10. 12. 2023

Službene kartice ministrov Golobove vlade

_ZZ78129z

Preverili smo službene kartice posameznih ministrov 15. slovenske vlade. / Bobo

Preverili smo stanje na plačilnih karticah posameznih ministrov in državnih sekretarjev. Preberite, zakaj vse so potrošili že več deset tisoč evrov davkoplačevalskega denarja in kdo je nesporni rekorder v zapravljanju.

Več kot 10 tisoč evrov je Emilija Stojmenova Duh zapravila s službeno kartico v slabih desetih mesecih od nastopa funkcije digitalne ministrice – resor je zaživel konec januarja z reorganizacijo vlade po potrditi na referendumu. Natanko 10.235 evrov ali tisočaka na mesec. Za kaj vse konkretno je potrošila davkoplačevalski denar, smo vprašali na ministrstvo, prejeli pa sila lakoničen odgovor: »Poraba na službenih karticah je vezana na službene stroške, predvsem gre za plačilo stroškov na službenih potovanjih, to je plačilo nočitev in prevozov.« 

To jo nesporno uvršča na prvo mesto med najbolj zapravljive aktualne ministre vlade Roberta Goloba. Ministrico smo tudi sicer že nekajkrat izpostavili kot sila razsipno pa tudi neracionalno, kar se tiče porabe javnega denarja. Njeni nekdanji sodelavci jo opisujejo kot nekoga, ki naj bi stopil v prevelike škornje, kar se tiče opravljanja nalog na ministrstvu in izvedbe javnih naročil. Stojmenova Duh prav nič ne zaostaja pri porabljanju milijonov iz proračunske vreče, na kar smo že opozorili pri razkritju o porabi 6,5 milijonov za 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki še kar ostajajo v skladišču ministrstva, saj jim ni še čisto jasno, kaj bi z njimi in komu jih bodo sploh namenili. Ob tem, da je milijonski posel enakovredno razdelila kar med štiri podjetja, da slučajno kdo ne bi podvomil v favoriziranje dotičnega ponudnika. Ministrica, ki si je tudi svoj ministrski kabinet kadrovsko okrepila v prijateljski maniri, je še en državni posel v višini 107 tisoč proračunskih evrov - tudi o tem smo obširneje poročali - dodelila podjetju Simbioza Genesis, kjer je prej delala njena doktorska študentka Tjaša Sobočan, ki je zdaj njena tesna sodelavka in svetovalka v ministričinem kabinetu. Prijateljica in nekdanja sopotnica na fakulteti je tudi njena državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki je s 376,91 zapravljenih evrov daleč zadaj za ministrico. Omenjena triperesna deteljica predstavlja najbolj ključne osebe na ministrstvu za digitalno preobrazbo. A ministrici naj bi po mnenju naših virov bolj kot operativa ležalo pojavljanje na domačih dogodkih in v tujini, kjer, kot kaže, redno plačuje s službeno kartico; tudi po besedah več naših sogovornikov najbolj uživa, »ko potuje in se kaže v novih kostimih. Posveča se imidžu, vsebina pa trpi. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je bila proti njej amaterka!« Čeprav bi se lahko kakšnega dogodka udeležila tudi digitalno – preko video povezave – če že promovira in sistemsko implementira digitalizacijo, pa smo ji državljani pokrili tudi stroške poti in nočitev na Kitajskem v višini 4100 evrov; o upravičenosti tega potovanja so se namreč namnogi spraševali.

Emilija Stojmenova Duh s službeno kartico vsak mesec potroši tisočaka.
zarja jana
Koliko je zapravil skrbnik proračuna, niso pojasnili

Med bolj zapravljivimi so bili tudi v finančnem resorju. V 18 mesecih uporabe službenih kartic so finančni minister Klemen Boštjančič in zaposleni iz njegovega kabineta porabili že 25.446,25 evrov. Nismo pa prejeli podatkov, kdo med njimi je plačilno kartico najpogosteje uporabil, saj so med njenimi koristniki poleg ministra še vodja kabineta Klemen Babnik, državni sekretarki mag. Saša Jazbec in Nikolina Prah ter Tina Hojnik, vodja služba za odnose z javnostmi in protokol. Porabe posebej niso specificirali, so jo pa obrazložili takole: »Vsa poraba na službenih karticah je vezana na službene stroške. V večini primerov gre za plačila stroškov, povezanih s službenimi potovanji, kot so plačila nočitev, turističnih taks, prevozov …« Koliko je znašala poraba na posameznika, nam prav tako niso sporočili, ker naj bi enkrat plačal eden, drugič pa drugi predstavnik ministrstva in zato »podatki ne bi bili reprezentativni«.

Na ministrstvu Klemna Boštjančiča stroški letijo v nebo.
Robert Balen / Večer
Na ministrstvu za delo Luka Mesca s službeno kartico plačujejo trije. Minister je zapravil 6.330,10 evrov, državni sekretar Dan Juvan 2.038,28 evrov, državni sekretar Igor Feketija 776,60 evrov. Vsi skupaj pa 9.144,98 evrov. »Minister in državna sekretarja službeno kartico koristijo skladno z zakonodajo za namene službenih poti in drugih zakonsko upravičenih stroškov,« so utemeljili porabo davkoplačevalskega denarja.

Približno enakovredno porabo do zdaj imajo ministrice za infrastrukturo, pravosodje in zunanje zadeve. Alenka Bratušek je do zdaj s kartico pokrila 2.866,31 evrov stroškov, njen državni sekretar Andrej Rajh pa nekaj manj, 2.024,86 evrov. Po 50 evrov sta zapravila tudi ministričin dolgoletni tesni sodelavec in državni sekretar Jernej Pavlič in vodja kabineta Jaka Klajderič. Poraba infrastrukturnega ministrstva tako znaša 4.9991,57 evrov. Ob tem pa poudarimo, da je tudi Bratuškova – tako kot Stojmenova Duh – funkcijo nastopila šele konec januarja, ko je bilo vzpostavljeno infrastrukturno ministrstvo, prej pa je opravljala funkcijo državne sekretarke.

Prvo ime pravosodja Dominika Švarc Pipan je s kartico porabila 3.175,64 proračunskih evrov. Njen državni sekretar Igor Šoltes, ki se ga spomnimo tudi kot nekdanjega predsednika računskega sodišča in evropskega poslanca Verjamem, pa je porabil 1.333,60 evrov. Kartico očitno uporablja tudi ministričin voznik, zapravil je slabih 100 evrov. Poraba ministrstva za pravosodje pa v celoti znašla 4.846,70 evrov.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan z nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik
Marko Vavpotič / M24
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je porabila 4.772,53 €. »Pri tem dodajamo, da se službena kartica ministrice uporablja tudi za plačilo stroškov hotelskih namestitev za celotno delegacijo in drugih stroškov, povezanih s službeno potjo v državah, kjer Slovenija nima svojih diplomatskih predstavništev. Službena kartica vodje kabineta ministrice Aleša Baluta pa do novembra 2023 ni bila uporabljena,« so sporočili z njenega kabineta.

Taksi, nočitve in pogostitve

Po višini porabe se z ministrico Stojmenovo Duh se kosa samo še odstopljeni zdravstveni ministr Danijel Bešič Loredan, ki je »za stroške pogostitve tujih delegacij, strokovnih srečanj in plačilo nočitev na službenih poteh,« kot so sporočili z ministrstva, porabil 10.349,28 evrov. Mandat pa je zaključil s prisilnim odstopom v začetku julija letos.

Danijel Bešič Loredan je kot minister za zdravje na veliko trošil.
Primož Lavre
Ko smo že omenjali nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki naj bi bila napram bivši kolegici Stojmenovi Duh amaterka, pa se to potrjuje vsaj pri potegih službene kartice, če že ne pri dodeljevanju 300.000 evrov proračunskega denarja svoji prijateljici in nekdanji sodelavki na inštitutu. Ta afera jo je tudi stala ministrske funkcije. Ajanović Hovnikova je za časa ministrovanja s službeno kartico zapravila 2.869,61 €, njen nekdanji državni sekretar Urban Kodrič pa še 231,7 €. Skupaj sta tako porabila dobre tri tisočake. Največ denarja je šlo za delovna kosila, ki so znašala od 37 pa do 231 evrov, ministrica se je tudi dvakrat fotografirala za dokumente, 2150 evrov pa je plačala za »hotelsko namestitev in taksi za petčlansko delegacijo MJU na službeni poti Svetovni forum in ministrsko zasedanje Odbora za javno upravljanje Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj v Luksemburgu,« so podrobno pojasnili na njenem bivšem ministrstvu. Strast do potovanj je tista, ki jo tudi nedvomno povezuje z nekdanjo kolegico Stojmenovo Duh. Ajanović Hovnikova je bila nesporna prvakinja v zapravljanju za potovanja, tako je odmevala njena junijska pot v New York na zasedanje Visokega političnega foruma za trajnostni razvoj 2023. S seboj je vzela še štiri prijateljice iz kabineta, ki so si privoščile petnajstdnevni izlet, čeprav je forum trajal le deset dni. Njihov turistični podvig z letalskimi kartami, bivanjem in dnevnicami pa nas je stal 33.000 evrov. Mimogrede, tudi ta dogodek je omogočal prisotnost preko video povezave.

Nekateri ministri so se kartici odrekli

Medtem ko nekateri predstavniki vlade pridno vlečejo kartico, pa obstajajo tudi ministri, ki je sploh ne uporabljajo. Tako obrambni minister Marjan Šarec kot njegov državni sekretar kartice sploh nimata. »V Kabinetu ministra za obrambo ima poslovno plačilno kartico samo svetovalka ministra za obrambo Nika Vrhovnik. Poraba sredstev na tej kartici od izdaje v letu 2022 do vključno z oktobrom 2023 znaša 3.082,68 evrov. S poslovno kartico so bile plačane samo nočitve na službenih poteh v tujini.«

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar ne uporablja službene plačilne kartice, jo ima pa vodja njegovega kabineta, so povedali: »V Kabinetu ministra s službeno plačilno kartico razpolaga vodja kabineta Nataša Hvala Ivančič. Evidentirana realizacija od prejema službene plačilne kartice do 24. novembra 2023 znaša 2.564,52 evra, medtem ko znaša realizacija izplačil 1.826,52 evra.

Kartice nima niti kulturna ministrica Asta Vrečko niti člani njenega kabineta. »Ministrstvo za solidarno prihodnost uporablja eno službeno kartico za potrebe reprezentance. S kartico upravlja minister Simon Maljevac, ki pa, razen mesečne paketne naročnine za vodenje računa, nima porabe,« pa so pojasnili na ministrstvu za solidarno prihodnost.

Asta Vrečko kartice ne uporablja, njen strankarski in ministrski kolega Luka Mesec pa jo.
M24
Kakšna pa je javna poraba predsednika vlade in njegovega kabineta? Imetniki službenih plačilnih kartic v kabinetu predsednika vlade so namreč premier dr. Robert Golob, vodja kabineta Petra Škofic in državni sekretar za evropske zadeve mag. Igor Mally. »Na službeni kartici predsednika vlade porabe ni, plačali smo le letno članarino v višini 50 evrov,« so nam odgovorili in dodali še: »Na službeni kartici vodje kabineta je bila poraba zgolj v letu 2023, in sicer v skupni višini 975,06 evrov. Plačali smo tudi članarino v višini 50 evrov. Na službeni kartici državnega sekretarja za evropske zadeve je bila poraba prav tako zgolj v letu 2023, in sicer v skupni višini 2.575,63 evrov. Članarina je prav tako znašala 50 evrov.« Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa kartice uporabljajo šele od 20. junija letos. Do 20. oktobra pa so porabili 2.367,97 evrov, največ državni sekretar Uroš Vajgl, ki je porabil 1.298,23 evrov, državna sekretarka Tina Seršen 978,34 evrov, minister Bojan Kumer pa le 43,9 in vodja kabineta Kristina Sever 47,5 evrov - oba zneska predstavljata bančne stroške.

Janševi ministri so radi jedli in pili

Če potegnemo vzporednice s predhodno, torej Janševo vlado, ki je bila na oblasti dobri dve leti, pa sta bila med najbolj zapravljivimi ministri, za katere je ob koncu njihove ere podatke pridobil Večer, Simona Kustec in Boštjan Koritnik iz stranke Konkretno. Skupaj so ministri v tem obdobju porabili več deset tisoč evrov, vendar pa popolnih podatkov štajerski kolegi, kot so poudarili v članku, niso uspeli pridobiti.

Boštjan Koritnik je kot minister rad dobro jedel na sužbene stroške.
Bobo
Janševa ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v samo sedmih mesecih za potovanja in hotelske nočitve zapravila kar 15 tisočakov, a z ministrstva niso posredovali vseh zneskov, pozor, zaradi varovanja osebnih podatkov. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v dveh letih porabil 13 tisočakov predvsem za prehrano. Okoli 6000 evrov je predvsem za hrano dal tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič, šest tisočakov pa je zapravila tudi ministrica brez listnice Helena Jaklitsch, ki je največ porabila za potovanja, med drugim je tisoč evrov odštela tudi za letalsko karto v Južno Ameriko.

Tudi med Janševimi ministri so se našli taki, ki službene kartice niso uporabljali, denimo Aleš Hojs, Matej Tonin, Anže Logar in Zvonko Černač – le, da so v njegovi službi za razvoj in kohezijo za reprezentanco porabil 25.000 evrov, je še poročal Večer.

Na račun države je rad dobro jedel tudi pravosodni minister Senko Pličanič, kot smo na našem portalu že pisali, je veljal za enega najbolj potratnih ministrov v vladi Alenke Bratušek. Za pojedine je v gostilni As je v 17 mesecih porabil 6800 evrov. Tam je opravil več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili največkrat prisotni samo dve osebi, s službeno kartico je plačeval tudi buteljčna vina in cigarete.

Zlorabe kartic v preteklosti tudi sodno preganjali

V preteklosti je zaradi zlorabe službene kartice vzniknilo kar nekaj afer, ki so se preselile tudi v sodne klopi, je zapisano v časopisni kroniki starejšega formata. V interpelaciji proti obrambnemu ministru Jelku Kacinu leta 1995 se je med drugim znašel tudi očitek zaradi kupovanja zasebnih daril, recimo parfuma chanel no. 5. Koprski župan Boris Popovič si je pred 18 leti s službeno kartico na račun občine privoščil masažo v hotelu v Črni gori in novo pričesko izpod škarij priznanega frizerja v ZDA. Zlorabo je na sodišču priznal, a je primer zastaral.

Boris Popovič si je na račun občine privoščil tudi frizerja v ZDA.
Bobo
Sodišče pa je leta 2012 na štirimesečno pogojno kazen obsodilo Koprčana Marijana Hrvatina, ki je gorivo za svoj zasebni avtomobil kar 36-krat plačal s službeno kartico uprave za pomorstvo in se tako okoristil s 1629 evri javnih sredstev.

Zadnja razkritja

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

13. 5. 2024

stanovanja

S šerifovstvom nad sobodajalci vlada rešuje stanovanjski fiasko

»To je koncentracija moči županov,« so nad novim predlogom zakona, ki omejuje oddajanje preko Airbnb na 30 dni, zgroženi v Združenju sobodajalcev. Občine bodo lahko omejitev omejile ali v primeru krize s stanovanji celo zaostrile. Z novim omejevanjem pravic ljudi pa se po mnenju združenja Golobova vlada po kavbojsko loteva popravljanja svoje spodletele stanovanjske politike.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme