21. 11. 2023

Rok je potekel, računalniki ostajajo v skladišču

dr. Emilija Stojmenova Duh

Dr. Emilija Stojmenova Duh / PR

Dobavitelji so morali do danes digitalni ministrici Emiliji Stojmenovi Duh dostaviti 13.000 računalnikov, ki jih je naročila za 6,5 milijonov evrov.

Na ministrstvo smo vprašali, če so prenosniki prišli in predvsem, kako jih bodo razdelili. Odgovorili so, da bodo odgovorili v zakonsko predpisanem roku, torej čez sedem dni.

Računalnikov se za zdaj še vsi izogibajo

Na ministrstvu namreč odgovorov o tem, kam gredo računalniki, nimajo! Danes je še enkrat postalo jasno, da jih minister za izobraževanje Darjo Felda kljub pritiskom (še) noče sprejeti, z ministrstva Luke Mesca pa so sporočili, da bo javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS razpis šele objavil. Njihov odgovor je namreč v prihodnjiku.

Emilija Stojmenova Duh
Bobo

To je neposredna potrditev, da je šla ministrica Emilija Stojmenova Duh v razpis brez meril, povpraševanj, pogovorov, načrtovanja. Ministrica je svoje odgovore ves čas dopolnjevala, najprej so bili prejemniki računalnikov socialno ogroženi, pa vrtci in šole, omenila je celo prizadete v poplavah, čeprav je bil razpis narejen pred poplavami. Nobeno ministrstvo pa do danes ni javno potrdilo, da bo računalnike prevzelo.

Na ministrstvu za izobraževanje so že ob našem razkritju zapisali: »Uradne ponudbe oziroma predloga na ministrstvu še nismo prejeli. Ko bomo ponudbo prejeli in zadevo temeljito preučili – namen in ustreznost opreme, bomo sprejeli odločitev, ali oziroma kako bi se dalo opremo uporabiti na področju vzgoje in izobraževanja.« Naši viri danes na tem istem ministrstvu takole: »Od ministrice Stojmenove Duh smo zahtevali, da se kupljene računalnike ustrezno opremi z dodatno programsko opremo, protivirusnimi programi, spisati pa morajo tudi pravno podlago za sprejem teh računalnikov.« Popoldne smo dobili njihov uradni odgovor, ki potrjuje, da z vrtci in šolami ni bilo nič vnaprej dogovorjeno in da je ministrica delovala na lastno pest, ko je zapravljala 6 milijonov evrov. Takole so po enem mesecu zapisali z ministrstva: »Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje še proučuje možnost uporabe računalnikov v vzgojno-izobraževalnih zavodih.«

Odgovor ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa: »Skladno z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV) je k izvajanju mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme (MIRO) zadolžen Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. V okviru tega mehanizma bo sklad objavil javni poziv, ki bo osnova za razdeljevanje računalniške opreme, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP). Za podrobnosti se prosim obrnite na MDP, ki je pristojen za ZSDV.«

Do kdaj bo Golob še gledal stran?

In smo se pozanimali. Z ministrstva Stojmenove Duh nam na naše vprašanje, ali so računalnike dobili, niso odgovorili, ker namerno zavlačujejo. Ponovno iščejo argumente za ta neupravičen nakup. Če bi bil razpis pripravljen z jasnimi merili, bi tudi tisti, ki so utrpeli poplave, danes že imeli računalnike. 34 so jih imeli že pred mesecem na ministrstvu. Ali so do danes sploh dobili omenjene prenosnike? Po pogodbi bi že morali priti in to prav danes. Poklicali smo torej vse štiri dobavitelje. Iz dveh dobaviteljskih podjetij, Lamcoma in Gambita, so nam odgovorili, da so prenosnike že dostavili, kar pomeni, da ministrstvo že razpolaga z najmanj 6734 prenosniki, ki za zdaj ostajajo v skladišču. Ostala dva, Unistar in Accord, pa na naša vprašanja nista odgovorila.

Kako dolgo bo ministrico Stojmenovo Duh pri tem še podpiral dr. Robert Golob? Kot smo poročali, sta sporna še vsaj dva razpisa na njenem ministrstvu, o katerih smo pisali na našem portalu. Posle so oddali favoriziranemu podjetju, ki je bilo izbrano vnaprej.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme