19. 10. 2023

Bojijo se, da jih bodo pozabili

barbara-kolumna-3

Barbara Pance / Preiskovalno.si

Prebivalci Strug, ki so v katastrofalni avgustovski povodnji ostali brez domov, izgubljajo upanje in vero v aktualno oblast. V Trbižu bi zidali sami, če bi jim država dala zeleno luč.

Jutri, natanko 77 dni po biblijski ujmi, ki je Slovenkam in Slovencem ne samo prizadejala eno najbolj bolečih gospodarskih ran, pač pa tudi odčitala lekcijo vsem, ki so v preteklosti malomarno upravljali in brezvestno trošili proračunski denar za pripravo dvomljivih prostorksih načrtov, denar za čiščenje vodotokov pa je namesto v rečnih strugah poniknil v lastniških apetitih pogoltnih menedžerjev, bo državni sekretar Boštjan Šefic, vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih, obiskal Struge. 
Zaselku Struge narava ni prizanesla, prebivalci so bili odrezani od sveta potem, ko so se pred smrtonosno in rušilno močjo vode reševali z begom na strehe hiš, ki jih je neusmiljena sila prepolavljala na pol in v hipu zabrisala vse, kar so si ustvarili s trdim delom.

Čudeži na strehah

Čudeži se dogajajo, so ugotavljali reševalci, ki so prestrašene ljudi reševali s helikopterjem, saj so prav vsi odnesli celo kožo. Ostali so živi, a mnogi brez slehernega beliča, obleke, avtomobile, dokumente - vse je odplavilo. Do danes so moledovali in prosili predstavnike oblasti, naj jim pošljejo strokovnjake, ekipo, ki bi si ogledala razdejanje in potrdila, ali so domovi, ki so še ostali količkaj celi, sploh še varni za življenje. Kje bodo prebili zimo? Kam se bodo vračali njihovi otroci, vnuki? Zaman so prosili ponižno, šele ko so povzdignili glas in zagrozili z zaprtjem glavne ceste, so jih v Ljubljani zaslišali. Pa so resnično začutili njihovo sitsko? Najbrž ne. Predsednik vlade in peščica ministrov si je razdejanje sicer ogledala iz zraka in stopila na nekaj izbranih območij, a kako je živeti v blatu, vlagi in plesni, si lahko predstavljajo samo prebivalci prizadetih območij. Naselje Struge je sicer mogoče zavarovati s protipoplavnimi ukrepi, vendar pa veliko nevarnost predstavlja plaz, ki ne miruje. Državna tehnična pisarna je angažirala dodatne strokovnjake geološke stroke, ki so pregledali plaz in predlagali nekatere dodatne ukrepe oziroma raziskave. In s tem naj bi oblast, ki je brezdomcem obljubila nove hiše in spregled nekaterih plačilnih obveznosti, pomirila ljudi. Vedoč, da jih lahko pokoplje v vsakem trenutku "Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo," je poplavljencem zagotovil predsednik vlade Robert Golob. Tudi predsednica države Nataša Pirc Musar je krajanom brez domov obljubila, da jih ne bo pozabila in bo pritisnila na odločevalce, da čimprej poskrbijo za varno življenje na ogroženih območij, ter poskrbijo za stehe nad njihovimi glavami. A do zime ni več daleč. Hiša pa tudi ne zraste čez noč. Jesensko deževje, ki ga za danes obilneje napoveduje Arso, pa stanje le še poslabšuje.

Uničena otroštva

Tap,  tap, tap … so zamolklo zveneli udarci deških ročic, ki so s palico udrihali po kupu kamenja. Lica otroka, še ne najstnika, so bila obarvana rdeče, žareča, kot je pričakovati med razposajeno in brezskrbno otroško igro. Izkrivljena resnica. Mali pob je v resnici vihtel motiko in iz kupa gramoza z majhnimi zamahi kopal drobiž kamenja, pomagal očetu, ki odstranjuje naplavino, mami, sosedom; čez noč je iz drobnega fantiča postal mož. Ni edini, malček je prispodoba otroka iz Luč, Strmeca, Komende, Kamnika, s Črne, Ljubnega …, krajev, ki so utrpeli nadzemeljski udarec narave. Imel je in v hipu izgubil vse: otroštvo, prihodnost. To so bili prvi utrinki iz krajev, ki so v nekaj minutah spremenili podobo. 
Impresionistična podoba dobršne polovice Slovenije je v stihijskih pljuskih vode, skal in zemlje postala biblična alegorija divjanja narave. Zaselki, ki so jih obiskali le redki ali zanje prvič slišali po epski povodnji, so se nam po vrsti, kot so jih srčni prostovoljci in vojaki po več dneh uspeli osvobajati iz primeža narave, začeli prikazovali prek teve ekranov - pekel na zemlji, kataklizma, pustinja. Voda je zabrisala sledi pokrajine in naselij. Kot bi z radirko nasilno podrgnil po umetelni slikariji in jo spremenil v tihožitje blata in lepljivega mulja. Kupi uničene opreme pred na pol podrtimi ali z muljem zasičenimi hišami, ljudje v natikačih in tankih pižamicah so do kolen brodili v blatu.

Zidal bi, če bi mu država dovolila

Mama, ki je v poplavljeni hiši, do pasu v vodi, zbrala vse svoje otroke in vnuke. »Čakali smo, da nas Savinja odnese. Skupaj, do zadnjega,« je zbrano pripovedovala domačinka z Ljubnega. Iz sosednje hiše so rešili nepokretnega strica, bil je že v vodi do vratu. Sosed z ženo je iz poplavljenega doma zbežal ob pomoči lestve. »Sedemletno vnučko so z vrvjo potegnili v helikopter, tik zatem je odneslo hišo,« so nizali pretresljve izpovedi. V Trbižu so skale in pesek zasule hišo mladega prevzemnika kmetije. Komaj so se dobro namestili s petmesečnim dojenčkom in dvema otrokoma, že so si reševali življenje z nočnim tekom v breg. Sam od črnega petka še ni zapustil domačije, na roke je ob pomoči prijateljev in sorodnikov odmetal petmetrski nanos, pod katerim sta se skrivala hlev in kozolec. Brez spanja in hrane. Roke, vajene dela, so avtomatično odmetavale navlako, čustva je mladi kmetovalec potlačil globoko vase, a oči so izdajale nemoč, negotovost, strah. Družinica na začetku skupne poti je ostala brez vsega, za povrh jih je pokopal še droben tisk zavarovalne pogodbe. Trinajst tisočakov je vse, kar si lahko obeta, ker doma ni zavaroval proti plazu. Gradil bi. Na svoji zemlji. Sam, brez države, le naj mu dajo tisti košček papirja, kjer bo nepreklicno zapisano, da si lahko postavi nov dom. Ne rabi Golobovih obljub, še manj bliskavic kamer in fotoaparatov, ko se ob njem slikajo in tekmujejo za politične točke.

Kleni in trdoživi, kot so, niso obupali nad življenjem, čeravno negotovost veje iz slehernega pogleda. »Obupali smo nad državo,« poplavljenci brez domov pripovedujejo pred mrazom, ki je že pokazal prve zobe. Obljube, pravijo, se v praksi razlivajo kot voda mimo ostalin njihovih domov. A na tej neusmiljeni zemlji, na kateri so vztrajali že njihovi dedje in pradedje, bodo spet vstali, živeli, pestovali svoje otroke in vnuke. Samoohranitveni nagon je močnejši od obupa. »Da nas le ne bi vsi pozabili.« Mi smo jim obljubili, da jih ne bomo!

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme