25. 6. 2024

Za zlorabe en sam inšpektor, pa še ta je na dolgotrajni bolniški!

close-up-picture-old-woman-s-hand-showing-anti-symbol

Prijave nasilja in drugih zlorab v domovih za starejše preiskuje en sam inšpektor. / Freepik

Mrtvih ne morejo zaslišati, zato so nadzori neuspešni. Tako pravijo na socialni inšpekciji, kamor smo prijavili vse tragične zgodbe varovancev iz domov za starejše in socialnih zavodov Bokalce, Preddvor, Maribor in Kočevje, ki smo jih obsežno predstavili na našem portalu. Osem mesecev je že od naše prve objave nasilja in neustreznega ravnanja z oskrbovanci v domovih za starejše in osem mesecev inšpekcijo vsak teden sprašujemo o izsledkih nadzorov - zgodilo pa se ni nič! Za vse nadzore je zadolžen en sam inšpektor. Pa še ta je na dolgotrajni bolniški! Nadzor stoji, kršitev ne sankcionira nihče, polje morebitnih zlorab ostaja odprto.

Na preiskovalno.si od začetka delovanja portala spremljamo zgodbe starejših in njihovih svojcev, ki se jim dogajajo sistematične kršitve človekovih pravic in dostojanstva. Vsem zgodbam je skupno to, da se odvijajo v domovih za starejše ali javnih socialnih zavodih, kjer se zadnja leta spopadajo s hudo kadrovsko stisko in zaposlovanje neustreznega, neizobraženega in tudi čustveno neprimernega kadra z odsotnostjo empatije in sočutja do starejših. Država je pri vlaganju v socialne kadre in ustrezno plačilo zanje pogrnila na celi črti. Vse zgodbe, o katerih smo poročali, smo predočili socialni inšpekciji. Nadzor nad 115 domovi starejših in drugimi socialnimi zavodi po celi Sloveniji pa vrši zgolj pet(!) inšpektorjev. Samo eden se ukvarja s prijavami zlorab v domovih za starejše! A še ta je od začetka inšpekcijskih postopkov, ki jih je sprožil na pobudo in po razkritjih našega portala, zaradi bolezni dolgotrajno odsoten. Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski pričakuje, da se bo na delo vrnil z julijem in uspešno zaključil s preverjanjem prijav.

Peter Stefanoski, direktor socialne inšpekcije
FB
»Relativno je že daleč z nadzori, zato bi bilo nesmiselno zadeve dodeliti komu drugemu.« Nadzori v domovih za starejše so tudi v manjšini napram nadzorom Centrov za socialno delo, kjer so vpleteni otroci. Gre za razmerje 15 : 1 v prid CSD, plastično opiše direktor Stefanoski, »razen v primeru, ko je izvajanje nasilja v teku, takrat se takoj odzovemo.« Nemudoma ukrepajo, če je zaradi opustitve ravnanja zdravstvene ali socialne institucije nekdo zdravstveno ogrožen. V tem primeru primer bi zadevo predali drugemu inšpektorju, očitke iz zdravstvene nege pa Zbornici zdravstvene in babiške nege.

Svojcem verjamejo, a njihovih navedb večinoma ne morejo preveriti

Silvija Novak je spregovorila o incidentu s kopanjem in nepojasnjeni smrti svoje mame v domu Bokalce.
preiskovalno.si
»Mamo so potunkali v vrelo vodo. Cel hrbet, noga in roke do komolcev so bili opečeni in v mehurjih!« Tako je Silvija Novak 26. oktobra lani na našem portalu delila trpko izkušnjo z ostarelo mamo, ki je bila šest let oskrbovanka doma Bokalce v Ljubljani. S primerom je bila seznanjena tudi policija, v domu so incident priznali. Mama je zdaj že nekaj let pokojna. Novakova pa se še zdaj ni sprijaznila s pojasnilom, v kakšnih okoliščinah je njena mama nenadoma izdihnila, in to kljub posredovanju odvetnika. Novakova, ki je dneve večinoma preživljala v mamini družbi, je bila natančna opazovalka dogajanja v domu. Tako je zaznala tudi druge, strokovne napake, kot je zamenjava dokumentacije med oskrbovanci, neustrezen način hranjenja onemoglih, delno oviranih in dementnih oseb, ki so po njenih besedah večinoma uživali mrzlo hrano.

Zapisali smo tudi izkušnjo Brigite Kneževič, ki ima v domu Bokalce mamo v oskrbi že 12 let. K sreči jo redno obiskuje, da jo je nekoč rešila trpljenja, ko se je več ur davila s tujo protezo v ustih. Spet drugič je sredi zime naletela mamo, ki so jo na pol golo peljali v bolnišnico. Ali so jo sredi popoldneva v vozičku pustili pred oknom, skozi katerega ji je naravnost v oči sijalo razbeljeno sonce.

Brigita Kneževič je za preiskovalno.si zaupala dogajanje z mamo v domu Bokalce.
Preiskovalno.si
Direktorica enote Bokalce Melita Zorec je takrat za naš portal potrdila zapisane incidente in dejala, da so bili obravnavani kot nesrečni slučaji.

Primer nasilja v Bokalcih smo že v času objave prijavili socialni inšpekciji, ki se je kmalu po naši prvi objavi nasilnega dogodka odpravila v omenjeni dom, kar so nam tudi pisno potrdili. A v primeru Novakove so inšpektorji naleteli na zid, saj je mama že pokojna. Kot pojasnjuje direktor Stefanoski, »upravičencev v takem primeru ne moremo zaslišati, da bi preverili dejansko stanje.« Obstaja pa v tem primeru policijski zapisnik, kar postavi dogodek v drugačno luč. »Pri tem se zaposleni ne morejo sklicevati na strokovno napako, ampak gre za kaznivo dejanje. Tisti, ki trdi, da ne ve, kdaj je voda vrela, naklada.« Na težavo naletijo tudi pri dementnih in onemoglih osebah, kot je mama Brigite Kneževič. »Svojcem verjamemo, ne moremo pa njihovih trditev preveriti.« V minuli petih letih so na inšpektoratu prejeli še dve prijavi zoper enoto Bokalce, ki sta se nanašali na pomoč pri vstajanju in poleganju ter na omejitve obiskov med epidemijo covida-19.

O hudem zanemarjanju mame, ki da je v domu Preddvor shirala do smrti, njeno telo pa je bilo polno krvavih ran je za preiskovalno.si spregovoril tudi sin Boris Potočnik in svoje besede podkrepil z zgovornimi fotografijami. Mama je v dom prišla zdrava, hodila je in jedla je sama. V domu pa se je po besedah Potočnika zgodil bliskovit preobrat. Tudi o tem primeru smo obvestili socialno inšpekcijo. Nadzor zaradi odsotnosti inšpektorja še ni končan. Je pa inšpekcija v Preddvoru že odkrila napake s področja delovno pravne zakonodaje. V zadnjih treh letih so inšpektorji v domu zaznali devet kršitev, odgovornim pa so izdali opomin zaradi nezagotavljanja počitka zaposlenim med delovnimi dnevi. Obravnavajo pa tudi še nekatere druge primere s področja socialne inšpekcije.

Gospa Potočnik je shirala in ostala brez oskrbe.
preiskovalno.si

Zanemarjanje Andreja povod za policijski pregon?!

Ena bolj odmevnih zgodb, ki je v srčnosti združila Slovenijo in medije, je bilo naše razkritje zanemarjanja onemoglega občana Andreja iz Kočevja, ki je bil štiri mesece priklenjen na posteljo. Obležal je po bolezni nog, v postelji jedel in opravljal potrebo, socialne službe pa so skrb zanj zanemarile. Čeprav so bili o njegovem stanju obveščeni tako v CSD Kočevje kot v Zavodu Jutro za pomoč in nego na domu, ki je na plačilni listi občine. Namesto da bi Andreju pomagali, so ga, kot smo na našem portalu razkrili v več člankih, pustili umirati na obroke in se z lažmi, da je sam zavračal pomoč, izmikali zakonskim dolžnostim. Zdravstvo in sociala, dva temeljna stebra naše družbe, od katerih smo odvisni in ju obenem finančno vzdržujemo državljani, sta pri Andreju povsem odpovedala iz občečloveškega pristopa.

Andrej je vsak dan boljše.
preiskovalno.si
Preiskovalno.si se je zavzel za Andrejevo rešitev in njegovo ponovno vrnitev v življenje, saj je Andrej še na vrhuncu moči in tudi dela zmožen. Ni se želel prisesati na socialno pomoč, ampak se aktivno vrniti v življenje. Potreboval je le nujno zdravstveno oskrbo, pomoč pri higieni in ureditvi bivanjskih razmer. Ravnanje kočevskega CSD in Zavoda Jutro za nego in skrb na domu, ki je prejemnik javnih sredstev, je bilo v tem primeru ne samo nečloveško, ampak tudi zakonsko neustrezno in sporno. Inšpekcijski nadzor v Zavodu Jutro je že stekel, po besedah direktorja Stefanoskega pa še ni tako daleč, da bi o njem lahko spregovoril. Inšpekcija bo v primeru prepoznanja kaznivega dejanja vključila policijo in tožilstvo. V primeru ugotovitev, da izvajalec opravlja delo, za katerega nima ustreznega dovoljenja in ustrezno izobraženega kadra, izrečejo globo. Prekrškovni postopek bi začeli tudi v primeru, če bi inšpektor odkril, da je zavod pri svojem delu kršil Andrejevo dostojanstvo, obenem pa njegovo stanje zavračal, minimaliziral. Andrej bi v tem primeru nastopil kot priča. Se je pa vmes odzvala Občina Kočevje in z Zavodom, s katerim so imeli že v preteklosti več težav, prekinila pogodbo!

Koalicijska pogodba polna obljub, učinka pa nobenega

V zadnjih petih letih je Inšpektorat za delo prejel 109 prijav, ki so vsebovali očitek zoper delo v domovih za starejše. Več kot polovica teh prijav je vsebovala očitke zoper ravnanja na področju zdravstvene nege in so jih odstopili pristojnim organom.

Po uradno dostopnih podatkih je bilo v zadnjih petih letih v domovih opravljenih 154 nadzorov, tveganje za neustrezno ravnanje pa se je zvišalo v približno petini primerov, v manj kot 10 odstotkih pa so bile ugotovljene nepravilnosti, ki so neposredno vplivale na stanovalca, na primer uvrstitev v vrsto oskrbe in temu ustrezna organizacija nudenja oskrbe.

V Koalicijski pogodbi aktualne vlade lahko beremo pasuse o dostojnem bivanju v tretjem življenjskem obdobju, o ureditvi socialnih razmer, dolgotrajni oskrbi, pomoči starejšim na domu ipd. Na vse to zadnje mesece opozarjamo na našem portalu in skrbno spremljamo uveljavljanje dolgotrajne oskrbe v praksi. A na žalost je zakon obstal kot mrtva črka na papirju, minister Simon Maljevac pa se trudi zamegljevati vse bolj katastrofično stanje z rezanjem trakov pred novimi domovi za starejše, uvajanjem robotov v domove namesto ustreznega plačevanja kadra in zavajanjem z obljubami, za katere so nam direktorji domov za starejše utemeljili, da nimajo nikakršne podlage. Tudi zakon, ki ureja plačevanje kadrov v domovih, po mnenju direktorjev ne bo prinesel napredka, saj z 9 milijoni evrov ne morejo storiti čudežev prti zaposlovanju.

In čeprav je Republika Slovenija 100-odstotna lastnica večine domov v javni mreži in ima minister pristojnosti za imenovanje in razrešitev direktorja, to pooblastilo obstaja le kot zapis na formularju. Vodstvo v domovih ostaja kljub prijavam in dokazanim zlorabam. Minister je tudi po incidentu v trebanjskem domu, ko je dijakinja na praksi napadla dementno varovanko in nasilje tudi posnela, javno napovedal ukrepe za preprečevanje tovrstnih zlorab, vendar pa kakšni konkretni ukrepi še niso bili izvedeni.

Razpadata socialni in zdravstveni sistem, a politika ne najde skupnega jezika s stroko

»Ko govorimo o generaciji starejših, je prišlo do globoke erozije vrednot,« je pred časom ocenil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Starejši bi morali biti v verigi socialne in zdravstvene oskrbe postavljeni na prvo mesto tudi v Sloveniji. Že zdaj smo nacija starejših. Starejših od 65 let je 21,8 % ljudi, kar nas uvršča med države z zelo starim prebivalstvom. To je pomemben podatek za načrtovanje zdravstvenih in socialnih storitev na individualni in družbeni ravni. Družba še ni sprejela konsenza o politiki in socialni pravičnosti staranja v dolgoživi družbi. Razpadata socialni in zdravstveni sistem – vse politike do zdaj pa niso bile zmožne najti skupnega jezika s stroko, ampak so dale prednost lastnim apetitom in koruptivnem plenjenju javnih sredstev. Potrebne so reforme sistema, ki bodo zagotovile varstvo in dostojanstvo starejših. Predvsem pa bi bilo treba poskrbeti za sistematično izobraževanje in ustrezno nagrajevanje kadra, ki opravlja enega najtežjih del v socialnih in zdravstvenih poklicih.

Izdali smo generacijo.
Profimedia
»Pri nasilju v DSO se ne smemo delati, da gre za posebno populacijo ljudi. Če je nekdo star 90 let, se nima nihče nad njim pravice izživljati. To mora policija prepoznati kot kaznivo dejanje!« direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski poziva vse, ki zaznajo/zaznate nasilje, da ga nemudoma prijavijo/prijavite direktorju doma, socialni inšpekciji ali policiji v primeru suma kaznivega dejanja. Pomembno je, da se na vsak primer nasilja odzovemo takoj in odločno, da zaščitimo tiste, ki se ne morejo braniti sami. Zato bomo na našem portalu še naprej sledili zgodbam generacije, ki nam je postavila temelje države, demokratične družbe in gospodarskega napredka. Prihodnost starajoče se družbe postaja ključno vprašanje v celotni Evropi. Prizadevanja našega portala so tako prepoznali tudi v organizaciji European Prees Prize (Evropska novinarska nagrada), ki je nagradila izjemnost poročanja o problematiki starejših v prispevku Nataše Markovič Izdali smo generacijo.

Zadnja razkritja

30. 6. 2024

IMG_8311

Privilegirani odvetniki v kliničnem centru do milijonskega posla

Ljubljanski klinični center bo po pritiskih in odhodih redno zaposlenih posle javnega naročanja oddal izbranim odvetniškim družbam, ki si bodo za približno 300 razpisov razdelile 1,4 milijona evrov. Med njimi naj bi posel dobile odvetniške družbe, ki so v preteklosti zastopale dobavitelje, kar je povsem nesprejemljivo. Med izbranimi bo gotovo tudi odvetnica Maja Prebil, ki je imela pod tem vodstvom primat v kliničnem centru, čeprav je pred tem pisala revizije v korist dobaviteljev.

Preberi več

28. 6. 2024

1705921894-dsc01600-1705921798689

Vodstvo železnic ignoriralo opozorila, na tirih umrlo pet delavcev

Razkrivamo zapisnike Sveta delavcev Slovenskih železnic od leta 2018, ki dokazujejo, da je bil generalni direktor Dušan Mes obveščen o vseh nevarnostih na železniških progah ali pa bi moral biti. Zagotovo pa je bil z opozorili zaposlenih seznanjen direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, ki je po lanski tragediji pri Postojni, kjer sta v trčenju z vlakom umrla dva delavca, stal tesno ob Mesu in kot enega glavnih krivcev za nesrečo izpostavljal človeški faktor.

Preberi več

27. 6. 2024

IMG_8120

Revizija Litijske: Po nakupu so bile aktivnosti usmerjene v prikaz kriminalnega ozadja

Revizija poleg domnevnih krivcev razkriva, da so bile po nakupu določene aktivnosti na ministrstvu za pravosodje usmerjene tako, da bi se nakup nepremičnine v javnosti prikazal kot neracionalen in negospodaren, celo kot kriminalno dejanje, in da bi se uslužbence, ki so izvedli predmetni posel, opredelilo, da so to skrbno načrtovali. Revizija dejansko razkriva, kot smo prvi poročali 20. junija, da so uslužbenci svoje delo opravili vestno.

Preberi več

25. 6. 2024

close-up-picture-old-woman-s-hand-showing-anti-symbol

Za zlorabe en sam inšpektor, pa še ta je na dolgotrajni bolniški!

Mrtvih ne morejo zaslišati, zato so nadzori neuspešni. Tako pravijo na socialni inšpekciji, kamor smo prijavili vse tragične zgodbe varovancev iz domov za starejše in socialnih zavodov Bokalce, Preddvor, Maribor in Kočevje, ki smo jih obsežno predstavili na našem portalu. Osem mesecev je že od naše prve objave nasilja in neustreznega ravnanja z oskrbovanci v domovih za starejše in osem mesecev inšpekcijo vsak teden sprašujemo o izsledkih nadzorov - zgodilo pa se ni nič! Za vse nadzore je zadolžen en sam inšpektor. Pa še ta je na dolgotrajni bolniški! Nadzor stoji, kršitev ne sankcionira nihče, polje morebitnih zlorab ostaja odprto.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme