andrej ribič

Andrej Ribič / Bobo

Berejo se kot kriminalke in so uperjene proti nadzorniku Andreju Ribiču, zaupniku Roberta Goloba. Na Darsu divja kadrovski masaker med NSi in Svobodo.

Življenjski slog Andreja Ribiča daleč presega njegove legalne prihodke. Je lastnik prestižne jahte - jadrnice Hallberg-Rassy, dolžine 16,44 m, ki je glede na leto gradnje še vedno vredna 800 tisoč evrov. Samo letni privez v marini Borik, kjer naj bi se nahajala njegova jahta, stane okoli 12 tisoč evrov. Andrej Ribič ima vrsto nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem. Vsega, kar si privošči Ribič, si nikakor ne more privoščiti z redno plačo in nagradami, piše v anonimki. Posle naj bi urejal prijateljem in znancem, posebej je izpostavljeno podjetje C&G, d. o. o., v ta namen naj bi bil razpis prirejen prav za to podjetje. Direktor Marko Gabrovšek in Ribič naj bi bila prijatelja, zaradi česar je bilo prvo javno naročilo objavljeno, vendar je Ribič očitno spregledal zahtevane reference in so ga ponovili, tokrat s prilagojenimi referencami. Poudariti je potrebno, da gre za posel, pri katerem bo C&G najel tujega izvajalca, s katerim je izvajal tudi že testne meritve. Podpis pogodbe med C&G in Darsom za 400.000 evrov bo pomenil oškodovanje družbe, še piše v anonimki.

Anonimka o nadzorniku Darsa Andreju Ribiču je bila naslovljena na FURS, SDH, KPK in policijo v Celju.
preiskovalno.si
Vsebina druge anonimke pa vsebuje način vodenja Ribiča. Piše, da »Ribič šikanira, žali in ponižuje zaposlene, tako naj bi na sestanku z vodji avtocestnih baz žalil tudi direktorja področja Damijana Jaklina. Poskrbel je, da so odpovedi dobili oz. so v postopku odpovedi gospod Damijan Jaklin, gospod Tine Svoljšak, gospa Janja Pavlin in gospod Petar Škundrić. Še pred tem je odšel gospod Travner, zamenjali so tudi vodjo pravne pisarne. Zadnje odpovedi so zloraba položaja, saj gre v resnici za kadre, ki mu niso podložni. Takšne nezakonite odpovedi bodo v bodoče bremenile Dars, ki bo nezakonito odpuščenim plačeval visoke odškodnine.

Je Dars res politični plen posameznikov, kot piše v anonimnem pismu?
preiskovalno.si
Po sledeh anonimke

Na preiskovalno.si smo preverili glavne navedbe iz anonimke. Andrej Ribič je solastnik omenjene jadrnice od leta 2021. Stara je 24 let, kupil jo je pred tremi leti, ko je bila stara 21 let. Vredna je okoli 300 tisoč evrov. To je Ribičeva osma jadrnica. Stroške letnega priveza plačuje preko NLB. Na spletu je dostopen le cenik letnega priveza iz leta 2019. Cena je bila takrat 10.070 evrov. Ribič je lastnik stanovanja na Prešernovi 14, ki ga je dobil od mame leta 1999, od očeta, ki je preminil pred mesecem dni, sta z bratom podedovala hišo in vikend. Andrej Ribič je po dogovoru dedoval hišo, brat pa vikend. Na Hrvaškem nepremičnin nima. Po javno dostopnih podatkih iz baze ERAR, podjetje C&G zastopanje, svetovanje in inžinering, d. o. o., posluje z Darsom že od leta 2016. Torej so posle sklepali še pred prihodom  nadzornika Darsa Andreja Ribiča.

Izpis iz Erarja
preiskovalno.si

Preverili smo tudi odpovedi. Poslovni direktor Petar Škundrić je podpisal sporazumno odpoved, v Darsu so upoštevali vse, kar mu je pripadalo po pogodbi, ima še vedno možnost uporabe službenega avtomobila, Dars po naših informacijah zapušča maja 2024. Janja Pavlin, ki je vodila stike z javnostmi pri ministru SDS Andreju Vizjaku, pri Valentinu Hajdinjaku pa je bila vodja njegovega kabineta, ni dobila odpovedi. Do februarja 2024 ima pogodbo za mesto vodje kabineta, potem pa se lahko vrne v službo za komuniciranje. Je redno zaposlena.

Podatka za nekdanjega finančnika Tineta Svoljška uradno nismo dobili. Edini, za katerega smo potrdili, da je postal »tehnološki višek«, je Damijan Jaklin, nekdanji državni sekretar pri prvaku NSi Mateju Toninu. Jaklinove razpisne izbire v času Hajdinjaka so po naših informacijah stvar forenzične preiskave. Naši viri na Darsu pravijo, da so ga prijavili zaradi obiska domnevno privilegiranih dobaviteljev v Italiji in izpeljave več spornih razpisov. Jaklina za odziv nismo uspeli priklicati. Kadri, ki jih je pripeljala Ribičeva ekipa, pa ostajajo. Aleš Cantarutti, Jasna Gabrič, Gregor Merela, Branka Videtič imajo nove pogodbe z manj bonitetami. Za dva zaposlena nismo dobili podatkov. Preverili smo še, ali je res, da je na Darsu zaposlen brat Andreja Ribiča, in to potrdili. Na Darsu je zaposlen že več let, po naših informacijah je zadolžen za gradnjo nove stavbe Darsa, ki bo zrasla na Brdu. Vrednost naložbe je okoli 16 milijonov evrov, stavbo gradi CGP, zdajšnji letni stroški najemnin Darsa so vredni okoli pol milijona evrov.

Zadnja razkritja

19. 5. 2024

20240418_125151

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne desnice v Evropi

»Rastoča neenakost, dvig cen življenjskih potrebščin, vzpon nove generacije, ki misli, da bo revnejša od prejšnje ... Vse to so veliki izzivi, a zdi se, da jih evropski politiki ne rešujejo. Skrbi jih, da se bo na volitvah dobro odrezala skrajna desnica. Morda pa so ravno njihove politike in manko rezultatov krivi, da se ljudje obračajo k skrajni desnici.« Ugledni voditelj BBC in Deutsche Welle, 73-letni Tim Sebastian, ki je pred kamero gostil večino predsednikov držav in vlad sveta, je za preiskovalno.si spregovoril o evropskih volitvah. Kaj pričakuje od bodočih novih poslancev? Pionir prepoznavne pogovorne oddaje Hardtalk je spregovoril o korupciji in servilnosti do lobijev.

Preberi več

17. 5. 2024

kojima1

Kojima žali in ustrahuje z odvetnikom

Nekdanja dopisnica RTV Nina Kojima, ki je zadržala drago tehnično opremo RTV Slovenija, kar so na nacionalni televiziji potrdili za naš medij, nam je po objavi članka preko odvetnika poslala zahtevo za popravek. V njem pa so navedene neresnice.

Preberi več

16. 5. 2024

SODISCE4

Bogate nagrade za politične in gospodarske botre iz kroga SD

Lobiji v SD ščitijo najemodajalce, pravijo naši viri o izplačevanju visokih zneskov najemnim vplivnežem iz politike in gospodarstva, ki svoje prostore oddajajo za potrebe pravosodja. Med temi je prominenten član SD in kranjski župan Matjaž Rakovec. Z državo služijo tudi sive eminence z levega političnega pola, kot sta rdeči direktor Herman Riglenik in hišni odvetnik države Uroš Ilić. Ministrici Andreji Katič se 5 milijonov evrov vrženih stran za najemnine vseeno zdi bolj racionalno in gospodarno, kot če bi za enak denar obnovili stavbo na Litijski 51.

Preberi več

Naroči se na naše e‑novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na vaš e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite podatke v obrazcu in poskusite ponovno.

Teme