6. 3. 2024

Švarc Pipanova še ne more biti mirna

1709714037-dsc3888-01-1709714006595

Dominika Švarc Pipan / Sašo Radej

Čeprav ni med osumljenimi, pa preiskava zoper nekdanjo pravosodno ministrico še ni končana, policisti bodo šele na podlagi zaseženih dokazov potrdili ali ovrgli njeno morebitno vpletenost v aferi Litijska. Da je kot nosilke resorja in glavne podpisnice pogodbe ni v preiskavi, je vsekakor nenavadno.

»Sumi zunanjega vmešavanja v posel (glavnega tajnika SD Klemna Žiberta) so se mi porodili

Ne verjamem, da delujem proti stranki SD. Nasprotno, verjamem, da se borim proti posameznikom, žal tudi v vrstah SD, ki s svojimi ravnanji v resnici so tisti, ki škodijo tako stranki. Predvsem pa državi.«

Klemen Žibert
Sašo Radej
To so besede ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je krivdo za afero Litijska pripisala takratnemu generalnemu sekretarju stranke SD Klemnu Žibertu in ga izpostavila kot najbolj odgovornega za nakup nepremičnine, čeprav je prav ona podpisala pogodbo o nakupu sodne stavbe, sama sestavila kabinet po svojih željah in potrebah ter izbrala vse akterje, ki so sodelovali pri poslu.

Pipanova trdi, da si jih ni sama izbirala in da je vse dokumentirano, kdo je koga pripeljal in kdo koga sugeriral. Vendar pa se je na koncu kot ministrica morala z vsemi strinjati?!

Njene obtožbe zoper generalnega tajnika, ki so dobile podlago v prej pripravljenih medijskih napadih nanj, pa so najbolj ustrezale Golobovi Svobodi, saj so nakazovale, da v ozadju nakupa Litijske stoji organizirana združba, ki da jo vodi generalni sekretar stranke SD. V ta namen so bili v javnost lansirani podatki o nakupu stanovanja njegovih staršev  v palači Schellenburg, ki  nimajo povezave z Litijsko,  namigovali pa so  na korupcijo in vprašljive prihodke njega in njegove družine, čeprav so bile za to stanovanje zastavljene tri nepremičnine, a tega ni objavil nihče. 

Vrh stranke poslala na smetišče zgodovine

Trend priljubljenosti stranke SD, ki je bila po dveh letih v koaliciji takrat še brez ene same resne politične afere, se je v hipu obrnil in zgrmel navzdol, afera Litijska  pa je povzročila verjetno dolgotrajnejši proces strankinega propada, če ne bodo na aprilskem kongresu naredili malega čudeža. Zaradi usmerjanja prsta Švarc Pipanove v Žiberta je prišlo tudi do razkola v stranki in ji celo odrezalo vrh. Vodilni funkcionarji stranke so tako rekoč pristali na smetišču zgodovine in k temu je tudi pripomogla prav Švarc Pipanova. Njene obtožbe danes ko beremo odredbo nimajo resnih in oprijemljivih temeljev. Če izhajamo  samo iz policijske sodne odredbe  s predpostavko, da seveda verjamemo in zaupamo dognanjem in izsledkom uradnega organa potem je čudno, da Klemna Žiberta in njegove vloge dokument nikjer ne opisuje. Ni ga omenjenega v nobeni povezavi, ne med osumljenimi, ne med preiskovanimi. Viri na policiji so nam povedali, da seveda  ni izključeno, da policija po pregledu zasežene dokumentacije in elektronskih naprav ne bo razširila preiskave na več vpletenih v posel, med njimi tudi na Klemna Žiberta, ampak v zdajšnji odredbi, gosto spisani na 74 straneh, ga ne najdemo v nobeni povezavi z vpletenimi oziroma osumljenimi. Njegovo vpletenost bodo šele morali dokazati z elektronskimi sporočili ali domnevnimi  tokovi denarja.  S preiskovalnimi dejanji želi policija dokazati, da so bili v posel nakupa sodne stavbe vpleteni ključni posamezniki iz vrha ministrstva ter prodajalec, glavne podpisnice posla ministrice pa zaenkrat ni?!

Vpletenost ministrice in državnega sekretarja še ni izključena

Ob podrobnem prebiranju vsebine odredbe pa je zaznati, da policija še ni rekla niti zadnje pri vlogi nekdanje pravosodne ministrice in njene desne roke dr. Igorja Šoltesa.

V odredbi na strani 64 piše takole: »Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švare Pipan in državni sekretar Igor Šoltesnimata statusa osumljenca, pa je ne glede na navedeno potrebno preiskati stanovanjske prostore ter poslovne in druge prostore, ki jih oziroma sta jih uporabljala na MP ter s tem povezano pregledati in zaseči listinsko dokumentacijo, elektronske naprave in elektronske podatke, saj obstaja velika verjetnost, da se bo tudi v teh prostorih našlo dokumentacijo, ki se nanaša na predmetni nakupno - prodajni postopek in je potrebna za nadaljnji predkazenski postopek, prav tako pa se bo s tovrstno dokumentacijo oz. elektronskimi podatki potrdilo/ovrglo morebitno njuno odgovornost pri preiskovanem kaznivem dejanju oz. dodatno razjasnilo njuni vlogi, kot tudi vloge drugih oseb, ki so sodelovale v nakupno- prodajnem postopku poslovne stavbe na Litijski 51 v Ljubljani.«

Ministrica je bila tista, ki je na koncu podpisala pogodbo o nakupu stavbe na Litijski in se s tem z vsebino tudi strinjala.

Mešetarjenje s kvadratnimi metri

Ker smo na portalu podrobno sledili zgodbi o nakupu sodne stavbe in na podlagi pridobljenih uradnih dokumentov tudi potrdili, da odgovorni od samega začetka afere manipulirajo s kvadraturo stavbe, kot se je nazadnje pokazalo celo, da ta presega zahtevane gabarite, pa policija v odredbi najmanj nenavadno, če že ne dvoumno navaja napačno kvadraturo. Tako enkrat pišejo o površini prostorov stavbe, naslednjič o uporabni površini, s čimer želijo dokazati, da je prodajalec zavedel ministrstvo glede površine. A že pogled v razpis pravosodnega ministrstva pove, da je bil ta pisan malomarno. Govorijo namreč o " površini oziroma uporabni površini" v istem zaznamku.

Razpis MP za nakup sodne stavbe: v njem sta oba pojma, skupna površina in uporabna površina, pisana kar skupaj.
preiskovalno.si
Izsek razpisa MP
preiskovalno.si
A pri tem gre za dva tehnična pojma. Eno je skupna površina stavbe, drugo pa je uporabna površina, ki je praviloma res manjša, saj se pri slednji odšteje kvadratura stopnišč, kleti, balkonov ipd. A v razpisu so obe zahtevi združili oziroma nejasno navedli, kar je v bistvu prodajalcu dalo možnost za različno interpretacijo. V razpisu je bila zahtevana tudi le okvirna površina 5000 kvadratnih metrov prostorov. Tako se ne ve natančno, ali so mislili 4000 ali 4500 kvadratnih metrov, kot je policija v odredbi izračunala na podlagi Gursovih ocen. S tem hočejo na vsak način dokazati, da so vpleteni v posel vedeli, da je bilo kvadrature manj od dejansko zahtevane, pa da so vseeno speljali posel. Ob tem pa niso nikjer navedli nove, zadnje cenitve, ki jo je zahtevalo in cenilca izbralo ministrstvo za pravosodje. Kot smo na portalu že objavili, je cenilec Branko Kovač iz Kočevja nameril kar 6258 kvadratnih metrov površine, kar je celo 1100 kvadratnih metrov več od zahtevane celotne površine. To pa ustreza razpisnim pogojem, ki so bili napisani nenatančno. Ni pa to uporabna površina.  Čudno je, da ministrstvo ni za sabo prebralo svojih pogojev in jih uskladilo, preverilo s ponudbo prodajalca. Po rimskem pravu je namreč dolžnost kupca ta, da je bolj previden kot prodajalec.

Pod črto afere Litijska

Mesece po aferi je namreč jasno, da stavbe vrniti ne morejo, da sodniki ne želijo vanjo, da je zaradi afere kriza v  stranki SD, da domnevni akter te stranke ni v preiskavi, da je afero sprožila druga stranka (Svoboda) s pomočjo svojih medijev in da je zato nastradala tudi sama. Da zaupanja v koliciji ni, da so tudi zato zastali projekti in obljube za ljudi,  saj eden drugega v koaliciji več ne podpirajo.

Slovenija bo zaradi takega mešetarjenja,  podtikanja, medsebojnega obmetavanja, zlorabe podatkov v namene blatenja  ter sodelovanja medijev in politike -nastradala. 

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme