preiskovalno_pocivalsek_naslovna-c1-c1-3

Zdravko Počivalšek / STA

Uvedena je sodna preiskava zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, njegovo desno roko Andrejo Potočnik in direktorja GenEplaneta Marka Bitenca, ki naj bi se v poslu s spornimi ventilatorji okoristili s slabima dvema milijonoma proračunskih evrov

Tri leta po aferi v zadevi maske je ljubljansko sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška , njegovo desno roko v kabinetu Andrejo Potočnik in dobavitelja medicinskih ventilatorjev v času kovidne krize, direktorja GenEplaneta Marka Bitenca.

Sodišče bo zbiralo dokaze o tem, ali je trojica med koronakrizo zlorabila uradni položaj in se pri poslu s spornimi ventilatorji protipravno okoristila z 1,7 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Zoper sklep je sicer možna pritožba. o kateri pa odloča zunajobravnavni senat. Več podatkov nam glede na fazo zadeve iz sodišča niso posredovali. 

Marko Bitenc
STA

Nacionalni preiskovalni urad je maja 2022 zoper trojico Počivalšek-Bitenc-Potočnik spisal kazensko ovadbo, v kateri jim očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Do pet ali celo do osem let zapora

V takratni oddaji Tarča, kjer so se dokopali do kljunih dokazov v aferi, je bil objavljen prisluh takratnega ministra Zdravka Počivalška, ki je poklical direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška in mu naročil, naj podjetju GenEplanet za ventilatorje za paciente s covidom plača 100-odstotni avans. »V dveh urah, treh urah bo imel bančno garancijo za tega Bitenca. Bitenc pa bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj,« je v klicu med drugim Zakrajšku naročil Počivalšek. Zakrajšek ga je nato vprašal, ali naj dajo 100-odstotne avanse vsem dobaviteljem ventilatorjev, ki to želijo. »Ne, to pa jaz nisem rekel,« na posnetku odgovori Počivalšek, »Jaz sem rekel za tole, za ostale se boste pa zmenili. Vprašajte jih, kje imajo kaj za bančne garancije.«

Zdravko Počivalšek je kot gospodarski minister in predsednik vladne stranke SMC na vrhuncu virusne krize, marca 2020, ko so bolnišnice zaradi bolnikov s covidom-19 pokale po šivih, v domovih za ostarele pa so oskrbovanci v osami umirali zaradi neustreznega in nedostopnega zdravljenja, omogočil javno naročilo zaščitne opreme, v poslih z državo pa so se takrat omastila številna domača podjetja in posamezniki. Predvsem taki, ki so bili povezani s tedanjo oblastjo ali vodilno stranko na politični sceni SDS. Ti so se v kompaniji s političnimi odločevalci izkazali kot plenilci državnega premoženja v času največje zdravstvene krize v novejši zgodovini.

Zdravko Počivalšek
STA

Zmago je v zoni virusnega somraka slavil tudi  Marko Bitenc , finalist za priznanje Mladi manager 2019, in lastnik enega najhitreje rastočih podjetij v Evropi, ki je tržno nišo našlo v razraščajoči se kugi sodobnega časa – raku.  Podjetje Geneoplanet je poslovno pot zastavilo na opravljanju osebnih genetskih testov, s katerimi posamezniku na podlagi personaliziranih analiz in priporočil pomagajo izboljšati življenjski slog in zdravje. Bitenc pa je med vojno z virusom zaslutil dober posel tako z maskami kot z dobavo kitajskih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19, s katerimi bi opremili slovenske zdravstvene ustanove, ki so se spremenile v virusne bolnišnice.

Osemmilijonski posel med GenEplanetom in gospodarskim ministrstvom je predvideval dobavo 220 ventilatorjev, od tega jih je GenEplanet dostavil le 90. Ostalih 110 niso nikoli dobavili, saj so pogodbo razdrli, ker ventilatorji po mnenju strokovne zdravstvene skupine niso bili primerni za zdravljenje bolnikov s codivdom-19. Kljub negativnemu mnenju je Počivalškovo ministrstvo, kot so takrat razkrivali mediji, GenEplanetu dalo osemmilijonski avans, država pa naj bi od podjetja zahtevala le 50-odstotno garancijo, od vseh ostalih ponudnikov zaščitne opreme, ki bi dobavili tudi znatno cenejše aparate, pa je terjala 100-odstotno. Geneplanet je državi za ventilatorje mirno zaračunal dvojno ceno, saj naj bi, kot se je pokazalo v preiskavo, podjetje za enega plačalo le 21.000 evrov, državi pa ga je prodalo za skoraj dvakrat več, torej za 40.000 evrov! Celotni posel s Kitajci naj bi Geneplanet tako stal 4,4, milijonov evrov, državo pa so hoteli speljati na led za 8,8 milijona evrov.

Z ventilatorji si v bolnišnicah niso mogli dosti pomagati, zavrnila jih je tudi strokovna skupina.
STA

Zdravku Počivalšku naj bi preiskovalci ob navedenih dejstvih očitali zlorabo uradnega položaja, saj naj bi deloval v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in zakonom o javnih uslužbencih v členih, ki zagovarjajo gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev (ZJN, 4. člen, ZJU, v 14. člen). Za kazniva dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, kamor spada Počivalšku očitana zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, pa je po Kazenskem zakoniku RS predvidena zaporna kazen do pet let, v primeru težje premoženjske škode celo do osem let (257. člen KZ).

Turistične ideje predaja Hrvatom

Ovadeni Zdravko Počivalšek, ki mu je po prevzemu stranke SMC od Mira Cerarja in njenemu simpatiziranju z vlado Janeza Janše po aferi z ventilatorji priljubljenost še bolj padla, na državnozborskih volitvah aprila 2022 pa mu je z novo stranko Konkretno spodrsnilo na celi črti, je danes upokojenec, ki se najraje posveča kmetijskim opravilom v rodnem Kozjanskem, upokojenske dneve pa si popestri tudi s kakšnim predavanjem iz tematike turizma. Nekdanji direktor Term Olimia, ki je s skokom na politični Olimp doživel politični labodji spev, je bil v začetku oktobra med 43 govorci na kongresu Tourism 365, 7. mednarodni konferenci o trendih in prihodnosti turizma, ki jo v Termah Tuhelj organizira Počivalškova srčna izbranka Ivana Kolar, sicer direktorica in lastnica Julius Rose Business Consulting. Na panelu Titani turizma: oblikovanje krajine prihodnosti se Zdravko Počivalšek predstavlja kot neodvisni podjetniško-turistični strokovnjak z bogatimi izkušnjami in vodenjem več velikih podjetij in podpredsednik vlade v času kovida. Na to obdobje je še posebej ponosen, saj je v spremnem tekstu ob njegovi fotografiji tale zapis: »V svoji politični karieri je bil med gospodarstveniki zelo priljubljen zaradi svoje pozitivne politike glede gospodarskih vprašanj in izvajanja številnih drznih dejanj, ki so pomagala gospodarskemu sektorju, še posebej v težkih časih Covida za številna podjetja.«

Zdravko Počivalšek med govorci mednarodne konference Turizem 365
STA

Poleg drznega trošenja davkoplačevalskega denarja prijateljskim navezam v najtežji zdravstveni preizkušnji moderne dobe, je njegovo politično kariero neslavno začinila še afera s prleškimi sendviči. Ko je vlada ljudi zapirala za zidove domov in prepovedala tudi obratovanje gostiln, kavarn, bifejev …, se je vladna procesija s Počivalškom na čelu v znani gostilni v Ivanjkovcih srečala s predstavniki lokalne skupnosti. Ker so si posamezniki ne samo za druženje ampak tudi za malicanje v javnosti že prislužili globe, so se udeleženci sestanka branili, da so pili samo vodo in radensko. A Počivalškovi strankarski kolegici je tedaj ušlo, da so jih v eni od gostiln čakali tudi sendviči. Minister Počivalšek se je sprenevedavo zagovarjal, da odloka pri tem niso kršili, saj da poslovni sestanki s hrano in pijačo niso prepovedani.

Kako lahko upokojeni Zdravko Počivalšek prispeva k razvoju turizma na Hrvaškem, ki je, roko na srce, že zdaj v prednosti pred slovenskim? Morda pa je to vrnjena usluga Hrvatom, Zdravko Počivalšek je namreč v času svojega ministrovanja posel pisanja slovenske turistične strategije zaupal v pisanje prav - Hrvatom!  Njegove ambicije so več kot očitno prepletene s sosednjo državo, kjer deluje njegova partnerka  Ivana Kolar. Tam obiskuje tudi svojo hčerko, je potrdil za naš portal. Na vprašanje, ali na Hrvaškem komu svetuje pri razvoju turizma ali morda sodeluje s kakšnim podjetjem pri posredovanju delovne sile iz držav tretjega sveta, kot so pred kratkim zapisali v Mladini, pa je le odvrnil: »Uživam na kmetiji in nikomur ne svetujem. Sem upokojenec in delam na kmetiji. Če pa me kdo kaj vpraša, pa povem svoje mnenje. Osem let je trajalo, ko nisem v Sloveniji mogel povedati svojega mnenja in tudi zdaj ne pričakujem, da ga boste objavili,« se je vznejevoljil in namigoval na pritiske t. i. medijske mafije, kot jo je imenoval. Na vprašanje, kaj v nadaljevanju afere maske pričakuje od sodišča, pa se je le poslovil in pripomnil, da očitno vemo več od njega in da bomo že zapisali tako, kot nam paše.

Državna pomoč GenEplanetu

Vrtoglavi posel z ventilatorji, za katere je država dala osem milijonov avansa, se je za Bitenčev GenEplanet na koncu sfižil, a podjetje je iz njega izšlo kot zmagovalec, saj je sporne ventilatorje, ki jih ni kupila Slovenija, še dražje prodalo Madžarom oziroma vladi Viktorja Orbana. Devetdeset spornih aparatov pa je država razdelila bolnišnicam. GenEplanet je v letu 2020 – na vrhuncu kovidne krize - ustvaril več kot 56 milijonov evrov prihodkov od prodaje in rekordnih 7,6 milijona evrov čistega dobička. V istem letu je od ministrstva za gospodarstvo prejel 1.199.775,55  evrov. Po koronakrizi je podjetju upadlo poslovanje z javnimi in državnimi institucijami; po podatkih Erarja pa od leta 2021 ohranja posle v vrednosti nekaj deset tisoč evrov le z zdravstvenimi ustanovami. Je pa GenEplanet med afero z zaščitno opremo ustanovil še podjetje v svoji stoodstotni lasti MD-DX, medicinska tehnologija, d. o. o., ki je leta 2020 prejelo 8.853.306 evrov iz naslova Zavoda RS za blagovne rezerve – prav toliko je znašal avans za ventilatorje. Zavodu za blagovne rezerve so dobavili tudi 19.800 mask v skupni vrednosti 69.300 evrov.

Od januarja 2021 je podjetje še na plačilni listi gospodarskega ministrstva; do danes so od države prejeli 713.284,28 evrov državne pomoči, v kovidnem letu 2020 pa nekaj več kot 830.000 evrov. Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da se je GenEplanet leta 2020 prijavil na javni razpis takratnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo s projektom Personalizirana preventiva multifaktorskih bolezni na podlagi poligenske ocene tveganja (in ostalih naprednih biomarkerjev). Na razpisu je bilo podjetje uspešno in med letoma 2021 in 2023 prejelo zneske pomoči v višini: 65.721,21 EUR, 92.324,85 EUR in 65.704,91 EUR. Podjetje pa je prejelo tudi sredstva na javnih razpisih javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada.

Od začetka leta 2021 je podjetje imelo večji posel z ministrstvom za obrambo v znesku 106.989,12 evrov, ostalo pa so nakazila bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za ostarele v vrednosti od nekaj tisoč evrov pa vse do nekaj deset tisočakov.

Posli tudi z nepremičninami

V spornem poslu z ventilatorji ovadeni Marko Bitenc, ki mu očitajo pomoč pri zlorabi uradnega položaja, - lani je zasedel 16. mesto na lestvici mladih slovenskih milijonarjev, ki jo vsako leto pripravijo pri reviji Moje finance - je ustanovitelj in 34-odstotni lastnik GenEplaneta,15. maja letos pa je po 13 letih izstopil iz podjetja MD-DX, d. o. o., čeprav GenEplanet ostaja njegov stoodstotni lastnik. Zastopnik in direktor MD-DX je Matjaž Petrovčič , ta je z Bitencem povezan tudi preko podjetja IBR, d. o. o., ki opravlja dejavnost klicnih centrov in je prav tako v stoodstotni lasti GenEplaneta, tudi nahaja se na istem naslovu kot MD-DX. Marko Bitenc je obenem stoodstotni lastnik podjetja MB Naložbe, d. o. o., katerega dejavnost je trgovanje z lastnimi nepremičninami, podjetje pa je po podatkih Gvin brez kapitala in zaposlenih. Vsa tri podjetja se nahajajo na naslovu Cesta na Poljane 3 A v Ljubljani. Le nekaj številk naprej je sedež GenEplaneta. Marko Bitenc je tudi stoodstotni lastnik podjetja Vila center d. o. o. Podjetje ima poltretji milijon sredstev in prav toliko kreditov in drugih finančnih obveznosti. Do 17. avgusta 2021 pa ga je zastopal Evgen Likl , nekdanji izvršni direktor sektorja trženja na Zavarovalnici Maribor, zdaj Zavarovalnica Sava, danes pa direktor zavarovalno zastopniške družbe Eureko, d. o. o. Kot je pred časom razkril portal Necenzurirano, je bil eden prvih večjih poslovnih partnerjev GenEplaneta prav Zavarovalnica Maribor, ki je med zavarovalnimi paketi ponujala genetske analize, ki jih je za stranke opravljal kdo drug kot GenEplanet. Z Liklom skupaj kupujeta tudi nepremičnine doma in v tujini. 

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme