19. 11. 2023

COVID dobičkar posle dobiva tudi pod Golobovo vlado

nicoletti

Klemen Nicoletti / Bobo

Klemen Nicoletti, ki je s fanti z rajskih otokov med epidemijo koronavirusa državi za 1,2 milijona evrov prodal neustrezne covidne teste, je račune podjetja Majbert Pharm prenesel v tujino. Od tam še vedno posluje z največjimi porabniki proračunskega denarja, a skrito pred očmi javnosti. Nicoletti medtem prevzema tudi firme svojih tesnih prijateljev.

Kar 1,2 milijona evrov je država pred dvema letoma plačala Klemnu Nicolettiju in Alanu Amadeju Eferlu iz podjetja Majbert Pharm za neustrezne kitajske teste. Zaslužek pa je očitno kmalu pošel. Začelo se je kreditiranje. Najmanj 650 tisoč evrov kredita - toliko namreč znaša zavarovalna pravica za zastavljeno premično premoženje, zaloge ali opremo podjetja Majbert Pharm - je direktor Klemen Nicoletti že lani poleti najel pri avstrijski Raiffeissenlandesbank. Z dospelostjo pravice konec julija letos. 

Ne samo bajen posel z državo, fantje z rajskih otokov, kot se jih je zaradi razkošnega načina življenja oprijelo poimenovanje, so v prvem koronskem letu od javnih zavodov za zdravstvene pripomočke pobrali več kot 3,4 milijone evrov, na koncu leta 2021 pa je bilanca podjetja pokazala skoraj 11 milijonov evrov prihodka. Kar s 27-kratnim povečanjem prihodka se je podjetje postavilo v vrh covidnih dobičkarjev. Lani je promet upadel, podjetje Majbert Pharm je poslovne rezultate poslabšalo za petkrat.

Pred afero s kitajskimi testi je bil kripto poslovnež Klemen Nicoletti v razmerju s Tino Gaber, sedanjo partnerko predsednika vlade Roberta Goloba.
Instagram

Do poslov tudi pod Golobovo vlado

Od lani na Erarju, javnem portalu za prikaz porabe javnega denarja, ne moremo več slediti toku davkoplačevalskih evrov do podjetja Majbert Pharm, ker je na hitro zaprl pet računov pri Abanki, Sberbanki in Novi KBM in odprl tri nove račune v tujini - dva pri avstrijski Raiffeisenlandesbank in enega pri Revolutu. Zadnje javno naročilo je zabeleženo lanskega januarja, ko mu je veletrgovec z medicinskimi pripomočki Farmadent nakazal slabih 200 tisočakov. A Klemen Nicoletti kljub oškodovanju države, kot je pri dobavi kitajskih testov ugotovila policija, še naprej posluje s porabniki proračunskega denarja. Majbert Pharm še vedno najdemo na portalu javnih naročil med dobavitelji medicinskih pripomočkov javnim zavodom, med katere spadajo bolnišnice, lekarne in zdravstveni domovi. Podjetje torej dobiva posle tudi pod Golobovo vlado. Koliko javnega denarja in od koga vse ga podjetje zadnji dve leti prejema, pa je zavito v skrivnost. Ugotovili pa smo, da Majbert Pharm zagotovo dobavlja medicinsko opremo Splošni bolnišnici Izola, kjer je od septembra letos strokovni direktor nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar. Naključje ali ne, prav Gantar je bil podpisnik milijonskega posla za sporne kitajske teste z Nicolettijem. Da je Majbert Pharm med njihovimi dobavitelji, nam je v pisnem odgovoru potrdil tudi direktor mag. Radivoj Nardin, ki je takole zapisal: »SB Izola s podjetjem sodeluje v okviru JN Sukcesivna dobava potrošnega materiala za patologijo, Sklop 22: Kasete za tkiva, Sklop 23: Base Molds. Po pogodbi se plačila nakazujejo v tujino.« Prav tako poslujejo z bolnišnico Valdoltra, v okviru dveletne pogodbe, ki se izteče avgusta 2024 pa morajo bolnišnici zagotavljati bolniške kape in prevleke za obuvala, so nam pojasnili v zdravstveni ustanovi. Tudi oni jim nakazujejo v tujino.

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar je od septembra spet v poslovnem odnosu z Nicolettijem kot direktor bolnišnice v Izoli.
Primož Lavre

Podjetje, ki dela v Sloveniji, lahko za poslovanje uporablja račune v tujini, so nam odgovorili na finančni upravi. Prav tako je v domovini zavezano plačevanju davkov. »Denimo davka od dohodkov pravnih oseb.« V skladu z Zakonom o finančni upravi je potrebno prijaviti plačilne račune iz tujine in to v osmih dneh. Tudi za Revolut, ki je imel prej vlogo elektronske denarnice, vse dokler ponudnik računa ni nadgradil svoje spletne aplikacije, zaradi česar morajo imetniki prijaviti tudi ta račun, še preberemo v dokumentih Fursa. Glede na to, da podjetje še očitno posluje z naročniki iz javnih sredstev, smo preverili tudi na KPK, ali imajo v takem primeru nadzor nad transparentnostjo plačil iz državne blagajne? »Informacijski sistem Komisije za te podatke ne zagotavlja ustrezne obdelave, ki bi nam omogočala zakonito javno objavo podatkov,« so odgovorili in pojasnili, da načrtujejo »prenovo informacijskih sistemov, kar vključuje tudi prenovo aplikacije Erarja, ki jo nameravamo zaključiti v letu 2024. V okviru tega bomo, v skladu z zakonskimi določbami, poskušali zagotoviti najvišjo stopnjo prikaza razpoložljivih podatkov.« S tem naj bi bile razvidne tudi transakcije na račune domačih podjetij v tujini.

Država od domnevnih goljufov ni zahtevala vračila denarja

Milijonski posel z državo je na noge dvignil tudi kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada. Zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila so osumili več oseb. Med njimi uslužbence ministrstva za zdravje, ki so zlorabili svoj uradni položaj pri izvedbi javnega naročila in niso prekinili sporne pogodbe s podjetjem Majbert Pharm, čeprav se je kmalu pokazalo, da je država dobesedno kupila mačka v žaklju, kajti javna agencija za zdravstvene in medicinske pripomočke je njihovo uporabo zaradi neustreznosti kmalu prepovedala. Med osumljenimi je tudi direktor podjetja Klemen Nicoletti in oseba iz javnega zavoda. Po informacijah, ki so jih takrat objavljali mediji, gre za direktorico Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Tjašo Žohar Čretnik, ki je sporne teste verificirala, s tem pa so dobili zeleno luč tudi za vstop na tuje trge. Policija je še zaključila, da si je Majbert Pharm pridobil približno 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi na račun oškodovanja javnih sredstev. Policija nam je na vprašanje, v kateri fazi je postopek preiskave, odgovorila: »V zvezi prodaje covid testov na NPU poteka predkazenski postopek, ki je v zaključni fazi. Kriminalisti bodo o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.« Ali je torej med osumljenimi tudi minister Gantar, ki je pogodbo podpisal zadnji dan svojega ministrovanja, ni znano. Dejstvo pa je, da na ministrstvu za zdravje kljub dokazilom o neprimernosti pripomočka niso prekinili pogodbe in zahtevali vračila denarja. Nenazadnje je šlo tudi za politično motiviran posel, saj je pri dobavi antigenskih testov pomagal še en kripto pajdaš in nekdanji podmladek SDS Luka Lah, ki je z javnostjo vestno delil videoposnetke o dostavi testov iz tujine.

Davčni dolg, razhod s partnerjem in velike poslovne spremembe

Fantje iz visoke družbe, ki so po uspelem biznisu z državo na družbenih omrežjih prikazovali svoja poziranja na peščenih plažah in v luksuznih resortih, medtem ko smo Slovenci prestajali brutalno izolacijo, so, kot je zaznati v poslovnih registrih, na pragu velikih sprememb.  

Majbert Pharm, ki sta ga Klemen Nicoletti in Alan Amadej Eferl, prej bolj znana v svetu kripto poslovnežev in mrežnega marketinga dvomljivega slovesa, kupila med korono, sta se proti koncu epidemije poslovno razšla. Eferl je med drugim valom korone slovensko javnost razburil s hujskanjem po druženju in organizacijo skrivne zabave za 50 ljudi preko svoje platforme Tabler, ki jo je skupaj z bratom zagnal v Ameriki, hit pa je postala tudi v Evropi. Sodeč po fotografijah z instagrama uživa v Miamiju, na Linkedinu ima za državo svojega domicila navedeno ZDA.

V lastništvo Majbert Pharma je namesto Eferla vstopila Anja Jenko. Hči poslovneža Janka Jenka - v političnih krogih ga poznajo kot nekdanjega izvršnega direktorja Državljanske liste Gregorja Viranta –, ki je Nicolettiju in Eferlu z okoli 900 tisoč evri posojila pomagal pri nakupu Majbert Pharma in nabavi kitajskih testov. Zaradi terjate je poslovnež na podjetje vpisal zastavno pravico, ki pa jo je pozneje umaknil. Kot smo izvedeli, mu je Nicolettijevo podjetje skoraj v celoti vrnilo dolg. Anja Jenko pa je medtem postala večinska lastnica Majbert Pharma, delež pa naj bi po poročanju medijev odkupila od Eferla. A v lastništvu je zdržala samo poldrugo leto, saj je konec avgusta letos izstopila. Klemen Nicoletti zdaj obvladuje 100 odstotkov firme. Podjetje je zavedeno tudi med davčnimi dolžniki, državi pa dolguje med pet in 10 tisoč evri, ni pa v insolvenčnih postopkih.

Korenita sprememba pa se je zgodila prav pred kratkim, 23. oktobra letos, ko je Majbert Pharm k podjetju pripojil še tri družbe, in sicer Magnezij plus, distribucija in prodaja, d. o. o., AlfaEstetica, ordinacija za estetkso, zdravstveno in anti-age medicino, d. o. o., in Jober, finančne storitve, d. o. o., vse tri s sedežem na istem naslovu v ljubljanskih Stegnah.

Italijanski spletni medij o slovenskih kripto prevarantih

Zanimivo je bilo lastništvo trojice omenjenih podjetij pred pripojitvijo Majbert Pharmu. Tukaj v zgodbo vstopi Domen Vidergar, ki ga z Nicolettijem veže karierna pot v svetu kriptovalut. Vidergar se je pri pripojitvah vseh treh podjetij izkazoval kot pooblaščenec Nicolettija, bil pa je tudi lastnik pripojenega podjetja Magnezij plus za prodajo medicinske opreme. Vidergarjevo podjetje Magnezij plus je do konca junija letos ustvarilo dobiček v višini 106 tisoč evrov, podjetje pa je davčni dolžnik, ki državi dolguje med 10 in 30 tisoč evri. Z Nicolettijem sta skupaj zastopala še prvo slovensko kriptovaluto Xaurum, Vidergar je bil izvršni direktor in vodja prodaje za srednjo Evropo, Nicoletti pa je bil med ustanovitelji kovanca. Investitorje so pozivali k vložkom, na koncu pa zabrisali sledi za projektom in vloženim denarjem. Na spletni strani italijanskega medija descripto.org, kjer poročajo o kripto valutah in razkrinkavajo kripto prevarante, Domna Vidergarja imenujejo »direktor goljufije«. Prav tako poročajo o vpletenosti obeh Slovencev v kripto kovanec Ultron, ki je deloval po vzoru klasičnega mrežnega marketinga z vsemi lastnostmi Ponzijeve sheme, in z njim povezanega podjetja Mavia, katerega baza ljudi, ki kripto kovanec promovira, naj bi bila prav v Sloveniji. Za odstranitev članka o Ultron/Mavie pa so, še sporočajo na spletni strani, prejeli ponudbo v višini 1500 dolarjev.

Na spletni strani italijanskega medija descripto.org Domna Vidergarja imenujejo »direktor goljufije«.
Preiskovalno.si

Naprej: lastnica AlfaEstetice je bil Anja Jenko, ista oseba, ki jo že poznamo iz lastništva v Majbert Pharmu. Pred prevzemom je imelo njeno podjetje 30 tisoč evrov izgube. Tesno je bila povezana tudi z Mariem Pejčićem, zdaj že bivšim lastnikom podjetja Jober, ki je pred prevzemom ustvarilo za 43 tisočakov izgube, s katerim je bila celo nekaj časa zaročena in ima z njim otroka. Pejčić je že od prej povezan z Nicolettijem in Eferlom, s katerima je v prvem valu covidne krize v Londonu ustanovil podjetje za dobavo zaščitne opreme MyMask. Z njima je sodeloval tudi pri dobavi antigenskih testov. V njegovi burni zgodovini pa so tudi ropi treh bančnih poslovalnic leta 2017; vse je priznal in se tako izognil zaporu. Kot je razkril portal Necenzuirano, pa so dobavitelji hitrih testov pokukali tudi iz bosanskega nabiralnika Roka Snežiča. Nicoletti in Pejčić sta v Banja Luki ustanovila podjejte Pe-Ni Group za posredovanje delavce v države evropske unije, vendar pa spletna stran firme ne deluje več. Majbert Pharm je po podatkih Gvina tudi stoodstotni lastnik istoimenskega podjetja v Srbiji.

Na spletni strani italijanskega medija descripto.org Klemna Nicolettija povezujejo s kripto prevaro Xaurum.
Preiskovalno.si

Med vzponom s kripto kovanci v objemu Tine Gaber

Od fantov z dvomljivim slovesom je zdaj pod razširjeno streho podjetja Majbert Pharm ostal samo Klemen Nicoletti, ki nadaljuje svoje posle z medicinskimi pripomočki, s katerimi se je v Sloveniji že večkrat pokazalo, da so zlata jajca za dobavitelje. Na instagram profilu se predstavlja kot prodajni in tržni svetovalec, poslovnež, svetovni popotnik, investitor in kreator življenja. Prav tako naj bi nadaljeval kariero v kripto svetu. V vmesnem času se je skupaj z drugimi fanti poizkusil tudi v biznisu z oblačili, a je po naših informacijah pri tem neslavno pogorel, zaloga oblek pa je ostala. Prodajo so poskusili vršiti na instagramu, na strani givvo official, in na spletni strani givvo.com, kjer ob nakupu produkta sodeluješ v nagradni igri. »Cilj je donirati 10 milijonov evrov v dobrodelne namene leta 2022,« so vabili kupce na spletni strani. Je pa zanimivo, da spletni strani še vedno sledijo Luka Lah, Anja in Janko Jenko in nekateri drugi znani Slovenci.

Tina Gaber in Klemen Nicoletti sta s peščenim zapisom obeležila svojo ljubezensko romanoc leta 2016.
Instagram

Nicolettijev Majbert Pharm je tudi lastnik treh nepremičnin v Stegnah in lastnik 52 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Šiški. Natančneje na Medvedovi cesti 9. V Šiški naj bi si gnezdo ustvarila tudi predsednik vlade Robert Golob in njegova partnerka Tina Gaber, so pred meseci poročali mediji. Prav Gabrova je bila več let v razmerju s Klemnom Nicolettijem, o čemer še pričajo njune skupne fotografije na njenem facebook profilu. Tina je bila v razmerju z dvomljivim poslovnežem v času njegovega kripto vzpona, ko sta se gibala v elitnih krogih in se udeleževala gala dogodkov v tujini. Svojega tedanjega fanta, ki ga je, kot so ob začetku njune zveze objavili tabloidi, ljubkovalno klicala Muc, je podpirala tudi v kripto biznisu, saj je imela na svojem youtube kanalu še nedavno pod osebnim opisom navedeno tudi izginulo slovensko kriptovaluto Xaurum. Ali je z njim tudi sodelovala v kateri od domnevnih kripto prevar, ni znano. Razšla pa sta se dve leti pred Nicolettijevim milijonskim poslom z državo. Nicoletti pa na naše klice in pisna sporočila ni odgovoril.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme