22. 10. 2024

Zakaj nihče ne obsodi številnih neresnic Roberta Goloba?

917871_golob-1

Premier Robert Golob / Primoz Lavre

Nedoslednosti, dejstva, ki ne držijo, neresnice ali preprosto laži. Kakorkoli jih imenujemo, mehko ali direktno brez dlake na jeziku, so neresnice predsednika vlade postale naša nova normalnost. Laži z vlade so ta teden razkrili v Tarči, zaokrožile so po družabnih omrežjih, o lažeh Roberta Goloba je govorila nekdanja ministrica Tatjana Bobnar. Tudi mi smo jih nekaj našli.

Pusar na vladi

Tarča je prejšnji teden razkrila, da sta se 10. oktobra, ob 17:06, na vladi oglasila največji lastnik skupine Pristop Primož Pusar in generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Tarča je v kabinet predsednika vlade vprašala, s kom se je Pusar na vladi sešel in zakaj, ali gre za projekt JEK 2 in ali bo Pristop izvajal referendumsko kampanjo za JEK 2 za Gibanje Svoboda? Iz kabineta predsednika vlade so odgovorili: »V kabinetu predsednika vlade z omenjenim obiskom nismo seznanjeni.« Na dodatno vprašanje, ali lahko zagotovijo, da Primoža Pusarja na vladi ni bilo, pa sploh več niso odgovorili. Vendar pa so kasneje v Tarči govorili po telefonu s Pusarjem in Paravanom, slednji je za oddajo potrdil, da sta bila s Pusarjem na vladi prav pri Petri Aršič, državni sekretarki za strateško komuniciranje v kabinetu predsednika vlade. 

Ekipa oddaje Tarča dosega najvišje gledanosti vseh oddaj na RTV Slovenija.
facebook ekipe Tarča
Golob prepovedal stike z agencijami

Na Preiskovalno.si smo že 25. junija poročali o  tem, da vlada Roberta Goloba na veliko posluje s Pristopom, kar razkriva ERAR, kljub temu da je predsednik vlade dr. Robert Golob »takoj po volitvah poslankam in poslancem ter vsem svojim sodelavcem prepovedal kakršne koli stike z agencijami, ki se ukvarjajo tudi z lobiranjem.« V članku smo popisali takratni seznam državnih podjetij, ministrstev, ki posluje s podjetjem Pristop ali podjetjem Pristop media. Poročali smo o ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: 645.498,46 €, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 246.174,70 €, Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja – kmetijske subvencije: 266.666,65 €, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. (Več v članku, objavljenem 25. 6.). Že takrat se je izkazalo, da besede predsednika vlade - ne držijo.

Kazenska ovadba

Robert Golob je v odzivu na kazensko ovadbo, ki jo je zoper njega zaradi suma kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje vložila policija, dejal, da je Tatjana Bobnar »tista, ki je še pred volitvami, v času ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z mano, dvakrat bila pri meni na lastno pobudo in ona je meni govorila o seznamu janšistov, katerih bo očistila policijo, če bo le dobila priložnost, da postane ministrica.« Je pa za slednje dobila njegov mandat, je dodal.

Na tik toku pa se je pojavil posnetek, ki Goloba postavlja na laž. V njem namreč reče, »da je nekdanjo ministrico Bobnar in nekdanjega v. d. direktorja spoznal 31. maja 2022, torej dan pred imenovanjem njegove ministrske ekipe v DZ. Edini pogovor, ki sem ga imel z njima, še posebej z Lindavom, je bil, preden je vlada sploh nastopila. Vlada je nastopila 1. junija, jaz sem se z njima pogovarjal maja lansko leto,« je oktobra lani dejal v Odmevih na TV Slovenija. Novinarka RTV Slovenija Mojca Širok je predsednika vlade ob robu vrha EU vprašala o teh povsem različnih izjavah, za katere je Golob dejal, da je šlo za lapsus v izgovorjavi, saj da slabo uporablja dvojino, nadaljeval je: »Zato sem v tej oddaji, ko sem govoril o njej (Tatjani Bobnar op. a.) in Lindavu skupaj, uporabljal dvojino. Da sem se z njima spoznal. Mišljeno je bilo na gospoda Lindava, nenazadnje sem za Tatjano Bobnar en teden pred tem sestankom vložil kandidaturo za ministrico. Upam, da ne mislite, da sem vložil kandidaturo za ministrico za nekoga, ki ga nisem poznal,« je dejal premier.

V preteklosti z dvojino ni imel težav

Uporaba dvojine pri predsedniku vlade ni sporna in ni problematična. Našli smo več izjav predsednika vlade, kjer je jasno, da z dvojino nima nikakršnih problemov. V intervjuju za Siol je glede veze s Tino povedal: » Trenutno tega ne načrtujeva, ampak zakaj pa ne, prej ali slej prideva tudi do tja. «

Superračunalnik

Predsednik vlade dr. Robert Golob je že junija izpostavil, da je bil sklenjen dogovor z EU glede superračunalnika, da bo Slovenija prejela sredstva za ta superračunalnik, ki bo stal v Mariboru. 5. junija je povedal: »Lahko povem, da je dogovorjeno, da bo Slovenija za superračunalnik, ki bo stal v Mariboru, dobila 50 milijonov sredstev od Evropske unije in k temu bo 50 milijonov evrov dala država.«

Prejšnji mesec je dr. Robert Golob na Generalni skupščini govoril o tem, da v Sloveniji »izgrajujemo superračunalnik, ki bo povezan z vesoljem in bo napovedoval poplave po vsem svetu.«

Mediji so razkrili, da Slovenija evropskih sredstev še ni pridobila, Golob pa ni govoril resnice, saj se Slovenija v času, ko je to napovedoval, na razpis še sploh ni prijavila. Države, ki želijo sredstva, se morajo prijaviti do 4. novembra, kar ponuja največje možnosti za uspeh. Kljub temu se bo mogoče prijaviti tudi kasneje, do decembra 2024.

Vega med petimi

Kot so ugotovili na portalu Oštro, je predsednik vlade Robert Golob 8. julija na seji DZ pri digitalnih dosežkih trdil, da je superračunalnik Vega »eden od petih superračunalnikov v Evropi,« za kar so na portalu ugotovili, da ne drži, »Slovenskega Vego na tem seznamu vodijo kot dva ločena superračunalnika z različnimi tehničnimi lastnostmi. Med evropskimi superračunalniki se uvrščata na 70. in 90., med svetovnimi pa na 226. in 302. mesto,« so zapisali na spletni strani portala Oštro.

Pismo iz Bruslja

Predsednik vlade je lagal tudi v primeru Tomaža Vesela, ko je prikrival pismo predsednice evropske komisije in njegovo vsebino. Mediji so mu verjeli na besedo. V oddaji Tarča so prvi spregovorili o tem, da pismo obstaja ter poročali o njegovi domnevni vsebini. Da so imeli novinarji oddaje Tarča prav, se je izkazalo kasneje, ko je poslanec SDS zahteval pismo od predsednice evropske komisije, ki mu ga je tudi predala. Na slovenski vladi v nasprotju s transparentnostjo in sodelovanjem z mediji, ki so ga napovedovali pred volitvami, tega niso storili.

Odstop Kosove iz predsedniške tekme

Robert Golob je ob odstopu Marte Kos iz predsedniške tekme dejal, »da se je Marta Kos tako odločila iz osebnih razlogov.«

Marta Kos
Primož Lavre
Številni mediji, med njimi tudi N1, so poročali, da je po njihovih informacijah oz. virov »Kosova na mizo dobila ultimat predsednika stranke in da je bila odstopljena iz tekme za predsednico republike.« Da se je Robert Golob lagal, je potrdil tudi brat Marte Kos, Drago Kos, ki je dejal: »Jasno je, da se ni umaknila po lastni volji.« Ozadja dogajanja so ob odstopu opisali na portalu N1.

Marta Kos in Drago Kos
Primož Lavre, Sašo Radej
Pri tem je pomembno še, da je Marta Kos takrat stopila v bran tudi Tatjani Bobnar: »Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote načela nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom. Moj odstop je torej tudi neposredna podpora Tatjani Bobnar.« Izjemen komentar o »načelnosti« Kosove po sprejetju komisarske nominacije je dal Boris Vezjak.

Odstop ministra Bešiča Loredana

Zgodba z odstopom zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana je zelo podobna, premier je v javnosti povedal, da sta z ministrom za zdravje »žal ugotovila, da imava različne poglede, kako krepiti javno zdravstveno mrežo.«

Novinarji, ki smo poizvedovali za razlogi odstopa, smo izvedeli, da je bil Danijel Bešič Loredan prisiljen podpisati odstopno izjavo, ter da je za odstop krivil »dve tesni sodelavki Roberta Goloba, ki sta mešetarili v ozadju.« Golob je javnosti predstavil povsem drugo zgodbo, kot se je odvijala v ozadju.

Zadnja razkritja

22. 10. 2024

917871_golob-1

Zakaj nihče ne obsodi številnih neresnic Roberta Goloba?

Nedoslednosti, dejstva, ki ne držijo, neresnice ali preprosto laži. Kakorkoli jih imenujemo, mehko ali direktno brez dlake na jeziku, so neresnice predsednika vlade postale naša nova normalnost. Laži z vlade so ta teden razkrili v Tarči, zaokrožile so po družabnih omrežjih, o lažeh Roberta Goloba je govorila nekdanja ministrica Tatjana Bobnar. Tudi mi smo jih nekaj našli.

Preberi več

20. 10. 2024

modra-luc-v-prometu-viz-zavarovanje

Razbil diplomatski avto in izkoristil imuniteto, priče zbežale pred policijo

Na preiskovalno.si smo pridobili informacijo o hudi prometni nesreči vozila, namenjenega diplomatskim prevozom veleposlanika Iztoka Jarca v Bruslju, ki so jo pred javnostjo prikrili. Škandal, ki so ga zakuhali na diplomatskem predstavništvu, že dobri dve leti leži v predalu zunanjega ministrstva, kot je mesece v predalu tičala afera z modrimi lučkami odstopljene ministrice Emilije Stojmenove Duh. Prvič objavljamo poročilo izrednega delnega nadzora, ki razkriva, da so udeleženci prometne nesreče zavajali ne samo slovensko zunanje ministrstvo, ampak celo belgijsko policijo.

Preberi več

17. 10. 2024

borut sajovic

Milijonske nepremičnine ministra Boruta Sajovica

Ministra za obrambo, nekdanjega župana in člana Svobode smo pozvali, naj razkrije svoje premoženje in njegov izvor. Javno je pred dnevi trdil, »da nima ničesar, razen dveh gozdnih parcel, vrednih manj kot 10 tisoč evrov,« na Preiskovalno.si pa razkrivamo, kako je letos prepisal milijonsko premoženje na sina in hčer, hkrati pa si je z notarskimi pogodbami zagotovil, da vse nepremične drži v svojih rokah.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme