dementni osebi.«V naši zgodbi smo objavili tudi odziv direktorice, občine, ki je podelila koncesijo zdravnici, danes pa objavljamo še odziv zdravnice, ki se je na nas obrnila preko svoje odvetnice. V primeru Potočnikove mame je zapisala, »da se zdravnica Tanja Petkovič nad svojimi pacienti nikoli ne znaša, tako se ni znašala niti nad mamo gospoda Potočnika. Zdravnica je svojce obravnavane gospe večkrat povabila na pogovor, kjer so se pogovorili o zdravstvenem stanju gospe in o njeni nadaljnji zdravstveni oskrbi. Da zdravnik bolnika vpraša, ali pozna prisotne svojce, je skladno z zahtevami Zakona o pacientovih pravicah in v številnih okoliščinah je to nujno zaradi preprečevanja možnih zlorab, do katerih pride ob nesoglasjih med družinskimi člani. Ob zadnjem srečanju zdravnice s svojcema pa je bila zdravnica deležna vpitja in groženj, zaradi česar je zaključila pogovor in ker se je ogrožanje nadaljevalo, je bila zdravnica primorana njegovo ravnanje naznaniti policiji,« je zapisala odvetnica zdravnice. Zdravnica je še zapisala, da ves čas osvešča in opozarja na ustrezno oskrbo, zagotovitev tekočine, razgibavanje. Vse skupaj pa da sodi v področje nege in ni v prisotnosti domskega zdravnika.« 

Zdravnica meni, da ni res, kar trdita brata Potočnik.
preiskovalno.si
Potočnik nam je dejal, da so navedbe zdravnice neresnične, da v nobeni medicinski stroki ni dopustna zahteva po identifikaciji od človeka, ki ni priseben, zato se mu je zdelo dejanje zdravnice, ki je to zahtevala od njegove neodzivne matere, nedopustno. Vsi so vedeli, da sta z bratom skrbnika mame in nihče tudi na Golniku ni zahteval neke identifikacije, kar je izvajala Petkovičeva. Potočnik je še vedno v kontaktu z nekaterimi varovanci doma in njihovimi svojci, dodal je tudi, da mu je kar direktorica doma sama povedala, da so nezadovoljni z zdravnico, njeno izjavo je tudi posnel. Tudi nekateri svojci doma za starejše občane, ki so z nami govorili, potrjujejo nezadovoljstvo z domsko zdravnico, njihove zgodbe bomo še objavili.

Dom v Preddvoru pod drobnogledom inšpektorjev

Lidija Kos, direktorica DSO Preddvor
Občina Preddvor
Na dom starejših občanov Preddvor smo se obrnili in jih prosili za komentarje k zgodbam, direktorica doma Lidija Kos se je na vsako zgodbo odzvala z razumevanjem, svojce je povabila na razgovor, zagotovila je, da je njihova dolžnost, da je za stanovalce ustrezno poskrbljeno. Na vprašanje, kaj so oz. bodo v domu izboljšali zaradi teh zgodb, pa je napisala: »V letošnjem letu smo v domu še okrepili aktivnosti, ki prispevajo h krepitvi varnosti, dobrobiti stanovalcev in zadovoljstvu svojcev ter krepitvi kompetenc zaposlenih, ki so jih spodbudili k okrepljeni komunikaciji s svojci, več pogovori, sestanki. Več je pogovorov s stanovalci, več je individualnih in skupnih sestankov glede želja, pričakovanj, morebitnih težav. Več je sestankov s sodelavci glede izvajanja storitev, komunikacije s stanovalci in svojci.« Kot je še navedla, »so začeli s sestanki zdravstvene nege in oskrbe, z jutranjimi raporti s sprotnimi povratnimi informacijami glede zdravstvenega stanja, morebitnih odstopanj, drugačnih potreb, prilagoditev, prav tako so se dogovorili glede dodatnih izobraževanj na področju zdravstvene nege in oskrbe ter izobraževanj za krepitev odnosov in komunikacije s svojci.«

Po naših informacijah v domu sicer še poteka inšpekcijski nadzor.

Popoldne smo prejeli  tudi zahtevo za popravek domske zdravnice Tanje Petkovič.  Nanaša se na  besede in obtožbe, ki jih je na njen račun izrekel Boris Potočnik v našem članku 25.1. 2024.

Tanja Petkovič domska zdravnica v domu starejših občanov Horjul in Preddvor
Mateja J. Potočnik

Objavljamo ga v celoti. 

"Zdravnica Tanja Petkovič, dr. med., spec. družinske medicine, se nad svojimi pacienti nikoli ne znaša. Tako se tudi ni znašala nad mamo g. Borisa Potočnika. Zdravnica je svojce v članku obravnavane gospe kot domska zdravnica v Domu starejših občanov Preddvor večkrat povabila na pogovor, kjer so se tudi pogovorili o zdravstvenem stanju gospe in njeni nadaljnji zdravstveni oskrbi in tako ni res, da zdravnica g. Borisu Potočniku in njegovemu bratu ni želela dati informacij o zdravstvenem stanju njune mame.

Ob zadnjem srečanju zdravnice s svojcema v članku obravnavane gospe ob njeni postelji je bila zdravnica deležna vpitja in groženj s strani enega izmed sinov gospe, zaradi česar je zdravnica zaključila pogovor in ker se je ogrožanje nadaljevalo, je bila zdravica primorana njegovo ravnanje naznaniti policiji. Tako ne drži, kot to napačno izhaja iz članka, da se je zdravnica po incidentu z dvignjenim glasom naredila žrtev in poklicala policijo, pod pretvezo, da je Potočnik agresiven.

Prav tako ni res, da bi naj bila  zdravnica »problematična«. Zdravnica ni seznanjena s kakšnimi drugimi pritožbami čez njeno obravnavo kot domske zdravnice v Domu starejših občanov Preddvor niti v zvezi z njenim delom v domu ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti. Zdravnica z večletnimi izkušnjami delo opravlja strokovno in spoštuje svoje paciente.

V članku obravnavano gospo je zdravnica redno pregledovala. V obdobju od januarja do vključno avgusta 2023 jo je zdravnica pregledala več kot 20-krat in tako ne drži, da se je s strani zdravnice v domu zgodilo hudo zanemarjenje navedene gospe – mame g. Potočnika."

Zdravnica meni, da ni res, kar pravita brata Potočnik
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme