4. 12. 2023

Zaradi vtikanja politike odstopila večina članov CAA

Alenka Bratušek

Alenka Bratušek bo morala iskati tudi nove člane agencije, ne samo direktorja. / Sašo Švigelj

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je v celoti ignorirala priporočila strokovnega sveta Agencije za civilno letalstvo, kar je po njihovem mnenju nesprejemljivo.

Po našem poročanju o samovoljni odločitvi ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki na mestu direktorja za civilno letalstvo ni potrdila dosedanjega v. d. direktorja Jureta Griljca, so pred dobrima dvema urama nepreklicno odstopili trije od štirih članov sveta Agencije za civilno letalstvo.

Ministrica Bratuškova je namreč v celoti povozila mnenje sveta, ki ni političen organ. Mirno je zaobšla mnenje strokovnega organa agencije in se za odstavitev dosedanjega vodje odločila na podlagi politične presoje. In to je ministrica  za infrastrukturo Alenka Bratušek  naredila že drugič. Prvič so Jureta Griljca v imenovanje predlagali konec maja, ministrica pa jim ni prisluhnila, zato je bil Griljc do danes le v. d. direktorja. Prejšnji teden pa je tako že drugič povozila mnenje stroke. Gre za nezaupnico, o ministričinem ravnanju, menijo zdaj že nekdanji člani sveta, ki so ministrico že seznanili z odstopi. 

Ostali brez zakonitega zastopnika

Zdaj je torej na potezi ministica Bratuškova, ki mora predlagati drugega kandidata za direktorja. Na podlagi 16. člena Sklepa o ustanovitvi CAA je v primeru, ko novi direktor ni pravočasno imenovan, vlada do imenovanja novega direktorja brez javnega natečaja imenuje vršilca dolžnosti, vendar največ za dobo šest mesecev. Vlada pa bo morala, prav tako na predlog ministrice Bratuškove,  poiskati še nove člane sveta agencije. Organ pa je sklepčen le v primeru, ko ima najmanj tri predstavnike.

Na agenciji, so nam povedali, da se bojijo, kako bo potekalo njihovo delovanje in izvajanje programa od srede dalje. "Svet CAA je pomemben organ," v soglasju z vlado sprejema tudi program dela in finančni načrt ter letno poročilo, daje soglasja k aktom, pri katerih je skladno z Zakonom o letalstvu potrebno soglasje sveta agencije, nenazadnje izvede tudi javni natečaj za imenovanje direktorja agencije. Od srede, ko Griljcu poteče mandat, pa agencija ostaja brez zakonitega zastopnika.

Jure Griljc ni več na čelu Agencije za civilno letalstvo, ker ni pogodu ministrici Bratuškovi.
preiskovalno.si

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme