rode

Franc Rode / Preiskovalno.si

Prvi odzivi Cerkve na vprašanja, ali je kardinal Rode kršil celibat in o domnevni zlorabi testa očetovstva, kot v svoji knjigi izpoveduje nekdanji novinar Dejan Karba.

Na pričevanja Dejana Karbe v knjigi Ničvredna, ki prihaja na knjižne police, v njej pa odstira spomine na zgobo o domnevni ljubeznski aferi Franca Rodeta, ki jo je pred dobrimi 11 leti objavil v časniku Delo, smo za odziv prosili tudi Cerkev. Na vprašanja o tem, ali in kako bo Cerkev ravnala v primeru kršitve zapovedane cerkvene norme celibara in tudi domnevne kršitve božje zapovedi Ne laži, saj je Rode pred 11 leti zanikal razmerje s Tanjo Bredo Stelzer oz. je njun odnos primerjal s Črtomirom in Bogomilo, so nam le skopo odgovorili: »Želimo pojasniti, da je vsakršno presojanje dejanj škofov in kardinalov Katoliške Cerkve v izključni pristojnosti Svetega sedeža (in ne krajevne Cerkve in njihovih sodišč), niti ne posamezne škofovske konference. Škofovska konferenca je zbor škofov, ki skupno izvršujejo nekatere pastoralne naloge za vernike svojega ozemlja. Upokojeni škofje, kot denimo kardinal Franc Rode, niso člani škofovskih konferenc. Kardinal Rode je prenehal biti član SŠK s trenutkom, ko je bil imenovan na položaj prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja 11. februarja 2004,« so zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Pomanjkljivi odgovori

V celoti pa so se izognili sumom o domnevno ponarejenem testu očetovstva in o tem, ali je Cerkev v tej aferi morda poskušala prikriti dokaze.«

Obrnili smo se tudi na osebnega tajnika Franca Rodeta v Vatikanu Sergeja Pavliša, ki je bil ob našem klicu slišno šokiran in prosil, da se slišimo pozneje. V telefonskem pogovoru nam je povedal, da zgodbe ne pozna, je pa o tem mogoče kaj slišal na ulici. Usmeril nas je nazaj na Slovensko škofovsko konferenco, čeprav so nam od tam jasno sporočili, da Rode ni več njihov član. Tajik pa nam je še svetoval, naj se s pisnimi vprašanji neposredno obrnemo na Rodeta, ki bo nanje odgovoril, če bo želel.

Nedorečeno je ostalo tudi, ali je Cerkev v aferi Rode pred 11 leti res poskušal prikriti dokaze na način, da bi telesne tekočine za test očetovstva namesto Rodeta prispeval nekdo drug, kot v svojih zapisih in izpovedih izpostavi Karba, domnevno moralni teolog dr. Ivan Štuhec - na to vprašanje v cerkvenih krogih niso želeli odgovoriti.

Za komentar o teh navedbah smo zaprosili tudi dr. Ivana Štuheca. Njegov odgovor navajamo dobesedno: »Celo zadevo sem že predal odvetniški pisarni, to je moj odgovor!«

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme