23. 1. 2024

Ena in edina županova tožilka

Tožilka Žgajnar

Je tožilka Blanka Žgajnar pri svojem delu strokovna in nepristranska? / MEDIA PARTNER AGENCIJA

Blanka Žgajnar je proti županu Zoranu Jankoviću vodila pregon že v šestih kazenski zadevah, primeri na sodišču pa so popadali kot domine.

Pregon zoper ljubljanskega župana, ki mu očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z NK Olimpija, pod drobnogledom pa je tudi kanal CO, naj bi bil po naših informacijah spet v rokah ene in edine Jankovićeve tožilke Blanke Žgajnar. Zato so pomenljive tudi besede njegovega zagovornika Janeza Koščaka, ki pričakuje, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku zavrglo ovadbo zoper Zorana Jankovića.

Županu Ljubljane Zoranu Jankoviću se upravičeno smeji.
MEDIA PARTNER AGENCIJA
Ne bi bilo prvič, da se je dvigoval prah in so se na očeh javnosti odvijale hišne preiskave pri županu doma in na Magistratu, iz sob in pisarn pa nosili kupi dokumentacije. Predstava za javnost, danes pravijo tožilski kolegi Žgajnarjeve, ki je doslej izgubila še vse postopke proti županu. Sprašujejo se o smiselnosti preiskave, za katero »se že vnaprej ve, da je brez pomena, saj je vse izgubljeno«. Nadvse nenavadno je, da je tožilka po vseh debaklih, ko je proti Jankoviću končala kot serijska poraženka, še naprej pripeta na njegove kazenske zadeve. Za niz svojih tožilskih neuspehov nikoli ni prevzela odgovornosti. Še manj so jo od nje terjali nadrejeni, čeprav je po ustavni ureditvi temeljno poslanstvo slovenskega državnega tožilstva skrb za kazenski pregon, ki ga samostojno izvajajo državni tožilci zaradi zagotavljanja nujnega varstva pravnih dobrin posameznika in družbe. Prav tako ne sme biti pod vprašajem njihova nepristranskost in integriteta. »Pozorni morajo biti tudi na okoliščine, zaradi katerih bi lahko javnost ali stranke utemeljeno podvomile v njihovo sposobnost objektivnega opravljanja nalog,« je zapisano v aktu Politika pregona državnega tožilstva Republike Slovenije.

Jankovića že šestkrat pripeljala do zmage

»Sem tožilka, to je moja funkcija in opravljala bom svoje naloge.« S temi besedami je državna tožilka Blanka Žgajnar za časnik Dnevnik junija lani pospremila novo oprostilno sodbo za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, takrat v zadevi Stožice - Grep. Tožilstvo je Jankoviću očitalo kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja in goljufijo pri uporabi evropskih sredstev ter zahtevalo enotno kazen sedem let in deset mesecev zapora. Sodba sicer še ni pravnomočna, saj je Žgajnarjeva napovedala pritožbo, a Janković je proti dotični tožilki iz sodnih postopkov kot zmagovalec za zdaj izšel že šestič: petkrat kot župan Mestne občine Ljubljana in enkrat kot predsednik uprave Mercatorja.

Sodišča so doslej kot po tekočem traku pritrjevala Jankoviću in zavračala tožilko. V javnosti je najbolj odmevala afera farmacevtka, potem ko je ljubljansko okrožno sodišče junija 2017 ugodilo predlogu Jankovićeve obrambe, da se iz sodnega spisa izločijo in uničijo zvočni prisluhi. Ti so Jankovića bremenili, da naj bi od uslužbenke Lekarne Ljubljana v zameno za ureditev zaposlitve za nedoločen čas v občinskem podjetju zahteval spolne usluge. Tožilka je zamudila dveletni rok, določen z zakonom o kazenskem postopku, v katerem bi po koncu prisluškovanja tožilstvo moralo proti Jankoviću vložiti obtožnico ali zahtevo za sodno preiskavo. Po pritožbi na sklep o izločitvi in uničenju prisluhov, jo je višje sodišče dvakrat zavrnilo. Žgajnarjeva je bila naposled neuspešna še z zahtevo za varstvo zakonitosti.

Jankovićev odvetnik Janez Koščak meni, da bo tožilstvo ovadbo zoper njega zavrglo.
Sa.R.
Proti Jankoviću so se za tožilstvo neuspešno končali tudi postopki v primerih Tritonis, Gratel in Stožice - gramozna jama. Vse je proti Jankoviću vodila Žgajnarjeva in mu v različnih postopkih očitala prejemanje podkupnine, zlorabo uradnega položaja in pridobitev velike premoženjske koristi. Neuspešno. Na obravnavo pred sodiščem Jankovića čaka še ena afera v Stožicah – hladilna strojnica. Obtožnica je že postala pravnomočna, zadeva pa, kot so nam povedali na sodišču, zastara leta 2029. Tudi to zadevo obravnava Žgajnarjeva.

Kdo vse ščiti tožilko, ki serijsko izgublja?

Tak porazen izkupiček tožilke Žgajnar v javnosti utrjuje prepričanje, da so nosilci najvišjih političnih in drugih izpostavljenih funkcij v družbi nedotakljivi. Še posebej v primeru Jankovića, ki se sodnim obravnavam ni izogibal. Zato se postavlja vprašanje, kako svoje naloge opravlja tožilka Žgajnar, torej funkcionarka v službenem razmerju z Republiko Slovenijo, in kdo bdi nad njeno državnotožilsko službo. Ocena državnotožilske službe za državnega tožilca se praviloma izdela vsaka tri leta. A kljub šestim tožilkinim zdrsom niti en nadzorni organ, ne vodja specializiranega tožilstva, ne državnotožilski svet, niti vrhovno državno tožilstvo, proti njej ni sprožil postopka in tožilke umaknil iz nadaljnjih obravnav proti Zoranu Jankoviću. Ocene državnotožilske službe sicer niso javno dostopne, so pa njihovi izreki v anonimizirani obliki objavljeni na spletni strani državnotožilskega sveta. Če tam ugotovijo, da državni tožilec ne ustreza državnotožilski službi, »ima za posledico prenehanje državnotožilske funkcije.« Tega pri Žgajnarjevi očitno niso ugotovili. Javne ocene o delu tožilke Žgajnar je tako moč prebrati le iz medijev. Leta 2012 sta Žgajnarjevo kot neprimerno za nadaljevanje službe v Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) označila generalni državni tožilec Zvonko Fišer in vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki sta podala negativni mnenji. Časnik Delo je sicer takrat poročal, da negativno mnenje ni toliko temeljilo na nestrokovnosti kot nekompatibilnosti Žgajnarjeve kot tožilke.

Majda Vukelić, Delo: Zakaj niste podprli potegovanje Blanke Žgajnar za nov mandat na SDT?

Vodja STD Harij Furlan: Kandidatko Blanko Žgajnar sem ocenil kot strokovno in ustrezno tožilko. Vendar sem zaradi njenega odnosa do vodstva SDT in sodelavcev izdal negativno mnenje glede njene prijave za mesto imenovane tožilke na SDT. To sem ocenil kot problematično in nanj v mnenju opozoril. Poleg strokovnosti sta za uspešno delo na SDT zelo pomembna tudi kolegialnost in timsko delo. Generalni državni tožilec je mojemu mnenju sledil, o imenovanju tožilcev na SDT pa skladno z zakonom odloča državnotožilski svet.

Državnotožilski svet je kljub nasprotovanju obeh vodilnih oseb v tožilskih vrstah Žgajnarjevi podaljšal mandat na Specializiranem državnem tožilstvu.

Tožilki Blanki Žgajnar so popadali vsi primeri proti županu.
MEDIA PARTNER AGENCIJA
Dobro jo je odnesla po še eni procesni napaki, ko je zamočila v odmevnem primeru balkanski bojevnik. Tožilstvo za obsojene ni predlagalo podaljšanje pripora. Štirje obsojenci so bili po izreku sodbe konec novembra 2012 izpuščeni, eden izmed njih, Anes Selman, je pobegnil.

»Krivdo je priznal tudi Anes Selman. Edini, ki je bil med prvim sojenjem v priporu, zaporne kazni pa ni prestajal. Po sojenju je namreč pobegnil v BiH, zaradi česar je bil postopek zoper njega na drugem sojenju izločen. Zanj je tožilstvo v zameno za priznanje krivde predlagalo tri leta zapora, kazen bo lahko prestajal na odprtem oddelku zapora.« (Vir: časnik Dnevnik)

Vrhovno državno tožilstvo zaradi te napake, ki jo je tožilka v oddaji 24ur zvečer označila za »minorno«, ni uvedlo strokovnega nadzora nad delom Žgajnarjeve. Pri časniku Finance so z Vrhovnega državnega tožilstva tedaj namreč dobili naslednji odgovor: »V primeru, o katerem sprašujete, Vrhovno državno tožilstvo ni uvedlo strokovnega nadzora, ker je državna tožilka napako priznala.« Generalni državni tožilec Zvonko Fišer pa je v Odmevih na vprašanje, kakšna sankcija je doletela Blanko Žgajnar, dejal: »Nobena. Opozorilo, da se kaj takšnega ne sme več zgoditi.« Vrhovno državno tožilstvo pa ni uvedlo strokovnega nadzora, ker je priznala napako in se zanjo opravičila.

Zvonko Fišer jo je kot generalni državni tožilec po napaki zgolj ustno opomnil.
Primož Lavre
Kako je Žgajnarjeva povezana z županovimi hišnimi odvetniki?

Šest postopkov proti Zoranu Jankoviću, ki so se doslej vlekli po sodiščih in po večletnih sagah končali brez obsodilne sodbe, so nas davkoplačevalce tudi nekaj stali, prav tako so tožilci plačani iz javnih sredstev. Specializirani, torej posebej izurjeni in izkušeni za pregon najhujših oblik kriminala, kot naj bi višja državna tožilka Blanka Žgajnar bila, pa so tudi najbolje plačani med vsemi slovenskimi tožilci. Njihove plače se gibljejo med pet in skoraj sedem tisočakov bruto. Konec januarja bodo ob boku sodnikov protestirali za povišice.

V Letnem razporedu dela za letošnje leto je bila imenovana tudi za namestnico vodje Oddelka za gospodarsko kazenske zadeve. Kako to, da je ob vseh dosedanjih napakah tožilka Blanka Žgajnar nagrajena s funkcijo in menda tudi posebno pozicijo znotraj specializiranega državnega tožilstva, saj naj bi po pripovedovanju poznavalcev razmer tam veljala celo za tiho vodjo. Ali s svojim načinom dela res spada med elito, se sprašujejo kolegi. »Je močna, preračunljiva. Predpisov pa ne pogleda, zato dela napake,« še izvemo. Bo torej Žgajnarjeva popeljala Zorana Jankovića k novemu sodnemu triumfu?

Zanimivo naključje je še, da tožilka Žgajnarjeva prebiva na istem naslovu, kot odvetnik hišne odvetniške družbe Mestne občine Ljubljana. Po pisanju Demokracije Blanka Žgajnar skupaj z možem Janezom Žgajnarjem, zdravnikom, zaposlenim na Onkološkem inštitutu Ljubljana, živi v vili za Bežigradom. Na Staničevi ulici 20 je Janez Žgajnar lastnik dveh stanovanj. Dve stanovanji na tem naslovu imata v lasti tudi zakonca Peljhan - Veronika Peljhan, ki je sestra Janeza Žgajnarja, in odvetnik Grega Peljhan, partner v ljubljanski odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Ta družba svoje odvetniške storitve nudi tudi Mestni občini Ljubljana.

V šestnajstih letih je Mestna občina Ljubljana po podatkih Erarja odvetniški družbi plačala 1.300.000 evrov. S tem je Mestna občina Ljubljana četrta največja javna plačnica tej odvetniški družbi (za Holdingom Slovenske elektrarne, Javnim podjetjem energetika Ljubljana in Darsom). Zanimivo je, da je sta odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in Mestna občina Ljubljana začela sodelovati leto po Jankovićevi izvolitvi za ljubljanskega župana. Janković je bil namreč izvoljen oktobra 2006, takrat se je proti njemu začel tudi prvi sodni postopek, prva nakazila pa je odvetniška družba od MOL prejela junija 2007. V zadnjih treh letih je odvetniška družba prejela nekaj več kot tretjino navedenega zneska, 451 tisoč evrov.

Janković nad tožilko Žgajnarjevo javno sicer vrši pogrom, že leta 2018 je na Okrožno sodišče v Ljubljani proti njej vložil zahtevo za preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov, a s svojimi napakami v postopku in nenavadnimi potezami mu je tožilka Žgajnarjeva na koncu procesa do zdaj venomer prinesla le koristi. V instituciji, katere podstat so pravni postulati, kjer odgovornost in kredibilnost štejeta za najvišji moralni normi in kjer tožilci ne smejo biti zavezani političnim ali drugim pritiskom.

Zadnja razkritja

9. 5. 2024

1686738710-ffewsgh-63-1686738502532

Milijardni posli na železnicah v primežu Svobode

Z imenovanjem Gorazda Podbevška iz kroga podpredsednika Svobode Klemna Boštjančiča v vodstvo Slovenskih železnic se je vladajoča politika vpletla v vsa ključna podjetja državne družbe, ki upravlja z 1,2 milijarde evrov sredstev. Nastavljanju odpadnikov iz politike smo priča že od začetka te vlade, ko se je po korupcijski aferi na direktorsko mesto zavihtela odstopljena ministrica Sanja Ajanović Hovnik, infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pa je med nadzornike uspela zriniti svojega pribočnika in političnega sopotnika Jerneja Pavliča. Razkrivamo še družinsko-sindikalni imperij na Slovenskih železnicah in najvplivnejše može, ki vlečejo niti iz ozadja in v šahu držijo vodstvo državne družbe.

Preberi več

5. 5. 2024

upokojenka

We Have Betrayed a Generation

Children need tenderness, touch, affection, shelter and protection. But what about the elderly? This year, as never before, we have seen an alarming increase in media reports of acts of violence against the elderly, but nothing is being done. It's as if nothing shocks us anyone anymore. Have computer screens and social media led us to a kind of indifference and habituation rather than sensitivity towards the world?

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme