14. 3. 2024

Razkrivamo nezakonitosti in goljufije v UKC Ljubljana

DRAGOKRES

Drago Kreš, šef nabave UKC Ljubljana / Primorske novice

Razkrinkali smo početje pravnice v UKC Ljubljana, ki je tesna sodelavka šefa nabave Draga Kreša, ki v medijih razlaga, da razkriva korupcijo. Objavljamo nezakonita ravnanja pri nabavi blaga in storitev v naši največji bolnišnici, ki je v prvih osmih mesecih lanskega leta pridelala 30-milijonski minus. Negospodarno pa posluje še naprej.

Fotografija prikazuje parkirni prostor pravnice N. K., v UKC Ljubljana zaposlene v pravni službi področja za nabavno dejavnost, ki ji ga je dodelil njen šef Drago Kreš.

Zaposlena, ki dejansko stanuje kilometer stran od UKC se vsak dan pripelje in parkira pred vhodom v nabavno službo UKC
Preiskovalno.si
Parkirno mesto je dobila na podlagi stalnega prebivališča, ki je od kliničnega centra oddaljeno 101 kilometer. Tako piše na seznamu dodeljenih parkirnih mest. Te kilometre naj bi vsak dan prevozila v obe smeri. UKC Ljubljana svojim zaposlenim plačuje kilometrino, ta znaša približno 0,14 evra na kilometer. Pri 101. kilometru to pomeni, da zaposleni, ki se vozi vsak dan v obe smeri, pri plači prejme slabih 600 evrov. Vendar, ali se Kreševa izbrana pravnica, ki so ji dodelili parkirno mesto, res vozi vsak dan od doma in nazaj v 101 kilometer oddaljen kraj? Ne.

N. K. stanuje le kilometer stran od UKC Ljubljana na Savski cesti. Vsako jutro se pripelje s svojim avtom iz garaže bloka in se tja pripelje po službi. 

Tako smo jo ujeli prvi dan, drugi dan. Pa teden zatem in mesec kasneje. Vsakič je bila v službi v dobri minuti. Prepričali smo se, da ni šlo za naključja, ki bi jih lahko opravičila s spanjem pri prijateljih. 

Ali je Kreš kot njen nadrejeni seznanjen z zlorabo kilometrine? Je sporočila nadrejenim, da ne stanuje 101 kilometer stran? Kreš in pravnica sta člana vplivne interesne skupine Lions Slovenija, kjer so poklicani, kot piše na spletni strani, k dobrodelnosti, povezovanju in pravemu prijateljstvu. Je zaradi pravega prijateljstva N. K. deležna privilegijev, ki jih nimajo medicinske sestre, ki ne morejo dobiti parkirnega mesta? Iz UKC Ljubljana so nam sporočili, da sicer sume zlorab preverjajo detektivi po naročilu službe za korporativno varnost, ki prejme prijavo. Pred kratkim naj bi izredno odpoved zaradi zlorabe kilometrine dobil pooblaščenec za osebne podatke.  

Naprej. Pravnica N.K ima več privilegijev. Kreš je po naših informacijah ob njeni zaposlitvi vedel, da N. K. ne izpolnjuje pogoja pri delovnih izkušnjah, pa so ji pogledali skozi prste. Še več, za to isto pravnico brez delovnih izkušenj je uredil, da ji je UKC Ljubljana plačal tečaj v višini 2500 evrov z DDV, in to že spomladi, čeprav sploh še ni opravila 4-mesečne preizkusne dobe in ni bilo zagotovil, da bo dobila pogodbo za nedoločen čas. O tem je namreč odločala komisija. A očitno je bil Kreš prepričan v to, da bo dobila redno zaposlitev. N. K.je izobraževanje opravila.

Sporna komisija in konflikt interesov 

Drago Kreš je s sredstvi UKC isto izobraževanje kot N. K. po naših informacijah omogočil še 12 zaposlenim, izobraževanja pa je izvajala odvetnica Maja Prebil, ki pogodbeno sodeluje z UKC Ljubljana. Kar je nesporno konflikt interesov. (O pogodbi pišemo v nadaljevanju.)

Torej, poleg tega, da je Maja Prebil predavala in bila v komisiji, ki je ocenjevala znanje zaposlenih v UKC Ljubljana, je hkrati imela še svetovalno pogodbo z UKC Ljubljana. Torej, vedela je, da je interes njenega naročnika, da izobraževanje opravi 12 osebŠe več. Vsaj šest oseb, ki jim je Drago Kreš omogočil izobraževanja, za katera je UKC Ljubljana plačala več kot 24 tisoč evrov, je medtem že dalo odpoved. Gre za naslednje zaposlene: P. M. S., T. Č., K. K., D. D., T. P., P. K

Pri tem Kreš ni zagotovil, da se ta sredstva ob morebitnem odhodu vrnejo, prav tako zaposlenih s pogodbo ni zavezal, da morajo po izobraževanju v UKC Ljubljana ostati pri delodajalcu vsaj še nekaj časa. 

Več tisoč evrov kazni zaradi sporne pogodbe z odvetnico

Zaradi pogodbe z odvetnico Majo Prebil v višini 80 tisoč evrov, ki smo jo razkrili na našem portalu, in je bila sklenjena na naročilnico brez javnega razpisa in brez pridobitve vsaj dveh konkurenčnih ponudb, je bila podana anonimna prijava na Državno revizijsko komisijo (DKOM).

Ta je po naših zanesljivih informacijah prijavo že obravnavala in jo predala sodniku za prekrške. Kazen za odgovorno osebo, v tem primeru Draga Kreša oz. direktorja UKC Ljubljana Marka Juga, je lahko od 500-2000 evrov, za pravno osebo, torej UKC Ljubljana, pa sodnik lahko določi od 25 tisoč do 100 tisoč evrov visoko kazen. To pa ni zanemarljivo, saj gre za davkoplačevalska sredstva! Se je zato vodstvu mudilo izpeljati javni razpis za zavarovanje odgovornosti vodstva?!

Marko Jug, direktor UKC Ljubljana
MEDIA PARTNER AGENCIJA

Druga pravnica in oškodovanje javnih sredstev

Pogodbo z odvetnico Majo Prebil je po naših zanesljivih informacijah kot dopustno pregledala in v notranjem informacijskem sistemu EDGE potrdila vodja pravne službe v nabavi, A. D., (službo v UKC je dobila ob pomoči poznanstev), ki bi jo morala v sistemu zavrniti. V komentar bi morala vodstvu vsaj napisati, da gre za take vrste svetovanje, ki ni izjema po 27. členu ZJN-3, in za katerega se ne sme skleniti direktna pogodba. Sporna je seveda tudi višina sklenjene pogodbe. Višina evidenčnega naročila je omejena za storitve do 40 tisoč evrov brez DDV na leto. Ta je bila še enkrat več. Če bo UKC Ljubljana zaradi te pogodbe z odvetnico Majo Prebil dobil finančno kazen, bi morali odgovarjati tudi vsi vpleteni, ki so to potrdili. Gre namreč za oškodovanje javnih sredstev!  

Nezakonitosti: pod Krešem odtekajo milijoni 

Drago Kreš je sicer v ponedeljek za POP TV povedal več stvari, ki so razjezile zaposlene v UKC Ljubljana in tiste, ki so v zadnjih letih in mesecih odšli. Kreš je povedal več neresnic, pravijo naši viri; med drugim, da so zaradi novega načina izvajanja javnih naročil prihranili več sredstev in da so se nekateri zaposleni novemu načinu upirali ter da so jih morali zaradi tega v nabavi odpustiti.

A lepo po vrsti.

Tole so prazne pisarne nabavne službe v naši največji bolnišnici. 

Zaposleni, ki so leta skrbeli za dobrobit UKC, masovno odhajajo zaradi nemogočih razmer. Pisarne so prazne.
preiskovalno.si

Prazne pisarne v nabavi, kjer so leta zakonito in gospodarno delali najbolj izkušeni v javnih naročilih.
preiskovalno.si
Gre za alarmantno pomanjkanje kadra v nabavi, ki ga v zgodovini UKC še niso beležili. Okoli 200 razpisov letno, ki so bili razdeljeni med približno 20 zaposlenih, je danes na plečih peščice, ki zaradi eksodusa sodelavcev ne zmorejo več. Ne zmorejo speljati postopkov javnega naročanja, ki jih zapoveduje predmetna zakonodaja, in ki bi pomenili gospodarno in zakonito porabo javnih sredstev ter posledično sklenjene pogodbe za storitve, blago in gradnje. V zadnjih dveh letih in pol je odšlo vsaj 20 zaposlenih.

To so samo nekateri, ki so odšli, in jih zaradi njihove zaščite ne želimo imenovati s polnimi imeni: L. C., S. Š., P. S., P. N., T. Č., S. S., D. D., K. K., A. A., T. P., S. Z., P. KZakaj zaščite? Zato ker je šef nabave, ki je odgovoren za vse odhode in nezakonito stanje, javno blatil njihovo preteklo delo, ko so bili rezultati boljši od današnjih. Grozijo kar s kolektivno tožbo proti Krešu. Takole so nam povedali:

»Tako kritično še ni bilo!«

»Dela se protizakonito!«

»Take korupcije, kot je zdaj, še ni bilo.«

Gre za tri zaposlene, ki so službe dobili v uglednih podjetjih. Noben ni ne ovaden ne kazensko preganjan. Številke o uspehih v prejšnjih letih in zdaj, ko nabavo vodi Drago Kreš, pa so zgovorne.

Dejstvo: drobljenje javnih naročil s sumom na nezakonitost

V času, odkar nabavo vodi Drago Kreš, so se evidenčna naročila povečala za osemkrat. Leta 2021 je bilo po javno dostopnih podatkih evidenčnih naročil za 7 milijonov, leta 2023 pa jih je za 54 milijonov!

Evidenčna naročila sama po sebi niso nezakonita, to pa postanejo, ko se podpisujejo naročilnice za zneske v vrednosti, ki po ZJN-3 presegajo mejne vrednosti, od katerih dalje je potrebna objava javnega naročila na Portalu javnih naročil/Glasilu EU. Da bi prikrili nezakonito stanje, se naročilnice za istovrstno blago drobijo, zneski pa seveda presegajo mejne vrednosti (blago in storitve 40.000 EUR brez DDV in gradnje 80.000 EUR brez DDV). Porast evidenčnih naročil, ki niso skladna z ZJN-3, pomeni nezakonitost, za katero je zakonodajalec predvidel različne oblike sankcij ( 111. člen ZJN-3).

Dokaz: favoriziranje enega ponudnika in negospodarno ravnanje z javnim denarjem

Eno najbolj spornih evidenčnih naročil Kliničnega centra Ljubljana, ki presega znesek 40 tisoč evrov na leto, je že nekaj let pogodba s Telekomom oziroma sklenjen sporazum (nima nobene pravne podlage v ZJN-3), katerega vrednost znaša kar 737.ooo evrov. Kar je povsem nezakonito s strani UKC! Favorizirali in izbrali so enega ponudnika.  

UKC Ljubljana bi moral izvesti novo javno naročilo za storitve telefonije, pri čemer bi se odprla konkurenca (eno izmed temeljnih načel ZJN-3,) in na katerega bi se lahko prijavili tudi drugi operaterji oziroma ponudniki. Glede na konkurenco, ki je trenutno na trgu, je upravičeno pričakovati nižje cene in s tem ravnanje v luči dobrega gospodarja in gospodarnega ter zakonitega upravljalca z javnim denarjem.

Po pregledu nekaterih naključnih evidenčnih naročil na preiskovalno.si smo ugotovili, da se po naročilnicah z zneskom, višjim od 40 tisoč evrov, naročajo denimo lateks rokavice. Rokavice v UKC niso občasno blago, ki bi presenetilo nabavno službo, da bi bil nakup po naročilnici upravičen. Gre za potrošni material, ki ga potrebujejo od nekdaj in vsakodnevno. Posel so v tem delu brez izvedbe ustreznega postopka javnega naročila oddali družbi Sanolabor. Z drobljenjem. Evidenčna naročila pod številkami 1011, 1051, 1052, 740 presegajo 40 tisoč evrov za enak produkt oziroma istovrstno blago rokavic. Skupni znesek je 65 tisoč evrov. Izvedenega postopka javnega naročila, kjer bi pridobili tudi druge ponudbe, ni bilo.

Evidenčno naročilo pod številko 2052 je naročilnica za IT storitve s podjetjem Unistar. Nedopustno. Gre za 296.450 evrov. Enak modus operandi kot pri ponudniku Telekom - UKC ne izvede javnega naročila in tako zagotavlja posel zgolj hišnemu dobavitelju Unistar že več let.

Tudi pri manjših naročilih je tako. 

In tako je tudi pri injekcijskih brizgah z različnimi volumni. Številke evidenčnih naročil so 1494 in 1496. Skupni zneski za dobavitelja pa že 74 tisoč evrov.

Preden je Kreš prišel v UKC, so bili rezultati pri javnih naročilih mnogo boljši, to, da skriva zagotovljena sredstva dobaviteljem, pa ne pomeni prihranka. Kdo pravi, da sredstva, ki so na voljo za plačilo dobaviteljem, prav Drago Kreš ne izda favoriziranemu ponudniku. Recimo, da mu reče: »Spusti ceno za 20 odstotkov, pa boš zmagal.« Teh zagotovil ni, pravijo nekdanji zaposleni. To, da je zdajšnji način pogajanj, ko redni postopek ne uspe, boljši, ne zdrži presoje. Kreš je dejal, da so »prihranili 13 milijonov evrov.« A vmes, ko je redni postopek padel in so delali 6 krogov pogajanj za neko dobavo, so ves čas naročali opremo s pomočjo evidenčnih naročil po neznižani redni ceni. In tu so, kot kažejo javni podatki, velike finančne izgube.

Leta 2021 je bilo evidenčnih naročil za 7 milijonov evrov.

Leta 2022 za 41 milijonov evrov.

Leta 2023 pa že za 54 milijonov evrov.

Iz UKC Ljubljana nam podatkov o porastu evidenčnih naročil niso poslali, podatke smo pridobili na portalu Javnih naročil. 

Odtok informacij k največjim dobaviteljem UKC Ljubljana

Že 16. novembra lani smo predsednici Sveta UKC napisali elektronsko sporočilo, da nam ona posreduje številko o porastu evidenčnih naročil. Tudi tri mesece kasneje o tem ni vedela nič. Irma Gubanec zneska evidenčnih naročil včeraj, ko smo z njo govorili ni poznala, kar je nenavadno. Govorili smo tudi z nekaterimi drugimi člani Sveta UKC, ki so posebej prosili, da ostanejo anonimni. Poslušali smo floskule o tem, kako se finančno stanje izboljšuje, v drugi sapi pa kako so v hiši različne revizijske hiše našle kup nepravilnosti.

Po naših informacijah Marko Jug ni seznanjen z realnim stanjem, ki vlada v nabavi. Slepo zaupa Dragu Krešu, s katerim sta prijatelja.  Sicer pa naši viri napovedujejo tožbe zoper Kreša in Juga, ker v javnosti govorita o koruptivnosti nekdanjih zaposlenih. Eni od nekdanjih zaposlenih so res vsi očitali korupcijo, vendar so jo naposled odpustili zaradi povsem druge stvari na način, ki bo na sodišču težko zdržala, pravijo naši viri. Ob tem pa smo izvedeli tudi to: domnevno koruptivna zaposlena je odnesla iz UKC izjemno pomembne podatke (odsotnost dela službe za korporativno varnost) in se zaposlila pri enem največjih dobaviteljev UKC Ljubljana. Če bo ta dobavitelj povečal posle z UKC zaradi odtoka informacij, potem sta Jug in Kreš z odpustitvijo domnevno koruptivne zaposlene naredila naši največji bolnišnici medvedjo uslugo.

Disclaimer: v uredništvu smo se odločili, da zaradi preprečitve medijskega ali javnega linča posameznikov ne imenujemo s polnim imenom in priimkom. Želeli smo namreč pokazati na sistemske anomalije, ne pa, da bi nas gnala osebna diskreditacija posameznikov. Vsa imena za potrebe preiskovalnih organov pa hranimo v uredništvu. 

Zadnja razkritja

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme