3. 10. 2024

Zakaj Borut Sajovic ni primeren za ministra

915499_1726145422-dsc03800-1726145119

Borut Sajovic / Sašo Švigelj

Kandidat za ministra za obrambo ima glede na svoje pretekle funkcije nesorazmerno veliko premoženja, zato je javnost upravičena izvedeti, od kje izvor tega premoženja. Predvsem v luči dejstva, da je glede na podatke v zemljiški knjigi njegova družina večino svojega premoženja pridobila v času njegovega županovanja. Zato apeliramo na bodočega ministra, da javnosti transparentno pojasni izvor premoženja, ki ga je popisal portal Oštro.

Borut Sajovic je napisal, »da poroča Komisiji za preprečevanje korupcije svoje premoženje,« vendar pa na Preiskovalno.si apeliramo na bodočega ministra, da zaradi transparentnosti, integritete in zaupanja razloži, kako je prišel do premoženja. Bodoči minister bo poleg predsedniku vlade in vladi odgovarjal tudi državnemu zboru in javnosti. Kot predstavnik državne institucije, ki jo financiramo davkoplačevalci, je odgovoren vsem nam. Bodoči minister mora biti transparenten glede svojega premoženja, ker tako »krepi zaupanje javnosti in preprečuje konflikt interesov.« 

Borut Sajovic
Primož Lavre

Borut Sajovic pa preiskovalnim novinarjem portala Oštro ni poslal podatkov o svojem premoženju. Po podatkih portala Oštro, ki je pripravil detektor premoženja poslancev, je Borut Sajovic lastnik treh hiš, treh stanovanj v Sloveniji in enega na Hrvaškem, ene stavbe, petih kmetijskih zemljišč in dvanajstih parcel! Novinarske izsledke portala najdete tukaj.  

Poleg tega je Borut Sajovic po njihovih podatkih lastnik številnih vrednostnih papirjev: Cinkarne Celje, DZS, Eqinox, Krke, Luke Koper, NLB, Petrola, Term Čatež, Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in obveznic Republike Slovenije. Borut Sajovic je bil večino let župan ene manjših občin, njegova neto plača se je gibala med 2000 in 3000 evri mesečno.

  • Bodočega ministra zato pozivamo, da javnosti razkrije, od kje mu toliko premoženja, predvsem pa, ali ga je pridobil v času županovanja, od koga je kupil 12 parcel in s katerimi sredstvi? Bodoči minister naj za vsako od nepremičnin, o katerih poroča portal Oštro, razloži, od kje izvor finančnih sredstev za ta nakup.

Po pregledu preteklih izjav poslanca Svobode Boruta Sajovica ugotavljamo, da bodoči minister odgovarja na novinarska vprašanja:

a) Selektivno

Na niti enega od navedenih štirih vprašanj o svojih nepremičninah ni odgovoril:

Zanima me, zakaj niste poslali na medij Oštro podatkov o svojih nepremičninah?

Zanima me, koliko nepremičnin imate?

Ali je vaša družina pridobila nepremičnine in zemljišča v času, ko ste bili župan? Koliko nepremičnin je pridobila vaša žena in koliko vaš sin?

Ali je v času vašega županovanja kakšno zemljišče pridobilo spremembo namembnosti?

b) Nenatačno in manipulativno

Sajovic napiše:

»Navedbe anonimk znanih anonimnežev so večkrat preverili tudi pristojni organi in niso ugotovili kršitev.« 

Ob tem pa pozabi napisati, da je prav KPK konec leta 2022 prijave domnevne zlorabe odstopila policiji in tožilstvu (nimamo podatka, kako so se postopki končali). Prav tako ne napiše, da so določeni pristojni organi denimo pri delovanju njegove žene našli kršitve.

c) Relativizira

Sajovic napiše:

»To so stare teme, anonimneže tožim na sodišču.«

To seveda ne spreminja dejstva, da določene trditve anonimnežev držijo. Ti mu očitajo pridobitev premoženja v času županovanja, ko je imel dostop do informacij. 

d) Preusmerja temo, jo razširja, poenostavlja

Sajovic napiše:

»V zadnjih dneh sta bila poleg mene na ta način napadena tudi ...«

To ne spremeni dejstva, da so vsi ti napadi lahko upravičeni. Bodoči minister, odgovorite na vprašanja o izvoru vašega premoženja. 

e)  Za vsa vprašanja novinarjev krivi neke politične nasprotnike  

Sajovic napiše:

»Anonimke in ovadbe v Tržiču kot tudi sicer so del političnega boja.«

Poleg treh hiš, treh stanovanj v Sloveniji in enega na Hrvaškem, ene stavbe, petih kmetijskih zemljišč in dvanajstih parcel mora pojasniti, od kot mu premoženja številnih vrednostnih papirjev: Cinkarne Celje, DZS, Eqinox, Krke, Luke Koper, NLB, Petrola, Term Čatež, Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in obveznic Republike Slovenije. Borut Sajovic je večino let župan ene manjših občin, njegova neto plača se je gibala med 2000 in 3000 evri mesečno. 

Primer netransparentnega nakupa

Stara Bencetova domačija, v kateri je nastajao veliko dnevnikov in popisov alpinista.
preiskovalno.si
1) Bencetova domačija

Ena od večjih afer, ki jih nekdanji župan ni transparentno razložil  je pridobitev Bencetove domačije v Dovžanovi soteski, ki je bila v lasti Rozalije in Franceta Benceta. Bencetova naj bi jo na starost želela podariti Občini z upanjem, da bo v njej nekoč spominska soba njunega prehitro preminulega sina, alpinista, gorskega reševalca Filipa Benceta, ki je pisal alpinistične dnevnike in zapiske. Hiša je bila za Občino takrat strateškega pomena, saj je stala neposredno ob Bencetovi poti, kamor je zaneslo marsikaterega pohodnika. Kot so nam povedali nekdanji zaposleni na občinski upravi, se je Občina odpovedala predkupni pravici (pogovore imamo posnete in jih hranimo v uredništvu), župan Sajovic je namreč: »Zahteval, da se Občina odpove tej domačiji, čeprav naj bi bila za nakup rezervirana občinska sredstva, vendar pa je čez nekaj mesecev prišla v last žene Boruta Sajovica, zobozdravnice Janje Sajovic, in sicer leta 2015.«

V času županovanja Boruta Sajovica! Sajovic danes pravi, »da so lastniki hišo prodajali dolga leta, da za nakup ni bilo interesa«, kar pa nekdanji zaposleni na Občini zanikajo. »Samo Občina je vedela za prodajo te hiše, nihče drug in vsi smo vedeli, da jo hoče župan zase.« 

Družini je uspelo zrušiti staro hišo in postaviti novo. O zapuščini Bencetovih ne duha ne sluha.
Reporter.si

Janja Sajovic je lastnica Bencetove domačije in več parcel v okolici. Do lastništva je prišla v času županovanja Boruta Sajovica.
Spletna slika
Leta 2022 je na mestu stare domačije družina Sajovic zgradila novo leseno hišo, vredno skoraj pol milijona evrov. Kot so zapisali v Reporterju, je bila graditelju, ki je od Občine dobil denar za gradnjo tržiškega bazena, zaupana gradnja njegove hiše, domačini pa so se, tako Reporter, spraševali o tem, kako se je porabljal material, namenjen za gradnjo bazena, in če sta se investiciji prekrivali? Kot so zapisali, je »hiša podkletena in povezana s staro hišo, v kateri naj bi bila veterinarska ambulanta.« Vprašljiva naj bi bila tudi vrednost hiše, ki je javno premalo ocenjena, so zapisali.

Skrivnost je tako ostala tudi finančna konstrukcija nakupa, koliko so Sajovčevi plačali ta biser, poln alpinistične dediščine. Na portalu Preiskovalno.si smo vprašali Občino, Gurs in ostale institucije. Gre za parcele številka 846 v katastrski občini Lom pod Storžičem, kjer je Janja Sajovic v tej soteski prišla še do več parcel. Vprašljiv je nakup dolgega pasu ob reki, številka parcele 846/9, do lastništva katerega je prišla Janja Sajovic le nekaj mesecev po lastništvu Bencetove domačije, in sicer 17. Novembra 2015. Vse v času županovanja svojega moža. Očitno tudi za ta pas ni bilo kupca. Kot so nam povedali nekdanji zaposleni, bi moral župan odgovoriti na vprašanja, kje in koga so obvestili o prodaji te nepremičnine, saj za naš portal trdijo, da so to vedeli le na Občini in imeli izrecno navodilo, da se Bencetovo domačijo pusti. Sajovic danes trdi, da je to laž. Nadalje nekdanji zaposleni in domačini zahtevajo, naj nekdanji župan razkrije, kako je do domačije prišel javni vodovod in na katere stroške, saj so prepričani, da na občinske.

Sajovic je na občinski seji razlagal - tako sledi iz zapisnika, ki smo ga pridobili, - »da eni in isti anonimneži problematizirajo nakup Bencetove domačije, da je vse čisto in da njegova družina vlaga v Tržič in ne kupujejo počitniških hiš drugje.« Kar pa ne drži. Kot je razkril portal Oštro, ima Sajovic nepremičnino tudi na Hrvaškem. Sajovic je za naš portal napisal, da sicer »navedbe o Bencetovi hiši ne držijo, da so laž nevoščljivcev in političnih nasprotnikov.« Katere navedbe natančno ne držijo, ni napisal, odgovori pa so v duhu zgoraj opisanih večinoma nenatančni in pavšalni. Dejstvo je, da so vse številke parcel zapisane v zemljiški knjigi. Sajovic je še dodal, da so »navedbe anonimk znanih anonimnežev večkrat preverili tudi pristojni organi in niso ugotovili kršitev.« A tudi to ni točno. KPK je prijavo domnevne zlorabe položaja predal policiji in tožilstvu, na njihove odgovore o izsledkih še čakamo. Če KPK ne bi zaznal vsaj nekaj sumljivih stvari, tega ne bi storil.

 Bodočega ministra zato sprašujemo:

  • Kje se je »dlje časa« prodajala Bencetova domačija, kot trdi? (Kako bo dokazal nezainteresiranost sosedov, drugih zaposlenih in občanov, ki trdijo, da so bili v neenakem položaju? Dokaz je na bodočem ministru.)
  • Kakšna je bila cena domačije, ali jo je res prenavljal podjetnik, ki je dobil posle na Občini?
  • Kako je družina prišla do lastništva drugih parcel okoli domačije?
  • Ali torej ne drži, da je imela Občina rezerviranih 35 tisoč evrov za to domačijo? Kdo je podpisan pod odločitev, da se odpovejo predkupni pravici?
  • Kako je hiša dobila vodovod in ali je občina karkoli investirala v obnovo Dovžanove soteske, kar bi dvignilo vrednost hiše Janje Sajovic oz. družine Sajovic?
  • Kakšna je vrednost hiše danes in s katerimi sredstvi jo je obnavljal?
  • Ali bodoči minister kot kmet prejema državne subvencije in kolikokrat je uveljavljal predkupno pravico na občini, ki jo je vodil?

Kot je napisal za naš portal, »z lovstvom se ukvarjam kot naravovarstvenik in gojitelj. Ne streljam že dolga leta. Vse moje kmetijske dejavnosti so v glavnem samooskrbne narave. Vesel pa sem, da mladi nasledniki naše družinske kmetije nadaljujejo delo na zemlji.«

2) Druge Nepremičnine

Kot so poročali mediji, je vrednost vseh nepremičnin in velikost parcel družine Sajovic v letih njegovega županovanja narasla, zato nas zanima:

  • Koliko nepremičnin je pridobil v občini v času svojega županovanja? Pomembno je vedeti, ali se je bodoči minister v času županovanja z notranjimi informacijami nedovoljeno okoristil, ali je te informacije izkoristil za lastno bogatenje ali ne?
  • Bodoči minister naj pojasni nakup vsake od nepremičnin, ki jih navaja portal Oštro.

(Kdaj jo je kupil in od koga jo je kupil in po kakšni ceni?)

3) Ugled

Za bodočega ministra je pomemben ugled. Bodoči minister se je poleg izvora svojega premoženja, ki je vprašljiv, dokler ga ne razloži, zapletel v afero s čokoladnimi penisi.

Planet tv je poročal o neprimernih darilih nekdanjega župana Sajovica, ki je predlagan za ministra.
Zaslonska slika
Po poročanju več medijev je župan občankam ob dnevu žena podaril čokoladne lulčke, dva dni po tem pa moškim lizike v obliki vagine. »Šlo je za podcenjujoče in žaljivo ravnanje župana,« so takrat povedali na Občini. Sajovic se je sicer opravičil in ponovno poudaril, da je vse napihnjeno in da so za to krivi politični nasprotniki.

Ugled bodočemu ministru krni tudi njegova žena. Dokument, ki smo ga pridobili, razkriva, da je bilo v izrednem nadzoru  zdravstvenega inšpektorata njene ambulante ugotovljenih več nepravilnosti. Kot pravijo sostanovaci, so se te nanašale na medicinske odpadke, ki jih je metala v navadne smeti. V navadnih smeteh na Kovorski ulici 11 so bile »krvave gaze, tamponi in igle«.

Na inšpektoratu so potrdili nepravilnosti pri dentalni medicini Sajovic.
preiskovalno.si
Kot trdijo sostanovalci, Janja Sajovic še danes opravlja zobozdravstveno dejavnost v stanovanjskem bloku brez soglasja sosedov. Ali je namebnost prostorov pravilna za njeno dejavnost, nismo preverjali, eden od stanovalcev pravi, da ne. Na istem naslovu ima registrirano podjetje tudi sin Boruta Sajovica, podjetje JS Prop, d. o. o.

  • Bodočega ministra zato sprašujemo, kako pomemben je ugled za bodočega ministra, ali meni, da je s preteklimi seksističnimi izjavami in neprimernimi darili primeren za ministra, ali je morda etično sporen?
  • Bodočega ministra sprašujemo, ali lahko dokaže, da ima njegova žena urejena vsa dovoljenja za delo in izvajanje zobozdravstvene dejavnosti?

4) Izobrazba

Minister mora imeti znanja iz področja, ki jih bo pokrival. Poslanec, nekdanji župan Sajovic, kot nekaj njegovih predhodnikov nima predznanj in znanj za zasedbo te funkcije. Žal ni bil niti v parlamentu v zadnjih dveh letih, niti aktiven na tem področju. Ni bil v parlamentarnem odboru za obrambo, ni bil aktiven v mednarodnih delegacijah NATA, z obrambo se sploh ni ukvarjal. Kot pravijo naši viri na ministrstvu za obrambo, bo le »marioneta Damirja Črnčeca«, če bo ta sploh ostal sekretar. (Viri na ministrstvu za obrambo poudarjajo, da se po ministrstvu govori, da naj bi državnega sekretarja zanimal prestop v gospodarstvo, ponujal naj bi se za člana uprave Petrola). Teh govoric pri državnemu sekretarju nismo preverjali. Sajovicu, kot nekdanjemu županu, pa zaposleni na obrambi priznavajo nekaj izkušenj iz civilne zaščite, ki je del obrambe.

Imenovanje Boruta Sajovica v vladi dr. Roberta Goloba je še en dokaz več, da kadrujejo po politični in ne strokovni liniji, čeprav so pred volitvami napovedovali drugačno politiko. 

Ministrstvo za obrambo s proračunom ene milijarde

Zakaj je pomembno, da Borut Sajovic razkrije svoje premoženje? Transparentnost pri politikih je ključna za krepitev zaupanja volivcev. To poudarjajo številne mednarodne organizacije, med drugim OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), Transparency Internacional, Računsko sodišče, Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki govori tudi o razkritju kolizij interesov.

Bodoči minister za obrambo bo namreč obvladoval resor, ki je bil za leto 2024 težak 1,018 milijarde evrov, za leto 2025 pa 1,106 milijarde evrov.

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, premier Robert Golob in državna sekretarka za strateško komuniciranje Melita Župevc
Vlada RS

Zadnja razkritja

3. 10. 2024

915499_1726145422-dsc03800-1726145119

Zakaj Borut Sajovic ni primeren za ministra

Kandidat za ministra za obrambo ima glede na svoje pretekle funkcije nesorazmerno veliko premoženja, zato je javnost upravičena izvedeti, od kje izvor tega premoženja. Predvsem v luči dejstva, da je glede na podatke v zemljiški knjigi njegova družina večino svojega premoženja pridobila v času njegovega županovanja. Zato apeliramo na bodočega ministra, da javnosti transparentno pojasni izvor premoženja, ki ga je popisal portal Oštro.

Preberi več

1. 10. 2024

1710318311-172a6846-1710318295296

Devet let blatenja in diskreditacij v politično zmontiranem procesu

Devet let je bila ugledna profesorica z mednarodnim priznanjem in vidna političarka stranke SD Metka Tekavčič tarča kritik, diskreditacij, sramotenj, blatenja in obtožb o naklepnem prejemanju ter razdeljevanju dodatkov profesorjem in drugim zaposlenim na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Zdaj je dočakala sodbo: oproščena vseh obtožb! Zadeva zoper njenega sodelavca, zaslužnega profesorja, nekdanjega dekana in finančnega ministra Dušana Mramorja pa je konec lanskega leta zastarala, s čimer ni mogel dokazati svoje nedolžnosti. Afera dodatki pa je leta 2016 končala njegovo politično kariero in resno načela njegovo zdravje. V nenavadnem, če ne tudi zmontiranem političnem procesu sta prominenta ekonomista doživljala ne samo sodni in medijski linč, ampak tudi razčlovečenje. Že takrat je kazalo, da gre za dobro zrežiran in premišljen proces diskreditacije tedanjega ministra za finance, z oprostilno sodbo pa se je samo še potrdilo. Vladajoči politiki ne izbirajo sredstev za ohranitev svojega položaja tudi na račun uničenja karierne poti strokovnjakom mednarodnega formata.

Preberi več

29. 9. 2024

Emanuela, 3

Ko srce ne bije po načrtih

To je zgodba o mali Emanueli, ki je preživela več srčnih operacij. To je zgodba o preživetju po tem, ko so zdravniki eden za drugim staršem predlagali prekinitev nosečnosti. Je zgodba s srečnim koncem, ki jo je za naš portal strnila nekdanja novinarka Katarina Stano. Njena zgodba navdihuje zato, ker je Katarina zaradi svoje novinarske vztrajnosti zahtevala več in več informacij, ker je brskala, se povezovala z drugimi, potovala iz države v države in ni slepo verjela nikomur. To je zgodba o srčni novinarki, ki se je borila z razumom, o srčnih zdravnikih in srčni napaki. In srečni štiričlanski družini.

Preberi več

26. 9. 2024

914832_209-jusic-poklukar2

Zakaj se šefu policije maje stolček in zakaj je interes vlade, da ima policijo na vrvici?

Po naših informacijah se direktorju policije Senadu Jusiću, ki še čaka na odločitev sodišča v tožbi zoper njegovo (sporno) imenovanje, maje stolček. Glavni očitek prvemu policistu v državi je, »da ni nič naredil za izboljšanje katastrofalnega kadrovskega stanja v policiji.« Po drugi strani pa nam pripovedujejo, »da tako klientelističnega kadrovanja, kot je zdaj, v Policiji še ni bilo.« Požar z rokohitrskimi akcijami gasi vlada, ki je vpoklicala vse rezerviste vedoč, »da je vrag vzel šalo!« Rešitev ali tveganje? Policisti odgovarjajo: »Vlada umetno ustvarja občutek varnosti. Ne bomo varuške rezervistom. Če imajo vsa pooblastila, naj prevzamejo tudi vso odgovornost!« Stanje v policiji še nikoli ni bilo tako napeto, kot je v tem trenutku. Izredne razmere tudi na Centru za varnost in zaščito, kjer varujejo državnike. Kaj to pomeni za njihovo varnost, splošno varnost in pot organiziranega kriminala? In kdo si ne želi dobro organizirane in učinkovite policije?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme