1. 12. 2023

Golobova klofuta ministru Maljevcu

robert golob

Premier Robert Golob misli, pravijo v vladnih krogih, da je država Gen-I. / Jure Klobčar

Predsednik vlade je uspel s pritiski na ministra za solidarno prihodnost, da je kljub strokovnim pomislekom Golobovega simpatizerja imenoval za direktorja štajerskega doma starejših. V nasprotnem bi ministrstvo lahko ostalo brez denarja.

»Ministru Simonu Maljevcu je predsednik vlade zadal veliko klofuto,« slišimo iz vladnih krogov, potem ko je bil minister primoran potrditi dolgoletnega direktorja Marka Slaviča za še en petletni mandat na čelu Doma Danice Vogrinec iz Maribora. »To je šerifovstvo. Šerif in prijatelji,« pravijo za premierja Roberta Goloba, ki naj bi šel celo tako daleč, da bi ministrstvo za solidarno prihodnost lahko ostalo brez denarja za ključne projekte, med njimi za dolgotrajno oskrbo. »Da bi Golob ukinil ministrstvo, tega si v tem trenutku ne upa narediti. Je pa v igri še finančni minister Klemen Boštjančič, še eden izmed Golobovih prijateljev.« On ima v rokah škarje in platno, torej bedi nad finančno blagajno, »s tem pa je pogojena nadaljnja izvedba projektov. Čista politična računica. Minister se je moral tako odločiti, če je hotel zavarovati vse, kar se trenutno dela na ministrstvu.« Kocka je padla, zmagovalec umazanega pokra pa lokalni direktor Marko Slavič, ki naj ne bi bil zgolj Golobov prijatelj, ampak tudi simpatizer Gibanja Svoboda. Nenazadnje mu je Golob pred županskimi volitvami izkazal naklonjenost, kot beremo v lokalnem mediju, ko se je Slavič pojavljal kot eden izmed možnih kandidatov za mariborskega župana. Čeprav je za naš portal zanika, da bi bil član Svobode, pa pod to politično znamko zastopa interese v mariborskem mestnem svetu!

Direktor Doma Danice Vogrinec Maribor, mag. Marko Slavič z eno od stanovalk.
Revija Zarja Jana
Direktorju povišica, zaposleni brez izplačila delovne uspešnosti

Strokovne institucije, kot je socialna inšpekcija, katerih izsledke je želel pred dokončno odločitvijo o direktorju počakati tudi minister Maljevac, še niso zaključile z zadnjim nadzorom v mariborskem domu, potrdile pa so, da je bil na področju nadzora delovnih razmerij uveden prekrškovni postopek. Od leta 2012 pa do danes je bilo po podatkih socialne inšpekcije v domu sicer izvedenih 35 pregledov, ugotovljenih pa osem kršitev s področja delovnih razmerij in socialne varnosti.

Simon Maljevac ima zvezane roke, pravijo naši viri.
Primož Lavre
Ministra so pri izboru direktorja zadrževali številni pomisleki o Slavičevem vodenju ustanove z okoli 400 zaposlenimi in skoraj 900 oskrbovanci. Pod vprašaj zakonitosti je tako postavljen njegov izbor na javnem razpisu za direktorja doma, za katerega je ministrstvo menilo, da ni v skladu z zakonodajo in bi ga bilo treba ponoviti. Prav tako ima direktor na grbi še nekaj obtožb iz septembrske anonimke, v kateri so objavili domnevno nasilje nad zaposlenimi in oskrbovanci. Na našem portalu pa smo razkrili, da si je direktor kljub težki finančni situaciji v domu, ko je zmanjkal dober milijon evrov, dal izplačati povišico, medtem ko zaposleni niso dobili nagrade za delovno uspešnost. Trenutno, so nam sporočili iz doma, so v enoti, kjer so nastanjeni dementni varovanci, zaklenjena stranišča in odstranjene kljuke z vrat zaradi okvare cevi.

Poleg nepravilnosti, ki jih morata še dokončno raziskati socialna in delovna inšpekcija, pa je pri izboru direktorja bil ključen še politični moment. »Gre za igro moči, ni drugega. Politika je umetnost kadrovanja. Slavič je Golobov prijatelj in tukaj ni druge matematike. Gre zgolj in samo za kazanje mišic,« pove sogovornik. Minister, še nadaljuje dober poznavalec razmer, se je znašel v nemogočem položaju. »Golob mu je zvezal roke. Minister hoče in želi dobro delati naprej; projekti so v ognju, stanovanjska politika se ravno dobro razvija, sredstva so zdaj zagotovljena, prvega januarja prihodnje leto vstopi v veljavo dolgotrajna oskrba, treba je še speljati potrebno zakonodajo,« izvemo, zato je minister izdal pozitivno soglasje Slaviču, saj bi v primeru drugačne odločitve pogoreli vsi projekti. »Aktualni šef vlade ima velik problem, še slišimo v vladnih kuloarjih. Podpora mu pada, ljudje se zavedajo, da država ni Gen-I in da je v politiki dinamika pač drugačna.«

Minister Klemen Boštjančič ima v rokah javne finance tudi za projekte ministra Maljevca.
M24/Marko Vavpotič
Levica trn v peti Gibanja Svobode in SD

Ena od zavez v koalicijski pogodbi je tudi ročna zavora politike pri kadrovskih vplivih. A se Golob, kot je pred preiskovalno komisijo razkrila bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar, tudi v policijskih vrstah ni zmogel vzdržati kadrovskega mešetarjenja. Kljub dogovoru, ki so ga potrdile vse tri partnerice: »Oblikovati delovno okolje in uveljaviti kompetenčni in karierni model, ki bo omogočil strokovno in odgovorno delo javnih uslužbencev in omejil politični vpliv na kadrovanje ter njihove odločitve.«
Minister Maljevac bi sicer lahko izkoristil še eno od možnosti, in sicer bi počakal še nekaj dni, da bi minil zakonski rok 60 dni, in si na ta način pilatovsko opral roke, direktorja Slaviča pa bi potem namesto njega potrdil svet zavoda. Lahko pa še vedno izbere možnost, ki jo ima država kot predstavnik ustanovitelja doma starejših, ki lahko imenuje pa tudi odpokliče direktorja. Navsezadnje bodo odločilni sklepi inšpekcij, na katere na ministrstvu za solidarno prihodnost težko čakajo. Kot so nam zapisali v odgovoru: »Na ministrstvu ugotovitev socialne inšpekcije še nismo prejeli, zato smo jo pozvali za posredovanje zapisnika o inšpekcijskem nadzoru. Na ministrstvu bomo, po posredovanju zapisnika o inšpekcijskem nadzoru, ukrepali v okviru svojih pristojnosti.«

Ob vsem tem lahko še dodamo, da je Slavič tudi za čas mandata ministrice Anje Kopač Mrak, ko se je tudi kolebalo o njegovem soglasju, s pomočjo štajerskih podpornikov pritiskal za imenovanje. Zdaj je še petič uradno potrjen, tudi večina članov sveta doma mu izkazuje podporo, čeprav je pred meseci zaradi nestrinjanja z njegovim načinom dela predstavnica ustanovitelja doma, to je Republike Slovenije, odstopila. Po informacijah s štajerskega konca pa naj bi se v zakulisju odvijal mesarski boj ne samo na politični ravni med predsednikom vlade in ministrsko ekipo, ampak še naprej tudi med zagovorniki in nasprotniki direktorja, ki je v eni največjih slovenskih ustanov za starejše na čelu že celih 20 let.

V Domu Danice Vogrinec Maribor je Marko Slavič direktor že polnih 20 let.
Zarja Jana
Kadrovanje po prijateljski liniji in lomljenje prstov ministru Maljevcu je povzročilo dodatne razpoke v odnosih med koalicijskima partnerjema, ki kljub izboru ministra Luke Mesca za vodenje vlade v času Golobove bolniške odsotnosti, v zvezi nista enakovredna. » Svoboda in SD nas imajo samo zato, ker prinašamo vsebino, sicer ne vejo, kaj bi sploh delali. Če pogledate projekte, ki smo jih mi prinesli na mizo, si jih lastijo vse strani,« sogovornik iz najmanjše koalicijske stranke pokaže na projekte, ki naj bi si jih prilaščali drugi dve partnerici. Gre za področje štipendiranja, stanovanjske politike, dviga pokojnin, nestrinjanja z dvigom oskrbnin in drugih, ki so, pravijo, de facto plod Levice. »Smo kar trn v peti. Radi pokažejo zobe, rekoč, fantje, bodite pridni, če hočete biti zraven.« Kaj na to poreče predsednik vlade? Na njegove odgovore še čakamo. A politični boj med Davidom in Goljatom očitno še ni končan.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme