19. 2. 2024

Preiskovalno.si - medij z odgovornostjo

ASKUPNA

Barbara Pance in Nataša Markovič / preiskovalno.si

Po štirih mesecih delovanja, ko je portal preiskovalno.si z odmevnimi zgodbami in sistemskimi premiki zatresel medijsko in družbeno-politično krajino, vam predstavljamo ekipo.

»Vredno čudenja je le dvoje: zvezdno nebo nad mano in moralni zakon v meni.« To je filozofska misel, ki jo je pred stoletji zapisal eden največjih mislecev razsvetljenstva, Immanuel Kant. Delovanje ne samo v skladu z dolžnostjo, ampak tudi iz dolžnosti do sočloveka ni samo maksima filozofovega življenja, temveč eden temeljnih postulatov in moralni imperativ medija preiskovalno.si. 

Ta se je v minulih štirih mesecih, ko je zaoral v medijsko krajino, iz malčka prelevil v medij s težo in odgovornostjo. Kot čuvaj javnega interesa, meniva, da je svojo prvenstveno vlogo pomagati šibkejšim v odnosu do nosilcev javnih funkcij, začel rušiti ustaljene vzorce delovanja vodij javnih institucij, ki so svojo vlogo namesto ljudem podredili osebnemu povzpetništvu.

Z zgodbo o Kočevcu Andreju, ki je postal glas neslišanih, zapostavljenih in na socialni rob potisnjenih državljanov, sva vsaj za kanček premaknili sistemsko kolesje, da so se odgovorni sploh ovedli, da v naši sredini v obdobju tehnološkega napredka, umetne inteligence in neslutenega razvoja še životarijo posamezniki, ki so leta pomagali soustvarjati družbeni napredek in kopičiti ekonomski kapital države. Srhljiv primer umiranja na obroke je odprl Pandorino skrinjico žalostnih zgodb, a v Kočevju so se jih prav zaradi našega medija lotili z vso skrbnostjo in čutom za sočloveka. To so rešena življenja!

Pozabljena generacija je še ena od tematik, ki sva se ji posvetili z odločnostjo, da kljub vsesplošni anarhiji in umanjkanju sočutja na področju gerontoloških vprašanj, poskrbiva za dostojno življenje šibkejših starejših, nemočnih, ki za državo pomenijo »odslužene« posameznike, čeprav so ustvarili podstat sodobne družbe in zacementirali temelje države za našo in prihodnost naših otrok. Posebej občutljivi za nasilje, kamor spada tudi odsotnost empatije in pozornosti do generacije iz tretjega življenjskega obdobja, terjava odgovore, spremembe in pristojne opozarjava na zatečene anomalije sistema. Zaradi odstiranja bolečih zgodb oskrbovancev so v domovih in CSD po Sloveniji že prisotne inšpekcijske službe.

Pred medijsko ostjo niso varni niti nosilci političnih funkcij, ki so v udobnem zaledju svojih pisarn izgubili stik s stvarnostjo, z ljudmi, našim denarjem v proračunu, pozabili so, da so jim prav državljani zaupali in omogočili vstop v parlamentarno ali vladno palačo. Politične mahinacije in igranje monopolija z javnim denarjem postavljava v vrh najinega raziskovanja. Vseskozi pa naju vodi imperativ, da sva pri delu pravični, pošteni, objektivni in kredibilni ter da zgodbam postaviva piko. Jih zaključiva ali z medijskim pritiskom povzročava premike k spremembam. To je zaveza in cilj, ki sva si ga zadali na začetku skupne poti. Ni svobode brez odgovornosti in ni svobode brez dolžnosti do sočloveka.

Ob tem lahko izpostaviva kolege prekmurskega Vestnika, ki so že 75 let informativni, edukativni, kulturni in jezikovni motor v regiji, prinašalci družbenih sprememb. S prodorno ekipo so uspeli kljubovati sodobnim izzivom, ki tiskanim medijem niso naklonjeni, iščejo nove poti do bralcev, se prilagajajo njihovim potrebam. Prav te dni slavijo medijski jubilej in glede na zagnanost ekipe, zagotovo ni zadnji. Na drugi strani pa je preiskovalno.si na začetku svoje poti. Poti utiranja med vas, spoštovani bralke, bralci, gledalke in gledalci, z željo, da postaneva vaš medij - v prvi vrsti zaradi zaupanja, da bova izpolnjevali zadano nalogo kritičnega opazovalca in čuvaja vseobče družbene pravičnosti in javnega interesa. Verz iz hebrejskega Talmuda, ki je vodilo pri imenovanju pravičnikov, pravi, da kdor reši eno življenje, reši ves svet. Slednje je izziv tudi za medije, da nekaj odrešilnega storimo za posameznika, če že ne moremo rešiti vseh ljudi tega sveta. 

Kdo je preiskovalno.si?

Poleg dolgoletnih novinark Nataše Markovič in Barbare Pance, ki sva pred štirimi meseci pogumno stopili na pot samostojnega in neodvisnega portala preiskovalno.si, medij soustvarjajo še prodorni mladi raziskovalec s pretanjenim odnosom do jezika Žiga Fabjan, snemalec Matej Krže, ki ni samo nemi poustvarjalec slike, ampak tudi vsebinsko pozoren in čuječ del ekipe, pa montažer Jure Mis, ki filigransko poskrbi za zadnji korak v procesu ustvarjanja avdiovizualnega dela.

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme